Komunikacja miejska w 2020 roku
Moderator: Moderatorzy
Jednego możemy być pewni po zakończeniu pandemii. Komunikacja w 2020 roku "na pół gwizdka".
Tramwaje już nie pojadą co 5 minut:
https://smoglab.pl/tramwaje-juz-nie-bed ... kszy-smog/
Tramwaje już nie pojadą co 5 minut:
https://smoglab.pl/tramwaje-juz-nie-bed ... kszy-smog/
"Z powodu podjętej przez Zarząd Transportu Publicznego w Krakowie decyzji [...] [UMiG Mogilany] jest zmuszony". "To była nasza wspólna decyzja"
Ja nie powiedziałem o tym konkretnym przepisie, bo oczywiste jest, że PiS go wprowadził, ale o samym obowiązku liczenia pasażerów. Oczywiście w praktyce w KM nie miał zastosowania, bo przeliczniki i tak niemal gwarantowały nieprzekroczenie pojemności, ale chociaż teraz wyjątkowo ci kierowcy by zaczęli pilnować liczby pasażerów, robiąc coś, co kierowcy na wszystkich innych liniach niż miejskich robią cały czas.Sgriffin pisze: ↑10 kwie 2020, o 09:08Mylisz przepisy ogólnie obowiązujące (ustawa Prawo o ruchu drogowym), z wykroczeniem wynikającym z rozporządzenia Ministra Zdrowia z 24 marca (które nawiasem mówiąc jest mocno wątpliwe mając na uwadze z której definicji korzysta) i rozporządzeniem Rady Ministrów z 31 marca.
Za przewożenie osób więcej niż w dowodzie rejestracyjnym można stracić prawo jazdy, za przewożenie więcej niż połowy miejsc siedzących ukaranym na podstawie art. 54 KW:Art. 54. Kto wykracza przeciwko wydanym z upoważnienia ustawy przepisom porządkowym o zachowaniu się w miejscach publicznych,podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany.
Jak pokazałem we wcześniejszej dyskusji w tym wątku - nie w każdym mieście. Poza tym to nie kurwinizm, tylko drogie obsługi, brane z pełną świadomością. Te sieci powstałe lata temu nawet nie były komunalizowane, a przy budowie systemu od zera to forma PPP. Całkowicie inny przypadek.
Tak samo możesz podać przykład z Polski np. gmin bez statusu powiatu, że jeżdżą na przetargach, ale to specyfika rynku, że po prostu nie mają własnej infrastruktury. I korzystają tak naprawdę na spychaniu odpowiedzialności na przewoźnika, bo nie muszą dbać o dobre warunki pracy (przecież kierowcy nawet nie mają gdzie się wysikać), kontrole trzeźwości, godziwe pensje czy nawet typ umowy. Jako spółka komunalna mieliby duże problemy natury PR-owej z takimi warunkami, a z prywatnym przewoźnikiem można umyć rączki. Przecież nie ma w kraju żadnego przewoźnika autobusowego innego niż spółki miejskie, gdzie warunki pracy są choć trochę przyzwoite. Nawet na kolei jak maszynista nie jedzie ezetem czy SZT-em pasażerskim, to też nie ma gdzie się wysikać (chyba że jeszcze ma szczęście jadąc w PKPIC), a na to drugie to muszą nawet łamać przepisy, żeby cokolwiek wymyślić.
Ale co zrobisz z motorniczymi? Bezpłatnych urlopów nie wezmą, bo mają w szachu MPK dzięki układom zbiorowym, regulaminowi oraz związkom zawodowym. I samej polityce. Po za tym po prostu, dobry pracodawca nie traktuje tak pracowników, a też jakieś nagrody MPK zbiera.P.S. Kierowców na rynku jest nadmiar. W Krakowie od ręki możesz przyjąć 200 osób.
MKM-owie to jednak wielkie: 
-
tomaszep42
- Znawca
Miałem o tym fakcie napisać, że rozkłady są na stronie MPK. Każda z linii tramwajowej ma całkowicie innych rozkład. Tragiczny jest rozkład "13". Czuję, że to kolejny wg. ZTP dawca wzkm i linia do wygaszania popytu. Generalnie wygląda to wszystko bardzo smutnie.

- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Nie myślałem, że kiedykolwiek ten dzień nastąpi, ale zgadzam się z Castaway. Jasne, mam ogromne wątpliwości co do tego jak zdefiniowano szczyt popołudniowy, pewien jestem, że całe mnóstwo ludzi kończy robotę pomiędzy szesnastą a dziewiętnastą, ale sytuacja jest bezprecedensowa, stan finansów miejskich z każdym kolejnym dniem obostrzeń przesuwa się po czerwonej części skali z pozycji „dramatyczny” na pozycję „katastrofalny” (przecież nawet zanim zaczął się kryzys, już było kiepsko), więc trzeba podjąć jakieś rozpaczliwe działania, żeby choć trochę złagodzić rozkręcający się budżetowy armageddon…
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
- pasazer_mobilisu
- Administrator Techniczny
Ciekawostki:
Linia "9" ma wzmocnienie w porannym szczycie do f10
Najwięcej kursów mają linie "50" i "52" - 60 i 58 przez cały dzień
Dość sporo kursów ma też "21" - wydłużony popołudniowy szczyt
Bardzo słabo wygląda Ruczaj, który po 8:20 ma jedną linie z f60 aż do 12:20 ("194" też nie jeździ)
Synchronizacje:
Z Bronowic Małych ładnie ustawione "4" i "8" w takcie 24+36
Z Krowodrzy również "3" i "50" 28+32
Wzgórza Krzesławickie "1" i "4" 24+36
więcej pętli z dwiema liniami w międzyszczytach nie znalazłem
Najwięcej kursów mają linie "50" i "52" - 60 i 58 przez cały dzień
Dość sporo kursów ma też "21" - wydłużony popołudniowy szczyt
Bardzo słabo wygląda Ruczaj, który po 8:20 ma jedną linie z f60 aż do 12:20 ("194" też nie jeździ)
Synchronizacje:
Z Bronowic Małych ładnie ustawione "4" i "8" w takcie 24+36
Z Krowodrzy również "3" i "50" 28+32
Wzgórza Krzesławickie "1" i "4" 24+36
więcej pętli z dwiema liniami w międzyszczytach nie znalazłem
-
tomaszep42
- Znawca
Może "sepsa" (46 pasażerów) wystarczy ale to dość wątpliwepasazer_mobilisu pisze: ↑11 kwie 2020, o 08:58Bardzo słabo wygląda Ruczaj, który po 8:20 ma jedną linie z f60 aż do 12:20 ("194" też nie jeździ)
- pasazer_mobilisu
Też myślałem o 2014N na brygadach całodniowych i to nie tylko na 50 i 52. Czy wystarczy? Trudno powiedzieć, to że teraz jeżdżąc co 10 minut było po 10 osób nie oznacza, że we wtorek będzie 60 chętnych - ktoś pójdzie pieszo, ktoś rowerem, ktoś autem - ot wygaszanie popytu oby tylko pogoda sprzyjała.
Późno wieczorem linia zastępcza "752"z Ronda Hipokratesa
22: 16 36
linia "52" przyjeżdża o:
22: 14 34 54
23: 14 33
To są jakieś chore jaja. Rozumiem, że z Ronda Hipokratesa taksóweczka na koszt ZTP - w ramach linii zastępczej, a jak nie zapłacą do sądu.
22: 16 36
linia "52" przyjeżdża o:
22: 14 34 54
23: 14 33
To są jakieś chore jaja. Rozumiem, że z Ronda Hipokratesa taksóweczka na koszt ZTP - w ramach linii zastępczej, a jak nie zapłacą do sądu.
https://www.facebook.com/tramwajemistrzejowice - RY - RG - HG 
No dobra, i co z tymi ograniczeniami w Mogilanach o których wcześniej tu ktoś wrzucił info? Według rozkładów od 12.04 na liniach 235, 245, 255, 265, 275 i 285 są normalnie kursy np. o 9, 11 czy 18.
To żadna ciekawostka. Od tygodnia kursując na "Kopiec Wandy" tak miała. A wcześniej również były dodatkowe wtyczki.pasazer_mobilisu pisze: ↑11 kwie 2020, o 08:58Ciekawostki:
Ja dorzucam do tego pętlę "Bieńczyce" bo są tam 2 linie: "21" oraz "52". Trochę dziwne to "21" ale jednak kursuje przez cały dzień. Za 2 tygodnie zamiast Bieńczyc będzie os. Piastów w tej rozpisce.pasażer_mobilisu pisze: więcej pętli z dwiema liniami w międzyszczytach nie znalazłem
- pasazer_mobilisu
@kucyk nie było jednak pewności że po super cięciach "9" zostanie z porannym f10, kursuje teraz częściej niż po maksymalizacji (przed wprowadzeniem 49)
Bieńczyce to teraz mają luksus w porównaniu z resztą miasta.
Jeszcze jedno: według komunikatów ZTP i na PSMKMS tunel został zamknięty na czas prac konserwacyjnych. Wcześniejsze komunikaty nie podawały przyczyny i w wielu miejscach zostały opisane jako cięcia oszczędnościowe.
Bieńczyce to teraz mają luksus w porównaniu z resztą miasta.
Jeszcze jedno: według komunikatów ZTP i na PSMKMS tunel został zamknięty na czas prac konserwacyjnych. Wcześniejsze komunikaty nie podawały przyczyny i w wielu miejscach zostały opisane jako cięcia oszczędnościowe.
-
tomaszep42
- Znawca
Drodzy Forumowicze i Forumowiczki - kroi się nam po raz pierwszy od niepamiętnych czasów Niedziela Bożego Miłosierdzia bez żadnych wzmocnień i z jedyną 8 raz na godzinę...ale czasy 
Ale 5 os w kościele wiec wystarczy 
jak 8 przywiezie 36os to akurat bedzie na godzinę....