STADLER Tango Lajkonik i Lajkonik 2
Moderator: Moderatorzy
STADLER Tango Lajkonik
Same plusy łagodnie przejeżdża po krzyżakach, zrywny , wnętrze wygląda solidnie.
Mamy kolejny odcień niebieskiego /najładniejszy/ remontowane NGT8 powinny ten lakier dostawać
Mamy kolejny odcień niebieskiego /najładniejszy/ remontowane NGT8 powinny ten lakier dostawać
29.09.2018 koniec unifikacji malowania taboru
STADLER Tango Lajkonik
Jedynym minusem jaki tak na szybko zauważyłem to naklejone na ścianach nieaktualne mapy z siecią tramwajową w Krakowie. Jak widać MPK od prawie 30 miesięcy nie jest w stanie z tym samemu poradzić.

STADLER Tango Lajkonik
Hmm, Ze zdjęcia rzucają się dwie rzeczy:pasazer_mobilisu pisze: ↑18 cze 2020, o 13:00Jakoś tak hmm... bez szału?
Wyświetlacz z przodu mógłby być większy, a namalowany Lajkonik w rzeczywistości wygląda komicznie. Ktoś podzieli się wrażeniami z wnętrza?
![]()
1. Brak buńczucznego napisu : "Wyprodukowano w Siedlcach"
2. Nie wiem czemu, ale zawsze jak patrzę na tego Lajkonika to widzę twarz Majchrowskiego
3. Z zewnątrz dla niewtajemniczonej osoby wygląda jak Bombardier NGT8.
Oby tylko nie w jakości wykonania.
STADLER Tango Lajkonik
To jeszcze lepiej.
W RY826 działają, ale są paskudnie stłumione. Słychać jak w Wiedeńcu. Głośniki od zapowiedzi schowane gdzieś pod sufitem, ale głośniki dźwięku zamykania drzwi wywalone na wierzchu i to jeszcze tak głośno ustawione, że się przestraszyć można.
W RY826 działają, ale są paskudnie stłumione. Słychać jak w Wiedeńcu. Głośniki od zapowiedzi schowane gdzieś pod sufitem, ale głośniki dźwięku zamykania drzwi wywalone na wierzchu i to jeszcze tak głośno ustawione, że się przestraszyć można.
- pasazer_mobilisu
- Administrator Techniczny
STADLER Tango Lajkonik
Kilka słów ode mnie:

Wygląd zewnętrzny bardzo mi się podoba - na miarę NGT8, na pewno ładniejszy od Krakowiaka, odcień niebieskiego świetny - mógłby być stosowany przy okazji NG innego taboru i jak dla mnie mogą wszystkie tramwaje walnąć po prostu na niebiesko.
Fotele niestety twarde jak deski, mamy już sporo autobusów gdzie da się dłużej wysiedzieć, a tutaj siedziska są twarde jak w Pesach, ale inaczej wyprofilowane (z tego co inni piszą źle). Szkoda też że uchwyty są tylko na zewnętrznych siedzeniach, mi to przypomina oszczędności jak w autobusach marki SOR.

Sufit jest niczym lustro:

ale bardzo ładnie się świeci:

Niespodzianka, jednak elementy sufitu mogą się trzymać bez dziwnych listw wzdłuż łączeń:

Kolejny typ taboru i znowu SIP wygląda inaczej:

w autobusach jest od dawna, mieliśmy już taki w tramwajach?
Światełko na dole drzwi na duży plus, oprócz tego że ładnie wygląda to wejście będzie dobrze oświetlone, dodatkowo wieczorami stojąc na pętli przy otwartych drzwiach będzie się świetnie prezentował.

Przedni wyświetlacz trochę mały i "Nowy Bieżanów P+R" się przewijał, podobnie jak "Odjazd za..."

Rzeźnia bardzo mała, chyba w Urbino 12 są tego rozmiaru.

Miejsca na bagaż wiadomo z czego wynikające i wiadomo też że znajdą się chętni do siedzenia na nich.

Kiedy test żelazka/tostera?
Ułożenie siedzeń w wersji premium:

I w standardowej dla osób do 150cm wzrostu, wyżsi będą się stukać kolanami:

Kolejny minus, stojąc w odległości większej niż 2-3 metry ciężko przeczytać kolejne przystanki, szkoda że nie zwiększono czcionki kosztem jednego przystanku i napisu "Kolejne przystanki".

Wnętrze jak dla mnie bomba:

Drzwi: na plus to że są ciche, na minus to dość wolno się otwierają (od zatrzymania na przystanku do rozpoczęcia otwarcia mija dobrych kilka sekund, nie sądzę by za każdym razem to motorniczy czekał z ich otwarciem). Niestety nad drzwiami powinna migać czerwona lampka a w pierwszych dwuskrzydłowych drzwiach w RY825 już nie działała:
https://streamable.com/3m1lx5
SIP tak jak wyżej pisaliście tylko w I członie i to dość głośny, podobnie jak sygnał otwierania drzwi.

Wygląd zewnętrzny bardzo mi się podoba - na miarę NGT8, na pewno ładniejszy od Krakowiaka, odcień niebieskiego świetny - mógłby być stosowany przy okazji NG innego taboru i jak dla mnie mogą wszystkie tramwaje walnąć po prostu na niebiesko.
Fotele niestety twarde jak deski, mamy już sporo autobusów gdzie da się dłużej wysiedzieć, a tutaj siedziska są twarde jak w Pesach, ale inaczej wyprofilowane (z tego co inni piszą źle). Szkoda też że uchwyty są tylko na zewnętrznych siedzeniach, mi to przypomina oszczędności jak w autobusach marki SOR.

Sufit jest niczym lustro:

ale bardzo ładnie się świeci:

Niespodzianka, jednak elementy sufitu mogą się trzymać bez dziwnych listw wzdłuż łączeń:

Kolejny typ taboru i znowu SIP wygląda inaczej:

w autobusach jest od dawna, mieliśmy już taki w tramwajach?
Światełko na dole drzwi na duży plus, oprócz tego że ładnie wygląda to wejście będzie dobrze oświetlone, dodatkowo wieczorami stojąc na pętli przy otwartych drzwiach będzie się świetnie prezentował.

Przedni wyświetlacz trochę mały i "Nowy Bieżanów P+R" się przewijał, podobnie jak "Odjazd za..."

Rzeźnia bardzo mała, chyba w Urbino 12 są tego rozmiaru.

Miejsca na bagaż wiadomo z czego wynikające i wiadomo też że znajdą się chętni do siedzenia na nich.

Kiedy test żelazka/tostera?
Ułożenie siedzeń w wersji premium:

I w standardowej dla osób do 150cm wzrostu, wyżsi będą się stukać kolanami:

Kolejny minus, stojąc w odległości większej niż 2-3 metry ciężko przeczytać kolejne przystanki, szkoda że nie zwiększono czcionki kosztem jednego przystanku i napisu "Kolejne przystanki".

Wnętrze jak dla mnie bomba:

Drzwi: na plus to że są ciche, na minus to dość wolno się otwierają (od zatrzymania na przystanku do rozpoczęcia otwarcia mija dobrych kilka sekund, nie sądzę by za każdym razem to motorniczy czekał z ich otwarciem). Niestety nad drzwiami powinna migać czerwona lampka a w pierwszych dwuskrzydłowych drzwiach w RY825 już nie działała:
https://streamable.com/3m1lx5
SIP tak jak wyżej pisaliście tylko w I członie i to dość głośny, podobnie jak sygnał otwierania drzwi.
STADLER Tango Lajkonik
Krakowiak w tym kolorze też by się ładnie prezentował. Teraz widać że malatura księgowa o ile na autobusach jakoś wygląda to na tramwajach(również tych nowych) wygląda paskudnie.pasazer_mobilisu pisze: ↑18 cze 2020, o 23:10Kilka słów ode mnie:
-
Jacek Fink-Finowicki
- Inspektor
- Kontakt:
STADLER Tango Lajkonik
Obserwując sufit zastanawiam się nad obiegiem powietrza, zwłaszcza w sytuacji działania klimatyzacji w upalny dzień.
- pasazer_mobilisu
STADLER Tango Lajkonik
Jest szansa, że wkrótce będziemy mogli się o tym przekonać, bo GIS nie widzi przeciwwskazań do jej używania.Jacek Fink-Finowicki pisze: ↑19 cze 2020, o 00:36Obserwując sufit zastanawiam się nad obiegiem powietrza, zwłaszcza w sytuacji działania klimatyzacji w upalny dzień.
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
STADLER Tango Lajkonik
@ Jamnik - czemu mówisz, że wnętrze to Pesa? Przecież jest niemal identyczne co w solarisach Tramino Lepizig.
@ Arsents - no zaj*******! Kolejny odcień niebieskiego... Kontynuacja polityki "każdy ch** na swój strój", po co jakaś unifikacja malowania, po co estetyka, MPK jest ponad to...
@ Pasażer Mobilisu - SIP jest od R&G (co było wiadomo w sumie od dawna). AFAIK takie same ekrany wewnętrzne (z taką samą prezentacją graficzną) są montowane ostatnio w remontowanych NGT6. Niedoróbki mnie nie dziwią. A test żelazka jak tylko przyjadę do Polski z przejściówką szwajcarsko-holenderską (z typu J na F)...
@ Tomek M - a weź mnie nie irytuj, kilka lat wysiłków w kierunku unifikacji malowania poszło się j**** i szlag mnie o to trafia... Wesoły chaos i nieskrępowana ułańska fantazja znów wygrały.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Arsents - no zaj*******! Kolejny odcień niebieskiego... Kontynuacja polityki "każdy ch** na swój strój", po co jakaś unifikacja malowania, po co estetyka, MPK jest ponad to...
@ Pasażer Mobilisu - SIP jest od R&G (co było wiadomo w sumie od dawna). AFAIK takie same ekrany wewnętrzne (z taką samą prezentacją graficzną) są montowane ostatnio w remontowanych NGT6. Niedoróbki mnie nie dziwią. A test żelazka jak tylko przyjadę do Polski z przejściówką szwajcarsko-holenderską (z typu J na F)...
@ Tomek M - a weź mnie nie irytuj, kilka lat wysiłków w kierunku unifikacji malowania poszło się j**** i szlag mnie o to trafia... Wesoły chaos i nieskrępowana ułańska fantazja znów wygrały.
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
STADLER Tango Lajkonik
Nie wiem, jak wygląda to Tramino, ale patrząc na wnętrze, nie przypomina Ci ono Krakowiaka? Według mnie bardzo podobne, czyli takie białe, może zbyt jasne. Pozostanę przy tym, że NGT8 ma najładniejsze.
Siedzenia to bardzo duży (jeśli nie największy) minus. Jadąc wczoraj całą trasę "trójką" miałem dość. Ja jechałem, żeby się przejechać. Współczuję tym, którzy muszą jeździć pół godziny i więcej.
Do tego słupki, które widać na 13 i 14 zdjęciu pasazera_mobilisu to jakaś pomyłka, uniemożliwiająca normalne, proste siedzenie. Czułem się jak w Pesie za pierwszymi drzwiami. I o ile za twarde siedzenia należy obwiniać tylko MPK, bo oni takie sobie, a właściwie pasażerom, zażyczyli, tak za te ciasne miejsca nie wiem kogo winić - MPK za to, że chciało upchnąć jak najwięcej miejsc siedzących i przez to Stadler nie miał jak inaczej zaprojektować wnętrza, czy może jednak Stadlera za złe rozplanowanie?
Aha, nikt nie napisał, ale wątpię, że nikt nie zauważył. RY826 pozbył się nowej czcionki taborowego, którą jeszcze do niedawna miał, i która wygląda dużo lepiej nawet na tramwajach.
Te drzwi to zawsze się będą tak długo otwierać? Zamykają się szybko i sprawnie, a otwieranie... jeszcze z tym głośnym trzaskiem po zatrzymaniu. Nie podoba mi się tak szybko urwany "ding-dong". W NGT8 czy w SU IV też jest urwany, ale nie aż tak. Najładniej rozbrzmiewa w SU III z lat 2011-2014 (nie urwany, ciągły dźwięk, który, jak jest cisza, słychać nawet po zamknięciu drzwi).
Czy te Lajkoniki mają jakieś luzy w wózkach? Po ruszeniu słychać huk, jaki był na początku również w Pesach.
Dobra, żeby nie było, że tylko narzekam, to napisze, że wozy robią bardzo dobre wrażenie
Ostatnio zmieniony 19 cze 2020, o 15:14 przez Jamnik, łącznie zmieniany 1 raz.
- pasazer_mobilisu
STADLER Tango Lajkonik
Kiedyś sobie w jakimś paincie przemalowałem Pese cała na niebiesko i dużo bardziej mi się podobała, dlatego uważam że powinna być "księga" na autobusy, a tramwaje całe niebieskie jak Stadler czy NGT8, EU8N też niewiele brakuje i myślę że cały niebieski byłby ok, a w "księdze" kto widział wizualizacje ten wie że to nie ma sensu.
Nie zwróciłem na to uwagi, ale pewnie gdybym usiadł to by mi przeszkadzały. Szkoda bo to już nie do naprawienia.
Nie było czasem punktów za ilość miejsc?
Niestety to kilka sekund straty na każdym przystanku + zirytowanie pasażerów bo przecież miały się same otwierać i nerwowe szukanie przycisku.
Biorąc pod uwagę cały post wydaje się że napisałeś to bardzo na siłe.
STADLER Tango Lajkonik
Może takpasazer_mobilisu pisze: ↑19 cze 2020, o 09:46Biorąc pod uwagę cały post wydaje się że napisałeś to bardzo na siłe.
Ogólnie tramwaj wizualnie mi się podoba, miskopodłogowce są potrzebne, ale to, co wyżej napisałem sprawia jednak zawód.
STADLER Tango Lajkonik
Jakiego wysiłku? Miasto nigdy nie traktowało tej księgi na poważnie. Zlecili wykonanie projektu i na papierze decydentom się spodobało, po czym zobaczyli to na żywo na pojazdach i uznali że jednak brzydkie. Od razu w przypadku tramwajów się z malowania księgowego wycofali. W autobusach księgę zostawili, gdyż autobusów się kupuje znacznie więcej niż tramwajów i cześć pojazdow już po Krakowie jeździła w tych barwach(Mobilis) + duże zamówienie MPK na SU12 IV w 2014? również w barwach księgowych. Więc w autobusach za głęboko już w ty weszli aby się wycofać.
STADLER Tango Lajkonik
Teraz jest okazja bo rozpoczeli NG wagonów NGT8 , by dostawały po remoncie lakier jak Standlery , co do Pes to nie wyobrażam sobie w takim malowaniu.
29.09.2018 koniec unifikacji malowania taboru