Projekt Brovar [T]

Forumowe projekty siatki połączeń

Moderator: Moderatorzy

Która siatka zmian w komunikacji tramwajowej najbardziej Ci odpowiada?

Wersja 1
2
11%
Wersja 2
2
11%
Wersja 3
8
42%
Wolę obecną siatkę połączeń
7
37%

Liczba głosów: 19

M0096
Miłośnik

Projekt Brovar [T]

#106 Post autor: M0096 » 20 gru 2016, o 01:04

Moja propozycja poprawek:
"1" - f-12, Nie widzę potrzeby częstotliwości f-6.
"2" - w propozycji linia nr 11. Zwalniamy "7" dla obecnej "50". "Na Rakowicach musi pozostać historyczna dwójka!"
"5" - po trasie takiej jak obecnie tj. Krowodrza Górka - Wzgórza Krzesławickie
"6" - po trasie takiej jak obecna tj. Salwator - Kurdwanów (można w końcu dać GT8S na linię do Kurdwanowa ;) )
"7" - obecna linia 50 (w propozycji 5), zwalniamy "5" dla obecnej piątki.
"11" - w propozycji linia nr 7, trasa trochę podobna do obecnej jedenastki.
"14" - Cichy Kącik - Mistrzejowice, z powodu wyczerpania przepustowości na Dunajewskiego puściłbym od Dworca na zachód po obecnej trasie "20" przez Plac Wszystkich Świętych. Nie widzę potrzeby linii Długa - Dworzec Główny, zwłaszcza wobec wciąż częstej "18" na Długiej.
"20" - w propozycji linia nr 2. Trasa najbardziej podobna do obecnej "20"

kot_feliks
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#107 Post autor: kot_feliks » 20 gru 2016, o 09:03

Cukier pisze:Bez przystanku długości 80m pod Dworcem od strony Lubicz tudzież rozdzielenia torów do jazdy w Basztową i w Westerplatte to ja tego nie widzę. I choć pod Dworcem jest bardzo źle, to na Mogilskim nie jest wiele lepiej. Sznur tramwajów do wjazdu do krateru wystający poza rampę zjazdową nie jest w szczycie niczym dziwnym.

I naprawdę nie upatrywałbym problemu w autobusach, bo to tramwaje przeszkadzają autobusom w Śródmieściu, nie odwrotnie.
To nie chodzi o to, kto komu "przeszkadza", tylko o to, że pojedynczy przystanek (i podwójny też) jest w stanie obsłużyć jakąś ograniczoną ilość pojazdów w jednostce czasu (podjechanie na przystanek, otwarcie drzwi, czas wymiany pasażerskieje etc.). Wyrzucenie autobusów na pas ruchu ogólnego po prostu rozdziela te pojazdy na dwie części. I tyle ;)

Pod dworcem:
- od strony Lubicz bez problemu da się to zrobić;
- od strony Basztowej (po przebudowie) układ będzie taki, jak od Lubicz;

Większym problemem jest imho Lubicz x Rakowicka, ale tu część linii nie obsługuje przystanku - być może fukcjonowałoby ok np. przy strefie B i wyłączonej sygnalizacji, lub np. jedynie 502 jadącym po pasie ruchu ogólnego (i strefie B oczywiście).

Mogilskie to imho najmniejszy problem, tam wyłączysz sygnalizację i nie będzie się korkować. I prędzej, czy później, pewnie przeniosą ten nieszczęsny izolator i to zrobią. Przy wyłączonej sygnalizacji otwarta moim zdaniem nadal pozostaje możliwość wpuszczenia autobusów na dolny poziom ronda i puszczenia ich dalej przez Grunwaldzką. Oczywiście trzeba by sprawdzić "na żywo", jak to będzie funkcjonować.

Największy problem w centrum wbrew pozorom to imho... przebudowana Dunajewskiego i autobusy z tramwajami na jednym pasie ruchu. Tam po prostu nie ma już za bardzo pola manewru :/ Sama przebudowa oczywiście była potrzebna i wyrzucenie stamtąd samochodów jest jak najbardziej korzystne, ale w takim razie inaczej powinna być rozwiązana sprawa przystanków, szczególnie pod Bagatelą.

Krakowiak2013
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#108 Post autor: Krakowiak2013 » 20 gru 2016, o 09:07

Cukier pisze:Zresztą na Mogilskiej problem bywa - ale tylko w części linii. Ja tam regularnie widuję puste "9".
Serio "9" twoim zdaniem jest pusta? W takim razie żyjemy w dwóch różnych miastach i co innego widzę na "9" w tygodniu, kiedy jestem na mieście...

kucyk
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#109 Post autor: kucyk » 20 gru 2016, o 09:39

Krakowiak2013 pisze:
Cukier pisze:Zresztą na Mogilskiej problem bywa - ale tylko w części linii. Ja tam regularnie widuję puste "9".
Serio "9" twoim zdaniem jest pusta? W takim razie żyjemy w dwóch różnych miastach i co innego widzę na "9" w tygodniu, kiedy jestem na mieście...
Jestem w szoku ale uczynię to z wielką satysfakcją. Nie poznaję Cię Krakowiak2013. :wow:
Podpisuję się dwoma rękami pod tym co napisałeś. Jak nigdy. :]
A zauważyłem, że Cukier ma chyba jakiś kompleks z tą "9". To już nie pierwszy raz coś takiego napisał. :xP
A "dziewiątki" są rzeczywiście ładnie napełnione zarówno w szczycie jak i poza nim i to na całej swojej trasie. A wiem co piszę będąc prowadzącym tramwaje. ;D

lukaszpdg
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#110 Post autor: lukaszpdg » 20 gru 2016, o 10:39

Cukier pisze:Ja tam regularnie widuję puste "9".
W tym momencie gadasz głupoty.

Oczywiscie podpisuję się pod postami Krakowiaka i kucyka. :)

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#111 Post autor: Cukier » 20 gru 2016, o 20:53

kot_feliks pisze:tylko o to, że pojedynczy przystanek (i podwójny też) jest w stanie obsłużyć jakąś ograniczoną ilość pojazdów w jednostce czasu (podjechanie na przystanek, otwarcie drzwi, czas wymiany pasażerskieje etc.). Wyrzucenie autobusów na pas ruchu ogólnego po prostu rozdziela te pojazdy na dwie części. I tyle
Tyle że autobus ma znacznie lepsze hamowanie i przyspieszenie, więc jego czas ewakuacji z przystanku po wymianie pasażerów jest stosunkowo krótki. Tymczasem tramwaje nie dość że muszą się toczyć 10 km/h przez zwrotnice, to często jeszcze te skręcające w lewo w Westerplatte muszą przepuszczać pojazdy jadące z naprzeciwka.

Zresztą na tym konkretnym przystanku kursów autobusów nie jest aż tak dużo (16/h) w porównaniu z tramwajami, no i trzeba zauważyć że autobusy mogą wymieniać pasażerów co najmniej dwa jednocześnie (bo to góra 37m), zaś tramwaje w przeważającej większości nie mogą, a tramwaj + autobus jedynie czasami. Także miałbym obawy na ile zysk z przeniesienia autobusów obok będzie wymierny. Pomijając już fakt, że przy dwa osobne perony obsługujące pojazdy jadące w tą samą stronę to nie jest dobre rozwiązanie.
kot_feliks pisze:Większym problemem jest imho Lubicz x Rakowicka
Całe szczęście na Rakowice jeździ tylko jedna linia. Bo gdy wzbudza się szczelina do skrętu, to na dłuższy czas jest paraliż całego skrzyżowania. Ale prawda, wyłączenie sygnalizacji mogłoby coś pomóc.
kot_feliks pisze:Mogilskie to imho najmniejszy problem, tam wyłączysz sygnalizację i nie będzie się korkować. I prędzej, czy później, pewnie przeniosą ten nieszczęsny izolator i to zrobią.
Czytałeś co pisałem? Wystarczy że taka "14" czy "20" skręca z APW w Lubicz i WSZYSTKIE RELACJE STOJĄ - poza Mogilska - Tunel. Mamy w tej relacji 12/h, przy 15/h będzie jeszcze gorzej. Jasne, z R. Mogilskiego można by wydoić większą przepustowość, ale oprócz wyłączenia sygnalizacji trzeba by było jeszcze ograniczyć do minimum relacje skrętne, które paraliżują ruch.
kot_feliks pisze: ale w takim razie inaczej powinna być rozwiązana sprawa przystanków, szczególnie pod Bagatelą.
Powinien zostać zlikwidowany ten lewoskręt i peron powinien być dłuższy. To powinno załatwić sprawę.
kucyk pisze:A zauważyłem, że Cukier ma chyba jakiś kompleks z tą "9". To już nie pierwszy raz coś takiego napisał.
A "dziewiątki" są rzeczywiście ładnie napełnione zarówno w szczycie jak i poza nim i to na całej swojej trasie. A wiem co piszę będąc prowadzącym tramwaje.
Mówię co widzę. Jeżdżę o różnych porach z Czyżyn w stronę Śródmieścia i "dziewiątki" przyjeżdżają zauważalnie puściejsze niż którakolwiek inna linia. Sam bym chętnie korzystał z tego, że w "9" niemal zawsze miałbym miejsce siedzące, tyle że po pierwsze nie pasuje mi zupełnie to że ona skręca na Mogilskim w lewo i po drugie, że jeżdżą na niej stare trupy z Chorzowa. Co mi z miejsca siedzącego, do którego mi d*pa przymarznie... Już wolę stać w Krakowiaku czy nawet Wiedniu.

Oczywiście na temat zapełnień "9" na odcinku Bieżanów - Mogilskie (czy nawet powiedzmy do Wieczystej) się nie wypowiadam, bo tam ich nie widuję. Ja mówię o pustkach jakie widzę w Czyżynach i przypuszczam że im bliżej Mistrzejowic tym jeszcze puściej.

brovar
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#112 Post autor: brovar » 23 gru 2016, o 19:10

Nim odpowiem na pytania chciałbym udostępnić rozpiskę taborową na teraz po przybyciu Nevelo i na przyszłości po zmodernizowaniu GT8C oraz zakupie 50 nowych tramwajów.
Obrazek

Poniżej odpowiedź na pytania.
kot_feliks pisze:Ja tak jak pisałem: projekt super. Jedyna rzecz, która jest imho do zmiany, to f12 -> f6 na linii '4' :)
Niestety odcinki Lubicz - Dworzec Główny i Basztowa - Bronowice nie przepuszczą f~6 na "4".
Cukier pisze:Bardzo słusznie Brovar rzucił NGT8 na wszystkie brygady "3" - choć osobiście mam obawy czy i one wyrobią i czy nie będzie konieczne ściąganie 2014N z "5" bądź "10".
W przypadku zabrania z "10" może być duży problem na Mogilskiej.
Mało kto zauważył, ale z uwagi, że nie chciałem się narażać nikomu, zostawiłem na Kurdwanowie obecne 10 sztuk 2014N (tyle co mamy na dzień dzisiejszy z linii "24" i "50") niestety to oznacza skierowanie ich na dwóch szczytowych brygadach linii "5".
Cukier pisze: Zdaję sobie sprawę, że z tą "1" nie dało się rozwiązać lepiej, ale należy pamiętać że jak przyjdą nowe wozy, to problem jedynki będzie pierwszy do rozwiązania w taki czy inny sposób.
Problem trochę zredukowałem, dzięki NeVelo tabor niskopodłogowy może się pojawiać co 18 minut - czyli sytuacja do stanu obecnej na Kocmyrzowskiej.
Linia "14" również utraciła 1x EU8N, co oznacza statystycznie pojawienie się tego taboru raz na 36 minut.
Cukier pisze: Martwiłbym się też o sprostanie potokom przez GT8S na "2". Wiadomo - pod ten tabor każda linia będzie zła, ale mimo wszystko rozważyłbym zamianę z "7" za stozłomki. Choć w sumie też taka "7" byłaby jedną wielką niewiadomą - trudno przewidzieć jakie tam będą potoki.
GT8S jest skierowany tylko na szczytowych brygadach linii "2", plan zakłada zamianę na niskopodłogowe GT8C.
Cukier pisze:Jeśli wzmacniać czymś Mogilską to jedynie linią w tunel. Ale też istotne pytanie gdzie taka linia miałaby kończyć w Hucie.
W przypadku zwiększenia budżetu na km w Krakowie, zostanie stworzona trasa: Rondo Hipokratesa - Bieńczycka - AWF - Mogilska - Dworzec Tunel - DT.
fysztof pisze:- Pytanie do przemyślenia czy warto wyrównać te proporcje czy zostawić jak jest. W przypadku wyrównania, jedyną opcją jest chyba przekierowanie na Krakowską linii 7.
Brałem pod uwagę linię "7" przez Krakowską, jednak chciałem zapewnić najszybszą relację co 3 minuty na odcinku Kabel - Dworzec Główny. Jeśli uważacie, że nie jest potrzebne, to mogę przetrasować linię "7" przez Krakowską.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2016, o 21:46 przez brovar, łącznie zmieniany 1 raz.

bilon
Znawca

Projekt Brovar [T]

#113 Post autor: bilon » 23 gru 2016, o 21:17

A ja bym zostawił 20 na obecnej trasie czyli prze PWŚ. Moim zdaniem ten przebieg się sprawdził, frekwencyjnie się broni i uruchomił właściwą relację tramwajową z Piłsudskiego w stronę Filharmonii zamiast dublowania autobusów pod Bagatelę.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#114 Post autor: Cukier » 23 gru 2016, o 22:38

Nie ma mowy, jest do natychmiastowego naprawienia problem zwany linią "2" (Salwator-Rakowice). I ten problem zostaje w projekcie świetnie rozwiązany przez połączenie "2" z "20", jednocześnie Cichy Kącik zachowuje właściwą relację w stronę PWŚ poprzez linię "6", która co więcej dociera na południe miasta. Moim zdaniem jest to istotne, bo w ten sposób poprawia się możliwość dojazdu do hali SWFIS UJ/AGH z Podgórza, podczas gdy "20" jednak w dość dużej mierze pokrywa istniejące relacje - chociażby szereg autobusów na które się można przesiąść na Placu Inwalidów ("139", "159", "5x1"). Podczas gdy dojazd od Podgórza do obiektów przy Piastowskiej jest relatywnie słaby, bo jest to tylko "173", a więc z Krakowskiej i sporej części Wielickiej nic. A trasa przez 3 Maja, która jest średnio atrakcyjna jadąc od strony Huty, jest już znacznie atrakcyjniejsza jadąc od Podgórza.

Impuls
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#115 Post autor: Impuls » 23 gru 2016, o 23:45

Brovar na pewno świetna robota i znakomite rozumienie tematu. Precyzyjnie realnie rozmieściłeś też tabor. Byłem też zwolennikiem podobnej siatki połączeń i jeszcze przed ogłoszeniem wariantu 1 przed oddaniem Czerwonych Maków i łącznika takowy zrobiłem w 2011 roku. http://kmk.krakow.pl/rysunki/projekt_li ... _mapka.jpg
Według Twojej siatki tracą główne ciągi i mieszkańcy nie będą zadowoleni. Będą protestować. Ilość pociągów to jedno - a drugie czy mieszkańcy danego ciągu stracą dość ważne połączenie. Dlatego jak pomyślałem, czy mieszkańcy danych ciągów będą bardziej zadowoleni mam mieszane uczucia. Przeanalizuj, czy jako mieszkaniec z każdej pętli np. Mistrzejowic, Kurdwanowa, Czerwonych Maków, Bieżanowa, Krowodrzy Górki będzie bardziej zadowolony z Twojej siatki niż z obecnej. I tutaj nie chodzi tylko o ilość pociągów na godzinę, choć też tracą. A zyskują np. Walcownia, Salwator. Mały Płaszów musi być wzmocniony i to słuszna decyzja. Nowa marszrutyzacja musi pójść wraz z kolejnym wzrostem pociągów w ruchu. Inaczej nie ma sensu zmieniać obecnej sieci. Po ostatnich wzmocnieniach i wcześniejszych modyfikacjach zniknęły praktycznie linie co 20 min. Bo jeśli pozostały to są w parach i na dłuższym odcinku tworzą takt co 10 min. 12/22, 14/7, 11/23, 16,21. Pozostały 5, 6 i to widać, że nie mają zbyt dużo pasażerów. Linia 10 wymiennie z 4 uzupełniają się na głównym odcinku. Zatem w obecnym kształcie po kilku latach skłaniam się do modyfikacji i poprawy obecnej siatki przy utrzymaniu interwału 5/10/20. Korekty linii 2,5,6 szczególnie 7.
Brovar twoja wizja jest bardzo kompatybilna i trudno w niej o modyfikacje. Przewidziałeś mnóstwo szczegółów. Jeśli mógłbym coś doradzić to zamiana linii 3/13. Historycznie linia 3 występowała na Kalwaryjskiej i w Łagiewnikach ale nigdy nie było jej w Bronowicach. Natomiast 13 powinna pozostać w Bronowicach. Były lata, że kursowała koło Dworca. Rozważ też możliwość do 20 linii, tak aby nie było tylu strat połączeń. Niestety dla większości mieszkańców twój projekt jest niekorzystny w stosunku do obecnej siatki połączeń. Tracą ilość pociągów na godzinę lub bardzo ważne połączenia główne ciągi. Przykro mi.

brovar
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#116 Post autor: brovar » 31 sty 2017, o 16:32

Mistrzejowiczanin pisze:Układ linii ->
Dwójka zawsze jeździła na Rakowice i tu nie ma co jej trasy zmieniać. Trójka nigdy nie jeździła do Bronowic i jest to pomysł chybiony. Piątka zawsze jeździła do Huty. Niech pięćdziesiątka będzie pięćdziesiątką, nie ma co tutaj zmieniać numeru na zupełnie abstrakcyjny.
Zastosowałem się do twoich sugestii.
Impuls pisze:Brovar na pewno świetna robota i znakomite rozumienie tematu. Precyzyjnie realnie rozmieściłeś też tabor. Byłem też zwolennikiem podobnej siatki połączeń i jeszcze przed ogłoszeniem wariantu 1 przed oddaniem Czerwonych Maków i łącznika takowy zrobiłem w 2011 roku. http://kmk.krakow.pl/rysunki/projekt_li ... _mapka.jpg
Według Twojej siatki tracą główne ciągi i mieszkańcy nie będą zadowoleni. Będą protestować. Ilość pociągów to jedno - a drugie czy mieszkańcy danego ciągu stracą dość ważne połączenie. Dlatego jak pomyślałem, czy mieszkańcy danych ciągów będą bardziej zadowoleni mam mieszane uczucia. Przeanalizuj, czy jako mieszkaniec z każdej pętli np. Mistrzejowic, Kurdwanowa, Czerwonych Maków, Bieżanowa, Krowodrzy Górki będzie bardziej zadowolony z Twojej siatki niż z obecnej.
Niestety wzrost linii wysokiej częstotliwości zawsze idzie z redukcją relacji. Warto na projekt spojrzeć szerzej Kurdwanów traci dojazd do Bronowic, ale po wybudowaniu kluczowego odcinka Cichy Kącik - Piastowska - Bronowice południowe rejony Krakowa uzyskałyby oprócz linii "13" - f~6 jeszcze linie f~12 nr "6". Zdaje sobie sprawę, że obecnie ten projekt dla niektórych rejonów dzielnicy Krakowa może być gorszy.

Dlatego zaproponowany poniżej projekt jest takim kompromisem do sytuacji obecnej przed zmianami jakimi dokona ,,ZIKiT".

Kod: Zaznacz cały

Na wstępie zaznaczę, że na żadnym odcinku tramwajowym ilość 40/h nie została przekroczona.
Zalecana obowiązkowa koordynacja linii "4" i "15" na odcinku Plac Centralny - Bronowice Małe. Ma wyeliminować obecny tłok w tramwajach linii "4" i zapewnić takie f~6 z Rekomendowanego projektu SITK linii "4", bez pustych przebiegów na Ujastku.
Projekt został wyliczony na zbliżoną ilość pckm jak i kosztów do sytuacji obecnej tj Styczeń 2017 w komunikacji tramwajowej wykonaniu ZIKiT.
Podsumowując przy obecnym nakładzie środków na km można stworzyć siatkę opartą na linii tramwajowych zbliżonych trasami do sytuacji obecnej. Przedstawiam w projekcie 20 linii tramwajowych w tym 5 linii z wysoką częstotliwością i 15 z mniejszą. Ilość brygad 237, zbliżona do stanu na dzień styczniowy.

Zastosowany takt prezentuje się następująco w dp f~6/12 i weekendy f~10/20.

Schemat dla 20 linii tramwajowych
Obrazek

Tabor dla 237 brygad
Obrazek

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#117 Post autor: Cukier » 31 sty 2017, o 17:03

brovar pisze:
Mistrzejowiczanin pisze:Układ linii ->
Dwójka zawsze jeździła na Rakowice i tu nie ma co jej trasy zmieniać. Trójka nigdy nie jeździła do Bronowic i jest to pomysł chybiony. Piątka zawsze jeździła do Huty. Niech pięćdziesiątka będzie pięćdziesiątką, nie ma co tutaj zmieniać numeru na zupełnie abstrakcyjny.
Zastosowałem się do twoich sugestii.
No i jak dla mnie źle zrobiłeś. Reforma jest właśnie doskonałą okazją do uporządkowania numeracji i o ile przenumerowanie typu "12" -> "13" żeby nie było dziur jest bez sensu, o tyle pozbycie się pięćdziesiątek jak najbardziej ma sens. A to że linia A dojeżdżała do pętli B od C lat to już wybitnie durny argument.

Co do samego układu tak:
- podoba mi się rozdzielenie "1" na "1" i "5" - wzmocniona zostaje dzięki temu Mogilska i nie będzie nadpodaży na al. Pokoju
- nie podoba mi się rozdzielenie "3" na dwie linie - bardzo mi szkoda tej mocnej marszruty. Nie widzę również najmniejszego sensu w kierowaniu połowy kursów z ciągu bronowickiego w prawo. Układ 10/20 był optymalny i bardzo źle że to ruszyłeś.

Ja bym pozostał przy tym: http://s10.ifotos.pl/img/reformaZ1_anapshw.jpg z zachowaniem podziału "1" i ewentualnymi przenumerowaniami:
Stworzyć nową linię "5", linię "5" nazwać "7", linię "7" nazwać "3", linię "3" nazwać "13", linię "13" nazwać "11", linię "11" nazwać "2", linię "2" nazwać "20".

brovar
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#118 Post autor: brovar » 31 sty 2017, o 17:31

Cukier pisze:No i jak dla mnie źle zrobiłeś. Reforma jest właśnie doskonałą okazją do uporządkowania numeracji i o ile przenumerowanie typu "12" -> "13" żeby nie było dziur jest bez sensu, o tyle pozbycie się pięćdziesiątek jak najbardziej ma sens. A to że linia A dojeżdżała do pętli B od C lat to już wybitnie durny argument.
Jak to się mówi ile osób tyle opinii. Nie sposób wszystkim dogodzić, a jakiś kompromis musi być.
Cukier pisze:Ja bym pozostał przy tym: http://s10.ifotos.pl/img/reformaZ1_anapshw.jpg z zachowaniem podziału "1" i ewentualnymi przenumerowaniami:
Stworzyć nową linię "5", linię "5" nazwać "7", linię "7" nazwać "3", linię "3" nazwać "13", linię "13" nazwać "11", linię "11" nazwać "2", linię "2" nazwać "20".
Dzięki za propozycję. Również myślałem o tej linii "5", redukując przy tym linie "1" do f~12. Naniosę twoje poprawki w wolnym czasie.

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

Projekt Brovar [T]

#119 Post autor: Mistrzejowiczanin » 31 sty 2017, o 21:39

Cukier pisze:Stworzyć nową linię "5", linię "5" nazwać "7", linię "7" nazwać "3", linię "3" nazwać "13", linię "13" nazwać "11", linię "11" nazwać "2", linię "2" nazwać "20".
I co jeszcze? :eek: :/ Akurat te linie na najnowszym projekcie są ponumerowane lepiej niż wcześniej, bo jest wszystko mniej pochrzanione, względem tego, co jest teraz. Nie ma co robić wielkich przenumerowywań, bo ludzie się ciężko orientują, zwłaszcza trochę starsi niż niektórzy teoretycy. Im mniej zmian tym lepiej.
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!

Awatar użytkownika
Coffee
Wisielec pomostowy
Kontakt:

Projekt Brovar [T]

#120 Post autor: Coffee » 31 sty 2017, o 23:41

brovar pisze:Schemat dla 20 linii tramwajowych
Schemat jak najbardziej fajny. Nawet pokuszę się by powiedzieć, że najlepszy. Tylko do jednej rzeczy się przywalę: Zrobiła się luka, więc może warto zamienić "50" na "16"?.
Obrazek
Obrazek
Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren

ODPOWIEDZ

Wróć do „1. Projekty układu linii”