STADLER Tango Lajkonik i Lajkonik 2

Parametry techniczne, rozdysponowanie, przetargi i informacje dotyczące taboru

Moderator: Moderatorzy

Arsents
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#121 Post autor: Arsents » 18 cze 2020, o 15:40

Same plusy łagodnie przejeżdża po krzyżakach, zrywny , wnętrze wygląda solidnie.
Mamy kolejny odcień niebieskiego /najładniejszy/ remontowane NGT8 powinny ten lakier dostawać
29.09.2018 koniec unifikacji malowania taboru

kucyk
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#122 Post autor: kucyk » 18 cze 2020, o 17:03

Jedynym minusem jaki tak na szybko zauważyłem to naklejone na ścianach nieaktualne mapy z siecią tramwajową w Krakowie. Jak widać MPK od prawie 30 miesięcy nie jest w stanie z tym samemu poradzić. :rotfl: :lol-above:

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#123 Post autor: tomek_m » 18 cze 2020, o 17:07

pasazer_mobilisu pisze:
18 cze 2020, o 13:00
Jakoś tak hmm... bez szału?
Wyświetlacz z przodu mógłby być większy, a namalowany Lajkonik w rzeczywistości wygląda komicznie. Ktoś podzieli się wrażeniami z wnętrza?

Obrazek
Hmm, Ze zdjęcia rzucają się dwie rzeczy:
1. Brak buńczucznego napisu : "Wyprodukowano w Siedlcach"
2. Nie wiem czemu, ale zawsze jak patrzę na tego Lajkonika to widzę twarz Majchrowskiego :fack-off:
3. Z zewnątrz dla niewtajemniczonej osoby wygląda jak Bombardier NGT8.
Jamnik pisze:
18 cze 2020, o 13:32
Jeśli chodzi o wygląd wewnętrzny to Pesa,
Oby tylko nie w jakości wykonania.

kasztan
Inspektor

STADLER Tango Lajkonik

#124 Post autor: kasztan » 18 cze 2020, o 20:12

Jamnik pisze:
18 cze 2020, o 13:32
Aha... zapowiadanie albo nie działa albo ściszone, ale to chyba nic nadzwyczajnego, jeśli chodzi o nasze MPK
Jechałem przed chwilą RY825 i zauważyłem, że zapowiedzi przystankowe działają tylko w pierwszym członie.

Jamnik
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#125 Post autor: Jamnik » 18 cze 2020, o 20:32

To jeszcze lepiej.
W RY826 działają, ale są paskudnie stłumione. Słychać jak w Wiedeńcu. Głośniki od zapowiedzi schowane gdzieś pod sufitem, ale głośniki dźwięku zamykania drzwi wywalone na wierzchu i to jeszcze tak głośno ustawione, że się przestraszyć można.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

STADLER Tango Lajkonik

#126 Post autor: pasazer_mobilisu » 18 cze 2020, o 23:10

Kilka słów ode mnie:
Obrazek
Obrazek

Wygląd zewnętrzny bardzo mi się podoba - na miarę NGT8, na pewno ładniejszy od Krakowiaka, odcień niebieskiego świetny - mógłby być stosowany przy okazji NG innego taboru i jak dla mnie mogą wszystkie tramwaje walnąć po prostu na niebiesko.

Fotele niestety twarde jak deski, mamy już sporo autobusów gdzie da się dłużej wysiedzieć, a tutaj siedziska są twarde jak w Pesach, ale inaczej wyprofilowane (z tego co inni piszą źle). Szkoda też że uchwyty są tylko na zewnętrznych siedzeniach, mi to przypomina oszczędności jak w autobusach marki SOR.
Obrazek

Sufit jest niczym lustro:
Obrazek
ale bardzo ładnie się świeci:
Obrazek

Niespodzianka, jednak elementy sufitu mogą się trzymać bez dziwnych listw wzdłuż łączeń:
Obrazek

Kolejny typ taboru i znowu SIP wygląda inaczej:
Obrazek
w autobusach jest od dawna, mieliśmy już taki w tramwajach?

Światełko na dole drzwi na duży plus, oprócz tego że ładnie wygląda to wejście będzie dobrze oświetlone, dodatkowo wieczorami stojąc na pętli przy otwartych drzwiach będzie się świetnie prezentował.
Obrazek

Przedni wyświetlacz trochę mały i "Nowy Bieżanów P+R" się przewijał, podobnie jak "Odjazd za..."
Obrazek

Rzeźnia bardzo mała, chyba w Urbino 12 są tego rozmiaru.
Obrazek

Miejsca na bagaż wiadomo z czego wynikające i wiadomo też że znajdą się chętni do siedzenia na nich.
Obrazek

Obrazek
Kiedy test żelazka/tostera?

Ułożenie siedzeń w wersji premium:
Obrazek

I w standardowej dla osób do 150cm wzrostu, wyżsi będą się stukać kolanami:
Obrazek

Kolejny minus, stojąc w odległości większej niż 2-3 metry ciężko przeczytać kolejne przystanki, szkoda że nie zwiększono czcionki kosztem jednego przystanku i napisu "Kolejne przystanki".
Obrazek

Wnętrze jak dla mnie bomba:
Obrazek

Drzwi: na plus to że są ciche, na minus to dość wolno się otwierają (od zatrzymania na przystanku do rozpoczęcia otwarcia mija dobrych kilka sekund, nie sądzę by za każdym razem to motorniczy czekał z ich otwarciem). Niestety nad drzwiami powinna migać czerwona lampka a w pierwszych dwuskrzydłowych drzwiach w RY825 już nie działała:
https://streamable.com/3m1lx5

SIP tak jak wyżej pisaliście tylko w I członie i to dość głośny, podobnie jak sygnał otwierania drzwi.

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#127 Post autor: tomek_m » 19 cze 2020, o 00:11

pasazer_mobilisu pisze:
18 cze 2020, o 23:10
Kilka słów ode mnie:
Obrazek
Wygląd zewnętrzny bardzo mi się podoba - na miarę NGT8, na pewno ładniejszy od Krakowiaka, odcień niebieskiego świetny - mógłby być stosowany przy okazji NG innego taboru i jak dla mnie mogą wszystkie tramwaje walnąć po prostu na niebiesko.
Krakowiak w tym kolorze też by się ładnie prezentował. Teraz widać że malatura księgowa o ile na autobusach jakoś wygląda to na tramwajach(również tych nowych) wygląda paskudnie.

Jacek Fink-Finowicki
Inspektor
Kontakt:

STADLER Tango Lajkonik

#128 Post autor: Jacek Fink-Finowicki » 19 cze 2020, o 00:36

Obserwując sufit zastanawiam się nad obiegiem powietrza, zwłaszcza w sytuacji działania klimatyzacji w upalny dzień.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

STADLER Tango Lajkonik

#129 Post autor: pasazer_mobilisu » 19 cze 2020, o 05:51

Jacek Fink-Finowicki pisze:
19 cze 2020, o 00:36
Obserwując sufit zastanawiam się nad obiegiem powietrza, zwłaszcza w sytuacji działania klimatyzacji w upalny dzień.
Jest szansa, że wkrótce będziemy mogli się o tym przekonać, bo GIS nie widzi przeciwwskazań do jej używania.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

STADLER Tango Lajkonik

#130 Post autor: Locutus » 19 cze 2020, o 08:25

@ Jamnik - czemu mówisz, że wnętrze to Pesa? Przecież jest niemal identyczne co w solarisach Tramino Lepizig.

@ Arsents - no zaj*******! Kolejny odcień niebieskiego... Kontynuacja polityki "każdy ch** na swój strój", po co jakaś unifikacja malowania, po co estetyka, MPK jest ponad to... :evil:

@ Pasażer Mobilisu - SIP jest od R&G (co było wiadomo w sumie od dawna). AFAIK takie same ekrany wewnętrzne (z taką samą prezentacją graficzną) są montowane ostatnio w remontowanych NGT6. Niedoróbki mnie nie dziwią. A test żelazka jak tylko przyjadę do Polski z przejściówką szwajcarsko-holenderską (z typu J na F)...

@ Tomek M - a weź mnie nie irytuj, kilka lat wysiłków w kierunku unifikacji malowania poszło się j**** i szlag mnie o to trafia... Wesoły chaos i nieskrępowana ułańska fantazja znów wygrały.

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Jamnik
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#131 Post autor: Jamnik » 19 cze 2020, o 08:53

Locutus pisze:
19 cze 2020, o 08:25
@ Jamnik - czemu mówisz, że wnętrze to Pesa? Przecież jest niemal identyczne co w solarisach Tramino Lepizig.
Nie wiem, jak wygląda to Tramino, ale patrząc na wnętrze, nie przypomina Ci ono Krakowiaka? Według mnie bardzo podobne, czyli takie białe, może zbyt jasne. Pozostanę przy tym, że NGT8 ma najładniejsze.

Siedzenia to bardzo duży (jeśli nie największy) minus. Jadąc wczoraj całą trasę "trójką" miałem dość. Ja jechałem, żeby się przejechać. Współczuję tym, którzy muszą jeździć pół godziny i więcej.

Do tego słupki, które widać na 13 i 14 zdjęciu pasazera_mobilisu to jakaś pomyłka, uniemożliwiająca normalne, proste siedzenie. Czułem się jak w Pesie za pierwszymi drzwiami. I o ile za twarde siedzenia należy obwiniać tylko MPK, bo oni takie sobie, a właściwie pasażerom, zażyczyli, tak za te ciasne miejsca nie wiem kogo winić - MPK za to, że chciało upchnąć jak najwięcej miejsc siedzących i przez to Stadler nie miał jak inaczej zaprojektować wnętrza, czy może jednak Stadlera za złe rozplanowanie?

Aha, nikt nie napisał, ale wątpię, że nikt nie zauważył. RY826 pozbył się nowej czcionki taborowego, którą jeszcze do niedawna miał, i która wygląda dużo lepiej nawet na tramwajach.

Te drzwi to zawsze się będą tak długo otwierać? Zamykają się szybko i sprawnie, a otwieranie... jeszcze z tym głośnym trzaskiem po zatrzymaniu. Nie podoba mi się tak szybko urwany "ding-dong". W NGT8 czy w SU IV też jest urwany, ale nie aż tak. Najładniej rozbrzmiewa w SU III z lat 2011-2014 (nie urwany, ciągły dźwięk, który, jak jest cisza, słychać nawet po zamknięciu drzwi).

Czy te Lajkoniki mają jakieś luzy w wózkach? Po ruszeniu słychać huk, jaki był na początku również w Pesach.

Dobra, żeby nie było, że tylko narzekam, to napisze, że wozy robią bardzo dobre wrażenie ;)
Ostatnio zmieniony 19 cze 2020, o 15:14 przez Jamnik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

STADLER Tango Lajkonik

#132 Post autor: pasazer_mobilisu » 19 cze 2020, o 09:46

tomek_m pisze:
19 cze 2020, o 00:11
Krakowiak w tym kolorze też by się ładnie prezentował. Teraz widać że malatura księgowa o ile na autobusach jakoś wygląda to na tramwajach(również tych nowych) wygląda paskudnie.
Kiedyś sobie w jakimś paincie przemalowałem Pese cała na niebiesko i dużo bardziej mi się podobała, dlatego uważam że powinna być "księga" na autobusy, a tramwaje całe niebieskie jak Stadler czy NGT8, EU8N też niewiele brakuje i myślę że cały niebieski byłby ok, a w "księdze" kto widział wizualizacje ten wie że to nie ma sensu.
Jamnik pisze:
19 cze 2020, o 08:53
Do tego słupki, które widać na 13 i 14 zdjęciu pasazera_mobilisu to jakaś pomyłka, uniemożliwiająca normalne, proste siedzenie.
Nie zwróciłem na to uwagi, ale pewnie gdybym usiadł to by mi przeszkadzały. Szkoda bo to już nie do naprawienia.
Jamnik pisze:
MPK za to, że chciało upchnąć jak najwięcej miejsc siedzących i przez to Stadler nie miał jak inaczej zaprojektować wnętrza, czy może jednak Stadlera za złe rozplanowanie?
Nie było czasem punktów za ilość miejsc?
Jamnik pisze:
Te drzwi to zawsze się będą tak długo otwierać? Zamykają się szybko i sprawnie, a otwieranie...
Niestety to kilka sekund straty na każdym przystanku + zirytowanie pasażerów bo przecież miały się same otwierać i nerwowe szukanie przycisku.
Jamnik pisze:
Dobra, żeby nie było, że tylko narzekam, to napisze, że wozy robią bardzo dobre wrażenie
Biorąc pod uwagę cały post wydaje się że napisałeś to bardzo na siłe.

Jamnik
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#133 Post autor: Jamnik » 19 cze 2020, o 10:17

pasazer_mobilisu pisze:
19 cze 2020, o 09:46
Biorąc pod uwagę cały post wydaje się że napisałeś to bardzo na siłe.
Może tak :)
Ogólnie tramwaj wizualnie mi się podoba, miskopodłogowce są potrzebne, ale to, co wyżej napisałem sprawia jednak zawód.

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#134 Post autor: tomek_m » 19 cze 2020, o 10:21

Locutus pisze:
19 cze 2020, o 08:25

@ Tomek M - a weź mnie nie irytuj, kilka lat wysiłków w kierunku unifikacji malowania poszło się j***

Pozdrawiam!
LOKI
Jakiego wysiłku? Miasto nigdy nie traktowało tej księgi na poważnie. Zlecili wykonanie projektu i na papierze decydentom się spodobało, po czym zobaczyli to na żywo na pojazdach i uznali że jednak brzydkie. Od razu w przypadku tramwajów się z malowania księgowego wycofali. W autobusach księgę zostawili, gdyż autobusów się kupuje znacznie więcej niż tramwajów i cześć pojazdow już po Krakowie jeździła w tych barwach(Mobilis) + duże zamówienie MPK na SU12 IV w 2014? również w barwach księgowych. Więc w autobusach za głęboko już w ty weszli aby się wycofać.

Arsents
Dyrektor

STADLER Tango Lajkonik

#135 Post autor: Arsents » 19 cze 2020, o 11:58

Teraz jest okazja bo rozpoczeli NG wagonów NGT8 , by dostawały po remoncie lakier jak Standlery , co do Pes to nie wyobrażam sobie w takim malowaniu.
29.09.2018 koniec unifikacji malowania taboru

ODPOWIEDZ

Wróć do „III. Pojazdy KMK”