[STADLER Tango Kraków Lajkonik] 50 tramwajów - 17.08.2016
Moderator: Moderatorzy
-
obserwator
- Dyspozytor
[STADLER&SOLARIS Tramino Kraków] 35-50 tramwajów - 17.08.2016
Wiadomo coś do kiedy powinno zostać ogłoszone czy nastąpi powiększenie zamówienia do 50 pojazdów?
Wydaje mi się, że mogą zdecydować dopiero po realizacji podstawowego zamówienia.
Ja natomiast mam pytanie, kiedy będzie wizualizacja? Miała być bodajże w okolicach maja.
Ja natomiast mam pytanie, kiedy będzie wizualizacja? Miała być bodajże w okolicach maja.
Przyjedzie do Krakowa owinięty streczem / w ubranku i właściwe oblicze poznamy dopiero na uroczystym poświęceniu przez metropolitę 
Tak na serio to pierwszej sensownej wizualizacji bym się spodziewał w postaci zdjęcia zrobionego przez płot na torze testowym - pytanie tylko czy Solaris ma w ogóle taki tor - jeśli nie, to możliwe że zostanie do tego wykorzystana poznańska sieć tramwajowa (?), albo oczywiście infrastruktura Stadlera bodajże w Siedlcach.
Tak na serio to pierwszej sensownej wizualizacji bym się spodziewał w postaci zdjęcia zrobionego przez płot na torze testowym - pytanie tylko czy Solaris ma w ogóle taki tor - jeśli nie, to możliwe że zostanie do tego wykorzystana poznańska sieć tramwajowa (?), albo oczywiście infrastruktura Stadlera bodajże w Siedlcach.
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Ja obstawiam, że opóźnienie w wizualizacji wynika z tego, że MPK marudzi, grymasi i domaga się, by wóz miał mordkę podobną do krakowskich NGT8...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Ja jestem świadomy, że Solaris jest znany z bardzo indywidualnego i elastycznego podejścia do klienta (słynne "klient chce prysznic - dostanie prysznic"), ale czy jest aż tak elastyczny, że kiedykolwiek zrezygnował ze swojego znaku rozpoznawczego jakim jest asymetryczna ściana czołowa?
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Autobus Solaris Valetta to chyba jedyny przykład - i było to na samym początku działalności...
Tak czy siak nie wiadomo czy MPK zależy na rezygnacji z asymetrycznej szyby przedniej - ale na pewno zależy im na tym, by ściana przednia była opływowa...
Pozdrawiam!
LOKI
Tak czy siak nie wiadomo czy MPK zależy na rezygnacji z asymetrycznej szyby przedniej - ale na pewno zależy im na tym, by ściana przednia była opływowa...
Pozdrawiam!
LOKI
W przypadku Krakowa to mogliby zaszaleć i przeszczepić ścianę czołową z pociągów Flirt3, też jest asymetryczna 
-
kot_feliks
- Dyrektor
Może próbują uzgodnić minigolfa v.5.0 i ostatnie kilka miesięcy spędzili na tym, aby zamiast 6 kolejnych przystanków można było zobaczyć aż 7, a kulka była bardziej okrągła patrząc również z boku, niż była do tej pory.Locutus pisze:Ja obstawiam, że opóźnienie w wizualizacji wynika z tego, że MPK marudzi, grymasi i domaga się, by wóz miał mordkę podobną do krakowskich NGT8...
Po zdjęciach dyrektora pod daszkiem nad automatami i cenniku w jpg, byłby kolejny krok naprzód w najlepszej na świecie informacji pasażerskiej
Przyznam, że nie przypominam sobie, aby podawali informację o terminie zaprezentowania wizualizacji. Skrawek wizualizacji pojawił się jedynie przy podpisaniu umowy, ale tramwaj był w pozycji bocznej. Teraz zapewne jeszcze pojazd jest na etapie prac projektowych i zamawiania podzespołów.Jamnik pisze:Ja natomiast mam pytanie, kiedy będzie wizualizacja? Miała być bodajże w okolicach maja.
Przy moim wzroście 1,88m walę głową w te daszki... Najgorszy jest na św. Wawrzyńca przy MIM, gdyż wychodzi na chodnik.kot_feliks pisze:pod daszkiem nad automatami
Może nie było oficjalnej informacji, ale według LoveKraków miała być właśnie na przełomie maja i czerwca.
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Oficjalnie MPK mówiło "w połowie roku". Dokładnie połowa będzie na przełomie czerwca i lipca...
No ale swoją drogą chyba wszyscy pamiętamy jak MPK oficjalnie mówiło kiedy przetarg w ogóle ogłosi - mamili ludzi grubo ponad pół roku...
Pozdrawiam!
LOKI
No ale swoją drogą chyba wszyscy pamiętamy jak MPK oficjalnie mówiło kiedy przetarg w ogóle ogłosi - mamili ludzi grubo ponad pół roku...
Pozdrawiam!
LOKI
Przyczyną opóźnienia może być kupienie Solarisa przez CAF.
Kto wie, może właśnie zmieniają design na podobny do Urbos dla Budapesztu.
Kto wie, może właśnie zmieniają design na podobny do Urbos dla Budapesztu.
Tylko pamiętaj, że liderem konsorcjum był Stadler i w obecnej sytuacji własnościowej to on nadal będzie mieć decydujący wpływ na kontrakt.
Jaki był podział obowiązków w konsorcjum?
Gdzie mają być produkowane Tramino Kraków?
Gdzie mają być produkowane Tramino Kraków?
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale pudła chyba miał robić Stadler w Siedlcach.