fkolasa pisze:Wariant z 129/429, 124/424 i 182/482 jak najbardziej zasadny do wprowadzenia. Co prawda oszczędność kartek nie będzie zbyt duża, bo linie, które jeżdżą co 7,5min (np. 139) i tak są drukowane na dwóch tabliczkach bo się nie mieszczą nie jednej. Jednak zdecydowanie to ułatwia sprawdzanie rozkładów, bo w internecie czy na przystanku wystarczy popatrzeć na jedną linię a nie dwie. Pomysł super. Nie wiem dlaczego się wycofano z tego na 182/482.
Co do linii aglo to nie wiem czy to nie jest już wylewanie dziecka z kąpielą. Faktycznie w kwestii rozliczania może wprowadziłoby to większe zamieszanie, a do tego opór ludzi na zasadzie "tyle lat to tak funkcjonowało, po co to zmieniać, komu to przeszkadzało". Zmiany na aglomeracji są zdecydowanie mniej intensywniejsze, więc każda zmiana budzi jakieś poruszenie, choć czasem całkowicie nieuzasadnione. Tutaj więc bym się nie upierał. Za wariant "zerowy" i 1 trzymam mocno kciuki.
Dzięki, co do miejskich to właśnie chodzi głównie o ułatwienie sprawdzania rozkładów. Oszczędność kartek też jakaś będzie - choć tak jak piszesz "129/429" czy "182/482" nie zmieszczą się na jednej, to "124/424" już tak (przynajmniej dawniej się mieściły).
Jeśli chodzi o aglo to wciąż nie rozumiem Waszego punktu o rozliczeniach, bo tak jak pisałem taka sytuacja już ma miejsce choćby na "203" (oraz w stałym układzie linii - "254"). Natomiast myślę, że możesz mieć rację że takie rozwiązanie wprowadziłoby trochę zamieszania dla pasażerów - zwłaszcza np. na "117/242". Jednokierunkowe "4xx" są jednak bardziej oczywiste (że w drugą stronę zastępuje je linia bazowa "1xx") niż jednokierunkowe miejskie które byłyby zastępowane przez zupełnie inny numer.
Natomiast tak jak zaznaczyłem, co do aglo to po przemyśleniu dużo bardziej by mi się marzyło po prostu całkowite wchłonięcie linii miejskich, jako warianty. "117" jako "242A" do Łuczanowic, "171" jako "271A" do Wróżenic. W sumie z "201" to też by mogło zadziałać, jako "233B" do Skawiny.
Yunkers pisze:Mało prawdopodobne ze względu na przyzwyczajenie skawinian do "201".
Wiadomo, że z przyzwyczajeniami pasażerów trzeba być ostrożnym, jednak byłbym dobrej myśli. Wszak podobnie przez kilkanaście lat przez Skawinę kursowało "206", a dziś nie ma po nim śladu - zostało zmienione w "253"
Locutus pisze:Ja tradycyjnie już jestem przeciwny. Popatrzenie na dwa rozkłady zabiera całe trzy sekundy więcej, strata czasu tak przeogromna, że aż się zastanawiam co po przeforsowaniu proponowanych zmian z tym całym zaoszczędzonym czasem ci ludzie zrobią... Może do kawiarni pójdą?
Tu chodzi nie tylko o czas, ale i o wygodę. To jest żmudne tak sprawdzać po kolei ileś rozkładów, zwłaszcza gdy namnoży się więcej takich przypadków. Np. ktoś jadący z Pilotów w kier. Dworca Głównego kiedyś sprawdzał tylko "124", "152" i "182" - trzy rozkłady. Teraz musi sprawdzić "124" i "424", "182" i "482", plus "152" (no i "192" - no ale tu jest to nowa, dodatkowa linia, więc zmiana oczywiście na plus).
Plus śmiejesz się z tych trzech sekund. A przyznaj się - gdy logujesz się na forum, to czy masz zapisane hasło i login w przeglądarce, czy za każdym razem wpisujesz je ręcznie? Podejrzewam że to pierwsze. I tak samo mógłbym zapytać - ile na tym zyskujesz? Trzy sekundy? Pięć? I co, zdążysz pójść w tym czasie do kawiarni? A jednak oszczędzasz sobie ten czas.
Plus czasami te parę sekund na przystanku jest na wagę złota, już kiedyś o tym wspominałem na forum. Jeśli właśnie na przystanku stoi autobus a Ty musisz szybko zdecydować czy jechać nim, czy jednak lepiej poczekać na inny - to każde trzy sekundy są ważne, bo te trzy sekundy mogą zdecydować o tym że drzwi zostaną Ci zamknięte przed nosem.