KM po zakończeniu remontu Mogilskiej - propozycje

Forumowe projekty siatki połączeń

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
LUCKY LUCK
Miłośnik

#136 Post autor: LUCKY LUCK » 31 maja 2014, o 12:12

Kaszmir pisze:LUCKY LUCK napisał(a):
Powiedz to starszym i niepełnosprawnym osobom z huty, które chcąc dostać się gdziekolwiek pociągiem będą skazane na podróże po całym dworcu.

No to poprowadźmy jeszcze tramwaj z Tunelu do Borku, Bronowic, Bieżanowa, Salwatora itd. W końcu w każdym rejonie mieszkają osoby starsze które chcą na pewno mieć dojazd do dworca kolejowego. Serio?

Czy naprawdę priorytetem dla osób starszych jest dojazd do... dworca kolejowego? Z całym szacunkiem, zawsze walczę o ułatwienia w komunikacji dla osób starszych czy niepełnosprawnych, lecz dostosowywanie układu linii bo ktoś tam chce mieć dojazd do dworca - czy to nie przesada? Tak jak napisałem, jestem zwolennikiem utrzymania linii "5" - lecz nie dlatego, że ktoś tam chce mieć taki tramwaj, a dlatego, że jest popularna i są potoki
Nie ktoś tam tylko wyobraź sobie że z Krakowa / do Krakowa wyjeżdżają / przyjeżdżają osoby starsze, na wózkach np z / do szpitali, sanatoriów, odpocząć itd. Widzę że cie trochę emocje ponoszą. Jakie masz obecnie linie niskopodłogowe na ulicy mogilskiej? Jakie były przed remontem? żadne. A jakie będą po remoncie? Będą nowe tramwaje zaraz po zakończeniu remontu? W czym ci przeszkadza by linia co 20 minut jechała mogilską do tunelu? Pisząc że jeździ 182/482 karzesz tym ludziom gonić po całym dworcu. Naprawdę są rejony gdzie ludzie mogą się przesiadać z niskiego do niskiego tramwaju. Ale nie ci co jadą z huty, bo oni mają niskiej podłogi jak na lekarstwo.

Zastanawia mnie co będzie dalej po skończeniu remontu.
Mam małą prośbę. Czy jest gdzieś dostępny schemat placu centralnego po remoncie? Interesuje mnie gdzie będą przystanki.
Wracając do tematu......
Czy planowany jest remont torów wzdłuż Alei Solidarności i ewentualnie kiedy?
Z informacji jakie posiadam do końca bieżącego roku ma być wydzielony teren z kombinatu. Brama główna będzie zlokalizowana znacznie dalej od obecnej. Na wydzielonych terenach ma powstać spółka skarbu państwa i ArcelorMittal. Jaki los czeka komunikację w rejonie kombinatu, czy jakiekolwiek linie zostaną wydłużone? Co z komunikacją na Walcownię? Tego na chwile obecną nie wie nikt.
Kolejne pytanie - Czy kolejny etap budowy S7 uda się w końcu zrealizować a przy okazji zmodernizować układ torowy na ulicy Igołomskiej wraz z przebudową pętli na Pleszowie?

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#137 Post autor: Cukier » 31 maja 2014, o 15:14

LUCKY LUCK pisze:Czy jest gdzieś dostępny schemat placu centralnego po remoncie? Interesuje mnie gdzie będą przystanki.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/204 ... 067_09.pdf

Kwestię tego czy powstanie dodatkowy tor odstawczy brałbym z lekką rezerwą, bo słyszałem plotki, że się z tego wycofano (mam nadzieję że jednak nie).
LUCKY LUCK pisze:Czy planowany jest remont torów wzdłuż Alei Solidarności i ewentualnie kiedy?
W bliżej nieokreślonej przyszłości..
LUCKY LUCK pisze:Jaki los czeka komunikację w rejonie kombinatu, czy jakiekolwiek linie zostaną wydłużone?
Ponoć część ma być wydłużona a część skrócona w partyzancki sposób do "pętli" Struga. Dlatego tym bardziej warto pomyśleć o budowie pętli autobusowej w rejonie Zalewu..
LUCKY LUCK pisze:Co z komunikacją na Walcownię?
Tam ma tramwaj wozić muchy do końca świata i jeden dzień dłużej i koniec kropka. Tak brzmi oficjalna wersja.
LUCKY LUCK pisze: Czy kolejny etap budowy S7 uda się w końcu zrealizować
Koperty zostały otwarte i prace mają ruszyć w okolicach sierpnia.
LUCKY LUCK pisze:a przy okazji zmodernizować układ torowy na ulicy Igołomskiej
W ramach S7 modernizacji ulegnie wiadukt w okolicy Kopca Wandy (zostanie poszerzony - S7 będzie szersza od Igołomskiej) oraz zostanie dobudowany nowy dla północnej jezdni Ptaszyckiego mniej więcej w połowie drogi między Bardosa a Kopcem. Tak więc wszelkie modernizacje będą miały miejsce na odcinku Bardosa - Kopiec Wandy, więc niewykluczone że przez cały czas trwania remontu będzie zachowany dojazd do Pleszowa od strony Kombinatu.
LUCKY LUCK pisze:wraz z przebudową pętli na Pleszowie?
A po co to i komu? Przy obecnej sytuacji finansowej miasta i potrzebach komunikacyjnych wielkich osiedli które od lat się proszą o tramwaj wywalanie milionów w remont pętli na wypizdowie to byłoby największe wyrzucenie pieniędzy w błoto od czasów przebudowy stadionu Wisły..

W obecnej sytuacji tramwaj do Pleszowa jest NIEPOTRZEBNY. W przyszłości, gdy ma powstać Nowa Huta Przyszłości, tramwaj będzie miał sens, ale nie do Pleszowa tylko dalej do Wyciąż, a już przynajmniej do Branic. Także pętla Pleszów nie ma przyszłości ŻADNEJ.

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

#138 Post autor: scyzor663 » 31 maja 2014, o 15:20

Przy okazji mogliby wybudować pętlę tramwajową przy Kombinacie i zmienić ten dziwaczny układ przystanków przy Kopcu Wandy. Ale niestety będzie tak jak jest, tylko trochę tory przesuną tam gdzie przeszkadzają...

rafaello
Dyrektor

#139 Post autor: rafaello » 31 maja 2014, o 15:40

Cukier pisze:
LUCKY LUCK pisze:Czy jest gdzieś dostępny schemat placu centralnego po remoncie? Interesuje mnie gdzie będą przystanki.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/204 ... 067_09.pdf

Kwestię tego czy powstanie dodatkowy tor odstawczy brałbym z lekką rezerwą, bo słyszałem plotki, że się z tego wycofano (mam nadzieję że jednak nie).
Z niczego się nie wycofano. Będzie tor odstawczy dla linii kończącej trasę na Pl. Centralnym. Plotkę zapewne słyszałeś / czytałeś na kraboku Kaszmira - w jego komentarzu: ;D

http://krabok.wordpress.com/2014/05/09/ ... /#comments

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#140 Post autor: Cukier » 31 maja 2014, o 15:44

scyzor663 pisze:Przy okazji mogliby wybudować pętlę tramwajową przy Kombinacie
Skoro kombinat się wynosi wgłąb zakładu i pętla autobusowa ulegnie likwidacji, to pętla tramwajowa traci w tym miejscu sens. Ewentualnie można by ją wybudować gdzieś wewnątrz zakładu - tam gdzie docelowo ma zostać wydłużona część linii autobusowych.
scyzor663 pisze:zmienić ten dziwaczny układ przystanków przy Kopcu Wandy
Ale co Ty oczekujesz - ta pętla w założeniu miała pełnić rolę awaryjnej gdzie tylko tramwaje miały zawracać w razie draki na Igołomskiej czy Mrozowej / Łowińskiego. Nikomu nigdy przez myśl nie przeszło by z tej pętli mieli korzystać jacyś pasażerowie - dlatego nawet nie ma wyjścia z dolnego poziomu prócz jednych zdezelowanych schodów prowadzących prosto na torowisko "21".

Od początku wymiana pasażerska w tym rejonie odbywała się głównie z przystanku Fort Mogiła, który do nie tak dawna nosił nazwę Kopiec Wandy, ale to zmieniono gdy powstał przystanek na żądanie przy samym Kopcu (przez wiele lat nie było go tam w ogóle). Część pasażerów korzysta też z przystanku Bardosa, ale są to znikome ilości. Największe potoki na Igołomskiej poza Pleszowem generuje właśnie Fort Mogiła, potem Koksochemia, reszta znikome, a już wybitnie najmniejsze generuje Jeżynowa i Kopiec Wandy n/ż

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

#141 Post autor: scyzor663 » 31 maja 2014, o 16:03

Skąd wiadomo że Kombinat się przenosi wgłąb i czy wiadomo w które miejsce konkretnie ?

Źle mnie zrozumiałeś. Nie oczekuję, że ta pętla która miała być awaryjną ma obecnie złe rozmieszczenie przystanków - zaznaczam tylko, że jest szansa na poprawienie tego stanu rzeczy.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#142 Post autor: Cukier » 31 maja 2014, o 16:09

scyzor663 pisze:Skąd wiadomo że Kombinat się przenosi wgłąb i czy wiadomo w które miejsce konkretnie ?
Dwie osoby o tym wspominały na forum, niestety zbyt wiele szczegółów nie mamy..
scyzor663 pisze:Nie oczekuję, że ta pętla która miała być awaryjną ma obecnie złe rozmieszczenie przystanków - zaznaczam tylko, że jest szansa na poprawienie tego stanu rzeczy.
Jak chcesz to poprawić i właściwie to po co? ;)

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

#143 Post autor: scyzor663 » 31 maja 2014, o 16:18

Jeśli torowisko idzie do przebudowy podczas budowy S7 a jednocześnie Kombinat przenosi się wgłąb co stwarza potrzebę budowy pętli autobusowej w okolicach Struga to nabiera sensu pomysł o którym już kiedyś na forum pisałem:

- likwidacja torowiska między Kombinatem a Kopcem Wandy, likwidacja pętli i wiaduktu tramwajowego - zostawiamy torowisko tylko w relacji Bardosa - Fort Mogiła
- budujemy łącznik tramwajowy Klasztorna - Bulwarowa i budujemy na miejscu ogródków działkowych pętle tramwajowo - autobusową.

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor

#144 Post autor: tomta1 » 31 maja 2014, o 17:17

O, właśnie. Jakby ktoś wiedział, jak mniej więcej ma wyglądać przyszłość kombinatu (chodzi mi tutaj o przeniesienie wgłąb, jak ma wyglądać układ drogowy w tamtym miejscu czy cokolwiek) to niech się z nami tym podzieli ;)
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#145 Post autor: Cukier » 1 cze 2014, o 11:58

Jeśli chodzi o układ drogowy to jest sporo planów zakładających przedłużenie al. Solidarności przez środek Kombinatu, które potem by skręcało na północ i spotykało się na rondzie z przedłużeniem Mrozowej. Potem odchodziłaby droga wzdłuż torów kolejowych do Sawy Calińskiego oraz na południe w rejon Branic i dalej przez Wisłę w kierunku Niepołomic. Zrobiłem mały szkic, przy czym przebieg dróg w rejonie Branic jest mocno orientacyjny bo znalazłem tylko szczątkowe plany miejscowe i ciężko mi z tego całość ułożyć.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/204 ... azwy-1.jpg

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

#146 Post autor: scyzor663 » 1 cze 2014, o 12:41

Czyli pętla powstanie zapewne gdzieś w środku Kombinatu na przedłużeniu Al. Solidarności. Nie widzę sensu puszczania autobusów dalej po to żeby kończyły w polach przy torach kolejowych.

Awatar użytkownika
LUCKY LUCK
Miłośnik

#147 Post autor: LUCKY LUCK » 2 cze 2014, o 18:59

Cukier pisze:scyzor663 napisał(a):
Skąd wiadomo że Kombinat się przenosi wgłąb i czy wiadomo w które miejsce konkretnie ?

Dwie osoby o tym wspominały na forum, niestety zbyt wiele szczegółów nie mamy..
Pierwszy z dowodów:
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3 ... l?cookie=1
Cukier pisze:Jeśli chodzi o układ drogowy to jest sporo planów zakładających przedłużenie al. Solidarności przez środek Kombinatu, które potem by skręcało na północ i spotykało się na rondzie z przedłużeniem Mrozowej. Potem odchodziłaby droga wzdłuż torów kolejowych do Sawy Calińskiego oraz na południe w rejon Branic i dalej przez Wisłę w kierunku Niepołomic. Zrobiłem mały szkic, przy czym przebieg dróg w rejonie Branic jest mocno orientacyjny bo znalazłem tylko szczątkowe plany miejscowe i ciężko mi z tego całość ułożyć.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/204 ... azwy-1.jpg
Podstawowe moje pytanie - Byłeś kiedyś na hucie w rejonie Elektrociepłowni, Wielkiego pieca? Ja tam bywam codziennie. Nie wiem czy droga oby nie jest za wąska...a poza tym te rurociągi zawieszone nisko.
Druga kwestia to nowa brama ma znajdować się w rejonie budynku administracyjnego Kolpremu i Laboratorium. Kojarzysz gdzie to jest? Piękne plany ale dzielisz tą drogą hutę na pół. Walcownia zimna i Elektrociepłownia z jednej strony, Stalownia, Walcownia Gorąca, Wielki Piec, Koksownia z drugiej strony.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#148 Post autor: Cukier » 2 cze 2014, o 19:48

Nie byłem tam nigdy, ale gdzieś widziałem właśnie takie plany. Nie mi osądzać na ile są one realne. Osobiście kibicuję głównie przedłużeniu Mrozowej aż do Sawy-Calińskiego :)

Awatar użytkownika
LUCKY LUCK
Miłośnik

#149 Post autor: LUCKY LUCK » 2 cze 2014, o 20:28

Wracając do wątku - będzie ten tor odstawczy na Placu Centralnym czy nie? Jeśli nie to czy w ogóle powstanie 54 które nie będzie miało gdzie zawracać? A może 54 pojedzie aż do Wzgórz a 5 zlikwidują?

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

Propozycje zmian w komunikacji dziennej

#150 Post autor: Mistrzejowiczanin » 4 kwie 2015, o 14:30

Jakby się skończył remont Placu Centralnego to sugerowałbym aby nie kończyła trasy ani na "pseudodworcu" Aleja Przyjaźni, ani aby nie kończyła na Placu Centralnym, tylko aby ona została skierowana z Placu Centralnego aleją Jana Pawła II do Klasztornej, a potem można by skierować ją albo na Lesisko, a czemu by nie? :D Albo przez Ptaszyckiego, aby tam zbudować prowizoryczną pętlę. Mniej więcej taką:
Obrazek
Prowizoryczną, bo jak będą podłączać S7 do Igołomskiej i będzie "wielki remont" to można zintegrować pętlę Tramwajową z Autobusową i wykonać "Dworzec Kopiec Wandy". Czekam na opinie w tej sprawie. :)
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „1. Projekty układu linii”