Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 18 sie 2019, o 17:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 mar 2019, o 11:19 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 22498
kot_feliks napisał(a):
Z jednej strony, w dyskusji np. o automatach biletowych piszecie, że muszą one przyjmować bilon (nie wystarczą automaty z opcją płatności jedynie kartą), gdyż część osób "nie ma karty", "chce płacić bilonem" itd.

Z drugiej strony, w dyskusji o tablicach na przystankach, nagle okazuje się, że tablice niekoniecznie są już tak potrzebne, bo przecież "prawie każdy ma smartfona" ;)

Żeby pojechać, musisz mieć kupiony bilet. Nie każdy ma ochotę płacić kartą w pojeździe - powody były tu wymieniane wielokrotnie, nie ma co ich przywoływać ponownie. Do tego przy automatach tylko na kartę, osoby tejże nieposiadające miałyby w ogóle mocno utrudniony dostęp do km.

Natomiast lokalizacja pojazdów jest tylko dodatkową informacją - niesamowicie użyteczną, lecz nie jest konieczną do jazdy. Jeśli aplikacja czy tablica padną, to dalej można jechać, tak jak robili to ludzie w XX wieku ;)

kot_feliks napisał(a):
W sumie jak dla mnie (ale korzystam głównie z tramwajów), przyjście na przystanek i zerknięcie na tablicę z najbliższymi odjazdami jest zdecydowanie wygodniejsze, niż wyciąganie telefonu, włączanie aplikacji i sprawdzanie tam, za ile coś przyjedzie.

Gdy już jesteś na przystanku - ok. Tyle, że tablica nie pozwoli Ci zaplanować wcześniej podróży, przesiadek, ani nie powie czy masz się spieszyć na przystanek bo np. za dwie minuty jedzie Ci tramwaj.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 mar 2019, o 11:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 6995
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
A ja się zgadzam z ostatnią wypowiedzią Kota Feliksa. Zresztą tablice wyświetlające odjazdy w czasie rzeczywistym są standardem w całym cywilizowanym świecie.

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2019, o 02:31 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 8 lip 2015, o 10:07
Posty: 703
Kaszmir - te same "argumenty", które podajesz o tym, że tablice nie są ważne, odnoszą się dokładnie tak samo do płatności gotówką przed jazdą KM.
Tak samo można wszystko "zaplanować", by kupić bilety zawczasu itd. Tylko że, jak już jesteś zwolennikiem bilonu, to przecież nie o to chodzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2019, o 09:16 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 22498
PanA napisał(a):
Kaszmir - te same "argumenty", które podajesz o tym, że tablice nie są ważne, odnoszą się dokładnie tak samo do płatności gotówką przed jazdą KM.

Z powodu wprowadzenia automatów w pojazdach wiele "standardowych" miejsc dystrybucji biletów się z tego wycofało bo już im się zwyczajnie nie opłacało. Dziś bilet papierowy jest trudniej kupić niż te 10 lat temu.

Poza tym z komórki, celem sprawdzenia za ile będzie kurs itd., mogę skorzystać wszędzie. Natomiast by zdobyć bilet, muszę wiedzieć gdzie mogę go kupić, to miejsce musi być otwarte (nie takie oczywiste w niedzielę czy np. w skrajnych porach dnia) itd.

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2019, o 07:41 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 23 wrz 2011, o 22:22
Posty: 165
Lokalizacja: KRK
Tramwaje zniknęły z map

_________________
www.facebook.com/KrakowskaKomunikacjaMiejska


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2019, o 08:29 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 27 mar 2012, o 12:11
Posty: 649
Lokalizacja: Małopolska
Powtórzę po raz "setny" - strata niewielka. Aplikacja jest przydatna do śledzenia ruchu autobusowego. To autobusy mają spóźnienia po 70 minut, tramwaje poza drobnymi odchyleniami są punktualne. Tramwaje są wyświetlane na tablicach przystankowych - autobusy nie.
Bardzo jestem ciekawy statystyk twórców aplikacji/strony nt tego jak bardzo zwiększył się im ruch w momencie udostępnienia części autobusów w aplikacji.

_________________
Oficjalna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys.
Realna liczba mieszkańców Krakowa: 766 tys. zameldowanych + 200 tys. studentów + 200 tys. byłych studentów i słoików + min. 300 tys. gości ze Wschodu + dziesiątki tysięcy turystów = minimum 1,5 mln.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 kwi 2019, o 11:14 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 541
Na stronie krakowpodreka pojawiły się autobusy Mobilisu:

Obrazek

Wygląda na to że faktycznie dokonano integracji TTSSa MPK z danymi o pojazdach firmy Mobilis, aż mi głupio że na nich tyle narzekałem i pisałem że nic się nie dzieje w tym temacie.

edit: Post ten niestety jest tylko żartem prima aprilisowym.


Ostatnio edytowano 1 kwi 2019, o 20:30 przez pasazer_mobilisu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 kwi 2019, o 15:41 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 2 lis 2009, o 16:24
Posty: 902
Lokalizacja: Krowodrza Górka
W aplikacji nie ma autobusów Mobilisa. Pojawiła się za to linia CD Czyżyny Dworzec.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 kwi 2019, o 16:14 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 687
krawiec napisał(a):
Pojawiła się za to linia CD Czyżyny Dworzec.

To są wyjazdy na linię.

Mi natomiast wyświetlają się wszystkie autobusy, a nie tylko te od 2016 roku :O


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2019, o 10:59 
Offline
Administrator Techniczny

Dołączył(a): 28 lut 2017, o 16:58
Posty: 351
Stało się, pojazdy MPK są dostępne w Google Transit ^^"
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2019, o 11:44 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 541
Obrazek

Nie dość że "trasa obsługiwana przez MPK" to jeszcze "ze stacji Cracovia Stadion" :hihi:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2019, o 12:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 21:03
Posty: 1163
Lokalizacja: Krowodrza
Adrian napisał(a):
Stało się, pojazdy MPK są dostępne w Google Transit ^^"
Obrazek


Ciekawe jak potoczy się bój o POI. :hihi:

_________________
Wiślacka {5} Krowodrza


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 maja 2019, o 06:00 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 2931
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
Swoją drogą, tutaj w Japonii, a przynajmniej w Nagoi większość przewoźników jest w Google Transit. Patrząc po tym jakie bzdury czasem potrafi pokazać Google Transit, obawiam się o to co się będzie działo w kontakcie z betonem MPK w Pyongyangu. Przykładowo dzisiaj Google Transit wymyślił, że aby dostać się na stację Japan Railways Nagoia, muszę jechać autobusem do stacji Meitetsu Nagoia (Meitetsu to największy lokalny, prywatny przewoźnik), potem pociągiem Meitetsu do stacji Kanayama, tam zmienić na pociąg linii Chuo JR i nim podjechać do stacji JR Nagoia. Problem w tym, że na piechotę obie Nagoje dzieli ze 100 metrów... Po prostu ktoś czegoś nie klilnął najwyraźniej.

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 maja 2019, o 18:49 
Online
Miłośnik

Dołączył(a): 5 wrz 2014, o 09:59
Posty: 91
Lokalizacja: Ruczaj
Autobusy już w Google Transit. Na tramwaje trzeba poczekać

http://lovekrakow.pl/aktualnosci/autobu ... 30373.html

Cytuj:
Problem z tramwajami

Nieco większy problem urzędnicy mają z tramwajami. Bartosz Piłat z Zarządu Transportu Publicznego przyznaje szczerze, że nie mają jak udostępnić czasów odjazdów tramwajów firmie Google. – Nie mamy z zarządem dróg umowy, która pozwoli nam słać dane, tam, gdzie chcemy – mówi.

Michał Pyclik, rzecznik prasowy Zarządu Dróg Miasta Krakowa tłumaczy, że pracownicy jednostki są na „ostatnim etapie zawierania porozumienia z firmą Trapeze”. Prace nad tym trwają już prawie pół roku. – System, z którego korzystaliśmy, nie posiadał funkcjonalności pozwalającej na integracje. Teraz się to zmieni – podkreśla.

Urzędnik ma nadzieję, że projekt informatyczny uda się dopiąć jeszcze w tym miesiącu. – Celujemy, aby wszystko działało poprawnie na wakacje – przyznaje.


Jakby ktoś się zastanawiał czemu nie ma tramwajów :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 maja 2019, o 19:15 
Offline
Znawca

Dołączył(a): 25 wrz 2017, o 19:23
Posty: 28
Szkoda, znów zamiast fajnego jest po prostu dziadostwo, dziadostwo. Szkoda gadać. Tak jak było wiele razy powiedziane: lepszy brak informacji niż informacja błędna - a teraz mamy planer podrozy, z którego będą korzystać wszyscy turyści (bo mieszkańcy widząc że to g***o zostaną przy jakdojade i innych) i nie ma tam tramwajów które są jednak pionem, szkieletem komunikacyjnym Krakowa i będą jeździć jakimiś chorymi trasami!! I dlaczego? Bo się g*******e nie mogą dogadać! Jak to się pojawiło to sobie pomyślałem, że albo:
A: za wcześnie się upubliczniło i zaraz się pojawi,
B: któryś z busiarzy lub jakiś MKM "ukradł" GTFS i wrzucił po swojemu (tylko jeden z pięciu plików na serwerze),
C: że jest to podejrzanie podobne do tego g***a które nazwano "Sprawdzaniem realnych odjazdów na miejskich stronach".
Milionowe miasto, które chce mieć metro, a nie jest w stanie zgrać dwóch systemów (autobusy i tramwaje) ani zrobić używalnej na co dzień aplikacji ani strony, podczas gdy Kraków Pod Ręką jest w stanie to zintegrować ZA DARMO w JEDEN DZIEŃ i sprawić że jest to 'używalne' i po prostu działa!

Okazało się że to wersja C i nie mogą się dogadać.
Dziadostwo że aż szkoda gadać.
Miałem sen nawet! Miałem sen, w którym to działało!
W poniedziałek bylem w Warszawie - cudo. Są kolorki i realne odjazdy. Wsiadam do autobusu i mam działający SDIP. Tablica boczna jak w mobilisie ale z przesiadkami i info o dostępności dla wózków.
a Kraków?
imieniny! dzień roku! pusty ekran, błędne informacje, brak tablic z info.
Jako MKM-om powinno nam być wstyd że nic z tym nie robimy.

Sent from my moto x4 using Tapatalk

___________
Proszę o trochę kultury, poprawiłem słownictwo w poście @Adrian


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 492 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL