Koleje Małopolskie

Moderator: Moderatorzy

dominik
Moderator

Koleje Małopolskie

#781 Post autor: dominik » 3 wrz 2017, o 17:17

Acatusy II/Plus można zobaczyć na liniach innych jak SKA2, natomiast innego taboru na SKA2 niż Acatusy nie spotkamy.

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#782 Post autor: tomek_m » 3 wrz 2017, o 20:06

Impulsy też jeżdżą na SKA2.

Kowalik
Miłośnik

Koleje Małopolskie

#783 Post autor: Kowalik » 9 wrz 2017, o 16:26

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#784 Post autor: Mistrzejowiczanin » 9 wrz 2017, o 20:21

Kowalik pisze:SKA nie tylko do Skawiny?
http://oswiecim.naszemiasto.pl/artykul/ ... id,tm.html
Nie tylko - już takie plany były rzekome. Jednak już w kwestii SKA się wypowiedziałem wyżej i podtrzymuję to: z pomysłem SKA notabene Krakowskiej dalej niż do Skawiny, a co dopiero do Oświęcimia sugeruję wielki kubeł zimnej wody pomysłodawcom. :/
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#785 Post autor: Cukier » 9 wrz 2017, o 21:11

Dopóki kursy będą punktualne a na obszarze miasta ludzie będą się mieścić do składów, to ja nie widzę przeszkód by SKA kursowała choćby i do Katowic. Lepsze to niż ucinanie kursów w połowie trasy w myśl "bo tak".

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#786 Post autor: tomek_m » 9 wrz 2017, o 21:45

Mistrzejowiczanin pisze:..z pomysłem SKA notabene Krakowskiej dalej niż do Skawiny
To już bardziej podchodziłoby pod SKM. SKA to Aglomeracja, czyli w rozumieniu nie powinno być tak że jakiś urzędnik sobie ustalił granice np: na Słomnikach na północ i Wieliczce oraz Skawinie na południu. Pojęciem Aglomeracji powinna być opłacalność w przeliczeniu na odległość od głównego miasta, w codziennym dojeździe do np: do pracy czy szkoły. Czyli jak jeszcze się opłaci codziennie dojeżdżać 70 kilometrów do Krakowa do pracy, to właśnie tu powinna być granica Aglomeracji.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#787 Post autor: Cukier » 9 wrz 2017, o 21:54

Nie jest istotny dystans tylko czas w jakim można go pokonać. Gdy w końcu wyremontujemy E30 to Ślązakom może się opłacać codziennie dojeżdżać do nas do pracy (i vice versa) bo podróż ta nie będzie wcale dłuższa niż obecnie wynosi dojazd mieszkańca obrzeży miasta czy gminy ościennej do Śródmieścia. Daleko nie szukać ja z mojego zadu*ia (jeszcze w granicach miasta!) mam na AGH ponad godzinę jazdy, zakładając P+R. Przy jeździe tylko KMK byłoby to co najmniej półtorej godziny, co myślę że byłoby bez trudu do osiągnięcia dla kogoś kto mieszka w centrum Katowic i pociągiem dojechałby na Łobzów.

Lw25
Moderator

Koleje Małopolskie

#788 Post autor: Lw25 » 9 wrz 2017, o 21:59

Mistrzejowiczanin pisze:
Kowalik pisze:SKA nie tylko do Skawiny?
http://oswiecim.naszemiasto.pl/artykul/ ... id,tm.html
Nie tylko - już takie plany były rzekome. Jednak już w kwestii SKA się wypowiedziałem wyżej i podtrzymuję to: z pomysłem SKA notabene Krakowskiej dalej niż do Skawiny, a co dopiero do Oświęcimia sugeruję wielki kubeł zimnej wody pomysłodawcom. :/
SKA2 już jeździ... do województwa Świętokrzyskiego. =P
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#789 Post autor: tomek_m » 9 wrz 2017, o 23:06

Tylko że SKA2 jedzie z Sędziszowa w woj. Świętokrzyskim nie całą godzinę do Krakowa, co jest krócej niż z terenów "za pleszowskich" do centrum Krakowa :hihi:

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#790 Post autor: Mistrzejowiczanin » 9 wrz 2017, o 23:46

Cukier pisze:Dopóki kursy będą punktualne a na obszarze miasta ludzie będą się mieścić do składów, to ja nie widzę przeszkód by SKA kursowała choćby i do Katowic. Lepsze to niż ucinanie kursów w połowie trasy w myśl "bo tak".
To idąc takim tokiem myślenia to i autobusy MPK można wydłużyć do Buska, bo Kocmyrzów, Czulice czy tam Goszcza to ucinanie trasy w połowie. Przecież chcemy (mam nadzieję) integracji kolei miejskiej/aglomeracyjnej z Krakowską KM, najlepiej jako jej elementu.
tomek_m pisze:To już bardziej podchodziłoby pod SKM. SKA to Aglomeracja, czyli w rozumieniu nie powinno być tak że jakiś urzędnik sobie ustalił granice np: na Słomnikach na północ i Wieliczce oraz Skawinie na południu. Pojęciem Aglomeracji powinna być opłacalność w przeliczeniu na odległość od głównego miasta, w codziennym dojeździe do np: do pracy czy szkoły. Czyli jak jeszcze się opłaci codziennie dojeżdżać 70 kilometrów do Krakowa do pracy, to właśnie tu powinna być granica Aglomeracji.
O kwestii nazewnictwa SKM, SKA, że to wszystko jedno też już gdzieś piasałem, nie będę się powtarzać...
Lw25 pisze:SKA2 już jeździ... do województwa Świętokrzyskiego. =P
...i o tym też. Sytuacja jest tu podobnie kuriozalna co z tym Oświęcimiem. Uważam, że S2 powinna kończyć w Słomnikach.
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#791 Post autor: Cukier » 10 wrz 2017, o 02:01

Mistrzejowiczanin pisze:To idąc takim tokiem myślenia to i autobusy MPK można wydłużyć do Buska, bo Kocmyrzów, Czulice czy tam Goszcza to ucinanie trasy w połowie.
MPK jest zbyt drogie i nigdy nie będzie się mu taka trasa opłacać. Ale czysto teoretycznie - jak wyżej - jeśli nie naruszy to punktualności oraz nie doprowadzi do przepełnień pojazdów to czemu nie.

Kowalik
Miłośnik

Koleje Małopolskie

#792 Post autor: Kowalik » 10 wrz 2017, o 06:44

Pytanie czy czas przejazdu będzie atrakcyjny. Zakładam, że osobowy z Oświęcimia do Głównego p. Podgórze pojedzie ok. 90 minut (trasa 68km). Obecnie międzynarodowy IC "Cracovia" pokonuje trasę Oświęcim - Płaszów w 70 minut (bez postojów technicznych). Linia już w znacznej części jest zrewitalizowana co przekłada się na prędkości szlakowe rzędu 100-80km/h. Pozostają tylko do remontu następujące odcinki: Oświęcim - Przeciszów ok. 10km- Vmax=40km/h; Brzeźnica-Podbory Skawińskie 2,9km również Vmax=40km/h. Reasumując czas myślę że do przyjęcia. Pozostaje kwestia taryfy, normalnego rozkładu i nowego taboru.

Lw25
Moderator

Koleje Małopolskie

#793 Post autor: Lw25 » 10 wrz 2017, o 12:38

Mistrzejowiczanin pisze: ...i o tym też. Sytuacja jest tu podobnie kuriozalna co z tym Oświęcimiem. Uważam, że S2 powinna kończyć w Słomnikach.
Miechów to nie aglomeracja krakowska? :o Muszę powiedzieć wszystkim znajomym z tego miasta, że od teraz mają zmienić uczelnie i miejsca pracy na te w Kielcach. W sumie tym z Kielc pewnie też. SKA to nie system przewozów wewnątrz Krakowa, tylko dowozu do Krakowa. Co jest kuriozalne w tym, że ma takie trasy? Godzina-półtorej dojazdu to jeszcze nieźle. Są na świecie miejsca, gdzie dojazd potrafi zabrać 5h/dzień.
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.

kot_feliks
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#794 Post autor: kot_feliks » 10 wrz 2017, o 21:43

Mistrzejowiczanin pisze:Nie wiem jak wygląda sytuacja z prywaciarzami na terenie całych Niemiec, może i lokalnie coś tam funkcjonuje, ale wątpię czy na skalę landu. W Niemczech nie ma takich podziałów jak u nas: PKP IC, PKP Cargo, PR, KMz, KMł, KD, KSL, KW itd. Jest natomiast spółka skarbu państwa Deutsche Bahn AG, która w terenie ma oddziały obsługujące regionalne połączenia, dla przykładu w Bawarii DB Regio Bayern, która jest przewoźnikiem chociażby na Monachijskim S-Bahn. Bawaria ma udziały w tej spółce, ale nie zakłada swojej jako własności landu.
W Niemczech to jest akurat więcej tych wszystkich spółek niż w PL ;)

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#795 Post autor: Mistrzejowiczanin » 10 wrz 2017, o 21:57

Rzecz w tym, że musimy się określić, czy robimy tą Szybką Kolej Aglomeracyjną jako kolejkę miejsko-podmiejską na terenie Krakowa i jego aglomeracji w formie części systemu KMK z pełną integracją biletową (kasowniki w pojazdach), jurysdykcją ZIKiT-u i nawet malowaniem KMK (księgowym), czy może robimy Szybką Kolej Aglomeracyjną jako kolej wojewódzką łączącą aglomerację Krakowską, Tarnowską, Sądecką, Podhalańską, Oświęcimską a nawet dalej bez żadnej integracji biletowej ani taryfowej z żadnym systemem KM.
Cukier pisze:MPK jest zbyt drogie i nigdy nie będzie się mu taka trasa opłacać. Ale czysto teoretycznie - jak wyżej - jeśli nie naruszy do punktualności oraz nie doprowadzi do przepełnień pojazdów to czemu nie.
W takim razie krzyżyk na drogę takim połączeniom.
Lw25 pisze:Miechów to nie aglomeracja krakowska?
Zależy jak na to spojrzeć. W niektórych kwestiach można go podciągnąć pod aglomerację Krakowską, ale umówmy się, że to nie jest odległość do Krakowa jak z Wieliczki, Skawiny, Niepołomic czy Krzeszowic. :puppyeyes:
Lw25 pisze:SKA to nie system przewozów wewnątrz Krakowa, tylko dowozu do Krakowa.
Tak? Zewsząd? Z Radomia może też? Uważam, że SKA jakoby SKM powinna się raczej zamykać w granicach bliskiej aglomeracji, gdzie jej mieszkańcy są ściśle związani z Krakowem w takich osiedlach podmiejskich jakie mamy w okolicach. Połączenia na rzecz mniejszych pokotów za aglomerację, jakby jej nie graniczyć, ale w granicach województwa, czy nawet kawałek za nie powinny obsługiwać połączenia regionalne Kolei Małopolskich niebędące częścią systemu SKA.
kot_feliks pisze:W Niemczech to jest akurat więcej tych wszystkich spółek niż w PL ;)
Bo większy kraj i bardziej rozwinięta kolej, ale i tak większość z tych spółek to spółki-córki DB. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „1. Kolej w Małopolsce”