Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 11 lis 2019, o 21:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2017, o 09:40 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 gru 2011, o 10:03
Posty: 1454
Lokalizacja: WDZ
Ale łatwiej jest chyba wgrać w elektronikę trasę nowej linii (potem się ją co najwyżej wykasuje) niż modyfikować przebieg dwóch i to dwa razy.

Przystanki na Czyżyńskim są przecież przelotowe i IMO należałoby dążyć do ograniczania zbędnych postojów.

_________________
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 10:07 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 27 kwi 2013, o 16:35
Posty: 2065
Lokalizacja: Kraków
A teraz nie modyfikujesz przebiegu dwóch linii... 5 i 14..? :P

Jasne, że łatwiej byłoby zrobić 7x, tylko, że komunikacja chyba powinna być dla pasażera, a nie pasażerowie dla mpk...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:06 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2325
Lokalizacja: KRK
tomta1 napisał(a):
W sumie ten weekend to byłby bardzo fajny moment na eksperymentowanie z takim układem. Jedyne co to trzeba by zrezygnować z tablic z trasą wewnątrz tramwajów.

kot_feliks napisał(a):
A dużym problemem byłaby zmiana tej jednej/dwóch tablic w środku na Czyżyńskim...? ;) Ew. faktycznie zrezygnować ze zwykłych blach na te dwa dni, większość taboru ma elektroniczne choinki.

Blach i tak pewnie nie będzie, bo raczej szkoda tracić pieniądze i czas na wydrukowanie i klejenie kilkunastu tablic z nową listą przystanków, które zaraz trzeba byłoby wywalić. Tak jak Kot napisał - są wyświetlacze z listą przystanków i pewnie tylko tam wgrają trasę objazdową + nr linii w negatywie.

Co do propozycji "przebieranek" pomiędzy 5 i 14 - nie robi się takich rzeczy w środku trasy na jednym z większych węzłów przesiadkowych. Rano czy wieczorem jak będzie kilku ludzi na pokładzie - to ok, może nie byłoby dużego problemu przejść przez wagon i pozmieniać blachy. Ale co w środku dnia (np. sobota 13-14), jak wóz będzie dość zapełniony - motorniczy będzie się przeciskał między pasażerami, wypraszał z miejsc siedzących (bo w takim NGT6 blachy są wysoko nad siedzeniami)? A z tyłu na środku ronda jakiś inny tramwaj (4, 9, 10 czy 52) będzie musiał stać i czekać, aż motorniczy pozamienia tablice i opuści peron.

Zamiany owszem można praktykować - ale na pętlach (tak jak 11/23 na Makach).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:43 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 27 kwi 2013, o 16:35
Posty: 2065
Lokalizacja: Kraków
suchy napisał(a):
Blach i tak pewnie nie będzie, bo raczej szkoda tracić pieniądze i czas na wydrukowanie i klejenie kilkunastu tablic z nową listą przystanków, które zaraz trzeba byłoby wywalić. Tak jak Kot napisał - są wyświetlacze z listą przystanków i pewnie tylko tam wgrają trasę objazdową + nr linii w negatywie.

No właśnie nie szkoda "tracić czasu i pieniędzy", bo dobra informacja pasażerska jest przydatna przede wszystkim w trakcie zmian wynikających z remontów etc., kiedy linie nie jeżdżą swoimi trasami. Po prostu ułatwia pasażerom zapoznanie się z tymi zmianami... I nie mówię, żeby wyklejać z uporem maniaka tradycyjne choinki (choć w przypadku dłuższych zmian nadal nie rozumiem, w czym tkwi problem zrobienia "żółtej" choinki zamiast listy ulic, skoro to i tak robi się na komputerze i zleca drukarni...), ale aby wykorzystać jak najbardziej SIP w pojazdach, tj. co najmniej:
- zmodyfikowana trasa na choince elektronicznej, najlepiej nawet z zaznaczeniem zmienionego odcinka + krótką informacją o zmianach;
- zapowiedź głosowa o zmianach + możliwości przesiadki na linię zastępczą w punkcie, gdzie zmienia się trasa etc.

Przykładowo, dla takiego 52 mogłoby to wyglądać tak:
- normalna choinka jak w Mobilisie, z zaznaczoną na żółto trasą od r. Czyżyńskiego + krótką informacją o zmianie trasy;
- informacja głosowa przed dojazdem do czyżyńskiego: "Szanowni pasażerowie, w związku z remontem r. Kocmyrzowskiego tramwaj nie kursuje przez x, y, z, jedzie objazdową trasą do a, b, c. W celu dojazdu do x, y, z, prosimy skorzystać z zastępczej linii autobusowej numer 7xx odjeżdżającej z przystanku def.";
- po wyjściu z tramwaju, na przystanku informacja (np. w postaci strzałki z numerem linii zastępczej), jak trafić na przystanek 7xx.

suchy napisał(a):
Co do propozycji "przebieranek" pomiędzy 5 i 14 - nie robi się takich rzeczy w środku trasy na jednym z większych węzłów przesiadkowych.

No patrz, w wielu miastach w Niemczech robi się takie przebieranki na węzłach przesiadkowych typu nasz dworzec główny :D I nie powoduje to żadnych problemów nawet w zwykły dzień w szczycie. Tramwaj podjeżdża z jednej strony jako linia 'A' - zmienia numer - jedzie dalej jako linia 'B'. U nas miałoby to spowodować armagedon w weekend, na powiedzmy sobie szczerze, stosunkowo peryferyjnym w porównaniu do centrum węźle przesiadkowym... Bez jaj.

suchy napisał(a):
Rano czy wieczorem jak będzie kilku ludzi na pokładzie - to ok, może nie byłoby dużego problemu przejść przez wagon i pozmieniać blachy. Ale co w środku dnia (np. sobota 13-14), jak wóz będzie dość zapełniony - motorniczy będzie się przeciskał między pasażerami, wypraszał z miejsc siedzących (bo w takim NGT6 blachy są wysoko nad siedzeniami)? A z tyłu na środku ronda jakiś inny tramwaj (4, 9, 10 czy 52) będzie musiał stać i czekać, aż motorniczy pozamienia tablice i opuści peron.

Przecież było już napisane, że bez wymiany blach, w oparciu o elektroniczne choinki...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 15:06 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2325
Lokalizacja: KRK
kot_feliks napisał(a):
I nie mówię, żeby wyklejać z uporem maniaka tradycyjne choinki (choć w przypadku dłuższych zmian nadal nie rozumiem, w czym tkwi problem zrobienia "żółtej" choinki zamiast listy ulic, skoro to i tak robi się na komputerze i zleca drukarni...), ale aby wykorzystać jak najbardziej SIP w pojazdach, tj. co najmniej:
- zmodyfikowana trasa na choince elektronicznej, najlepiej nawet z zaznaczeniem zmienionego odcinka + krótką informacją o zmianach;
- zapowiedź głosowa o zmianach + możliwości przesiadki na linię zastępczą w punkcie, gdzie zmienia się trasa etc.

Cytuj:
No patrz, w wielu miastach w Niemczech robi się takie przebieranki na węzłach przesiadkowych typu nasz dworzec główny :D I nie powoduje to żadnych problemów nawet w zwykły dzień w szczycie. Tramwaj podjeżdża z jednej strony jako linia 'A' - zmienia numer - jedzie dalej jako linia 'B'. U nas miałoby to spowodować armagedon w weekend, na powiedzmy sobie szczerze, stosunkowo peryferyjnym w porównaniu do centrum węźle przesiadkowym... Bez jaj.

Cytuj:
Przecież było już napisane, że bez wymiany blach, w oparciu o elektroniczne choinki...

Pokaż mi elektroniczne choinki w NGT6 czy EU8N :] Przecież te wagony na bocznym wyświetlaczu pokazują jedynie bieżący oraz DWA NAJBLIŻSZE przystanki. Wyświetlacze w formie ekranu (które mieszczą całą trasę lub choćby jej większość) są jedynie w NGT8 i Pesach. A raczej wątpię, że MPK wyda kilka-kilkanaście mln zł na wymianę sprawnych wyświetlaczy "bo tak". To tak samo jakbyś chciał montować klimatyzację w E1 :puppyeyes:

Co do żółtych choinek - jak sam zauważyłeś, w przypadku DŁUŻSZYCH zmian - jak np. linie 1 i 5 - wykleja się żółte blachy (co prawda z listą ulic zamiast przystanków).

Co zaś do przebieranek za granicą - czy motorowy biega tam po wozie i obraca tablice? Czy może ma wyświetlacze, które zmienia poprzez wciśnięcie guzika na sterowniku? Jeśli zaś ma wyświetlacze - patrz 2 zdania wyżej :]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2017, o 17:09 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 02:47
Posty: 5136
Lokalizacja: - KrK
Wytłumaczy mi ktoś czemu przeloty "716" i "752" są różne w relacji Dunikowskiego do Ronda Hipokratesa?

_________________
https://www.facebook.com/tramwajemistrzejowice - RY - RG - HG :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2017, o 22:50 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 18:08
Posty: 10796
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
suchy napisał(a):
Blach i tak pewnie nie będzie, bo raczej szkoda tracić pieniądze i czas na wydrukowanie i klejenie kilkunastu tablic z nową listą przystanków, które zaraz trzeba byłoby wywalić. Tak jak Kot napisał - są wyświetlacze z listą przystanków i pewnie tylko tam wgrają trasę objazdową + nr linii w negatywie.

Co do propozycji "przebieranek" pomiędzy 5 i 14 - nie robi się takich rzeczy w środku trasy na jednym z większych węzłów przesiadkowych. Rano czy wieczorem jak będzie kilku ludzi na pokładzie - to ok, może nie byłoby dużego problemu przejść przez wagon i pozmieniać blachy. Ale co w środku dnia (np. sobota 13-14), jak wóz będzie dość zapełniony - motorniczy będzie się przeciskał między pasażerami, wypraszał z miejsc siedzących (bo w takim NGT6 blachy są wysoko nad siedzeniami)? A z tyłu na środku ronda jakiś inny tramwaj (4, 9, 10 czy 52) będzie musiał stać i czekać, aż motorniczy pozamienia tablice i opuści peron.

No toż przecież sam mówisz, że nie będzie w ogóle blaszanych choinek, więc "przebieranka" będzie się sprowadzać do wklepania numeru linii i kierunku do wyświetlacza. Robota na kilkanaście sekund, można ją wykonać oczekując na pionową szczelinę przed rondem / w drodze z ostatniego przystanku do ronda / podczas postoju na ostatnim przystanku.

Jasne, pseudochoinki z dwoma przystankami w przód to marne rozwiązanie, ale objazdowa choinka w postaci listy ulic i to jeszcze gó*nianie rozplanowanej, to równie marna forma informacji pasażerskiej. Na trasy objazdowe powinny być projektowane normalne blaszane choinki, z objazdową częścią trasy na żółtym tle. Oczywiście na dwa dni robienie takich blach nie ma sensu, więc marny wyświetlacz na dwa przystanki w przód musi wystarczyć.

Jak dla mnie ta propozycja z przebierankami jest bardzo sensowna.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2017, o 19:25 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2325
Lokalizacja: KRK
W kwestii "awaryjnej" naprawy - plotki, które chodziły, okazały się chyba prawdziwe - jak dobrze widziałem z okna autobusu (zrobiłem sobie krótką wycieczkę 752, żeby pooglądać :] ), wywalono większość krzyżownic (szczególnie 2 sztuki na prawej szynie w relacji Bieńczycka => DH Wanda, które były w stanie agonalnym), a w zamian położono po prostu zwykły zakręt z szyn. Zwrotnice najazdowe i zjazdowe pozostały nieruszone - być może uznano, że nie jest z nimi aż tak źle (co akurat jest racją - same zwrotnice były w miarę ok), żeby tracić teraz na nie czas i pieniądze.

Taka prowizorka pozwoli nam dotrwać (bez większych już obaw o wykolejenia) kolejne 1-2 miesiące do momentu, aż Taumer skończy obecną połowę ronda i zajmie się resztą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 22:26 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 18:08
Posty: 10796
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
Może mi ktoś powiedzieć, czy jest jakiś racjonalny argument za układaniem rozjazdów na R. Kocmyrzowskim na podkładach na tłuczniu, czy dokładnie taki sam jak w przypadku al. Jana Pawła II, czyli "to Huta, więc można na odpie*dol"?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 22:30 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2325
Lokalizacja: KRK
To już zaczęli kłaść nowe tory? Przyspieszyli z pracami? :hihi:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 22:32 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 gru 2011, o 18:08
Posty: 10796
Lokalizacja: Tereny Zapleszowskie
http://www.psmkms.krakow.pl/index.php/1 ... myrzowskim

Kłaść tory jeszcze nie, ale skoro rozsypali tłuczeń i go uwalcowali to raczej nie będą szyn przykręcać do betonu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 22:33 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 17 maja 2012, o 23:08
Posty: 2325
Lokalizacja: KRK
A kto wie, może zaleją tłuczeń betonem :xP


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 kwi 2017, o 08:45 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lip 2014, o 21:35
Posty: 3920
Lokalizacja: Kraków - Mistrzejowice
Cukier napisał(a):
Kłaść tory jeszcze nie, ale skoro rozsypali tłuczeń i go uwalcowali to raczej nie będą szyn przykręcać do betonu.

A dlaczego nie? Jak budowali linię na Ruczaj, to zwrotnicę na skrzyżowaniu Grota-Roweckiego z Kapelanką i pierwszy fragment nowej linii zrobili właśnie w taki sposób.

http://www.psmkms.krakow.pl/images/phoc ... foto64.jpg

_________________
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 kwi 2017, o 10:42 
Offline
Inspektor

Dołączył(a): 12 paź 2013, o 19:14
Posty: 369
Lokalizacja: Kraków
Będzie płyta betonowa. To tylko podbudowa. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 kwi 2017, o 12:52 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lip 2014, o 21:35
Posty: 3920
Lokalizacja: Kraków - Mistrzejowice
Właśnie na Rondzie Kocmyrzowskim wylewają płyty od strony Placu Centralnego. :D

_________________
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL