Ruczaj, Czerwone Maki

Linie, rozkłady, trasy, komunikaty

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Matlak92
Znawca

Ruczaj, Czerwone Maki

#286 Post autor: Matlak92 » 6 paź 2017, o 08:02

Dzisiaj podróżuję 18 z KG w godzinach porannych. Trasa przez Pocztę jest możliwie najszybszą. Myślę, że wielu studentom Campusu UJ oraz pracownikom korporacji na Czerwonych Makach taki układ odpowiada. Może warto zostawić 18 w obecnym kształcie, z f10, a na trasę przez Kleparz przekształcić jakiegoś potworka, żeby nikt nie narzekał na brak połączenia KG z Kleparzami. Nawet niech sobie jezdzi na Ruczaj i stoi w korkach na skrzyżowaniu przy Nowym Kleparzu i na Długiej. Jeśli chodzi o przepustowość KG i tak jest miejsce, bo obecnie nie ma tam 2 linii f5.

krawiec
Kierownik

Ruczaj, Czerwone Maki

#287 Post autor: krawiec » 6 paź 2017, o 08:07

Matlak92 pisze:Dzisiaj podróżuję 18 z KG w godzinach porannych. Trasa przez Pocztę jest możliwie najszybszą. Myślę, że wielu studentom Campusu UJ oraz pracownikom korporacji na Czerwonych Makach taki układ odpowiada. Może warto zostawić 18 w obecnym kształcie, z f10, a na trasę przez Kleparz przekształcić jakiegoś potworka, żeby nikt nie narzekał na brak połączenia KG z Kleparzami. Nawet niech sobie jezdzi na Ruczaj i stoi w korkach na skrzyżowaniu przy Nowym Kleparzu i na Długiej. Jeśli chodzi o przepustowość KG i tak jest miejsce, bo obecnie nie ma tam 2 linii f5.
Kampus i korpo mają 52 z f=10/5.

Kitek
Dyspozytor

Ruczaj, Czerwone Maki

#288 Post autor: Kitek » 7 paź 2017, o 20:43

Matlak92 pisze:Może warto zostawić 18 w obecnym kształcie, z f10, a na trasę przez Kleparz przekształcić jakiegoś potworka, żeby nikt nie narzekał na brak połączenia KG z Kleparzami.
Ruczaj potrzebuje dwóch linii z wysoką częstotliwością do centrum, jedną na Dworzec a drugą w rejony Bagateli, więc układ obowiązujący w czasie bez remontów jest niezły, nie jest idealny, ale jest w porządku.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

Ruczaj, Czerwone Maki

#289 Post autor: pasazer_mobilisu » 7 maja 2020, o 16:53

194 skrócone do pętli Osiedle Podwawelskie
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/linia ... 35701.html

Mr. Passenger
Specjalista

Ruczaj, Czerwone Maki

#290 Post autor: Mr. Passenger » 7 maja 2020, o 18:01

Przycięcie jednej z najpopularniejszych linii autobusowych w mieście na prawdopodobnie najbardziej obłożonym odcinku... co może pójść nie tak?
Wróżę jeszcze bardziej niezabieralne "114" i pustki w "194". Brak mi słów na tych ludzi.

A tłumaczenie o dublowaniu linii tramwajowych mogą sobie w cztery litery wsadzić.

Jamnik
Dyrektor

Ruczaj, Czerwone Maki

#291 Post autor: Jamnik » 7 maja 2020, o 18:16

Kiedyś Ruczaj został pozbawiony "114", "1(4)24" i "128", teraz "194". Z tamtych trzech tylko "1(4)24" do dziś jeździ na tej skróconej trasie. Co stało się ze "114" i "128" wszyscy wiemy. Boję się, co czeka niebawem "194". Nie zdziwiłbym się nawet jakby ją zlikwidowali - przecież dubluje się ze "144" i innymi liniami "alejowymi"...

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

Ruczaj, Czerwone Maki

#292 Post autor: pasazer_mobilisu » 7 maja 2020, o 19:07

Mr. Passenger pisze:
7 maja 2020, o 18:01
A tłumaczenie o dublowaniu linii tramwajowych mogą sobie w cztery litery wsadzić.
Właśnie tłumaczenie będzie bardzo dobre, na Czerwone Maki jeździ przecież co 5 minut 52 (kto jeszcze pamięta?) i 18 co 7,5 minuty. Cięcia nigdy nie spotkają się z aprobatą, ale są wymagane przez stan budżetu miasta i jest to kolejny przykład cięć, który minimalnie tylko utrudni niektórym dojazdy.

Awatar użytkownika
Coffee
Wisielec pomostowy
Kontakt:

Ruczaj, Czerwone Maki

#293 Post autor: Coffee » 7 maja 2020, o 19:26

pasazer_mobilisu pisze:
7 maja 2020, o 19:07
Właśnie tłumaczenie będzie bardzo dobre
Nie jest. Zabieranie jedynej alternatywy w dla przepełnionych "18" i "52" (zwłaszcza z ograniczoną ilością miejsca w pojazdach) jest panicznym szukaniem oszczędności na pasażerach. A to nic innego, jak strzał w stopę.
pasazer_mobilisu pisze:
[...] ale są wymagane przez stan budżetu miasta
To jest tylko i wyłącznie wina władz, więc dlaczego na tym mają cierpieć pasażerowie?
pasazer_mobilisu pisze:
który minimalnie tylko utrudni niektórym dojazdy.
Minimalnie? Jeszcze dobrze nie ogłoszono zniesienie obostrzeń, a na Ruczaju rano już korki sięgają do Skośnej. Wieczorem w drugą stronę jest jeszcze gorzej.
Obrazek
Obrazek
Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren

Mr. Passenger
Specjalista

Ruczaj, Czerwone Maki

#294 Post autor: Mr. Passenger » 7 maja 2020, o 19:45

pasazer_mobilisu pisze:
Właśnie tłumaczenie będzie bardzo dobre, na Czerwone Maki jeździ przecież co 5 minut 52 (kto jeszcze pamięta?) i 18 co 7,5 minuty. Cięcia nigdy nie spotkają się z aprobatą, ale są wymagane przez stan budżetu miasta i jest to kolejny przykład cięć, który minimalnie tylko utrudni niektórym dojazdy
Minimalnie? Zabieranie jedynej bezpośredniej linii łączącej kampus UJ z miasteczkiem studenckim oraz wieloma innymi budynkami uczelni to jest minimalne cięcie?
Nie wiem jak często podróżowałeś "194" i czy w ogóle, ale ja korzystałem z tej linii po kilka razy w tygodniu i nigdy nie widziałem by jechała pusta. Nawet o 20 czy 21 w soboty był często problem ze znalezieniem wolnego miejsca. Zresztą, pomyśl o tym, że skazujesz wszystkich pasażerów z Ruczaju na bieganie na drugą stronę Ronda Grunwaldzkiego by złapać cokolwiek w stronę Jubilatu. A z powrotem jeszcze lepiej, bo nie ma nawet możliwości przesiadki bezpośredniej, tylko znowu bieganie by złapać akurat nadjeżdżający tramwaj.
Zrozumiałbym gdyby "194" rzeczywiście jeździło puste, ale to była jedna z najbardziej obleganych tras autobusowych w mieście.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

Ruczaj, Czerwone Maki

#295 Post autor: pasazer_mobilisu » 7 maja 2020, o 19:51

Coffee pisze:
7 maja 2020, o 19:26
Zabieranie jedynej alternatywy w dla przepełnionych "18" i "52" (zwłaszcza z ograniczoną ilością miejsca w pojazdach)
Te ograniczenia już nikogo nie interesują.
Coffee pisze:
To jest tylko i wyłącznie wina władz, więc dlaczego na tym mają cierpieć pasażerowie?
No nie tylko, koronawirusa nikt nie przewidział (może jedynie Mariusz Max Kolonko), a kasa ze studentów i turystów płynęła długo. Teraz przestała.
Coffee pisze:
Minimalnie? Jeszcze dobrze nie ogłoszono zniesienie obostrzeń, a na Ruczaju rano już korki sięgają do Skośnej.
O kilka lub max kilkanaście minut licząc przesiadke na Rondzie Grubwaldzkim. Mniej to boli niż f60 w międzyszczycie albo całkowite wycięcie linii w miejscu gdzie nic nie jeździ albo jedynie potworek ze słabą częstotliwością.
Mr. Passenger pisze:
7 maja 2020, o 19:45
Minimalnie? Zabieranie jedynej bezpośredniej linii łączącej kampus UJ z miasteczkiem studenckim oraz wieloma innymi budynkami uczelni to jest minimalne cięcie?
No tylko studentów teraz nie ma, fakt Rondo Grunwaldzkie do przesiadek jest mało przyjemne ale to raczej w Krakowie standard.

PanA
Dyrektor

Ruczaj, Czerwone Maki

#296 Post autor: PanA » 7 maja 2020, o 20:32

pasazer_mobilisu pisze:
7 maja 2020, o 19:51
No nie tylko, koronawirusa nikt nie przewidział (może jedynie Mariusz Max Kolonko), a kasa ze studentów i turystów płynęła długo. Teraz przestała.
Przestańcie już tak bredzić. W żadnym innym dużym mieście nie ma żadnych takich problemów.

W żadnym innym dużym mieście nie planowano żadnych cięć komunikacji w ciągu roku, więc już te bzdury o ogólnej konieczności strasznych cięć obalone. Podczas tej epidemii Warszawa i Wrocław mają już w zasadzie pełne uruchomienie KM, pozostałe duże miasta cały czas mają mniej-więcej typowe rozkłady sobotnie. Tak samo w żadnym innym mieście nie wyłączono oświetlenia.
Nie wiem jak tam w innych miastach, ale jeszcze Warszawa i Wrocław znalazły miliony na wspomożenie szpitali (może inne miasta też?).

Tylko Kraków taki strasznie biedny.
MKM-owie to jednak wielkie: xD

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

Ruczaj, Czerwone Maki

#297 Post autor: pasazer_mobilisu » 7 maja 2020, o 21:36

@PanA a czy te miasta nakręcał ruch turystów i studentów? Kraków już przed epidemią szukał oszczędności na KMK, bo wielka rewolucja z 2018 roku okazała się za droga. Jeszcze post FB, który przewidział skrócenie 194:
Obrazek

Jamnik
Dyrektor

Ruczaj, Czerwone Maki

#298 Post autor: Jamnik » 7 maja 2020, o 22:03

Nie widziałem tego posta wcześniej. To już chyba wiadomo skąd wzięli pomysł.

Awatar użytkownika
Sorig
Dyspozytor

Ruczaj, Czerwone Maki

#299 Post autor: Sorig » 7 maja 2020, o 22:06

Mam nadzieję że ZTP nie podejmuje takich decyzji jedynie w oparciu o wpisy na jakimś niszowym blogu, prowadzonym przez jednego człowieka.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Administrator Techniczny

Ruczaj, Czerwone Maki

#300 Post autor: pasazer_mobilisu » 7 maja 2020, o 22:16

Jamnik pisze:
7 maja 2020, o 22:03
Nie widziałem tego posta wcześniej. To już chyba wiadomo skąd wzięli pomysł.
Ja widziałem ale jakoś mi to umknęło.

Jest i odpowiedź kierowcy od niefortunnego wpisu:
Obrazek

W takim razie kolejne propozycje:
159 do Ronda Piastowskiego - tylko łapie opóźnienia jeżdżąc między blokami do pętli Os. Piastów, a przecież można się przesiąść na tramwaj.
501 do Przybyszewskiego - do galerii jeździ 114
182 do Ronda Mogilskiego - do dworca/galerii są tramwaje w tunelu

Kto da więcej?

ODPOWIEDZ

Wróć do „II. Układ komunikacyjny”