http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,4442 ... iFKoDiRPE4
Moim zdaniem ta linia to strzał w dziesiątkę
Moderator: Moderatorzy
Na początku dwa, mają to dostać testowo. Pozostałe mają mieć łatwą możliwość zamontowania takiego systemu. Zatem - jeśli testy wypadną ok, to wszystkie 50 zostanie wyposażonych w taki system.Tancin pisze:Tramwajów, które pojadą bez trakcji ma być aż dwie sztuki OIDP, jak to chcą zorganizować?
Raczej nie będą tworzyć tej trasy dla jednej linii, i to jeszcze z tak ograniczonym rozkładem jak "6" (~f=15, nie kursuje wieczorami, a w weekendy również rano), nawet testowo. Jeśli testy jazd bez sieci trakcyjnej dla tych dwóch wagonów wypadną pozytywnie, to pewnie zdecydują się na montaż na szeroką skalę w pozostałych wagonach.pasazer_mobilisu pisze:Linie jakie mogłyby pojechać nowym odcinkiem to w obecnym układzie: 6, 8, 13, 18. Patrząc na liczbę brygad tych linii wychodzi że najłatwiej byłoby z "6" - ma 7 brygad więc wystarczy wyposażyć 6 kolejnych tramwajów w akumulatory i wystarczy ich do obsługi tej linii + 3 jako rezerwa.
Poczta Główna jest ledwie 190 m dalej (Rynek - Plac Wszystkich Świętych 160 m, Rynek - Poczta Główna 350 m, przy czym liczę od najbliższego punktu Rynku, gdyby liczyć od sukiennic to względna różnica byłaby tym mniejsza).rogow153 pisze:A według mnie ograniczenie dla tych paruset metrów obsługi placu Wszystkich Świętych, czyli przystanku, który generuje większe potoki niż Wawel i Filharmonia i znajduje się najbliżej Rynku Gł., to nie najlepszy pomysł, zwłaszcza jeśliby miały stamtąd zniknąć strategiczne linie "13" i 18".
Nie skleiłem faktów - zapomniałem, że przecież bez trakcji będą mogły jeździć tylko wozy 32-metrowe. Zatem "13" i "18" na Podzamczu, a "6" niech zostanie na Placu Wszystkich ŚwiętychLocutus pisze:Naprawdę przy permanentnym niedoborze tramwajów o długości powyżej 30 m uważacie, że szóstka jest tą linią, która takie tramwaje powinna dostać w pierwszej kolejności?
Ale przecież tramwaj, który pojedzie nowym łącznikiem nie pojedzie przez Pocztę Główną...Kaszmir pisze:Poczta Główna jest ledwie 190 m dalej (Rynek - Plac Wszystkich Świętych 160 m, Rynek - Poczta Główna 350 m, przy czym liczę od najbliższego punktu Rynku, gdyby liczyć od sukiennic to względna różnica byłaby tym mniejsza).
Cały czas nie jestem do tego przekonany… Co zyskujemy? Minutę oszczędności w czasie przejazdu? Dwie minuty? Co tracimy? Dojazd do Placu Wszystkich Świętych, gdzie wymiana pasażerska jest naprawdę spora… I jasne, odległości do przejścia dla ludzi dziś korzystających z tego przystanku zwiększą się dosyć nieznacznie, ale sumarycznie nie wiem czy bilans zysków/strat wyjdzie na plus… A skoro zyski są niewielkie (albo nawet żadne), to po cholerę ładować ciężkie miliony w tę inwestycję? Po to, żeby zaszpanować, że jesteśmy pierwszym miastem w Polsce, gdzie tramwaje jadą bez sieci trakcyjnej? Trochę na tej samej zasadzie co od października zeszłego roku szpanujemy, że jesteśmy pierwszym dużym miastem w Europie eksploatującym wyłącznie autobusy spełniające normę Euro 5 lub wyższą? Nie lubię działań propagandowych – a to będzie czysta propaganda i nic więcej.Kaszmir pisze: Nie skleiłem faktów - zapomniałem, że przecież bez trakcji będą mogły jeździć tylko wozy 32-metrowe. Zatem "13" i "18" na Podzamczu, a "6" niech zostanie na Placu Wszystkich Świętych
To oczywiście przy założeniu, że układ linii by się nie zmienił. Równie dobrze mogą zajść (ciut) większe zmiany, wszak pojemność I obwodnicy też do tej pory wpływała na układ tras.
Napisałem: Sam skierowałbym tam na pewno "13" i "18" - Bieżanów, Krowodrza, itd. i tak mają inne linie do Poczty Głównej więc większość opcji dojazdowych będzie zachowana.Locutus pisze:Ale przecież tramwaj, który pojedzie nowym łącznikiem nie pojedzie przez Pocztę Główną...
Pewnie z dwie minuty - rozkładowo. Bo w praktyce może być więcej dzięki ominięciu newralgicznego rozjazdu Dominikańska / św.Gertrudy gdzie tramwaje potrafią tracić całkiem niemało czasu przez zatkane skrzyżowanie.Locutus pisze:Co zyskujemy? Minutę oszczędności w czasie przejazdu? Dwie minuty?
Jest spora jednak nie mylmy tu przyczyny ze skutkiem. Popularność tego przystanku wynika też z tego ile tam jeździ linii. Gdy będą jeździć innymi trasami, to tamte przystanki przejmą część potoków.Locutus pisze:Co tracimy? Dojazd do Placu Wszystkich Świętych, gdzie wymiana pasażerska jest naprawdę spora…