KM po zakończeniu remontu Mogilskiej - propozycje
Moderator: Moderatorzy
Sprawdzanie samych końcówek nie ma sensu i tą drogą można dojść do absurdów. Np. przez wiele lat "139" i "172" kursowały na trasie Kombinat-Bronowice Małe, a "501" Kombinat-Mydlniki. I co, gdyby pewnego dnia skrócono pięćsetkę do Bronowic, to nagle cała linia straciłaby sens? :o
Póki trasy są inne, końcówki mogą być jakiekolwiek.
- LUCKY LUCK
- Miłośnik
Jeśli któraś z końcówek byłaby lekko zmieniona np o około 10 km to byłoby to krzywdą czy korzyścią dla obywateli???Kaszmir pisze:Sprawdzanie samych końcówek nie ma sensu i tą drogą można dojść do absurdów. Np. przez wiele lat "139" i "172" kursowały na trasie Kombinat-Bronowice Małe, a "501" Kombinat-Mydlniki. I co, gdyby pewnego dnia skrócono pięćsetkę do Bronowic, to nagle cała linia straciłaby sens? :o
W przypadku komunikacji miejskiej ta "lekka" zmiana końcówki o zaledwie 10 km, to oznacza zupełną zmianę trasy.
Tak, po to będzie na Mogilskiej więcej kursów i dwie linie co 5min żeby się można było w tej relacji przesiąść.LUCKY LUCK pisze:Czyli rozumiem iż z Mogilskiej już nic nie pojedzie tunelem?
A chociażby dojazd do Franciszkańskiej, Jubilatu, Bagateli, Bronowic. Jedno osiedle ma to, drugie ma co innego. Nie może być z każdego osiedla linia w każdy rejon miasta. No chyba, że rozwalamy wszystkie rozkłady i robimy same potworki co 40 minut..LUCKY LUCK pisze:No właśnie. Może warto się zastanowić gdyż te osiedla mają również autobusy na południe miasta. A co mają Wzgórza??
No i co to zmienia? Na papierku ci źle wygląda?LUCKY LUCK pisze:Otóż to. 18, 19, 194 -trio o tych samych końcówkach.
To znajdź inny sposób na relację Dąbie - Dworzec..LUCKY LUCK pisze:Dlatego może bardziej warto 45 puścić z Cmentarza Rakowickiego?
A ja widzę bo "24" dostałoby numer "7". Gdybyś nazwał "24" "czternastką" to by została wolna "siódemka". Zresztą naprawdę nie wiem po co kombinujesz, co jest złego bądź niezrozumiałego w tym że linie "4" i "14" tworzyłyby parę?LUCKY LUCK pisze:Ja nie widzę problemu aby numer 24 zamienić na 14
Ale co tu jest do uzasadniania jak każda z tych linii miałaby swój własny potok a wspólne końcówki to bardziej przypadek niż celowe założenie? "194" obsługuje dojazd z Ruczaju do Alej a na Krowodrzy obsługuje część Azorów, al. Kijowską i obciążoną Czarnowiejską. "18" zapewnia dojazd z Krowodrzy Górki do Bagateli i PWŚ, podobną rolę pełni na Ruczaju. "19" wspomagałaby "5"("50") w tunelu, podtrzymywała obecną relację "50" przez Grzegórzecką i Starowiślną, wzmacniałaby ofertę na Starowiślnej (gdzie bez niej zostałyby tylko "3" i "7"("24")), zapewniałaby połączenie Wielickiej z Czerwonymi Makami, połączenie Czerwonych Maków z R. Matecznego i Podgórzem, oraz wspomagałaby "52" w relacji dworzec kolejowy - Kampus UJ.Lw25 pisze:Hmm, Cukier, uzasadnij jakoś to trio. Ja bym szczerze powiedziawszy wolał zachować dojazd do Huty z KG, no ale może jednak ma to jakiś sens w potokach.
Owszem, można zostawić dojazd z Huty do KG przez Tunel, i skierować "19" na Rakowice. Tyle że wówczas część z wyżej wymienionych celów nie zostałaby zrealizowana.
Biorąc pod uwagę to że najdłuższa linia tramwajowa ("10") ma coś koło 20km długości byłbym mocno ostrożny z mówieniem że zmiana końcówki o 10km to "lekka korekta". Poza tym nie bardzo rozumiem pytanie..LUCKY LUCK pisze:Jeśli któraś z końcówek byłaby lekko zmieniona np o około 10 km to byłoby to krzywdą czy korzyścią dla obywateli???
A może 19 na Dworzec Towarowy? I trzy linie w tunelu zamiast dwóch.Cukier pisze:Ale co tu jest do uzasadniania jak każda z tych linii miałaby swój własny potok a wspólne końcówki to bardziej przypadek niż celowe założenie? "194" obsługuje dojazd z Ruczaju do Alej a na Krowodrzy obsługuje część Azorów, al. Kijowską i obciążoną Czarnowiejską. "18" zapewnia dojazd z Krowodrzy Górki do Bagateli i PWŚ, podobną rolę pełni na Ruczaju. "19" wspomagałaby "5"("50") w tunelu, podtrzymywała obecną relację "50" przez Grzegórzecką i Starowiślną, wzmacniałaby ofertę na Starowiślnej (gdzie bez niej zostałyby tylko "3" i "7"("24")), zapewniałaby połączenie Wielickiej z Czerwonymi Makami, połączenie Czerwonych Maków z R. Matecznego i Podgórzem, oraz wspomagałaby "52" w relacji dworzec kolejowy - Kampus UJ.Lw25 pisze:Hmm, Cukier, uzasadnij jakoś to trio. Ja bym szczerze powiedziawszy wolał zachować dojazd do Huty z KG, no ale może jednak ma to jakiś sens w potokach.
Owszem, można zostawić dojazd z Huty do KG przez Tunel, i skierować "19" na Rakowice. Tyle że wówczas część z wyżej wymienionych celów nie zostałaby zrealizowana.
Dodatkowo... nie rozumiem, po co zmieniać numery 50 i 52, teraz są pewną informacją, że linia w szczycie ma f-5 (no dobra, 52 aktualnie nie ma, ale to tymczasowa zmiana).
No i także wymuszenie przesiadek na Mogilskim dla samego wymuszenia przesiadek na Mogilskim...
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
Skoro to dla Ciebie takie ważne, to swego czasu "141", "151" i "451" jeździły do tych samych końcówek.LUCKY LUCK pisze:To nie jest trio tylko duet. Znajdź mi inne trio.
Ludzie, naprawdę cieszę się, że waszym największym problemem jest numer linii tudzież fakt, że dwie/trzy linie mają te same końcówki.
Co do "139" i "172": każda z tych linii miała trasę o długości ładnych kilkunastu kilometrów. "172" o długości 15,3 km, "139" o długości 18,2 km. Wspólne przystanki: Bronowice Małe, Balicka Wiadukt, Opolska Estakada (z czego żaden fizycznie nie był ten sam), Okulickiego w jedną stronę, Wiślicka (z czego część to nie były fizycznie te same przystanki), Aleja Róż, Struga, Kombinat. Naprawdę, wielka krzywa!
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.
Osobiście to trio 18,19,194 mi nie przeszkadza, natomiast zauważam inny problem. Z Krowodrzy każda linia tramwajowa jedzie za Wisłę, a do Nowej Huty nic. Mamy dwie linie do Ruczaju (różne trasy), trzecia na Kurdwanów, czwarta do Bieżanowa. To może zróbcie z ciągu Bronowickiego wszystkie linie do Huty, a jak ktoś sobie chce pojechać do Borku albo do Bieżanowa, to się poprzesiada. Nie dość, że projekt uwalił połączenie NH z tunelem, to jeszcze dodatkowo rozwalił tramwajowe połączenie KG z Nową Hutą. 
- LUCKY LUCK
- Miłośnik
Skoro tak uważasz to dlaczego nie skrócisz sobie obecnej 10 (planowanej 15) do Cmentarza Rakowickiego. Rozumiem że to żaden problem dla ciebie tym bardziej iż widzisz takie spore możliwości przesiadek. A tak na poważnie ponieważ będzie gęsto na mogilskiej więc jest bardzo prawdopodobne iż owa linia wyląduje na Alei Pokoju. I masz wtedy połączenie Alei Pokoju z dworcem i nie tylko od Dąbia tak jak ty byś tego chciał. A wspomagającą 45 puściłbym wtedy od CR i jest git.Cukier pisze:LUCKY LUCK napisał(a):
Czyli rozumiem iż z Mogilskiej już nic nie pojedzie tunelem?
Tak, po to będzie na Mogilskiej więcej kursów i dwie linie co 5min żeby się można było w tej relacji przesiąść.
A czy ja napisałem że na każdą pętlę domagam się linii ze wzgórz? NIECukier pisze:No właśnie. Może warto się zastanowić gdyż te osiedla mają również autobusy na południe miasta. A co mają Wzgórza??
A chociażby dojazd do Franciszkańskiej, Jubilatu, Bagateli, Bronowic. Jedno osiedle ma to, drugie ma co innego. Nie może być z każdego osiedla linia w każdy rejon miasta. No chyba, że rozwalamy wszystkie rozkłady i robimy same potworki co 40 minut.
Numerki nie mają dla mnie większego znaczenia. Najważniejsi są pasażerowie.
Z KG do Huty jest 138 i 172/572.pablo pisze:Osobiście to trio 18,19,194 mi nie przeszkadza, natomiast zauważam inny problem. Z Krowodrzy każda linia tramwajowa jedzie za Wisłę, a do Nowej Huty nic. Mamy dwie linie do Ruczaju (różne trasy), trzecia na Kurdwanów, czwarta do Bieżanowa. To może zróbcie z ciągu Bronowickiego wszystkie linie do Huty, a jak ktoś sobie chce pojechać do Borku albo do Bieżanowa, to się poprzesiada. Nie dość, że projekt uwalił połączenie NH z tunelem, to jeszcze dodatkowo rozwalił tramwajowe połączenie KG z Nową Hutą.
172/572 nie przejeżdża przez Dworzec autobusowy, trochę jest do przejścia. Ja również uważam, że uwalanie połączenia z Tunelu do Huty to niezbyt dobry pomysł. Bądź co bądź linia cieszy się dużym powodzeniem, będzie połączeniem dwóch odcinków KST.scyzor663 pisze:Z KG do Huty jest 138 i 172/572.
A to cała Krowodrza to tylko "dworzec autobusowy" ?
Oczywiście, że nie, tylko Krowodrza Górka jest jednym z większych punktów przesiadkowych w Krakowie, a przystanek na Opolskiej jest użytkowany przez ludzi z tych okolicznych bloków, którzy chcą się dostać do Bronowic lub do Huty. Ponadto chodziło mi bardziej o Politechnikę i Dworzec Główny Tunel, niż samo osiedle.
Politechnika ma "501" oraz "129", a Dworcu Głównym z kolei są dostępne "182" i "482". Choć ciężko się nie zgodzić, że "5" na obecnej trasie ma wzięcie :-)Sorig pisze:Ponadto chodziło mi bardziej o Politechnikę i Dworzec Główny Tunel, niż samo osiedle.
- LUCKY LUCK
- Miłośnik
Powiedz to starszym i niepełnosprawnym osobom z huty, które chcąc dostać się gdziekolwiek pociągiem będą skazane na podróże po całym dworcu.Kaszmir pisze:Politechnika ma "501" oraz "129", a Dworcu Głównym z kolei są dostępne "182" i "482". Choć ciężko się nie zgodzić, że "5" na obecnej trasie ma wzięcie :-)
No to poprowadźmy jeszcze tramwaj z Tunelu do Borku, Bronowic, Bieżanowa, Salwatora itd. W końcu w każdym rejonie mieszkają osoby starsze które chcą na pewno mieć dojazd do dworca kolejowego. Serio?LUCKY LUCK pisze:Powiedz to starszym i niepełnosprawnym osobom z huty, które chcąc dostać się gdziekolwiek pociągiem będą skazane na podróże po całym dworcu.
Czy naprawdę priorytetem dla osób starszych jest dojazd do... dworca kolejowego? Z całym szacunkiem, zawsze walczę o ułatwienia w komunikacji dla osób starszych czy niepełnosprawnych, lecz dostosowywanie układu linii bo ktoś tam chce mieć dojazd do dworca - czy to nie przesada? Tak jak napisałem, jestem zwolennikiem utrzymania linii "5" - lecz nie dlatego, że ktoś tam chce mieć taki tramwaj, a dlatego, że jest popularna i są potoki.