Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 18 sty 2020, o 10:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1550 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sty 2020, o 10:54 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 8 lip 2015, o 10:07
Posty: 795
Sgriffin napisał(a):
Mobilis w Warszawie też ma pomieszanie z poplątaniem (część urządzeń używanych z poprzednich kontraktów) - mixy Macrosystemu, SIMSa, mobiteca...
I wszystko działa :)

Ale Mobilis w Warszawie jeździ tymi samymi autobusami przez cały czas trwania umowy, a krakowskie MPK wymienia tabor w trybie ciągłym, podobnie z SIP-em. W dodatku, jak widać, są eksperymenty. I samo w sobie jest OK, ale faktycznie, jeśli nie ma bazowej specyfikacji, to jest bardzo źle.
I chyba właśnie tu widzę dobre działanie SIP-u z Bygdoszczy. Bo i z SIMS, i z Pixela, ich komputerki są zgodne z KPP-2, który przecież swego czasu był jednym z najpopularniejszych w kraju. A eksperymentalne lub chaotyczne rozwiązania własne, no bolą.

pasazer_mobilisu napisał(a):
Mobilis w Warszawie przypadkiem nie dostaje po łapach za niedziałający SIP? Nic tak nie motywuje do działania jak kara finansowa, niestety u nas jak już kilka osób pisało karanie MPK nie ma sensu. A problem z systemami robiącymi to samo ale różnych firm to nie tylko kwestia SIPu, ale też słynnych już GPSów w pojazdach. Niestety w systemach IT tam gdzie coś może być niekompatybilne to zwykle jest, a próby poprawy sytuacji kończą się tak:

Obrazek

Nie do końca, bo format wymiany danych jest prosty lub zawsze można to robić w centrali MPK, a takie komputerki i tak się programuje w asemblerze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sty 2020, o 12:08 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 3006
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
Skoro jest prosty, to czemu nasz wspaniały monopolista tego nie wprowadzi?

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sty 2020, o 13:04 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 8 lip 2015, o 10:07
Posty: 795
Jego się zapytaj, czemu nie chce wymagać w przetargach zgodności z jednym z używanych systemów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sty 2020, o 15:55 
Offline
Specjalista

Dołączył(a): 24 cze 2019, o 20:54
Posty: 269
lolek-12 napisał(a):
W ogóle w Tarnowie mają też fajny system, bo w okolicach dworca PKP wyświetlają bieżące godziny odjazdów pociągów. U nas by się coś takiego przydało, szczególnie gdyby w końcu zintegrowano KMK z SKA.

Jesteś pewien? Byłem w sobotę w Tarnowie i nie zauważyłem...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 02:45 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 17 wrz 2019, o 15:04
Posty: 73
Lokalizacja: Warszawa
Locutus napisał(a):
do ogarnięcia SIP nie potrzeba wielkich nakładów finansowych.
Zależy na jakim poziomie ma to ogarnięcie polegać. Naprawdę dobry SIP to jest wiele wiele godzin pracy programistów, a to nie są tanie godziny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 07:42 
Offline
Kierownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 764
@Jacku oczywiście że dobry SIP to wiele godzin programistów a również i project managerów, UI/UX designerów jak również QA engineerów tylko w Krakowie podstawowymi problemami są:
-przeznaczenie większej powierzchni wyświetlaczy na reklamy niż informacje pasażerską
-ciągnące się miesiącami aktualizowanie informacji w pojeździe po zmianach tras
-nie działanie tablic w ogóle

Naprawdę integrację systemów i wyświetlanie informacji w czasie rzeczywistym (przykładowo o przesiadkach z następnego przystanku biorąc pod uwagę rzeczywistą lokalizację pojazdów), które faktycznie wymagałyby pracy wyżej wymienionych na razie mamy w marzeniach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 07:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7285
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
@ Coffee - gdzieś Ty w Krakowie widział SIP od Pixela? Ostatnimi wozami, które miały SIP Pixela były scanie CN113CLL; pierwsza dostawa tantusów też miała SIP tej marki... Ale wozów tych już nie ma z nami od jesieni 2018... Owszem, Pixel dostarcza system monitoringu video do krakowskich autobusów, ale to tyle...

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 07:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7285
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
@ Jacek Fink-Finowicki - tę pracę to akurat dostawcy sprzętu wykonują zanim jeszcze sprzęt zostanie zakupiony. W Krakowie głównym problemem są rzeczy, o których wspominał Pasażer Mobilisu. Każdy z używanych w Krakowie systemów ma możliwość użycia ekranów podsufitowych w całości do informacji pasażerskiej - i takie wykorzystanie nie generowałoby dodatkowych kosztów (ewentualnie odpadłyby zyski z reklam, ale przecież tam reklamują się głównie miejskie instytucje, wątpię, żeby płaciły one MPK kokosy). Wgrywanie na bieżąco nowych informacji do systemu też nie generuje wysokich kosztów. I wreszcie prawidłowa konserwacja systemu również może być zapewniona wewnętrznie przez techników MPK na zajezdni - a tymczasem mamy sytuację, w której lekką ręką połowa taboru na mieście jeździ z mniejszymi lub większymi usterkami SIP. I nikogo w MPK to nie obchodzi.

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 09:45 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 955
Locutus napisał(a):
@ Coffee - gdzieś Ty w Krakowie widział SIP od Pixela? Ostatnimi wozami, które miały SIP Pixela były scanie CN113CLL; pierwsza dostawa tantusów też miała SIP tej marki... Ale wozów tych już nie ma z nami od jesieni 2018... Owszem, Pixel dostarcza system monitoringu video do krakowskich autobusów, ale to tyle...

Pozdrawiam!
LOKI

Rodzynki DE601, DE606 i DN005 (choć przy tym ostatnim pewności nie mam) mają Pixela.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 11:35 
Offline
Dyspozytor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2014, o 00:03
Posty: 523
005 raczej nie natomiast na pewno 977 ma Pixela.

_________________
W Krakowie bez zmian, Wisła PANY!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 12:17 
Offline
Miłośnik

Dołączył(a): 17 wrz 2019, o 15:04
Posty: 73
Lokalizacja: Warszawa
Chciałem napisać w odpowiedzi do Pasażera... ale Locutus już trochę podkręcił temat...

Locutus napisał(a):
@ Jacek Fink-Finowicki - tę pracę to akurat dostawcy sprzętu wykonują zanim jeszcze sprzęt zostanie zakupiony. W Krakowie głównym problemem są rzeczy, o których wspominał Pasażer Mobilisu.

Zatem uporządkujmy temat.

SIP składa się z dwu warstw:
1 - Sprzętowej
2 - Programowej

Ilu programistów potrzebnych jest do warstwy sprzętowej? Zazwyczaj niewielu - w wielu przypadkach to są albo proste wyświetlacze albo proste stacje prezentujące z wgraną sekwencją i jedynie odpalanymi na sygnał potokami informacji.

Ilu programistów trzeba by uporać się choćby z tym:
pasazer_mobilisu napisał(a):
-ciągnące się miesiącami aktualizowanie informacji w pojeździe po zmianach tras
-nie działanie tablic w ogóle
tu potrzeba po prostu "dobrego silnika" i jego dobrej integracji z danymi wejściowymi. To tu jest cała przewaga wielkich firm które poświęciły już miliony godzin na rozwój systemu względem rozwiązań szytych budżetowo pod małe projekty poszczególnych dostaw -nastu czy nawet kilkudziesięciu pojazdów.

Zaś tak na prawdę to:
pasazer_mobilisu napisał(a):
Naprawdę integrację systemów i wyświetlanie informacji w czasie rzeczywistym (przykładowo o przesiadkach z następnego przystanku biorąc pod uwagę rzeczywistą lokalizację pojazdów), które faktycznie wymagałyby pracy wyżej wymienionych na razie mamy w marzeniach.
jest dopiero SIPem a nie barwnym umilaczem czasu przejazdu. Takie rozwiązania są w wielu miastach. Sam widziałem jak to działa w Monachium... i jak fajnie się jedzie metrem widząc za ile minut (w czasie rzeczywistym a nie rozkładowo) na najbliższej stacji będzie tramwaj.

Czy o tym należy tylko marzyć? Nie o tym trzeba rozmawiać, bo zaimplementowanie kompleksowego rozwiązania jest dla miasta TAŃSZE niż utrzymywanie mozaiki różnych systemów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 12:42 
Offline
Kierownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 sie 2017, o 11:19
Posty: 764
Jacek Fink-Finowicki napisał(a):
tu potrzeba po prostu "dobrego silnika" i jego dobrej integracji z danymi wejściowymi. To tu jest cała przewaga wielkich firm które poświęciły już miliony godzin na rozwój systemu względem rozwiązań szytych budżetowo pod małe projekty poszczególnych dostaw -nastu czy nawet kilkudziesięciu pojazdów.

Firmy których SIP używany jest w Krakowie jak na polskie warunki są właśnie tymi wielkimi firmami i ich rozwiązania w innych miastach działają lepiej.
Jacek Fink-Finowicki napisał(a):
fajnie się jedzie metrem widząc za ile minut (w czasie rzeczywistym a nie rozkładowo) na najbliższej stacji będzie tramwaj

Robię dokładnie to samo (jadąc autobusem/tramwajem) tyle że patrząc na smartfon a nie na ekrany w pojeździe. A żeby ogól pasażerów mógł z tego korzystać mając te informacje na wyświetlaczach w pojeździe, potrzebne właśnie jest:
Jacek Fink-Finowicki napisał(a):
zaimplementowanie kompleksowego rozwiązania

I w ten sposób doszliśmy chyba do porozumienia, przy okazji prośba do moderacji o przeniesienie tej dyskusji do wątku Wyświetlacze / informacja głosowa

Posty przeniesione - mod.: Locutus


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 13:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 7285
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Jamnik napisał(a):
Rodzynki DE601, DE606 i DN005 (choć przy tym ostatnim pewności nie mam) mają Pixela.
Racja. Zapomniałem o używanych rodzynkach...

@ Jacek Fink-Finowicki - Ogólnie zgadzam się z Tobą, tylko po prostu podobnie jak Pasażer Mobilisu myślę sobie, że oczekiwać od przewoźnika, który nie potrafi ogarnąć podstawowego, prostego SIPu, który ma, tak, by działał jako-tako, wdrożenia tak zaawansowanego systemu jak w Monachium oznacza poruszanie się w strefie marzeń...

@ Pasażer Mobilisu - NovaMedia nie jest "wielką firmą"... Jest raczej januszem polskiego biznesu, odpowiednikiem Pesy w branży kolejowo-tramwajowej... ;D

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 15:27 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 21 sty 2014, o 15:52
Posty: 3006
Lokalizacja: Krowodrza Górka/日進市
Tylko zauważcie, że to, iż MPK nie korzysta z gotowych rozwiązań, tylko robi mozaikę to jest trochę ich modus operandi. To wygląda na celowe działanie, bo z automatami i KKM było to samo.

_________________
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sty 2020, o 16:00 
Offline
Kierownik

Dołączył(a): 3 paź 2017, o 18:57
Posty: 955
Lw25 napisał(a):
Tylko zauważcie, że to, iż MPK nie korzysta z gotowych rozwiązań, tylko robi mozaikę to jest trochę ich modus operandi. To wygląda na celowe działanie, bo z automatami i KKM było to samo.

Celowe działanie, bo robi na złość ZTP, któremu też trzeba zarzucić, że nie stawia twardych wymagań.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1550 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL