Koleje Małopolskie

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#751 Post autor: Sgriffin » 11 sie 2017, o 19:47

He he he. Tak, tak takie złe to zadanie było, że co miesiąc biedni byli zmuszeni do przyjmowania zlecenia, a mi jak zacząłem w tym bagnie grzebać to tak dla hobbystycznie grozili :D

Oj taki stary chłop, a w bajki wierzy.
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"

lemond
Miłośnik

Koleje Małopolskie

#752 Post autor: lemond » 11 sie 2017, o 22:53

Kaszmir pisze: Do tego były problemy z zasięgiem - autobusy przejeżdżały dziennie tyle km, że potem do zajezdni docierały dosłownie na oparach paliwa (a podobno - ale to wiadomość niepotwierdzona - czasem nawet zabrakło paliwa przy zjeździe).
No to akurat jest fakt że Vero/Solina ma małą pojemność zbiornika na takie zabawy - 125 litrów tylko.

dominik
Moderator

Koleje Małopolskie

#753 Post autor: dominik » 12 sie 2017, o 11:48

Na nowe linie Solina z pewnością wystarczy. Ciekawi mnie co będzie z D1 na której jeździł U12.
Sgriffin pisze:He he he. Tak, tak takie złe to zadanie było, że co miesiąc biedni byli zmuszeni do przyjmowania zlecenia, a mi jak zacząłem w tym bagnie grzebać to tak dla hobbystycznie grozili :D
Czyli krótko mówiąc, dużo zarabiali na tych trzech liniach i nie ma mowy o nieopłacalności?

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#754 Post autor: Sgriffin » 12 sie 2017, o 13:16

Firma co miesiąc dostaje zlecenie i może dyktować warunki. Na pewno robi to poniżej kosztów. Bądźmy poważni.

P.S. Jeżeli Vero ma "tylko" 125 litrów pojemności to to jest stosunkowo więcej niż w 12 metrowcach i zasięg wynosi powyżej 600 km.
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#755 Post autor: Cukier » 12 sie 2017, o 21:30

Ile w ogóle KTR łupił Wieliczkę za wzkm?

krawiec
Kierownik

Koleje Małopolskie

#756 Post autor: krawiec » 18 sie 2017, o 22:06

Są już rj obowiązujące od 3 września. Dojazd do Lotniska/Wieliczki poszatkowany. Jedne kursy pociąg, drugie KKZ. Generalnie MASAKRA.
Wg mnie powinni wywalić KKZ, a zamiast tego uruchomić 292, albo zwiększyć f 208.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#757 Post autor: Cukier » 18 sie 2017, o 23:21

Gdyby pociąg do lotniska kursował w ramach KMK, to byłoby to oczywiste, ale przecież grunt to dezintegracja!

krawiec
Kierownik

Koleje Małopolskie

#758 Post autor: krawiec » 18 sie 2017, o 23:37

Cukier pisze:Gdyby pociąg do lotniska kursował w ramach KMK, to byłoby to oczywiste, ale przecież grunt to dezintegracja!
Wszystko poszło na marne, przyzwyczajanie pasażerów do kolejki, teraz będzie jazda autobusem "po dziurach"... szkoda gadać...

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

Koleje Małopolskie

#759 Post autor: Kaszmir » 23 sie 2017, o 19:46

Sgriffin pisze:He he he. Tak, tak takie złe to zadanie było, że co miesiąc biedni byli zmuszeni do przyjmowania zlecenia, a mi jak zacząłem w tym bagnie grzebać to tak dla hobbystycznie grozili :D

Oj taki stary chłop, a w bajki wierzy.
Nie rozumiem co sugerujesz - że ludzie z MPK nie wiedzą o czym piszą? Wybacz, ale to są ludzie którzy rzeczywiście się tym zajmowali i skoro mówią, że było tyle kłopotów, to znaczy że rzeczywiście było. A że MPK przyjmowało zlecenia? Może nie chcieli zostawić Wieliczki na lodzie aż do czasu gdy będzie rozstrzygnięty przetarg - bo zaraz by było w mediach, że "MPK złe i niedobre".

Nigdzie nie pisałem,
dominik pisze:Czyli krótko mówiąc, dużo zarabiali na tych trzech liniach i nie ma mowy o nieopłacalności?
Zarabiali, trudno żeby dokładali do biznesu. Natomiast gra nie była dla nich warta świeczki i całego zachodu który był z tymi liniami.

lemond
Miłośnik

Koleje Małopolskie

#760 Post autor: lemond » 24 sie 2017, o 17:26

Kaszmir pisze:Nie rozumiem co sugerujesz - że ludzie z MPK nie wiedzą o czym piszą? Wybacz, ale to są ludzie którzy rzeczywiście się tym zajmowali i skoro mówią, że było tyle kłopotów, to znaczy że rzeczywiście było.
MPK wielokrotnie widzi kłopoty nie do przejścia tam, gdzie każdy inny przewoźnik po prostu je rozwiązuje. :)

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#761 Post autor: Sgriffin » 24 sie 2017, o 17:46

Można w ogóle nie jeździć (co byłoby z korzyścią dla miasta), wtedy nie ma żadnych problemów.

Lw25
Moderator

Koleje Małopolskie

#762 Post autor: Lw25 » 24 sie 2017, o 19:40

lemond pisze:
Kaszmir pisze:Nie rozumiem co sugerujesz - że ludzie z MPK nie wiedzą o czym piszą? Wybacz, ale to są ludzie którzy rzeczywiście się tym zajmowali i skoro mówią, że było tyle kłopotów, to znaczy że rzeczywiście było.
MPK wielokrotnie widzi kłopoty nie do przejścia tam, gdzie każdy inny przewoźnik po prostu je rozwiązuje. :)
Patrz SIP w MPK i Mobilisie. ;P
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

Koleje Małopolskie

#763 Post autor: Kaszmir » 28 sie 2017, o 20:52

Zdjęcie Autosanu Solina w barwach Kolei Małopolskich:
https://web.facebook.com/blogkrabok/pho ... =3&theater

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#764 Post autor: Mistrzejowiczanin » 28 sie 2017, o 21:27

Wygląda całkiem nieźle, jednak mimo to i składy kursujące na liniach SKA i dowozówki wolałbym zobaczyć w barwach księgowych, być może w ramach unifikacji malowania w KMK, do którego mogłaby zostać podciągnięta SKA.
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Koleje Małopolskie

#765 Post autor: Cukier » 28 sie 2017, o 23:01

Dla mnie mogą być nawet w barwach Tauronu / T-Mobile, byle była integracja taryfowa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „1. Kolej w Małopolsce”