Torowiska
Moderator: Moderatorzy
Torowiska
Przecież w znacznej mierze dzięki KKKM funkcjonuje Krakowska Linia Muzealna, służąc krakowianom i turystom. Wspomnieć należy też o wkładzie tego stowarzyszenia w remonty zabytkowego taboru MPK. Cudowne podziękowanie za lata działalności na korzyść miasta.
-
- Moderator fb pkk
Torowiska
Jeśli dobrze słyszałem i widziałem, przy KLM pomagało w znacznym stopniu KMKKM (nikogo z KKMK nie widziałem), więc może po prostu zerwali współpracę...Sorig pisze:Przecież w znacznej mierze dzięki KKKM funkcjonuje Krakowska Linia Muzealna, służąc krakowianom i turystom. Wspomnieć należy też o wkładzie tego stowarzyszenia w remonty zabytkowego taboru MPK. Cudowne podziękowanie za lata działalności na korzyść miasta.
-
- Kierownik
Torowiska
Każdy konduktor posiada na legitymacji logo KKMK i to KKMK zajmuje się zarówno organizacją jak i obsługą KLM oczywiście we współpracy z ZTP i MPK.Zieleńczanin pisze:Jeśli dobrze słyszałem i widziałem, przy KLM pomagało w znacznym stopniu KMKKM (nikogo z KKMK nie widziałem), więc może po prostu zerwali współpracę...Sorig pisze:Przecież w znacznej mierze dzięki KKKM funkcjonuje Krakowska Linia Muzealna, służąc krakowianom i turystom. Wspomnieć należy też o wkładzie tego stowarzyszenia w remonty zabytkowego taboru MPK. Cudowne podziękowanie za lata działalności na korzyść miasta.
Torowiska
Pytanie czy w ogóle jeszcze tak wygląda - przecież radni obcięli pieniądze na utrzymanie torowiskArsents pisze:Jak wygląda aktualny plan remontów torowisk na 2020 r, Starowiślna, Kościuszki, Ptaszyckiego?

https://lovekrakow.pl/aktualnosci/debat ... 33291.htmlW proponowanym budżecie kwota na utrzymanie torowisk spada z ponad 120 do 54 milionów złotych.
Torowiska
W związku z dzisiejszym wykolejeniem na Łagiewnikach składu z przyczepą z choinkami (który będzie jeździł przez najbliższe kilka dni), chciałbym przypomnieć że ze względu na fatalny stan torowisk żaden dodatkowy pojazd nie może wyjechać na miasto.mateuszwon94 pisze:Urzędnicy przyznają, że tory tramwajowe są w fatalnym stanie
Pozostawię to bez komentarza... bo żaden cenzuralny na usta mi się nie cisnie...Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych co roku organizuje "Krakowską Nockę", czyli nocny przejazd wynajętym tramwajem po ulicach Krakowa. W tym roku nie dostali jednak zgody. Powód? Urzędnicy przyznają, że stan torów jest fatalny i nie można na nie wpuścić dodatkowego kursu. Nawet pojedynczego.

- pasazer_mobilisu
- Administrator Techniczny
Torowiska
W związku z dzisiejszą sytuacją (wykolejenie choinek) chciałbym odwołać to co wcześniej pisałem. Wyszło na to że urzędnicy mieli rację, powiem więcej - bardzo dokładnie oszacowali że nawet 1 dodatkowy przejazd przy obecnym stanie torowisk spowoduje, że wyskoczy on z szyn. Pozostaje pytanie tylko kto wyraził zgodę na wyjazd specjalnego składu?
-
- Kierownik
Torowiska
Holownik podobnie jak Berlinka ma specyficzny wózek, przez który lubi wyskakiwać. Jazda nim gwarantuje niezapomniane przeżycia
Tylko dzięki temu, że wszyscy nim, ze strachu, jeżdżą ostrożnie to nie wypada w paru innych miejscach. A na tym łuku w Łagiewnikach wyszło poszerzenie torowiska o prawie 3cm 

Torowiska
Tak postępuje Wrocław
http://infotram.pl/mpk-przejmuje-torowi ... 20340.html
A w Krakowie obcięto środki na utrzymanie torowisk i to dość znacznie w tym roku. Wszystkie duże sieci w Polsce (Warszawa, Poznań, Łódź teraz Wrocław) mają własne oddziały utrzymania torów i sieci. Kraków nie ma. Lepsze utrzymanie torowisk to mniejsze straty własne dla Przedsiębiorstw Komunikacyjnych.
A w Krakowie obcięto środki na utrzymanie torowisk i to dość znacznie w tym roku. Wszystkie duże sieci w Polsce (Warszawa, Poznań, Łódź teraz Wrocław) mają własne oddziały utrzymania torów i sieci. Kraków nie ma. Lepsze utrzymanie torowisk to mniejsze straty własne dla Przedsiębiorstw Komunikacyjnych.
Torowiska
Zgadzam się z Tobą. Ale Ameryki tymi słowami nie odkryłeś.Impuls pisze:Tak postępuje Wrocław

W Krakowie lepiej zaś jest utrzymywać wojsko urzędników.

Torowiska
W końcu zabierają się za zapadnięte torowisko w ulicy Wielickiej na wysokości wjazdu serwisowego do "Telefoniki". Jadąc dzisiaj tramwajem widziałem odsłonięte szyny z betonowymi podkładami a ziemię z kruszywem między torowiskiem a ulicą a wymieniane szyny oznaczone sprayem. W tym miejscu tramwaje musiały od kilku lat zwalniać bo jest niebezpieczne zapadnięcie i tabor tramwajowy wszelkiego rodzaju mógł zostać uszkodzony.
Pytanie czy prace nie wpłyną na jakieś wstrzymanie komunikacji tramwajowej do Bieżanowa i Kurdwanowa? A może będą prowadzone nocami? Tylko wg. mnie jest tam potrzebne podbicie.

Pytanie czy prace nie wpłyną na jakieś wstrzymanie komunikacji tramwajowej do Bieżanowa i Kurdwanowa? A może będą prowadzone nocami? Tylko wg. mnie jest tam potrzebne podbicie.

-
- Miłośnik
Torowiska
Weź nie strasz.
Zaraz wszystko będzie w remoncie i puścimy tylko choinkę i św. Mikołaja wokół plant. 
![:]](./images/smilies/fake-smile.gif)

Torowiska
Gdyby nie oddano torowisk ZDIT/ZTP/ZIKIT czy jak to tam się nazywało latami to byłoby lepiej w kwestii ich utrzymania? Wydaje mi się w ogóle, że jakoś we wcześniejszych latach znacznie sprawniej organizowano wszelkie remonty, ale chyba nie bylo wtedy zabaw z przetargami.Impuls pisze:A w Krakowie obcięto środki na utrzymanie torowisk i to dość znacznie w tym roku. Wszystkie duże sieci w Polsce (Warszawa, Poznań, Łódź teraz Wrocław) mają własne oddziały utrzymania torów i sieci. Kraków nie ma. Lepsze utrzymanie torowisk to mniejsze straty własne dla Przedsiębiorstw Komunikacyjnych.
Torowiska
Plan postępowań o udzielenie zamówień na 2020
Q1
38. Opracowanie koncepcji przebudowy torowiska tramwajowego w ul. Wadowickiej, układu drogowotorowego w ciągu ul. Kalwaryjskiej (odc. od Ronda Matecznego do ul. Legionów Piłsudskiego) oraz węzła rozjazdów "Korona" wraz z infrastrukturą towarzyszącą - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 406 504,00 zł
Q2
75. Wymiana zwrotnic rozjazdowych wraz z wymianą sterowników, montażem napędów i blokady torowej – 2 szt. - 537 886,18 zł
102. Opracowanie dokumentacji projektowej modernizacji odcinka trasy tramwajowej wraz z układem drogowym w ciągu ul. Starowiślnej od skrzyżowania z ul. Dietla do Mostu Powstańców Śląskich wraz z rozjazdem przy ul. Dajwór oraz węzłem rozjazdów św. Wawrzyńca w Krakowie - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 1 000 000,00 zł
103. Opracowanie dokumentacji projektowej dla przebudowy węzła rozjazdów "Bagatela" oraz układu torowego na odcinku Teatr Bagatela - ul. Garbarska wraz z infrastrukturą towarzyszącą - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 500 000,00 zł
104. Opracowanie dokumentacji projektowej dla przebudowy węzła rozjazdów „Piłsudskiego” wraz z infrastrukturą towarzyszącą - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 500 000,00 zł
123. Opracowanie dokumentacji projektowej modernizacji odcinka trasy tramwajowej wraz z układem drogowym w al. Solidarności w Krakowie na odcinku od Placu Centralnego im. R. Reagana do ul. Bulwarowej - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 1 500 000,00 zł
Q3
BRAK
Q4
161. Wykonanie przebudowy torowiska tramwajowego w ciągu ul. Zwierzynieckiej i ul. Kościuszki w Krakowie wraz z infrastrukturą towarzysząc - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 150 000 000,00 zł
162. Wykonanie przebudowy torowiska tramwajowego w al. Jana Pawła II na odcinku od Placu Centralnego do ul. Bulwarowej i w ul. Ptaszyckiego na odcinku od ul. Bulwarowej do pętli tramwajowej Kopiec Wandy wraz z pętlą tramwajową - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 45 000 000,00 zł
Q1
38. Opracowanie koncepcji przebudowy torowiska tramwajowego w ul. Wadowickiej, układu drogowotorowego w ciągu ul. Kalwaryjskiej (odc. od Ronda Matecznego do ul. Legionów Piłsudskiego) oraz węzła rozjazdów "Korona" wraz z infrastrukturą towarzyszącą - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 406 504,00 zł
Q2
75. Wymiana zwrotnic rozjazdowych wraz z wymianą sterowników, montażem napędów i blokady torowej – 2 szt. - 537 886,18 zł
102. Opracowanie dokumentacji projektowej modernizacji odcinka trasy tramwajowej wraz z układem drogowym w ciągu ul. Starowiślnej od skrzyżowania z ul. Dietla do Mostu Powstańców Śląskich wraz z rozjazdem przy ul. Dajwór oraz węzłem rozjazdów św. Wawrzyńca w Krakowie - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 1 000 000,00 zł
103. Opracowanie dokumentacji projektowej dla przebudowy węzła rozjazdów "Bagatela" oraz układu torowego na odcinku Teatr Bagatela - ul. Garbarska wraz z infrastrukturą towarzyszącą - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 500 000,00 zł
104. Opracowanie dokumentacji projektowej dla przebudowy węzła rozjazdów „Piłsudskiego” wraz z infrastrukturą towarzyszącą - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 500 000,00 zł
123. Opracowanie dokumentacji projektowej modernizacji odcinka trasy tramwajowej wraz z układem drogowym w al. Solidarności w Krakowie na odcinku od Placu Centralnego im. R. Reagana do ul. Bulwarowej - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 1 500 000,00 zł
Q3
BRAK
Q4
161. Wykonanie przebudowy torowiska tramwajowego w ciągu ul. Zwierzynieckiej i ul. Kościuszki w Krakowie wraz z infrastrukturą towarzysząc - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 150 000 000,00 zł
162. Wykonanie przebudowy torowiska tramwajowego w al. Jana Pawła II na odcinku od Placu Centralnego do ul. Bulwarowej i w ul. Ptaszyckiego na odcinku od ul. Bulwarowej do pętli tramwajowej Kopiec Wandy wraz z pętlą tramwajową - w ramach zadania pn. Modernizacja torowisk tramwajowych wraz z infr. Towarzyszącą - 45 000 000,00 zł