rafaello napisał(a):
Ja Was pier..czę. Mamy powrót "73" jak kiedyś gdy (chyba?) remontowano rozjazdy pod Bagatelą a na ciągu bronowickim była wtedy przejazdówka. Jak mnie pamięć nie myli wtedy na "73" były Konstale w postaci 3x105Na i Protram.
Ja się do tego właśnie odwołuję, wówczas na "73" nie było nic krótszego niż 40m. Co prawda było to w maju 2012, a więc przed reformą - za czasów uffokowej "13", lecz nie sądzę by obecnie kursowanie nieco krótszego taboru na "13" miało rzutować na okrojenie możliwości przewozowych na "4" - jeśli spawać dwie linie, to tylko równając w górę.
Kaszmir napisał(a):
No ale czemu zakładasz, że jeśli coś spróbowano raz, to to się sprawdziło i można do tego wracać? Kontrprzykładów jest mnóstwo.
Ja tylko sugeruję, że w sytuacji nadzwyczajnej nawet obsługa jednej linii przez dwóch przewoźników jest możliwa. Zwłaszcza, że od tamtej pory ZIKiT dorobił się dyspozytorni, którą się zresztą chwalił na wszystkie strony.
Kaszmir napisał(a):
Nie no jasne, ale mi chodzi tylko o to, że dotąd pojawiały się wątpliwości czy "159" mogłoby wylecieć z Cichego Kącika, skoro (nie licząc rzadko kursującego "102") jest tam jedyny autobusem. Jak się okazuje - może, i to otwiera furtkę na przyszłość.
W sytuacjach nadzwyczajnych z reguły wybiera się mniejsze zło - tak samo jak podczas zamknięcia ul. Westerplatte (czy też zamknięcia Dominikańskiej i tym samym wzmożonego ruchu na Westerplatte) stało się już tradycją wywalanie "10" pod Halę Targową.
A tajemnicą poliszynela jest to, że "159" kończy na Kąciku tylko i wyłącznie dlatego że to jest najbliższa końcówka z punktem socjalnym w okolicy. Zapełnienie między MS AGH a CK jest śladowe i nie wierzę w to, by ZIKiT o tym nie wiedział.
Kaszmir napisał(a):
A to "4" zaczyna trasę na Mogilskiej? Nie. Przejeżdża m.in. przez Kombinat i al. Solidarności (gdzie pasażerów mogą jej podebrać "501" i może też "139" oraz "572"), a także Plac Centralny ("702"). Zwłaszcza ta ostatnia ma wg mnie szansę zebrać część potoków, bo pojedzie wzdłuż ciągu bronowickiego.
Z tym "139" to bez przesady, jadąc od Struga czy Kombinatu jest to zupełnie nieopłacalne czasowo biorąc pod uwagę korki zwłaszcza na Prądniku Czerwonym. "572" myślę, że kogo już miała przejąć to przejęła, jako szybkie połączenie Starej Huty z Bronowicami linia ta notuje dość spore zapełnienia. Co do "501" i "502" - zgoda, są szanse że część pasażerów wybierze właśnie te linie. Tyle że "502" będzie miało jeszcze bardziej rozwalony rozkład przez dłuższa trasę, korki i problemy z domknięciem drzwi na ciągu bronowickim oraz typowo mobilisowskie kilka minut przerw na końcówkach.
Mnie najbardziej przeraża to, że ciąg bronowicki prędzej niż później musi trafić do generalnego remontu. Trzeba będzie więc zapewnić obsługę zatramwajem na kilka miesięcy, a jak widać nawet na dwa tygodnie mamy spory problem...