Koleje Małopolskie
Moderator: Moderatorzy
Koleje Małopolskie
Acatusy II/Plus można zobaczyć na liniach innych jak SKA2, natomiast innego taboru na SKA2 niż Acatusy nie spotkamy.
Koleje Małopolskie
Impulsy też jeżdżą na SKA2.
Koleje Małopolskie
SKA nie tylko do Skawiny?
http://oswiecim.naszemiasto.pl/artykul/ ... id,tm.html
- Mistrzejowiczanin
- Dyrektor
Koleje Małopolskie
Nie tylko - już takie plany były rzekome. Jednak już w kwestii SKA się wypowiedziałem wyżej i podtrzymuję to: z pomysłem SKA notabene Krakowskiej dalej niż do Skawiny, a co dopiero do Oświęcimia sugeruję wielki kubeł zimnej wody pomysłodawcom.Kowalik pisze:SKA nie tylko do Skawiny?
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!
Koleje Małopolskie
Dopóki kursy będą punktualne a na obszarze miasta ludzie będą się mieścić do składów, to ja nie widzę przeszkód by SKA kursowała choćby i do Katowic. Lepsze to niż ucinanie kursów w połowie trasy w myśl "bo tak".
Koleje Małopolskie
To już bardziej podchodziłoby pod SKM. SKA to Aglomeracja, czyli w rozumieniu nie powinno być tak że jakiś urzędnik sobie ustalił granice np: na Słomnikach na północ i Wieliczce oraz Skawinie na południu. Pojęciem Aglomeracji powinna być opłacalność w przeliczeniu na odległość od głównego miasta, w codziennym dojeździe do np: do pracy czy szkoły. Czyli jak jeszcze się opłaci codziennie dojeżdżać 70 kilometrów do Krakowa do pracy, to właśnie tu powinna być granica Aglomeracji.Mistrzejowiczanin pisze:..z pomysłem SKA notabene Krakowskiej dalej niż do Skawiny
Koleje Małopolskie
Nie jest istotny dystans tylko czas w jakim można go pokonać. Gdy w końcu wyremontujemy E30 to Ślązakom może się opłacać codziennie dojeżdżać do nas do pracy (i vice versa) bo podróż ta nie będzie wcale dłuższa niż obecnie wynosi dojazd mieszkańca obrzeży miasta czy gminy ościennej do Śródmieścia. Daleko nie szukać ja z mojego zadu*ia (jeszcze w granicach miasta!) mam na AGH ponad godzinę jazdy, zakładając P+R. Przy jeździe tylko KMK byłoby to co najmniej półtorej godziny, co myślę że byłoby bez trudu do osiągnięcia dla kogoś kto mieszka w centrum Katowic i pociągiem dojechałby na Łobzów.
Koleje Małopolskie
SKA2 już jeździ... do województwa Świętokrzyskiego.Mistrzejowiczanin pisze:Nie tylko - już takie plany były rzekome. Jednak już w kwestii SKA się wypowiedziałem wyżej i podtrzymuję to: z pomysłem SKA notabene Krakowskiej dalej niż do Skawiny, a co dopiero do Oświęcimia sugeruję wielki kubeł zimnej wody pomysłodawcom.Kowalik pisze:SKA nie tylko do Skawiny?
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
Koleje Małopolskie
Tylko że SKA2 jedzie z Sędziszowa w woj. Świętokrzyskim nie całą godzinę do Krakowa, co jest krócej niż z terenów "za pleszowskich" do centrum Krakowa 
- Mistrzejowiczanin
- Dyrektor
Koleje Małopolskie
To idąc takim tokiem myślenia to i autobusy MPK można wydłużyć do Buska, bo Kocmyrzów, Czulice czy tam Goszcza to ucinanie trasy w połowie. Przecież chcemy (mam nadzieję) integracji kolei miejskiej/aglomeracyjnej z Krakowską KM, najlepiej jako jej elementu.Cukier pisze:Dopóki kursy będą punktualne a na obszarze miasta ludzie będą się mieścić do składów, to ja nie widzę przeszkód by SKA kursowała choćby i do Katowic. Lepsze to niż ucinanie kursów w połowie trasy w myśl "bo tak".
O kwestii nazewnictwa SKM, SKA, że to wszystko jedno też już gdzieś piasałem, nie będę się powtarzać...tomek_m pisze:To już bardziej podchodziłoby pod SKM. SKA to Aglomeracja, czyli w rozumieniu nie powinno być tak że jakiś urzędnik sobie ustalił granice np: na Słomnikach na północ i Wieliczce oraz Skawinie na południu. Pojęciem Aglomeracji powinna być opłacalność w przeliczeniu na odległość od głównego miasta, w codziennym dojeździe do np: do pracy czy szkoły. Czyli jak jeszcze się opłaci codziennie dojeżdżać 70 kilometrów do Krakowa do pracy, to właśnie tu powinna być granica Aglomeracji.
...i o tym też. Sytuacja jest tu podobnie kuriozalna co z tym Oświęcimiem. Uważam, że S2 powinna kończyć w Słomnikach.Lw25 pisze:SKA2 już jeździ... do województwa Świętokrzyskiego.
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!
Koleje Małopolskie
MPK jest zbyt drogie i nigdy nie będzie się mu taka trasa opłacać. Ale czysto teoretycznie - jak wyżej - jeśli nie naruszy to punktualności oraz nie doprowadzi do przepełnień pojazdów to czemu nie.Mistrzejowiczanin pisze:To idąc takim tokiem myślenia to i autobusy MPK można wydłużyć do Buska, bo Kocmyrzów, Czulice czy tam Goszcza to ucinanie trasy w połowie.
Koleje Małopolskie
Pytanie czy czas przejazdu będzie atrakcyjny. Zakładam, że osobowy z Oświęcimia do Głównego p. Podgórze pojedzie ok. 90 minut (trasa 68km). Obecnie międzynarodowy IC "Cracovia" pokonuje trasę Oświęcim - Płaszów w 70 minut (bez postojów technicznych). Linia już w znacznej części jest zrewitalizowana co przekłada się na prędkości szlakowe rzędu 100-80km/h. Pozostają tylko do remontu następujące odcinki: Oświęcim - Przeciszów ok. 10km- Vmax=40km/h; Brzeźnica-Podbory Skawińskie 2,9km również Vmax=40km/h. Reasumując czas myślę że do przyjęcia. Pozostaje kwestia taryfy, normalnego rozkładu i nowego taboru.
Koleje Małopolskie
Miechów to nie aglomeracja krakowska? :o Muszę powiedzieć wszystkim znajomym z tego miasta, że od teraz mają zmienić uczelnie i miejsca pracy na te w Kielcach. W sumie tym z Kielc pewnie też. SKA to nie system przewozów wewnątrz Krakowa, tylko dowozu do Krakowa. Co jest kuriozalne w tym, że ma takie trasy? Godzina-półtorej dojazdu to jeszcze nieźle. Są na świecie miejsca, gdzie dojazd potrafi zabrać 5h/dzień.Mistrzejowiczanin pisze: ...i o tym też. Sytuacja jest tu podobnie kuriozalna co z tym Oświęcimiem. Uważam, że S2 powinna kończyć w Słomnikach.
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
-
kot_feliks
- Dyrektor
Koleje Małopolskie
W Niemczech to jest akurat więcej tych wszystkich spółek niż w PLMistrzejowiczanin pisze:Nie wiem jak wygląda sytuacja z prywaciarzami na terenie całych Niemiec, może i lokalnie coś tam funkcjonuje, ale wątpię czy na skalę landu. W Niemczech nie ma takich podziałów jak u nas: PKP IC, PKP Cargo, PR, KMz, KMł, KD, KSL, KW itd. Jest natomiast spółka skarbu państwa Deutsche Bahn AG, która w terenie ma oddziały obsługujące regionalne połączenia, dla przykładu w Bawarii DB Regio Bayern, która jest przewoźnikiem chociażby na Monachijskim S-Bahn. Bawaria ma udziały w tej spółce, ale nie zakłada swojej jako własności landu.
- Mistrzejowiczanin
- Dyrektor
Koleje Małopolskie
Rzecz w tym, że musimy się określić, czy robimy tą Szybką Kolej Aglomeracyjną jako kolejkę miejsko-podmiejską na terenie Krakowa i jego aglomeracji w formie części systemu KMK z pełną integracją biletową (kasowniki w pojazdach), jurysdykcją ZIKiT-u i nawet malowaniem KMK (księgowym), czy może robimy Szybką Kolej Aglomeracyjną jako kolej wojewódzką łączącą aglomerację Krakowską, Tarnowską, Sądecką, Podhalańską, Oświęcimską a nawet dalej bez żadnej integracji biletowej ani taryfowej z żadnym systemem KM.

W takim razie krzyżyk na drogę takim połączeniom.Cukier pisze:MPK jest zbyt drogie i nigdy nie będzie się mu taka trasa opłacać. Ale czysto teoretycznie - jak wyżej - jeśli nie naruszy do punktualności oraz nie doprowadzi do przepełnień pojazdów to czemu nie.
Zależy jak na to spojrzeć. W niektórych kwestiach można go podciągnąć pod aglomerację Krakowską, ale umówmy się, że to nie jest odległość do Krakowa jak z Wieliczki, Skawiny, Niepołomic czy Krzeszowic.Lw25 pisze:Miechów to nie aglomeracja krakowska?
Tak? Zewsząd? Z Radomia może też? Uważam, że SKA jakoby SKM powinna się raczej zamykać w granicach bliskiej aglomeracji, gdzie jej mieszkańcy są ściśle związani z Krakowem w takich osiedlach podmiejskich jakie mamy w okolicach. Połączenia na rzecz mniejszych pokotów za aglomerację, jakby jej nie graniczyć, ale w granicach województwa, czy nawet kawałek za nie powinny obsługiwać połączenia regionalne Kolei Małopolskich niebędące częścią systemu SKA.Lw25 pisze:SKA to nie system przewozów wewnątrz Krakowa, tylko dowozu do Krakowa.
Bo większy kraj i bardziej rozwinięta kolej, ale i tak większość z tych spółek to spółki-córki DB.kot_feliks pisze:W Niemczech to jest akurat więcej tych wszystkich spółek niż w PL