Wybory prezydenckie
Moderator: Moderatorzy
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
Nie o to chodzi. Gdyby nie wymogi, to by nie było Mobilisa Kraków... Czytałem bodajże w Wyborczej tuż po tym jak Mobilis zaczął przewozy, że wprowadzenie Mobilisa jest efektem nacisków UE na ZIKiT, że ma panować konkurencja w komunikacji miejskiej. Sam ZIKiT wcale nie chciał naciskać na MPK w ten sposób.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2010, o 06:11 przez czatowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Po tej – jak to określasz – „stagnacji” zostały nam dwa mosty, tramwaj do Kurdwanowa (pierwsza nowa linia tramwajowa w Krakowie za III RP) oraz wspomnienie, że DA SIĘ otworzyć nową trasę tramwajową DOKŁADAJĄC wozokilometrów na jej obsługę (a nie kradnąc je w innych rejonach miasta). Wspomnienie, że da się otworzyć nową linię tramwajową jednocześnie nie tnąc „na hurra” wszystkich autobusów w okolicy – lecz jedynie te, które rzeczywiście dublują tramwaj. Po Gołasiu zostały nam także długofalowe plany rozwoju Krakowa (w tym jego sieci tramwajowej) – i „sukcesy” Majchrowskiego w sporej części są jedynie kontynuacją tychże planów, a nie jego własną inicjatywą.Guliver pisze:Przytaczasz przykład osoby, która robiła takie przekręty, jak choćby kosmiczny koszt mostu Kotlarskiego i wiele innych. Pamiętam tamte czasy stagnacji. (...)
A co do przekrętów z Mostem Zwierzynieckim (bo AFAIK to o właśnie tenże most chodziło) i jego kosztami – a co, może Majchrowski i jego niezatapialny kolega Jan T. byli lepsi?
Oczywiście, że nie mam pojęcia. Ale mogłem przyjrzeć się już, jak rządził innym miastem (kto zlikwidował KM w Niepołomicach?), a następnie województwem (kto nam chciał wały wysadzać przy ostatniej powodzi, no kto?). I rządy te napawały mnie przerażeniem...Chris pisze:Locutus, prawda jest taka, że nie masz pojęcia o tym jak Kracik rządziłby Krakowem.
Już Ci wielokrotnie wytłumaczyłem, dlaczego. Po co mam się powtarzać?Chris pisze: Ja również mam bardzo ograniczone pojęcie, ale jestem absolutnie przekonany, że Majchrowski już pokazał że nie trudno być od niego lepszym! Dlatego nie mogę zrozumieć dlaczego się popiera kandydata sprawdzonego, ale złego. A Kracikowi szansy nie dano.
Wybór Krecika odbiłby się jeszcze większą czkawką.Chris pisze: Oby się to czkawką nie odbiło, a czuję, że się odbije.
Co jest infantylnego w przytaczaniu jego RZECZYWISTYCH „dokonań” jako prezydenta innego miasta? Bardziej dorosłą jest za to zapewne według Ciebie wiara w to, że Krecik by nam metro wybudował – zapewne tak jak w tym filmie – zwiększył pięciokrotnie budżet dzielnic i jeszcze ograniczył swoje własne kompetencje?Chris pisze: Jedziecie po Kraciku przytaczając jakieś głupie argumenty, że zlikwiduje KM albo nie wiadomo co. Bardziej infantylnej argumentacji chyba się nie da znaleźć.
Primo – jeśli nie dostrzegasz różnicy pomiędzy finansowaniem komunikacji z kasy publicznej (niezależnie od tego, jaki podmiot wykonuje usługi), a całkowitym brakiem takowego finansowania, to polecam wizytę u lekarza. Tego od oczu.Chris pisze: A jak chodzi o przekonanie, że komunikacja powinna się opierać na zasadch wolnego rynku, to czym innym jest wprowadzanie konkurencji dla MPK?
Secundo – Czatowiec ma poniekąd rację i częściowa liberalizacja rynku przewozów jest wyamagana dyrektywami unijnymi. Jako że nie obserwujemy masowego oddawania linii prywatnym przewoźnikom, chyba nie można powiedzieć, że ZIKiT wykazuje się nadgorliwością w aplikacji tejże dyrektywy.
Nie ma to jak otworzyć pełno miejsc pracy, gdzie można zarobić kilkaset złotych na rękę...Chris pisze: A co do inwestycji, to chyba słabo trafiłeś, jak myślisz że jedyną korzyścią są podatki. Inwestycje mają pracować dla LUDZI, nie dla urzędów. Podałbym przykład wielofunkcyjnej hali w Czyżynach ale cóż... zapomniałem że NIE ISTNIEJE, takiego mamy prezydenta.
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Mowa była o konkurencji, a takowa jest dzięki wprowadzeniu Mobilisa. To jest konkurencja i z tej konkurencji czerpiemy korzyść w postaci obniżania stawki za wozokilometr. A fakt skąd idą pieniądze jest niezależny od definicji konkurencji. Daruj sobie zaczepki o lekarzach, zły poziom dyskusji wybrałeś.
No i poza tym- faktycznie, lepiej nie mieć ŻADNYCH miejsc pracy. Wspaniała filozofia, może zgłosisz się do wyborów za 4 lata?
No i poza tym- faktycznie, lepiej nie mieć ŻADNYCH miejsc pracy. Wspaniała filozofia, może zgłosisz się do wyborów za 4 lata?
Patrząc na komunikację nieco z boku...
Moi drodzy, zamiast kłócić się o to, kto byłby lepszym prezydentem, proponuję zewrzeć szeregi i podjąć działania w sprawie przyszłorocznego budżetu. Zakończmy to gdybanie, przecież wszyscy zgadzamy się, że Majchrowski jest beznadziejnym prezydentem, a Kracik był beznadziejną alternatywą 
I bike Kraków - wyższa kultura mobilności
http://ibikekrakow.com
http://ibikekrakow.com
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Nie. Mowa była o LIKWIDACJI finansowania komunikacji miejskiej z budżetu miejskiego i całkowitym uwolnieniu rynku – bo to właśnie zrobił Krecik w Niepołomicach.Chris pisze:Mowa była o konkurencji, a takowa jest dzięki wprowadzeniu Mobilisa.
Dowcip sezonu. Skąd Ci się wzięło przekonanie, że wozokilometr Mobilisa kosztuje taniej niż wozokilometr MPK? Z propagandy sukcesu ZIKiT-u? Bo raczej nie z rzeczywistości.Chris pisze: To jest konkurencja i z tej konkurencji czerpiemy korzyść w postaci obniżania stawki za wozokilometr.
No i?Chris pisze: A fakt skąd idą pieniądze jest niezależny od definicji konkurencji.
Jeśli nie dostrzegłeś aluzji do kultowego „Misia” Stanisława Barei, to już nie moja wina.Chris pisze: Daruj sobie zaczepki o lekarzach, zły poziom dyskusji wybrałeś.
Może jednak lepiej mieć miejsca pracy, które pozwoliłyby na godne życie, hmm?Chris pisze: No i poza tym- faktycznie, lepiej nie mieć ŻADNYCH miejsc pracy. Wspaniała filozofia, może zgłosisz się do wyborów za 4 lata?
Pozdrawiam!
LOKI
Przestańcie się kłócić. To nie ma żadnego sensu. Myślę że poniższy artykuł (bądź co bądź napisany jeszcze przed ciszą wyborczą) pozwoli Wam porównać osobiste poglądy z tymi widzianymi oczami pewnej grupy społecznej zamieszczonej w artykule. Szczegóły:
http://wislakrakow.com/www/showarticle. ... leid=24326
http://wislakrakow.com/www/showarticle. ... leid=24326
Odpowiedzialność za wysoki koszt budowy stadionu Wisły ponosi Majchrowski.
Kończę dyskusję z Locutusem, bo albo nie ma on ochoty na rzeczową dyskusję a wzajemne prywatne wycieczki, albo poziom intelektualny który zamierza prezentować w tym temacie jest dla mnie zbyt niski by tracić czas.
Kończę dyskusję z Locutusem, bo albo nie ma on ochoty na rzeczową dyskusję a wzajemne prywatne wycieczki, albo poziom intelektualny który zamierza prezentować w tym temacie jest dla mnie zbyt niski by tracić czas.
Patrząc na komunikację nieco z boku...
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
No cóż – skoro merytoryczne argumenty Ci się skończyły i nie masz zielonego pojęcia jak skontrować moje – chyba rzeczywiście jedyne, co pozostaje, to zakończyć tę dyskusję.Chris pisze:(...) Kończę dyskusję z Locutusem, bo albo nie ma on ochoty na rzeczową dyskusję a wzajemne prywatne wycieczki, albo poziom intelektualny który zamierza prezentować w tym temacie jest dla mnie zbyt niski by tracić czas.
Oj tak, 100% racji.LK pisze:(...) to polityka, a my jak Grecy kochamy się kłócić na tematy polityczne (tracimy wtedy zdrowy rozsądek i wychodzą kłótnie i walki).
Pozdrawiam!
LOKI
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, o 09:40 przez Locutus, łącznie zmieniany 1 raz.