TAXI

Sprawy polityczne, działalność spółek miejskich, tematy niezwiązane z komunikacją i transportem

Moderator: Moderatorzy

kot_feliks
Dyrektor

TAXI

#376 Post autor: kot_feliks » 4 maja 2016, o 19:41

Mimo, że zgadzam się z prawie całością powyższej wypowiedzi, o tyle akurat wpuszczanie taxi na buspas uważam za uzasadnione (i jest to również pewna przewaga nad uberem w ciągu dnia, ale oczywiście nie to jest uzasadnieniem ;) ).

Owszem, taxi nie zabierze więcej osób, niż zwykły samochód. Ale wpływ aut na miasto to nie tylko ruch jako taki, ale również kwestie parkingowe. I jest to pewna promocja w gruncie rzeczy transportu indywidualnego, ale korzystniejszego z punktu widzenia miasta niż samochody prywatne, z prostego powodu: tym jednym autem w ciągu dnia przejedzie o wiele więcej osób, a wieczorem to jedno auto zajmie tylko jedno miejsce postojowe ;) Imho taxi jest lepsze z punktu widzenia miasta, niż transport indywidualny, choć oczywiście gorsze, niż komunikacja zbiorowa.

Druga kwestia to fakt, że taxi na buspasach praktycznie w żaden sposób nie przeszkadzają. Gdyby było inaczej - ok, pierwszeństwo ma KMK, ale tak nie widzę sensownego uzasadnienia, aby taksówki z buspasów wyrzucić :)

aislinnek
Dyspozytor

TAXI

#377 Post autor: aislinnek » 4 maja 2016, o 20:14

kot_feliks pisze:Druga kwestia to fakt, że taxi na buspasach praktycznie w żaden sposób nie przeszkadzają.
Myślę, że znajdzie się tu kilka osób, które mogą polemizować, ale nie w tym rzecz. Najlepszym byłoby znalezienie sposobu, w którym taxi może korzystać z buspasa pod warunkiem jechania z klientem/do klienta. O ile w tym pierwszym wypadku skontrolować to możemy, o tyle w drugim już jest to trudne. Podejrzewam, że w teorii nawet to tak funkcjonuje (notabene ciekawi mnie jak jest z policją, czy policja jeżdżąca "ot tak sobie" może korzystać z buspasa? I analogicznie czy formalnie taksówka jadąca bez celu może korzystać z buspasa?)
PanFranek pisze: To jest takie wyjście z założenia, że człowiek sobie sam nie poradzi, więc na wszystko trzeba wprowadzić pozwolenia i licencje, a na koniec solidnie opodatkować, żeby Ci, którym coś się chce, składali się na nieudaczników.
Pozwolenia i licencje to jedna kwestia - często są zbędne, a już odprowadzanie podatków od de facto prowadzenia działalności gospodarczej to inna kwestia. Szczególnie, że część z tych podatków zasila budżet Krakowa i mogłyby zostać przeznaczone na KM :sugoi: .

PanFranek
Inspektor

TAXI

#378 Post autor: PanFranek » 4 maja 2016, o 20:32

aislinnek pisze:Pozwolenia i licencje to jedna kwestia - często są zbędne, a już odprowadzanie podatków od de facto prowadzenia działalności gospodarczej to inna kwestia. Szczególnie, że część z tych podatków zasila budżet Krakowa i mogłyby zostać przeznaczone na KM :sugoi: .
Nie wchodząc zbyt mocno w szczegóły dotyczące wysokości i zasadności niektórych podatków, odnosiłem się do niektórych kwiatków, jakie pojawiły się w toku tej dyskusji, jak np.:
Dlatego ja jestem za wyższymi podatkami i darmowym transportem miejskim. W Polsce podatki są zdecydowanie za niskie. Żyjemy w demokratycznym państwie, w którym to my powinniśmy decydować ile mamy zarabiać, a nie bezosobowy rynek. Przedsiębiorcy z natury nie są dobrzy, więc państwo nie powinno być aż tak przyjazne przedsiębiorczości jak teraz.
Czy też wielu innych, dotyczących opodatkowania przewozów typu "blablacar".
kot_feliks pisze:I jest to pewna promocja w gruncie rzeczy transportu indywidualnego, ale korzystniejszego z punktu widzenia miasta niż samochody prywatne, z prostego powodu: tym jednym autem w ciągu dnia przejedzie o wiele więcej osób, a wieczorem to jedno auto zajmie tylko jedno miejsce postojowe ;) Imho taxi jest lepsze z punktu widzenia miasta, niż transport indywidualny, choć oczywiście gorsze, niż komunikacja zbiorowa.
Masz rację, jednak tutaj w mojej opinii wystarczającą zaletą taksówek w stosunku do samochodu jest możliwość dotarcia bezpośrednio do miejsca docelowego - można powiedzieć, że pod same drzwi. Samochodem prywatnym zwykle się nie da, bo trzeba znaleźć jeszcze miejsce postojowe, zwykle gdzieś dalej, co raz, że jest mniej wygodne, a dwa, zajmuje więcej czasu i wymaga jeszcze podejścia. Dlatego uważam, że jest to już wystarczająco duża korzyść i nie ma potrzeby dodatkowego premiowania pasażerów taksówek.

Packie
Specjalista

TAXI

#379 Post autor: Packie » 5 maja 2016, o 10:09

Telewizja Republika - Jarosław Iglikowski i Marcel Klinowski - Ekonomia Raport CZ.2 2016-05-04
O działalności Ubera:

https://www.youtube.com/watch?v=HQjgYmrQekY

A i jakby ktoś jeszcze chciał pisać że taxi jest niewygodne bo nie można zamówić przez fajną aplikację i nie można zapłacić kartą to zapraszam:
https://pl.mytaxi.com/index.html
http://itaxi.pl/
Jestem gorszego sortu

aislinnek
Dyspozytor

TAXI

#380 Post autor: aislinnek » 5 maja 2016, o 10:51

Czyli w praktyce chodzi o to, żeby uber przeszedł tę samą drogę, którą iCar. Czy mylę się i iCar też łamie jakieś prawo?

PanFranek
Inspektor

TAXI

#381 Post autor: PanFranek » 5 maja 2016, o 11:05

Nawiązując jeszcze do bezpiecznej jazdy, dziś dwóch takich legalnych i licencjonowanych kierowców minęło mój autobus z dość dużą prędkością poboczem wzdłuż ul. Kamieńskiego, żeby sobie ominąć korek. Z pewnością pomogła znajomość miasta - kierowca bez licencji mógłby nie wiedzieć, że pobocze jest dość szerokie na całym odcinku i można je wykorzystać. Razem z nimi nawinęły się też dwa busy - poziom kultury jak widać podobny.

Packie
Specjalista

TAXI

#382 Post autor: Packie » 5 maja 2016, o 11:11

aislinnek pisze:Czyli w praktyce chodzi o to, żeby uber przeszedł tę samą drogę, którą iCar. Czy mylę się i iCar też łamie jakieś prawo?
Witaj,
iCar łamał prawo inaczej. Firma posiadała licencje i na jednej licencji zatrudniali kierowców bez egzaminów itp. Teraz iCar jeździ legalnie.
Jestem gorszego sortu

aislinnek
Dyspozytor

TAXI

#383 Post autor: aislinnek » 5 maja 2016, o 11:23

Packie pisze:iCar łamał prawo inaczej. Firma posiadała licencje i na jednej licencji zatrudniali kierowców bez egzaminów itp. Teraz iCar jeździ legalnie.
Tak tak, chodziło mi bardziej o sam schemat przejścia z firmy, która omija zapisy prawne do w pełni legalnej korporacji i czy udało się zamknąć sprawę i iCar już jest całkowicie "akceptowany" przez stronę taksówkarską (przynajmniej od strony formalno - prawnej). Dzięki za odpowiedź.

Packie
Specjalista

TAXI

#384 Post autor: Packie » 5 maja 2016, o 12:19

Tak, mimo że iCar na postojach raczej nie staje, to są przez większość akceptowani.
Jestem gorszego sortu

Packie
Specjalista

TAXI

#385 Post autor: Packie » 6 maja 2016, o 16:33

Uber planuje wprowadzić w Polsce opłaty dla pasażerów, które naliczane będą od momentu podjechania kierowcy pod wskazane miejsce do wejścia klienta do pojazdu.

http://www.flota.v10.pl/Uber,wprowadza, ... 36625.html
Jestem gorszego sortu

chlorofil
Dyrektor

TAXI

#386 Post autor: chlorofil » 6 maja 2016, o 20:36

bardzo nie fajna:
- nigdy nie wiadomo ile się zapłaci - można ustalić jedynie maksymalną cenę 1. taryfy która jak wiadomo obowiązuje jedynie w dni powszednie w dzień i w mieście
- rozdają kody które potem nagle wycofują
- z moich doświadczeń, kierowcy jakoś dziwnie rozumują że jak ktoś zamawia przez aplikację to już można go złupić - typu włączanie licznika wcześniej lub maksymalną możliwą opłatą bo jak wspomniałem wyżej ograniczenie dotyczy tylko 1. taryfy

Rozwiązanie "problemu" taksówek jest bardzo proste. Raz na zawsze skończyć z licencjami. Albo ktoś ma prawo jazdy tzn. może wozić ludzi albo go nie ma. Jakoś piekarze czy cukiernicy nie mają licencji a dobrego chleba i ciastek jest u nas pod dostatkiem.

Packie
Specjalista

TAXI

#387 Post autor: Packie » 6 maja 2016, o 20:51

chlorofil pisze:
bardzo nie fajna:
- nigdy nie wiadomo ile się zapłaci - można ustalić jedynie maksymalną cenę 1. taryfy która jak wiadomo obowiązuje jedynie w dni powszednie w dzień i w mieście
- rozdają kody które potem nagle wycofują
- z moich doświadczeń, kierowcy jakoś dziwnie rozumują że jak ktoś zamawia przez aplikację to już można go złupić - typu włączanie licznika wcześniej lub maksymalną możliwą opłatą bo jak wspomniałem wyżej ograniczenie dotyczy tylko 1. taryfy
Postanowiłem że nie będę w tym temacie toczył dyskusji z osobami "I <3 Uber, tępić taxi", ale:

1. A wiesz ile zapłacisz korzystając z aplikacji uber? Czy wsiadając do jakiejkolwiek innej taksówki czy eko? Tylko iCar ma taryfę kilometrową.
2. Zapraszam do kontaktu przez fanpage na faceboku lub mail. Nie spotkałem się z taką sytuacją, a jeżeli kod nie wchodzi to należy z tą sprawą napisać.
3. Zapraszam do złożenia reklamacji. Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją wśród kierowców korzystających z myTaxi, a przy każdym wejściu sprawdzam stan taksometru i wbitą taryfę. Wszystkie informacje dotyczące czasu podróży, przejechanej odległości i pobranej opłaty można znaleźć w rachunku wysyłanym na maila. Jeżeli coś się nie zgadza - reklamacja.

Pewnego razu kierowca dostał ode mnie niską ocenę, niezwiązaną z próbą naciągania czy coś w tym rodzaju, poszło o komfort jazdy. Kilka godzin później przyszedł do mnie mail, że ze względu na otrzymaną niską ocenę, proszą mnie o podanie jej przyczyny. Napisałem i i ponad 30 złotych za kurs wróciło na moje konto.
Jestem gorszego sortu

Awatar użytkownika
lucapacioli
Dyspozytor

TAXI

#388 Post autor: lucapacioli » 6 maja 2016, o 20:54

chlorofil pisze:Rozwiązanie "problemu" taksówek jest bardzo proste. Raz na zawsze skończyć z licencjami. Albo ktoś ma prawo jazdy tzn. może wozić ludzi albo go nie ma. Jakoś piekarze czy cukiernicy nie mają licencji a dobrego chleba i ciastek jest u nas pod dostatkiem.
Niby takie oczywiste, ale dla niektórych jak widać nie do wyobrażenia, że tak prozaiczna czynność jak wożenie ludzi jest możliwa bez urzędniczego błogosławieństwa.
lepiej milczeć i sprawiać wrażenie głupiego, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości

chlorofil
Dyrektor

TAXI

#389 Post autor: chlorofil » 6 maja 2016, o 21:04

Packie pisze: 1. A wiesz ile zapłacisz korzystając z aplikacji uber? Czy wsiadając do jakiejkolwiek innej taksówki czy eko? Tylko iCar ma taryfę kilometrową.
2. Zapraszam do kontaktu przez fanpage na faceboku lub mail. Nie spotkałem się z taką sytuacją, a jeżeli kod nie wchodzi to należy z tą sprawą napisać.
3. Zapraszam do złożenia reklamacji. Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją wśród kierowców korzystających z myTaxi, a przy każdym wejściu sprawdzam stan taksometru i wbitą taryfę. Wszystkie informacje dotyczące czasu podróży, przejechanej odległości i pobranej opłaty można znaleźć w rachunku wysyłanym na maila. Jeżeli coś się nie zgadza - reklamacja.
1. Wiem ile zapłacę za km w momencie zamówienie taksówki a w mytaxi nie wiem (poza 1. taryfą)
2. Kody wchodzą do aplikacji ale potem nagle znikają z konta za kilka dni mimo deklarowanej daty ważności, choćby ostatni z okazji wejścia do trójmiasta.
3. Wolę zamówić taką taksówkę, której nie trzeba sprawdzać/reklamować. Normalna taksówka włącza taksometr jak klient wsiada a nie jak tylko stanął w okolicy za rogiem.

Packie
Specjalista

TAXI

#390 Post autor: Packie » 6 maja 2016, o 21:19

chlorofil pisze:
Packie pisze: 1. A wiesz ile zapłacisz korzystając z aplikacji uber? Czy wsiadając do jakiejkolwiek innej taksówki czy eko? Tylko iCar ma taryfę kilometrową.
1. Wiem ile zapłacę za km w momencie zamówienie taksówki a w mytaxi nie wiem (poza 1. taryfą)
2. Kody wchodzą do aplikacji ale potem nagle znikają z konta za kilka dni mimo deklarowanej daty ważności, choćby ostatni z okazji wejścia do trójmiasta.
3. Wolę zamówić taką taksówkę, której nie trzeba sprawdzać/reklamować. Normalna taksówka włącza taksometr jak klient wsiada a nie jak tylko stanął w okolicy za rogiem.
No tak bo tylko w myTaxi mogą być jakieś nieprawidłowości. Szkoda tylko że korzystając regularnie z myTaxi od początku napisałem tylko jedną reklamację dotyczącą jedynie komfortu jazdy. W uberze za to wszyscy są uczciwi, a naciągactwo jakiego ludzie doświadczają ze strony "kierowców" ubera to pewnie jakieś wymyślone, mapki też podrobili pewnie.
Jestem gorszego sortu

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Kraków w dyskusji”