Komunikacja miejska w 2020 roku
Moderator: Moderatorzy
-
Krzysiek3
- Kierownik
Z ograniczeniem pracowników to prędzej MPK sobie poradzi bo tu osoby na DG mogą przepracować 200 godzin, a mogą też 30 bo nie mają żadnej gwarancji w umowie. Już w zeszłe wakacje ajenci na tramwajach dostali przymusowy tydzień wolnego, bo nie było godzin. Nie rozumiem też czemu ktoś miałby wpaść na pomysł wypowiedzenia umowy przewodnikowi, który jest tańszy. Logika nakazuje ograniczyć kursy u droższego przewoźnika, żeby zaoszczędzić.
MPK jest droższe nie dlatego, że magicznie jest gorsze, tylko dlatego, że stanowi całe zaplecze KM.
MKM-owie to jednak wielkie: 
A co masz na myśli pisząc, że "stanowi całe zaplecze KM"?
W samym MPK chodzą zaś słuchy, że prawdopodobnie pod koniec przyszłego tygodnia może zostać zawieszona komunikacja miejska w Krakowie. Wszystko zależeć będzie od sytuacji jaka rozwinie się przez te kilka dni. 
Miejmy nadzieję, że to tylko pogłoski. Niech urzędnicy nie zapominają, że nie wszyscy mają możliwość pracy zdalnej, albo jej całkowitego zawieszenia. Chyba, że liczą na dodatkowe zyski ze stref płatnego parkowania. Nie wyobrażam sobie dojazdu do pracy bez komunikacji miejskiej i po dwóch dniach pracy zostawienia w parkomacie równowartości biletu mieszkańca na wszystkie linie.
- pasazer_mobilisu
- Administrator Techniczny
Brzmi to dość dramatycznie, może na razie rozkłady świąteczne? W mieście powinny wystarczyć, nie wiem jak z wieśniakami. Oczywiście mam na myśli dostosowanie do obecnej sytuacji, za tydzień może być gorzej i jeszcze mniej kursów potrzebnych. Czy w sytuacji zawieszenia KM może uzyskać zwrot za bilet okresowy?
To, co to znaczy. To MPK ma kilka zajezdni, mechaników, dyspozytorów, możliwość uzupełnienia braków na mieście. A tymi mechanikami i dyspozytorami nie są osoby łączące po 3 funkcje przy okazji, jak w Mobilisie.
Jak masz np. Wszystkich Świętych czy objazdy przy np. maratonach, to kto jeździ po mieście? Pracownicy Mobilisa, czy NR MPK?
Mobilis jest tańszy, bo jedyne co robi, to jeździ.
W dodatku, jak MPK by miało znacznie ograniczoną pracę przewozową, nie zmieniłoby to faktu istnienia tysięcy pracowników. Nie mogliby zostać wyrzuceni, bo po epidemii musieliby wrócić do pracy, poza tym związki zawodowe i układy zbiorowe by tego nie przepuściły.
I tu druga sprawa - koszty, stratę MPK będzie musiało pokryć miasto, a utracone przychody, to też koszty, zwłaszcza kiedy MPK ciągle coś nowego kupuje.
Na samym mieście - moim zdaniem - w tygodniu powinien być rozkład sobotni, a w weekendy, podobny jak w Boże Narodzenie. Gminy zawsze mogą mieć indywidualne zmiany w rozkładzie jazdy.
obserwując dzisiejsze zapełnienie w KM i patrząc na to jak wczoraj jechałem autobusem do pracy, to nie wiele się różni... Myślę, że sobotni rozkład przez cały tydzień byłby dobrym rozwiązaniem. Mniejsza ilość brygad na mieście to też większa możliwość ochrony pracowników... Ale jest jeszcze jedna sprawa o której trzeba pamiętać: rozkłady dni powszednich są w większości przystosowane do korków na ulicach. Już wczoraj rano, gdy na mieście praktycznie nie było korków na co drugim-trzecim przystanku autobus musiał odstać swoje, żeby wyrównać rozkład...
Sobotnie rozkłady nie zakładają korków, więc czas przejazdu między przystankami jest optymalny...
Sobotnie rozkłady nie zakładają korków, więc czas przejazdu między przystankami jest optymalny...
U radnych jest propozycja zawieszenia SPP na czas epidemii
Nie każdy posiada samochód i czym do pracy taxówką?
29.09.2018 koniec unifikacji malowania taboru
Rowerem
- lucapacioli
- Dyspozytor
A ja myślę, że pogłosek, fake newsów i zwykłych kłamstw mamy ostatnio aż nadto, że wpisy o tym, o czym Pan Stasiu z Panem Zenkiem plotkują na zajezdni jest delikatnie rzecz ujmując nie na miejscu.
Dyskusja w tym temacie powinna być dyskusją o faktach.
lepiej milczeć i sprawiać wrażenie głupiego, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości
-
Krzysiek3
- Kierownik
Piszesz jakby Mobilis nie miał dyspozytorów, inspektorów, mechaników. Ma ich po prostu proporcjonalnie mniej i tak samo działają na WŚ czy w czasie np. TDP. Nie wiem o jakie łączenie trzech funkcji Ci chodzi, jeśli o np kierowca+dyspozytor, dyspozytor+planowanie, mechanik+kierowca to wybacz, ale w MPK jest dokładnie tak samo. Mobilis jest lżejszy o całą biurokrację odbywającą się na Brożka i to jest jego ogromny plus.PanA pisze: ↑14 mar 2020, o 19:32To, co to znaczy. To MPK ma kilka zajezdni, mechaników, dyspozytorów, możliwość uzupełnienia braków na mieście. A tymi mechanikami i dyspozytorami nie są osoby łączące po 3 funkcje przy okazji, jak w Mobilisie.
Jak masz np. Wszystkich Świętych czy objazdy przy np. maratonach, to kto jeździ po mieście? Pracownicy Mobilisa, czy NR MPK?
Mobilis jest tańszy, bo jedyne co robi, to jeździ.
W dodatku, jak MPK by miało znacznie ograniczoną pracę przewozową, nie zmieniłoby to faktu istnienia tysięcy pracowników. Nie mogliby zostać wyrzuceni, bo po epidemii musieliby wrócić do pracy, poza tym związki zawodowe i układy zbiorowe by tego nie przepuściły.
I tu druga sprawa - koszty, stratę MPK będzie musiało pokryć miasto, a utracone przychody, to też koszty, zwłaszcza kiedy MPK ciągle coś nowego kupuje.
Pełną obsługę to Mobilis ma we Wrocławiu i tu kursuje solówkami za 9 zł i 2 grosze za wzkm, a przegubowcami za 13,08 zł! W dodatku dając najniższą stawkę za wozokilometr solówką i oczywiście średnioważono za całość.
W Warszawie Mobilis też droższy niż krakowski MPK czy krakowski Mobilis.
A w Krakowie nie widziałem nigdy pracowników Mobilisa na mieście. Oferty dla kierowców w Mobilisie też były względnie słabe w porównaniu do MPK.
W Warszawie Mobilis też droższy niż krakowski MPK czy krakowski Mobilis.
A w Krakowie nie widziałem nigdy pracowników Mobilisa na mieście. Oferty dla kierowców w Mobilisie też były względnie słabe w porównaniu do MPK.
-
Krzysiek3
- Kierownik
Co masz na myśli pisząc "pełną obsługę"? Wystarczy wiedzieć czego szukać - Inspektorzy jeżdżą Skodą Octavią, a wozem technicznym jest Ford Transit.