Ruczaj, Czerwone Maki
Moderator: Moderatorzy
Ruczaj, Czerwone Maki
Dzisiaj podróżuję 18 z KG w godzinach porannych. Trasa przez Pocztę jest możliwie najszybszą. Myślę, że wielu studentom Campusu UJ oraz pracownikom korporacji na Czerwonych Makach taki układ odpowiada. Może warto zostawić 18 w obecnym kształcie, z f10, a na trasę przez Kleparz przekształcić jakiegoś potworka, żeby nikt nie narzekał na brak połączenia KG z Kleparzami. Nawet niech sobie jezdzi na Ruczaj i stoi w korkach na skrzyżowaniu przy Nowym Kleparzu i na Długiej. Jeśli chodzi o przepustowość KG i tak jest miejsce, bo obecnie nie ma tam 2 linii f5.
Ruczaj, Czerwone Maki
Kampus i korpo mają 52 z f=10/5.Matlak92 pisze:Dzisiaj podróżuję 18 z KG w godzinach porannych. Trasa przez Pocztę jest możliwie najszybszą. Myślę, że wielu studentom Campusu UJ oraz pracownikom korporacji na Czerwonych Makach taki układ odpowiada. Może warto zostawić 18 w obecnym kształcie, z f10, a na trasę przez Kleparz przekształcić jakiegoś potworka, żeby nikt nie narzekał na brak połączenia KG z Kleparzami. Nawet niech sobie jezdzi na Ruczaj i stoi w korkach na skrzyżowaniu przy Nowym Kleparzu i na Długiej. Jeśli chodzi o przepustowość KG i tak jest miejsce, bo obecnie nie ma tam 2 linii f5.
Ruczaj, Czerwone Maki
Ruczaj potrzebuje dwóch linii z wysoką częstotliwością do centrum, jedną na Dworzec a drugą w rejony Bagateli, więc układ obowiązujący w czasie bez remontów jest niezły, nie jest idealny, ale jest w porządku.Matlak92 pisze:Może warto zostawić 18 w obecnym kształcie, z f10, a na trasę przez Kleparz przekształcić jakiegoś potworka, żeby nikt nie narzekał na brak połączenia KG z Kleparzami.
- pasazer_mobilisu
- Administrator Techniczny
Ruczaj, Czerwone Maki
194 skrócone do pętli Osiedle Podwawelskie
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/linia ... 35701.html
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/linia ... 35701.html
-
Mr. Passenger
- Specjalista
Ruczaj, Czerwone Maki
Przycięcie jednej z najpopularniejszych linii autobusowych w mieście na prawdopodobnie najbardziej obłożonym odcinku... co może pójść nie tak?
Wróżę jeszcze bardziej niezabieralne "114" i pustki w "194". Brak mi słów na tych ludzi.
A tłumaczenie o dublowaniu linii tramwajowych mogą sobie w cztery litery wsadzić.
Wróżę jeszcze bardziej niezabieralne "114" i pustki w "194". Brak mi słów na tych ludzi.
A tłumaczenie o dublowaniu linii tramwajowych mogą sobie w cztery litery wsadzić.
Ruczaj, Czerwone Maki
Kiedyś Ruczaj został pozbawiony "114", "1(4)24" i "128", teraz "194". Z tamtych trzech tylko "1(4)24" do dziś jeździ na tej skróconej trasie. Co stało się ze "114" i "128" wszyscy wiemy. Boję się, co czeka niebawem "194". Nie zdziwiłbym się nawet jakby ją zlikwidowali - przecież dubluje się ze "144" i innymi liniami "alejowymi"...
- pasazer_mobilisu
Ruczaj, Czerwone Maki
Właśnie tłumaczenie będzie bardzo dobre, na Czerwone Maki jeździ przecież co 5 minut 52 (kto jeszcze pamięta?) i 18 co 7,5 minuty. Cięcia nigdy nie spotkają się z aprobatą, ale są wymagane przez stan budżetu miasta i jest to kolejny przykład cięć, który minimalnie tylko utrudni niektórym dojazdy.Mr. Passenger pisze: ↑7 maja 2020, o 18:01A tłumaczenie o dublowaniu linii tramwajowych mogą sobie w cztery litery wsadzić.
- Coffee
- Wisielec pomostowy
- Kontakt:
Ruczaj, Czerwone Maki
Nie jest. Zabieranie jedynej alternatywy w dla przepełnionych "18" i "52" (zwłaszcza z ograniczoną ilością miejsca w pojazdach) jest panicznym szukaniem oszczędności na pasażerach. A to nic innego, jak strzał w stopę.
To jest tylko i wyłącznie wina władz, więc dlaczego na tym mają cierpieć pasażerowie?
Minimalnie? Jeszcze dobrze nie ogłoszono zniesienie obostrzeń, a na Ruczaju rano już korki sięgają do Skośnej. Wieczorem w drugą stronę jest jeszcze gorzej.

Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren
-
Mr. Passenger
- Specjalista
Ruczaj, Czerwone Maki
Minimalnie? Zabieranie jedynej bezpośredniej linii łączącej kampus UJ z miasteczkiem studenckim oraz wieloma innymi budynkami uczelni to jest minimalne cięcie?pasazer_mobilisu pisze: ↑7 maja 2020, o 19:07Właśnie tłumaczenie będzie bardzo dobre, na Czerwone Maki jeździ przecież co 5 minut 52 (kto jeszcze pamięta?) i 18 co 7,5 minuty. Cięcia nigdy nie spotkają się z aprobatą, ale są wymagane przez stan budżetu miasta i jest to kolejny przykład cięć, który minimalnie tylko utrudni niektórym dojazdy
Nie wiem jak często podróżowałeś "194" i czy w ogóle, ale ja korzystałem z tej linii po kilka razy w tygodniu i nigdy nie widziałem by jechała pusta. Nawet o 20 czy 21 w soboty był często problem ze znalezieniem wolnego miejsca. Zresztą, pomyśl o tym, że skazujesz wszystkich pasażerów z Ruczaju na bieganie na drugą stronę Ronda Grunwaldzkiego by złapać cokolwiek w stronę Jubilatu. A z powrotem jeszcze lepiej, bo nie ma nawet możliwości przesiadki bezpośredniej, tylko znowu bieganie by złapać akurat nadjeżdżający tramwaj.
Zrozumiałbym gdyby "194" rzeczywiście jeździło puste, ale to była jedna z najbardziej obleganych tras autobusowych w mieście.
- pasazer_mobilisu
Ruczaj, Czerwone Maki
Te ograniczenia już nikogo nie interesują.
No nie tylko, koronawirusa nikt nie przewidział (może jedynie Mariusz Max Kolonko), a kasa ze studentów i turystów płynęła długo. Teraz przestała.
O kilka lub max kilkanaście minut licząc przesiadke na Rondzie Grubwaldzkim. Mniej to boli niż f60 w międzyszczycie albo całkowite wycięcie linii w miejscu gdzie nic nie jeździ albo jedynie potworek ze słabą częstotliwością.
No tylko studentów teraz nie ma, fakt Rondo Grunwaldzkie do przesiadek jest mało przyjemne ale to raczej w Krakowie standard.Mr. Passenger pisze: ↑7 maja 2020, o 19:45Minimalnie? Zabieranie jedynej bezpośredniej linii łączącej kampus UJ z miasteczkiem studenckim oraz wieloma innymi budynkami uczelni to jest minimalne cięcie?
Ruczaj, Czerwone Maki
Przestańcie już tak bredzić. W żadnym innym dużym mieście nie ma żadnych takich problemów.pasazer_mobilisu pisze: ↑7 maja 2020, o 19:51No nie tylko, koronawirusa nikt nie przewidział (może jedynie Mariusz Max Kolonko), a kasa ze studentów i turystów płynęła długo. Teraz przestała.
W żadnym innym dużym mieście nie planowano żadnych cięć komunikacji w ciągu roku, więc już te bzdury o ogólnej konieczności strasznych cięć obalone. Podczas tej epidemii Warszawa i Wrocław mają już w zasadzie pełne uruchomienie KM, pozostałe duże miasta cały czas mają mniej-więcej typowe rozkłady sobotnie. Tak samo w żadnym innym mieście nie wyłączono oświetlenia.
Nie wiem jak tam w innych miastach, ale jeszcze Warszawa i Wrocław znalazły miliony na wspomożenie szpitali (może inne miasta też?).
Tylko Kraków taki strasznie biedny.
MKM-owie to jednak wielkie: 
- pasazer_mobilisu
Ruczaj, Czerwone Maki
@PanA a czy te miasta nakręcał ruch turystów i studentów? Kraków już przed epidemią szukał oszczędności na KMK, bo wielka rewolucja z 2018 roku okazała się za droga. Jeszcze post FB, który przewidział skrócenie 194:

Ruczaj, Czerwone Maki
Nie widziałem tego posta wcześniej. To już chyba wiadomo skąd wzięli pomysł.
Ruczaj, Czerwone Maki
Mam nadzieję że ZTP nie podejmuje takich decyzji jedynie w oparciu o wpisy na jakimś niszowym blogu, prowadzonym przez jednego człowieka.
- pasazer_mobilisu
Ruczaj, Czerwone Maki
Ja widziałem ale jakoś mi to umknęło.
Jest i odpowiedź kierowcy od niefortunnego wpisu:
W takim razie kolejne propozycje:
159 do Ronda Piastowskiego - tylko łapie opóźnienia jeżdżąc między blokami do pętli Os. Piastów, a przecież można się przesiąść na tramwaj.
501 do Przybyszewskiego - do galerii jeździ 114
182 do Ronda Mogilskiego - do dworca/galerii są tramwaje w tunelu
Kto da więcej?