Nowa Huta
Moderator: Moderatorzy
-
Mr. Passenger
- Specjalista
Nowa Huta
Co nie zmienia faktu, że pętla przy Kombinacie jest potrzebna. Zajezdnia ma ograniczoną przepustowość i w razie jakiejś awarii lepiej jest mieć rezerwę
Nowa Huta
Panie, tylko ile w Będzinie i Gliwicach mają tramwajów i torów na zajezdni, a ile u nasCukier pisze:W Będzinie i Gliwicach nie wiedzą, że się nie da i mają linie kończące na zajezdni. W Będzinie nawet zajezdnia jest szumnie nazwana w nazwie przystanku pętlą.
http://www.tram-silesia.pl/www/index.php/tabor/liniowe/
Zajezdnia Będzin - 16 torów postojowych na placu, hala napraw z 8 torami, tabor = 80 wagonów,
Zajezdnia Gliwice - 9 torów na placu, hala z 3 torami wjazdowymi/wyjazdowymi, tabor = 66 wagonów
A jak jest u nas? http://www.mpk.krakow.pl/pl/tabor/tramwaje/
- Podgórze 183 wagony,
- Huta 211 wagonów.
Jak obetniemy sobie tabor na zajezdniach o co najmniej 1/2, to też możemy myśleć o robieniu regularnych końcówek na terenie zajezdni
Nowa Huta
Myślę, że wielkość zajezdni oraz ilość posiadanego taboru nie mają aż tak dużego znaczenia, bo mówimy o godzinach dziennych, kiedy większość taboru nie stoi na zajezdni tylko jeździ po całym mieście. Wg danych kmk.krakow z grudnia, na 148 pociągów posiadanych przez PH każdego dnia stało na zajezdni 33 pociągi. Nawet zakładając, że dwurazówki w międzyszczycie to drugie tyle, to wciąż jest to mniej niż połowa posiadanego taboru, więc nie uważam by wygospodarowanie wolnego toru w takich warunkach było niemożliwe. Poza tym w przypadku takiej linii "44" problem tego, że w międzyszczycie na zajezdni jest tłoczniej by w ogóle nie dotyczył z wiadomych względów iż ta linia wtedy nie kursuje i to jej wagony tworzą ten międzyszczytowy tłok. A w obecnej sytuacji to jedynie "44" się kwalifikuje do pernamentnego skierowania do PH, w ostateczności "22" w międzyszczycie można pociąć do f~30 na Mrozowej.
Nowa Huta
Układanie nawierzchni na skrzyżowaniu al. Jana Pawła II i ul. Zachemskiego
Remont nawierzchni na al. Jana Pawła II123, 163, 193
10.11.2018
Układanie nawierzchni na skrzyżowaniu al. Jana Pawła II i ul. Zachemskiego
Szanowni Pasażerowie!
Uprzejmie informujemy, że w związku z układaniem nowej nawierzchni na skrzyżowaniu al. Jana Pawła II z ul. Zachemskiego, w dniu 10.11.2018 r. (sobota) od ok. godz. 8:00 do ok. godz. 13:00/14:00 linie 123, 163 i 193 będą kursować w obu kierunkach po trasach czasowo zmienionych (skróconych):
Mistrzejowice (123) / Os. Piastów (163) / Rondo Barei (193) - ... - Bulwarowa - Klasztorna - ... - Mały Płaszów (123) / Rząka (163) / Na Załęczu (193).
Przystanek "Klasztorna" w kierunku Lesiska będzie przeniesiony na początek ul. Klasztornej (na przystanek, który obecnie nie jest używany), natomiast w kierunku al. Solidarności na ul. Bulwarową, za skrzyżowanie z al. Jana Pawła II (na feldze). Bez obsługi przez wyżej wymienione linie pozostaną przystanki: "Os. Wandy", "Os. Na Skarpie", "Szpital Żeromskiego" oraz "Sieroszewskiego".
Rozkłady jazdy NIE zostaną zmienione.
Uwaga! Podane wyżej godziny są orientacyjne i mogą ulec zmianie.
Za utrudnienia przepraszamy!
http://kmkrakow.pl/123, 149, 163, 174, 193, 642
od 19.11.2018
Remont nawierzchni na al. Jana Pawła II
Szanowni Pasażerowie!
Uprzejmie informujemy, że od dnia 19.11.2018 r. (poniedziałek) od początku kursowania linii dziennych, w związku z remontem nawierzchni na jezdni północnej al. Jana Pawła II, na odcinku od ul. Klasztornej do Placu Centralnego im. R. Reagana, zostaną wprowadzone następujące zmiany w funkcjonowaniu przystanków autobusowych:
Prace przewidziane są na okres około 1 tygodnia.
- przystanek "Klasztorna":
- dla linii 123, 163 i 193 w kierunku ul. Klasztornej oraz dla linii 174 i 642 w kierunku Placu Centralnego im. R. Reagana zostanie przeniesiony na ul. Bulwarową, przed wjazd na stację benzynową;
- dla linii 149 w kierunku Szpitala Okulistycznego zostanie przeniesiony na ul. Ptaszyckiego, przed skrzyżowanie z ul. Bulwarową;
- przystanek "Os. Wandy" będzie nieczynny;
- przystanek "Os. Na Skarpie" dla linii 149, 174 i 642 w kierunku Placu Centralnego im. R. Reagana będzie nieczynny.
Za utrudnienia przepraszamy!
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.
Nowa Huta
Mieszkańcy Huty wysłali pismo do ZTP z prośbą, by "132" dostało brakujący przystanek "Żeromskiego" jadąc w stronę Kombinatu:
https://krabok.wordpress.com/2019/06/11 ... romskiego/
https://krabok.wordpress.com/2019/06/11 ... romskiego/
Nowa Huta
Zainspirowany ekspresowym autobusem Meitetsu w którym zresztą siedzę pisząc te słowa, doszedłem do wniosku, że i u nas taki autobus mógłby się sprawdzić. Zastanawiając się gdzie przebieg autostrad w Krakowie sprzyjałby poprawie komunikacji (Nagoja to miasto odbudowane po wojnie "po Amerykańsku", więc tutaj autobus wjeżdża na autostradę w centrum miasta), pomyślałem, że komunikacja Huta-Podgórze trochę kuleje. Stąd umieszczam ten post w wątku Nowa Huta. Pomyślałem więc, że rzucę pomysł pod dyskusję. Autobus (Plac Centralny)-Kombinat-S7-A4-Kurdwanów-Trasa Łagiewnicka-(Czerwone Maki)-(Skawina). Za, przeciw?
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
Nowa Huta
Na papierze wygląda genialnie, ale pytanie o korki na A4...
Oficjalna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys.
Realna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys. zameldowanych + 200 tys. studentów + 200 tys. byłych studentów i słoików + min. 300 tys. gości ze Wschodu + dziesiątki tysięcy turystów = minimum 1,5 mln.
Realna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys. zameldowanych + 200 tys. studentów + 200 tys. byłych studentów i słoików + min. 300 tys. gości ze Wschodu + dziesiątki tysięcy turystów = minimum 1,5 mln.
Nowa Huta
W sumie też się zastanawiałem nad korkami, acz w takiej sytuacji nadal czas przejazdu może być dużo lepszy niż przez miasto.Castaway pisze:Na papierze wygląda genialnie, ale pytanie o korki na A4...
Nowa Huta
A z północną obwodnicą?scyzor663 pisze:Przy obecnych korkach i braku północnej obwodnicy nie ma to sensu.
Swoją drogą, jedna rzecz, nie sądzę, aby na takich trasach sprawdziły się autobusy miejskie. Podobnie jak pisałem w kontekście autobusu do Skały, i do niej i w przypadku mojej propozycji do obsługi widziałby mi się raczej Setrę czy Citrao LE Ue.
- pasazer_mobilisu
- Administrator Techniczny
Nowa Huta
Masz na myśli 415/416 LE? Ładne autobusy choć już nieco stare, od Solarisa jest Urbino 12 LE, Urbino 12 LE lite hybrid lub nawet Interurbino. Niestety w ostatnim przetargu na LE nie przyszła żadna oferta.Lw25 pisze:Podobnie jak pisałem w kontekście autobusu do Skały, i do niej i w przypadku mojej propozycji do obsługi widziałby mi się raczej Setrę czy Citrao LE Ue.
Nowa Huta
Mam na myśli to:pasazer_mobilisu pisze:Masz na myśli 415/416 LE? Ładne autobusy choć już nieco stare, od Solarisa jest Urbino 12 LE, Urbino 12 LE lite hybrid lub nawet Interurbino. Niestety w ostatnim przetargu na LE nie przyszła żadna oferta.Lw25 pisze:Podobnie jak pisałem w kontekście autobusu do Skały, i do niej i w przypadku mojej propozycji do obsługi widziałby mi się raczej Setrę czy Citrao LE Ue.
https://www.mercedes-benz-bus.com/pl_PL ... sions.html
Lub oczywiście równoważny model od innego producenta.
-
Afterbirds
- Dyrektor
Nowa Huta
Obecnie w "174" na odcinku kurdwanowskim gros pasażerów to klienci Bonarki i przesiadkowicze z Kamieńskiego tak, że wątpię w sukces frekwencyjny takiego połączenia.
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")
("Zakazana magia")
Nowa Huta
Niedawno dorzucono kolejny wariantowy kurs na linii "163" (czyli z wjazdem na Kombinat). Nie łatwiej byłoby przywrócić "163" na starą trasę (Rżąka - Kombinat) i wzmocnić "193"? Te zabawy z wariantami robią tylko zamieszanie i jest więcej z nich szkody niż pożytku.