Wybory prezydenckie
Moderator: Moderatorzy
Mnie też nie przekonują argumenty, że Kracik by wyciął km - Niepołomice to jednak co innego niż olbrzymi Kraków.Chris pisze:Locutus, prawda jest taka, że nie masz pojęcia o tym jak Kracik rządziłby Krakowem. Ja również mam bardzo ograniczone pojęcie, ale jestem absolutnie przekonany, że Majchrowski już pokazał że nie trudno być od niego lepszym! Dlatego nie mogę zrozumieć dlaczego się popiera kandydata sprawdzonego, ale złego. A Kracikowi szansy nie dano. Oby się to czkawką nie odbiło, a czuję, że się odbije.
Heh, poczekajcie do najbliższych cięć w km, wtedy pogadamy
Dokładnie, bo na tę chwilę z budżetem na km dobrze nie jest...tramwajem pisze:Moi drodzy, zamiast kłócić się o to, kto byłby lepszym prezydentem, proponuję zewrzeć szeregi i podjąć działania w sprawie przyszłorocznego budżetu. Zakończmy to gdybanie, przecież wszyscy zgadzamy się, że Majchrowski jest beznadziejnym prezydentem, a Kracik był beznadziejną alternatywą
Ostatnio zmieniony 11 gru 2010, o 15:32 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie. Trzeba będzie w końcu zapłacić za przedwyborcze prezenty w postaci "12", "192"/"292" do KA czy pozostawienia większości autobusów w Płaszowie bez zmian.Kaszmir pisze:Heh, poczekajcie do najbliższych cięć w km, wtedy pogadamy![]()
Idzie okres świąteczny - to pretekst do cięć. Zapewne poleci "12" i... może już nie doczeka 2011 roku.
Wreszcie na odpowiedniej linii...
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
@ Kaszmir – rozumiem, że jesteś kolejną osobą, która oceniając kandydata, zamiast zainteresować się jego RZECZYWISTYMI dokonaniami jako prezydenta innego miasta (likwidacja KM z powodów ultraliberalistycznych godnych Janusza Korwina-Mikkego – bo przecież to idiotyzm, żeby z kasy miejskiej dopłacać do komunikacji) czy jako wojewody (chęć wysadzania wałów podczas powodzi – szczęśliwie Majchrowski go powstrzymał), woli karmić się MRZONKAMI z jego programu (w stylu budowy metra, pięciokrotnego zwiększenia budżetów dzielnic czy ograniczenia kompetencji prezydenta)?
Może jeszcze zaraz – wtórując Chrisowi – powiesz mi, że bazowanie się na rzeczywistych działaniach Kracika jest infantylne, podczas gdy dorosła i mądra jest ślepa wiara w jego całkowicie nierealny program?

A co do cięć – doskonale wiemy, że Majchrowski będzie ciął. Wiedzieliśmy to już przed wyborami, tylko po prostu niektórzy z nas bardziej bali się faceta, który potrafił KM wyciąć w stu procentach i chciał wysadzać wały, niż Majchrowskiego, po którym już wiemy, czego się spodziewać...
Poza tym nawet gdyby Kracik zmienił się nie do poznania jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki podczas swojej kampanii i nagle stał się wielkim zwolennikiem tego, co kiedyś uznawał za idiotyzm, to i tak nie zmieniłoby to faktu, że do dyspozycji miałby tenże sam bardzo skromny budżet, którym dysponować będzie Majchrowski. Niektórym wydaje się chyba, że nadmuchałby go niczym dziecięcy balonik.
Pozdrawiam!
LOKI
Może jeszcze zaraz – wtórując Chrisowi – powiesz mi, że bazowanie się na rzeczywistych działaniach Kracika jest infantylne, podczas gdy dorosła i mądra jest ślepa wiara w jego całkowicie nierealny program?
A co do cięć – doskonale wiemy, że Majchrowski będzie ciął. Wiedzieliśmy to już przed wyborami, tylko po prostu niektórzy z nas bardziej bali się faceta, który potrafił KM wyciąć w stu procentach i chciał wysadzać wały, niż Majchrowskiego, po którym już wiemy, czego się spodziewać...
Poza tym nawet gdyby Kracik zmienił się nie do poznania jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki podczas swojej kampanii i nagle stał się wielkim zwolennikiem tego, co kiedyś uznawał za idiotyzm, to i tak nie zmieniłoby to faktu, że do dyspozycji miałby tenże sam bardzo skromny budżet, którym dysponować będzie Majchrowski. Niektórym wydaje się chyba, że nadmuchałby go niczym dziecięcy balonik.
Pozdrawiam!
LOKI
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, o 11:20 przez Locutus, łącznie zmieniany 2 razy.
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Loki, czy Ty cierpisz na jakieś schorzenie mentalne, skoro dla Ciebie likwidacja żałosnej linii do równie żałosnego węzła, jakim był i jest Pleszów, jest urzeczywistnieniem jakichś poglądów politycznych? Jeśli tak, to chciałbym Ci przypomnieć że przeciwnik pana Kracika zasłynął z likwidacji linii jak najbardziej nieżałosnych, pełnych i obsługujących kluczowe węzły - Mogilskie, Dworzec, Bagatelę. Wandę.Locutus pisze:(likwidacja KM z powodów ultraliberalistycznych godnych Janusza Korwina-Mikkego – bo przecież to idiotyzm, żeby z kasy miejskiej dopłacać do komunikacji)
Może skupisz więc swoją niespożytą energię na jakimś bardziej pożytecznym zadaniu, niż udowadnianie nam, że Kracik zlikwidowałby km, chociaż zapowiadał jej rozwój, a Majchrowski rozwinąłby ją, chociaż zapowiada cięcia? Bo ja powoli zaczynam mieć tego trochę dość, wybory minęły i czas najwyższy by zarówno Locutus, jak i Chris dali sobie spokój z dalszą dyskusją, w sytuacji gdy musimy budować wspólny front przeciw nowym cięciom.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, o 12:31 przez tramwajem, łącznie zmieniany 1 raz.
I bike Kraków - wyższa kultura mobilności
http://ibikekrakow.com
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Tramwajem... Tyle razy zajmowaliśmy wspólne stanowisko w najróżniejszych dyskusjach. Tyle razy zgadzaliśmy się ze sobą. Czy naprawdę w momencie, gdy pojawia się pierwszy od dłuższego czasu temat, w którym się nie zgadzamy, musisz od razu przerzucać się na epitety na temat chorób umysłowych? Potrzebne Ci to do czegoś?tramwajem pisze:Loki, czy Ty cierpisz na jakieś schorzenie mentalne,
Nie chodzi tylko o samą likwidację, ale i o argumentację stosowaną przez Kracika tak w momencie tejże likwidacji, jak i wtedy, gdy mieszkańcy dopominali się o regularną komunikację miejską. Być może cierpisz na chorobę Alzheimera*, ale pragnę Ci przypomnieć, że pan Kracik za każdym razem powtarzał w takich okazjach, iż uważa finansowanie komunikacji miejskiej z publicznych pieniędzy za absurd i że komunikacja miejska winna rządzić się prawami wolnego rynku.tramwajem pisze: skoro dla Ciebie likwidacja żałosnej linii do równie żałosnego węzła, jakim był i jest Pleszów, jest urzeczywistnieniem jakichś poglądów politycznych?
A ja z kolei przypomnę Ci, że dopiero gdy Kracika się już pozbyli z Niepołomic, nagle okazało się, że do Krakowa może pojechać nie tylko „jedna żałosna linia do żałosnego węzła przesiadkowego”, ale nawet trzy, w tym jedna przyspieszona. Dopóki Kracik rył pod Niepołomicami niczym Krecik, nie było to możliwe.tramwajem pisze: Jeśli tak, to chciałbym Ci przypomnieć że przeciwnik pana Kracika zasłynął z likwidacji linii jak najbardziej nieżałosnych, pełnych i obsługujących kluczowe węzły - Mogilskie, Dworzec, Bagatelę. Wandę.
No i co z wysadzaniem wałów podczas powodzi, które – gdyby nie heroiczna postawa Majchrowskiego – Kracik-wojewoda zafundowałby nam niechybnie? Piszę o tym prawie w każdym poście – i jakoś żaden ze zwolenników Krecika nie chce się do tego ustosunkować. Dziwne.
Niczego takiego nie udowadniam. Pokazuję tylko, że Kracik ma bardzo niebezpieczne dla prawidłowego funkcjonowania miasta, ultraliberalne poglądy. Na co przełożyłoby się to w mieście tak wielkim jak Kraków, nie wiem. Ale na pewno na nic dobrego. Obstawiam, że nie mogąc fizycznie zlikwidować komunikacji miejskiej, Kracik zrobiłby wszystko, żeby oddać jak najwięcej linii w ręce prywatnych przewoźników, ogłaszając przetarg za przetargiem i wymuszając na MPK niestartowanie w nich... Oczywiście zaraz mi zarzucisz, że nie mam na to dowodów, że to tylko moje gdybanie. Oczywiście, że nie mam na to dowodów i oczywiście, że to tylko moje gdybanie – po prostu chcę pokazać, że ultraliberał może spartaczyć komunikację na wiele sposobów, nie tylko likwidując ją zupełnie (na co, jak słusznie podkreślają moi interlokutorzy, oczywiście Kracikowi by nie pozwolono).tramwajem pisze: Może skupisz więc swoją niespożytą energię na jakimś bardziej pożytecznym zadaniu, niż udowadnianie nam, że Kracik zlikwidowałby km, chociaż zapowiadał jej rozwój,
Oczywiście, że Majchrowski to tragedia – co już wielokrotnie podkreślałem. Ale po prostu Kracika bałem się jeszcze bardziej.tramwajem pisze: a Majchrowski rozwinąłby ją, chociaż zapowiada cięcia?
Ano racja – czas zmobilizować się przeciwko projektom, które ZIKiT niewątpliwie szykuje dla nas na nowy rok pod dyktando Majchrowskiego.tramwajem pisze: Bo ja powoli zaczynam mieć tego trochę dość, wybory minęły i czas najwyższy by zarówno Locutus, jak i Chris dali sobie spokój z dalszą dyskusją, w sytuacji gdy musimy budować wspólny front przeciw nowym cięciom.
Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
* - mały prztyczek w nos za to moje rzekome « schorzenie mentalne ».
Loki, pozwoliłem sobie zażartować zarówno z Twojego sztywnego stanowiska w tym temacie, jak i z Twojego stylu wypowiedzi w ogóle. Jestem pewien, że każdy kto ma okazję z Tobą dyskutować wie o czym mówię, natomiast Ty rozdając takie epitety na wszystkie strony nie powinieneś się obruszać będąc adresatem tego rodzaju wycieczekLocutus pisze: Czy naprawdę w momencie, gdy pojawia się pierwszy od dłuższego czasu temat, w którym się nie zgadzamy, musisz od razu przerzucać się na epitety na temat chorób umysłowych? Potrzebne Ci to do czegoś?
Co do reszty - nie odpisuję, bo nie chcę kontynuować bezproduktywnej dyskusji. Poza tym z częścią Twoich tez się zgadzam.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, o 22:08 przez tramwajem, łącznie zmieniany 1 raz.
I bike Kraków - wyższa kultura mobilności
-
Mseifer
- Administrator Techniczny
- Kontakt:
Monika Piątkowska zostanie wiceprezydentem Krakowa?
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/69 ... egoria=663
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/69 ... egoria=663
Miejsce dla niej miałby zwolnić Wisław Starowicz, do tej pory wiceprezydent ds. infrastruktury.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, o 22:45 przez Mseifer, łącznie zmieniany 1 raz.
Locutus, wielokrotnie to powtarzałem: nie porównuj Niepołomic z Krakowem!Locutus pisze:@ Kaszmir – rozumiem, że jesteś kolejną osobą, która oceniając kandydata, zamiast zainteresować się jego RZECZYWISTYMI dokonaniami jako prezydenta innego miasta (likwidacja KM z powodów ultraliberalistycznych godnych Janusza Korwina-Mikkego – bo przecież to idiotyzm, żeby z kasy miejskiej dopłacać do komunikacji)
Niepołomice miały parę pseudo-linii, dowożących do wspaniałego punktu przesiadkowego, oferującego jedną linię do centrum, do której w dodatku popołudniu są problemy ze wejściem.
Kraków to olbrzymi system, który nie wyrobiłby bez km. Zresztą Kracik zapowiadał, że będzie inwestował choćby w infrastrukturę tramwajową, jaki więc byłby sens budować trasy, by potem wycinać całą km???
Najgorsze, co mogłoby grozić nam z Kracika, to cięcia w liniach. Jednak na cięcia i tak się zapowiada pod rządami Majchrowskiego, zatem w najgorszym razie byłoby tak, jak obecnie. A jest szansa, że byłoby lepiej.
A, i może udałoby się uniknąć wielu absurdów, typu "192"/"292" wożące się na pusto do KA, EU8N na linii "12" albo przystanki co 300m na trasie KST w okolicy KA...
A wiesz co to poprawka do budżetu?Locutus pisze:Poza tym nawet gdyby Kracik zmienił się nie do poznania jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki podczas swojej kampanii i nagle stał się wielkim zwolennikiem tego, co kiedyś uznawał za idiotyzm, to i tak nie zmieniłoby to faktu, że do dyspozycji miałby tenże sam bardzo skromny budżet, którym dysponować będzie Majchrowski. Niektórym wydaje się chyba, że nadmuchałby go niczym dziecięcy balonik.
Szczerze - bo nie interesowałem się tą sprawą głęboko i nie mam wystarczającej wiedzy, by wyrażać swoją opinię. W szczególności czy np. gazety nie przekręciły którejś z jego wypowiedzi.Locutus pisze:No i co z wysadzaniem wałów podczas powodzi, które – gdyby nie heroiczna postawa Majchrowskiego – Kracik-wojewoda zafundowałby nam niechybnie? Piszę o tym prawie w każdym poście – i jakoś żaden ze zwolenników Krecika nie chce się do tego ustosunkować. Dziwne.
A przede wszystkim - wały nie mają nic wspólnego z tematem cięć w km.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 13:00 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mseifer
- Kontakt:
Zmiany w strukturze Urzędu Miasta Krakowa
http://www.krakow.pl/aktualnosci/4114,2 ... akowa.html
http://www.krakow.pl/aktualnosci/4114,2 ... akowa.html
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
@ Kaszmir
W sprawie pierwszej części Twojej wypowiedzi (na temat wpływu Kracika na komunikację miejską) – nie widzę, co mógłbym powiedzieć nowego, czego nie powiedziałem już chociażby w ostatnim poście do Tramwajem (którego najwyraźniej nie przeczytałeś), więc – jako że dyskusja stała się już zupełnie jałowa – po prostu zmilczę.
Pomijam już, że Kracik obiecywał trochę inną poprawkę do budżetu – pięciokrotne zwiększenie budżetu dzielnic kosztem budżetu centralnego. Co oznaczałoby, iż budżet centralny jeszcze by się ZMNIEJSZYŁ, a nie zwiększył.
Pozdrawiam!
LOKI
W sprawie pierwszej części Twojej wypowiedzi (na temat wpływu Kracika na komunikację miejską) – nie widzę, co mógłbym powiedzieć nowego, czego nie powiedziałem już chociażby w ostatnim poście do Tramwajem (którego najwyraźniej nie przeczytałeś), więc – jako że dyskusja stała się już zupełnie jałowa – po prostu zmilczę.
Czy jest to coś, co pozwala wyczarować dodatkowe pieniądze znikąd? Nie sądzę...Kaszmir pisze:(...) A wiesz co to poprawka do budżetu? (...)
Pomijam już, że Kracik obiecywał trochę inną poprawkę do budżetu – pięciokrotne zwiększenie budżetu dzielnic kosztem budżetu centralnego. Co oznaczałoby, iż budżet centralny jeszcze by się ZMNIEJSZYŁ, a nie zwiększył.
A czy niniejszy wątek jest o cięciach w KM, czy może jednak o wyborach prezydenckich?Kaszmir pisze:(...) wały nie mają nic wspólnego z tematem cięć w km.
Pozdrawiam!
LOKI
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 13:27 przez Locutus, łącznie zmieniany 2 razy.
Czytałem, czytałem. Jednak nie za bardzo rozumiem, do czego się nie odniosłem, a powinienem.Locutus pisze:@ Kaszmir
Owszem, może i kiedyś Kracik tak mówił o km. Jednak minęło trochę czasu, a w ostatnich wypowiedziach wyraźnie sugerował, że należy inwestować w komunikację. Tak samo, że należy budować nowe trasy tramwajowe. Chyba, ze sugerujesz, że najpierw zbudowałby nowe trasy, a potem specjalnie wyciął całą km, by podziwiać kurz zalegający na nowiuteńkich szynach
W takim razie nie powinieneś narzekać na budżet na km. Przecież pieniądze oszczędzone na nim na pewno zostaną spożytkowane gdzieś indziej, może np. zbudujemy sobie trzeci stadion, bo dwa to małoLocutus pisze:Czy jest to coś, co pozwala wyczarować dodatkowe pieniądze znikąd? Nie sądzę...Kaszmir pisze:(...) A wiesz co to poprawka do budżetu? (...)
A taka poprawka miała miejsce w 2009. Dla przypomnienia: na początku tamtego roku wybuchła afera, że pieniędzy na km starczy albo na 11 miesięcy, albo będą drastyczne cięcia. Olbrzymia nagonka w mediach sprawiła, że Radni poprawili budżet na km i cięcia nas ominęły.
-
Mseifer
- Kontakt:
Wiceprezydent: urzędnicy będą rozliczani z terminów
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... minow.html
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... minow.html
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Do tego, że liberał ma więcej niż jedną możliwość popsucia KM.Kaszmir pisze:Czytałem, czytałem. Jednak nie za bardzo rozumiem, do czego się nie odniosłem, a powinienem.
No... I nawet metro obiecywał...Kaszmir pisze: Owszem, może i kiedyś Kracik tak mówił o km. Jednak minęło trochę czasu, a w ostatnich wypowiedziach wyraźnie sugerował, że należy inwestować w komunikację.
Wiem, że się powtarzam, ale cały czas uważam, że jeśli do wyboru mamy autentyczne przykłady działań jakiegoś polityka i jego program wyborczy, to lepiej swoją ocenę skupić na tym, co polityk zrobił, a nie na tym, o czym mówi. Bo o tym, że wszyscy politycy są złotouści i obiecują złote góry i pałac kultury chyba wszyscy wiemy.
Tak jak napisałem – liberał ma do wyboru więcej opcji psucia KM niż tylko jej likwidacja.Kaszmir pisze: Tak samo, że należy budować nowe trasy tramwajowe. Chyba, ze sugerujesz, że najpierw zbudowałby nowe trasy, a potem specjalnie wyciął całą km, by podziwiać kurz zalegający na nowiuteńkich szynach![]()
Nie ominęły, a tylko odsunęły się w czasie do 2. stycznia 2010. A przypominam, że oryginalnie w planach były nie cięcia, lecz wzmocnienia.Kaszmir pisze: W takim razie nie powinieneś narzekać na budżet na km. Przecież pieniądze oszczędzone na nim na pewno zostaną spożytkowane gdzieś indziej, może np. zbudujemy sobie trzeci stadion, bo dwa to mało
A taka poprawka miała miejsce w 2009. Dla przypomnienia: na początku tamtego roku wybuchła afera, że pieniędzy na km starczy albo na 11 miesięcy, albo będą drastyczne cięcia. Olbrzymia nagonka w mediach sprawiła, że Radni poprawili budżet na km i cięcia nas ominęły.
Pozdrawiam!
LOKI