Skan mam, ale nie jest on idealnej jakości, ale może dam radęKaszmir pisze:BTW, czy miałbyś możliwość wrzucenia elektronicznego skanu mapki?
Historia linii autobusowych
Moderator: Moderatorzy
Linia 319 miała tzw. petlę uliczną : Aleje - Nowy Kleparz - Długa - Szlak- Warszawska ( Politechnika ) - Montelupich - Nowy Kleparz - Aleje
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, o 21:41 przez Cezary, łącznie zmieniany 1 raz.
Faktycznie! Teraz dopiero sobie przypomniałem, że maria wrzuciła kiedyś na forum mapkę z 1972:Cezary pisze:Linia 319 miała tzw. petlę uliczną : Aleje - Nowy Kleparz - Długa - Szlak- Warszawska ( Politechnika ) - Montelupich - Nowy Kleparz - Aleje
http://pkk.info.pl/topics14/585.htm
i rzeczywiście była linia "319", z R. Matecznego do Politechniki przez Długą, dokładnie tak jak opisałeś.
Lepszy rydz niż nicAlbert pisze:Skan mam, ale nie jest on idealnej jakości, ale może dam radę
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, o 23:39 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 3 razy.
Dla niektórych ku wspomnieniu, dla innych jako ciekawostka - artykuł o linii "119" która istniała do 1999, i na której przez pewien okres jeździł w ramach testu... autobus piętrowy.
https://krabok.wordpress.com/2019/07/20 ... darne-119/Na koniec trzeba też wspomnieć o ciekawostce – tak w skali naszego miasta, jak i Polski – jaką było kursowanie na tej linii autobusu piętrowego. Było to w ramach parotygodniowych testów w 1994, które miały na celu sprawdzić jak takie pojazdy radzą sobie w krakowskich warunkach. Specjalnie na te potrzeby sprowadzono z Zachodu jeden piętrowy pojazd marki MAN, który następnie jeździł właśnie na „119”.
Widocznie testy pokazały, że pojazdy tego typu kiepsko sobie radzą w krakowskich warunkach, skoro nigdy się nie zdecydowano na zakup autobusów piętrowych.Było to w ramach parotygodniowych testów w 1994, które miały na celu sprawdzić jak takie pojazdy radzą sobie w krakowskich warunkach.
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Powiedzmy sobie szczerze, że w Europie tylko Brytyjczycy są wielkimi fanami piętrusów… W Berlinie już raczej jako ciekawostka turystyczna jeżdżą niż jako kręgosłup komunikacji autobusowej… A poza tym chyba nigdzie ich nie ma w regularnej obsłudze pasażerskiej…
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Londyn też na początku tego wieku próbował zrezygnować z autobusów piętrowych, wprowadzając systematycznie od 2001 na część linii autobusy przegubowe. Niestety okazało się, że przegubowce nie nadają się na ciasne ulice w centrum Londynu, było dużo otarć o budynki i ostatecznie wrócono do piętrowców. Przegubowce jeździły w latach 2001-2011.Locutus pisze:Powiedzmy sobie szczerze, że w Europie tylko Brytyjczycy są wielkimi fanami piętrusów… W Berlinie już raczej jako ciekawostka turystyczna jeżdżą niż jako kręgosłup komunikacji autobusowej… A poza tym chyba nigdzie ich nie ma w regularnej obsłudze pasażerskiej…
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Słyszałem też, że oprócz obiektywnych problemów decydujące znaczenie miało niezadowolenie pasażerów, którzy przyzwyczajeni byli po pierwsze do o wiele korzystniejszego stosunku liczby miejsc siedzących do stojących w piętrusach, a po drugie do samego wizerunku przegubowca jako symbolu Zjednoczonego Królestwa… Nie wiem, ile w tym, co słyszałem, jest prawdy, jako ktoś, kto doktoryzował się w UK, możesz potwierdzić lub zaprzeczyć...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.