Nowa nazwa przystanku Dworzec Główny
Moderator: Moderatorzy
We wrześniu będzie zmiana nazwy a teraz jest konkurs dla mieszkańców:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... anku_.html
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... anku_.html
Ostatnio zmieniony 27 lip 2012, o 07:33 przez rafaello, łącznie zmieniany 2 razy.
Tylko im chodzi, żeby przy Pawiej została sama nazwa Galeria, Dworzec od strony Bosackiej.Coffee pisze: A wystarczy wywalić Galerię z "Dworzec Główny Zachód (Galeria)" i po sprawie.
Ostatnio zmieniony 5 sie 2012, o 23:51 przez Arsents, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli dobrze zrozumiałem to zmianie mają być poddane nazwy przystanków u zbiegu Westerplatte/Lubicz/Pawiej/Basztowej. Czyli dotychczasowy Dworzec Główny. Ja proponuję zmienić na "Teatr Słowackiego" (analogicznie jak "Teatr Bagatela"). Ewentualnie można dać "Urząd Wojewódzki", bo też jest w pobliżu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
- karolak
- Inspektor
- Kontakt:
Jeżeli zmienią na co innego to wprowadzą ludzi w błąd po całości. Przykład: Przypadkowy przyjezdny przyjedzie pierwszy raz do Krakowa i skieruje się na przystanek Dworzec Główny a tu niespodzianka: Jedna linia tramwajowa i brak nocek...
Jak dla mnie to powinno być tak: (oczywiście to jest wersja sci-fi)
Wersja A:
Dworzec Główny (ulica) np: Lubicz... (podobnie jest w Warszawie przy Dw. Wschodnim)
Wersja B:
Dworzec Główny Południe na wszystkich przystankach przy tym skrzyżowaniu...
Jak dla mnie to powinno być tak: (oczywiście to jest wersja sci-fi)
Wersja A:
Dworzec Główny (ulica) np: Lubicz... (podobnie jest w Warszawie przy Dw. Wschodnim)
Wersja B:
Dworzec Główny Południe na wszystkich przystankach przy tym skrzyżowaniu...
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Mam dokładnie takie same odczucia jak Karolak. Jednak to dzisiejszy przystanek „Dworzec Główny”, którego nazwę chcą zmienić na siłę, pełni rolę największego węzła komunikacyjnego w pobliżu samego dworca... A to, co oni chcą nazwać Dworcem Głównym to za przeproszeniem totalne zadu*ie, skąd wydostać się niełatwo...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Ostatnio zmieniony 5 sie 2012, o 23:53 przez Locutus, łącznie zmieniany 1 raz.
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Nie orientuję się, ale z tego co przeczytałem, to DGZG ma się nazywać "Dworzec Główny". A czy przypadkiem nie z DGW i DGT jest bliżej do Dworca PKP? Może lepiej, aby nazwać:Mam dokładnie takie same odczucia jak Karolak. Jednak to dzisiejszy przystanek „Dworzec Główny”, którego nazwę chcą zmienić na siłę, pełni rolę największego węzła komunikacyjnego w pobliżu samego dworca... A to, co oni chcą nazwać Dworcem Głównym to za przeproszeniem totalne zadu*ie, skąd wydostać się niełatwo...
"Dworzec Główny" --> "Plac Nowaka-Jeziorańskiego" albo jak dawnej mówiono na tą okolicę "Plac Dworcowy"
"Dworzec Główny Wschód" i "Dworzec Główny Tunel" --> "Dworzec Główny"
"Dworzec Główny Zachód Galeria" --> "Dworzec Główny Galeria"
Ostatnio zmieniony 5 sie 2012, o 23:54 przez mkm3, łącznie zmieniany 1 raz.
- Coffee
- Wisielec pomostowy
- Kontakt:
Ale sęk w tym, że słowo "Galeria" ma całkowicie zniknąć z nazwy przystanku. Powinno być tak:mkm3 pisze:"Dworzec Główny Zachód Galeria" --> "Dworzec Główny Galeria"
"Dworzec Główny Zachód Galeria" -> "Dworzec Główny Zachód", "Dworzec Główny" -> bez zmian, "Dworzec Główny Tunel" -> "Dworzec Główny Galeria" i na koniec "Dworzec Główny Wschód" zostawić bez zmian lub nazwać: "Regionalny Dworzec Autobusowy."
Ostatnio zmieniony 5 sie 2012, o 23:58 przez Coffee, łącznie zmieniany 1 raz.

Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren
- Allemon
- Dyrektor
- Kontakt:
Nie byłoby problemu gdyby pętla autobusowa była w miejscu tego hotelu co powstał przed GK, by było wszystko świetnie zintegrowane.
Ostatnio zmieniony 5 sie 2012, o 23:59 przez Allemon, łącznie zmieniany 1 raz.
Bara de döda stiger av i Kymlinge
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Gdyby miało być tak, jak Ci się wydaje, to pewnie słowa bym nie powiedział... Ale nie – dzisiejszą nazwę przystanku przy skrzyżowaniu Lubicz, Pawiej, Basztowej i Westerplatte ma odziedziczyć Dworzec Główny Wschód... Katastrofa! Przecież stamtąd zupełnie nie ma się jak wydostać komunikacją miejską... Chyba że akurat jedzie się do jakiejś Kuźnicy Kołłątajowskiej...mkm3 pisze:(...) Nie orientuję się, ale z tego co przeczytałem, to DGZG ma się nazywać "Dworzec Główny". (...)
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
Co? DGZG będzie przemianowany na Dworzec Główny...
Tak jest napisane w oficjalnym komunikacie na stronie ZIKiT i ja temu bym ufał bardziej niż gadaninie w gazetach.Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu pisze:W związku z tym, że od jesieni do krakowskiego dworca kolejowego będzie dużo łatwiej dostać się z dzisiejszego przystanku „Dworzec Główny Zachód (Galeria)" – jego nazwa zmieni się na „Dworzec Główny".
Ostatnio zmieniony 29 lip 2012, o 11:10 przez czatowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Propozycje nazw dla przystanku Dworzec Główny
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... lowny.html

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... lowny.html
Oby nie wybrano czegoś takiego, co nic nie mówi o tym miejscu.."Lubicz Poczta", "Plac Kolejowy Stary", "Trakt Turystyczny", "Podziemie Główne", "Przesiadkowy", "Krakowskich Wieszczy", "Krakowski Szlak", "Wisławy Szymborskiej"