Sprawy techniczne & forumowe

Codzienne aktualności z Grodu Kraka

Moderator: Moderatorzy

Słoneczny
Kierownik

#301 Post autor: Słoneczny » 4 maja 2014, o 13:14

suchy pisze: To ja ci to wyjaśnię JESZCZE PROŚCIEJ - TO JAKI PROBLEM W NOWYM SYSTEMIE WPROWADZIĆ STARE PARAMETRY? O czymś takim jak "kompatybilność" słyszałeś? Skoro system przyjmuje POS3_password, to tak samo powinien przyjmować STARĄ wersję POS2_password - a jeśli tego nie robi, to ktoś powinien to do systemu dograć, tak żeby KAŻDY użytkownik miał dostęp (zarówno z nową kartą jak i ze starą - do czasu wymiany na nową). Lepiej wg ciebie żeby JEDNA osoba (administrator serwera/forum) wprowadził taką zmianę paroma kliknięciami w kilka chwil? Czy żeby 595 użytkowników to robiło, tracąc na to globalnie 595x więcej czasu?
Ależ każdy użytkownik ma dostęp, wystarczy starą usunąć. Nową dostanie od razu, sam, z automatu, wystarczy chcieć. Najwidoczniej nie da się tego zrobić z poziomu serwera, a chyba byś nie chciał, by ktoś zdalnie to usuwał od ciebie z komputera. Mówisz niekompatybilność - jakoś twórcom poszczególnych systemów windows to nie przeszkadzało, że do nowej wersji trzeba było inną instalkę. Innym użytkownikom też nie i jakoś żyją i mają się dobrze, nie krzyczą na microsoft i nadal go używają. Odrobina własnej inwencji, nic więcej.
suchy pisze:Ty za to sprawiasz wrażenie wielkiego obrońcy nowego serwera. Może weź się przyznaj, że jesteś związany z LoveKrakow i masz w tym jakieś korzyści i wszelka krytyka jest zabroniona? Sory ale ja wychodzę z założenia, że jeśli coś zmienia się na lepsze, to powinno być w jakości PRZYNAJMNIEJ NIEPOGORSZONEJ, niż poprzednio.
Hahahahahahaha wpadłem pod kontener i sikam po nogawkach ze śmiechu. Ja obrońca serwera? Ja związany z lovekrakow które w niemal każdym artykule pisze bzdury? paradne. Jestem po prostu użytkownikiem, który zamiast biadolić i mieć pretensje do całego świata woli sobie poradzić. Bana na google nie mam, łeb na karku mam - to na ogół wystarcza. No chyba że jest się NIEPORADNYM, wtedy nawet kolor czcionki będzie przeszkadzał.
suchy pisze:A nie, że to JA jako użytkownik mam grzebać godzinami w komputerze, dochodzić i domyślać się, co mam zrobić, gdzie kliknąć i co zmienić, żeby działało jak dawniej. Owszem, jestem jeszcze w miarę młody i dam radę, ale na pewno są tu również użytkownicy nieco starsi ode mnie (w wieku 40-50lat), którzy nie znają się tak świetnie na komputerach i dla których CIASTECZKO to jest takie coś słodkiego z czekoladą czy rodzynkami, a nie plik ukryty w folderze komputera.
Już ci tłumaczyłem - jakbyś płacił abonament, mógłbyś się drzeć jak stare prześcieradło. A ty tu robisz burze w szklance wody nie do końca wiadomo o co. Nieco starsi od ciebie w wieku 40-50 lat jak mają google i używają komputera na codzień, wiedzą, co to ciasteczko, od jakiegoś czasu muszą akceptować cookies na każdej stronie, czyżby akceptowali w ciemno?
suchy pisze:Nie jestem informatykiem, tak samo jak i większość użytkowników - żebyśmy mieli obowiązek sami się domyślać, więc ględzenie z twojej strony, żebyśmy se sami grzebali i szukali ustawień, żeby korzystać z dawnych funkcjonalności, które "nagle" poznikały - jest zwyczajną głupotą. Skoro coś było - to powinno być dalej, albo powinna być informacja z góry - "tego i tego nie ma, żeby to przywrócić trzeba zrobić to i tamto". A nie "sory, było ale się zmyło, działało ale już nie działa, szukajcie se sami".
Po raz kolejny nadmieniam, że opieka nad forum jest głównie hobbystyczna a ty masz wymagania, jakby forum było zawodowym medium, w którym komuś płacisz za to czy tamto. Więcej dystansu i mniej roszczeniowej postawy.
suchy pisze:Najlepiej to daj swojej babci pilot do dekodera kablówki i każ jej sprawdzić program TV na danym kanale (opcja EPG) - ciekawe czy sobie poradzi, w końcu jedynie "zmieniłeś jej system sprawdzania programu tv ze starszego(gazeta) na nowszy(dekoder) i jednocześnie zabrałeś jej możliwość korzystania ze starego systemu (gazeta wylądowała w śmietniku)". A reszty niech się babcia sama uczy i szuka i klika we wszystko po kolei, żeby sprawdzić, o której dzisiaj leci Moda na Sukces :letssin:
Robiłeś z siebie ułomnego, teraz robisz niedołężnego. Przekoloryzowałeś dość mocno no ale na ta tendencję to tylko lekarz pomoże. Jest nowy styl, trwają prace, są w wolnym czasie - zrozum to wreszcie że nie będzie wszystkiego tu i teraz. Jak chcesz pomóc - zrób posta z listą problemów zgłoszonych przez użytkowników i czekaj na odpowiedź, a nie drzyj się w każdym poście, bo krzykiem można co najwyżej zwabić okolicznych dresiarzy.
"Nur von Stalingrad erzählt er nie. Wo liegt denn Stalingrad? In welchem Land ist das? Stalingrad packt er nie, irgendwie." BAP

Mseifer
Administrator Techniczny
Kontakt:

#302 Post autor: Mseifer » 4 maja 2014, o 14:38

suchy pisze:A do Coffeego, Kaszmira i reszty modów taka propozycja ode mnie - pod adresem pkk.INFO.pl wyłączyć dostęp do forum, a zamiast tego zamieścić planszę informacyjną w stylu "informujemy, iż zmieniliśmy serwer, teraz jesteśmy dostępni pod adresem pkk.LOVEKRAKOW.pl "? Bo póki działają oba adresy to użytkownicy nie widzą żadnej różnicy między jednym a drugim.
Nie po to płacimy za domenę info.pl żeby z niej rezygnować...

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#303 Post autor: Cukier » 4 maja 2014, o 15:12

Ale się kłócicie o byle g*wno.. Zamiast po prostu zalinkować poradnik jak usunąć cookies z dawnej wersji tak żeby się wgrało nowe.

A domena pkk.info.pl jest moim zdaniem lepsza, bo raz że jest krótsza, dwa istnieje od wielu lat, a trzy świadczy o naszej niezależności. To że jesteśmy na serwerze lovekrakow nie musi oznaczać że od razu naszej wasalizacji. Póki co nie ma wymogu mówienia wyłącznie dobrze o tym serwisie, i nikt nie cenzuruje postów w których ktoś na lovekrakow narzeka (i oby tak było zawsze). Także współpraca z tym serwisem jest czysto techniczna, nadal jesteśmy odrębnym forum i powinniśmy to szanować.

Krakowiak2013
Dyrektor

#304 Post autor: Krakowiak2013 » 4 maja 2014, o 15:57

Cukier pisze:Zamiast po prostu zalinkować poradnik jak usunąć cookies z dawnej wersji tak żeby się wgrało nowe.
Podpisuje się pod prośbą Cukra. Jeżeli istnieje możliwość podajcie dokładny poradnik usuwania cookies. Problem z zalogowaniem na forum do tej pory mnie nie dotyczył, ale nagle zarówno w firefoxie i chrome problemy się pojawiły. Usuwałem cookies i mimo tego problemy były i nie wiem czym to spowodowane jest. Logowałem się na Google Chrome i pokazywało, że strona niedostępna, dopiero teraz udało mi się zalogować i przekazuje problemy jakie napotkałem.

petr
Specjalista

#305 Post autor: petr » 4 maja 2014, o 16:31

Zazwyczaj korzystam z fx, ale teraz próbowałem użyc autologowania w chrome i wyskoczył mi znowu adres http// (bez kropek). Możliwe że wciąż jest gdzieś jakaś literówka w konfigu i dlatego są te problemy...

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

#306 Post autor: Locutus » 8 maja 2014, o 08:48

U mnie problem wystąpił RAZ – przy pierwszej wizycie na forum. Potem uległ samoistnemu naprawieniu.

Ale fakt, że wejście na ostatnią podstronę wątku kasuje oznaczenie postów jako nieprzeczytane na poprzednich podstronach, irytuje mnie coraz bardziej. Dość już mam sprawdzania w kalendarzu, kiedy ostatnio byłem na forum, a potem szukania postów „ręcznie” (czy raczej „ocznie”) po dacie na wcześniejszych podstronach...

No i to automatyczne przerzucanie na sam dół strony po kliknięciu w „cytuj” (Windows 7, Firefox 28) też doprowadza mnie do szału...

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Słoneczny
Kierownik

#307 Post autor: Słoneczny » 8 maja 2014, o 09:48

Locutus pisze: Ale fakt, że wejście na ostatnią podstronę wątku kasuje oznaczenie postów jako nieprzeczytane na poprzednich podstronach, irytuje mnie coraz bardziej. Dość już mam sprawdzania w kalendarzu, kiedy ostatnio byłem na forum, a potem szukania postów „ręcznie” (czy raczej „ocznie”) po dacie na wcześniejszych podstronach...
Na Operze problem nie występuje. :P
"Nur von Stalingrad erzählt er nie. Wo liegt denn Stalingrad? In welchem Land ist das? Stalingrad packt er nie, irgendwie." BAP

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor

#308 Post autor: tomta1 » 8 maja 2014, o 09:54

Bany na adres IP przeszły ze "starego" na "nowe" forum. W dalszym ciągu nie mogę się nawet zalogować na forum z WM PK :(
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.

Awatar użytkownika
tarantulaw2
Dyrektor

#309 Post autor: tarantulaw2 » 11 maja 2014, o 19:18

Coś się ruszyło z Tapatalkiem?
Bo wtyczka ogólnie jest wykrywana przez telefon, ale jak próbuję przekierować się do Tapatalka, pokazuje mi, że to forum nie jest dostępne w TT.

Awatar użytkownika
kamlt
Miłośnik

Odp: Sprawy techniczne & forumowe

#310 Post autor: kamlt » 11 maja 2014, o 19:43

U mnie działa

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Awatar użytkownika
tarantulaw2
Dyrektor

#311 Post autor: tarantulaw2 » 11 maja 2014, o 19:55

U mnie nie bardzo.

Obrazek

Słoneczny
Kierownik

#312 Post autor: Słoneczny » 11 maja 2014, o 20:00

A takie pytanie odnośnie tapatalka - musi do każdego postu dodawać ten tekst, że to wysłane przez tapatalka?

Awatar użytkownika
tarantulaw2
Dyrektor

#313 Post autor: tarantulaw2 » 11 maja 2014, o 20:02

Nie musi, kwestia ustawień. Ja osobiście wolę mieć włączone - raczej staram się w postach nie popełniać błędów, a z telefonu mi się one zdarzają + nie piszę z polskimi znakami :-)

Słoneczny
Kierownik

#314 Post autor: Słoneczny » 11 maja 2014, o 20:05

tarantulaw2 pisze:Nie musi, kwestia ustawień. Ja osobiście wolę mieć włączone - raczej staram się w postach nie popełniać błędów, a z telefonu mi się one zdarzają + nie piszę z polskimi znakami :-)
Powiem Ci że strasznie to irytujące, jak parę osób pisze z tą funkcją. Co innego, gdyby to się pojawiało w podpisie, oddzielone.

Lw25
Moderator

#315 Post autor: Lw25 » 15 maja 2014, o 21:52

W nieprzeczytanych pokazuje mi się wątek "contain recover of benefit of order" z działu Kosz... :O
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Dzisiaj na mieście”