Obawiam się, że sesja młodzieżowa rady miasta to trochę inna sprawa niż studiowanie na Wydziale Prawa i Administracji UJ.Wiesz co miałem okazję uczestniczyć w sesji młodzieżowej rady miasta + spotkania z radnymi więc co nieco na ten temat wiem apropo funkcjonowania poszczególnych jednostek. I to rada miejska ma wpływ na wszystkie miejskie inwestycje miejskie, a nie prezydent. ZIKiT jest zarządcą danych inwestycji miejskich więc on jako urząd bezpośrednio podlega działaniom rady miasta.
Rada Miasta uchwala prawo. I budżet. Może pisać interpelacje do prezydenta. I NIC WIĘCEJ. Każde dodatkowe działanie jest sprzeczne z konstytucją.
Zarząd jest władzą WYKONAWCZĄ. Rada Miasta UCHWAŁODAWCZĄ. Podstawowa zasada państwa prawa - trójpodział władz! Nie może zachodzić bezpośrednie połączenie między dwoma rodzajami władz, bo to jest niezgodne z prawem.
Ile razy Rada Miasta próbowała coś wymóc na zikicie, zawsze to się kończyło słowami pani dyrektor, że jej to tylko prezydent może coś kazać. Znam to od podszewki. Jeśli mi nie wierzysz, to szkoda. Udowodnij mi, że się mylę, bo póki co, to punkty które przytoczyłeś potwierdzają moją tezę.