Wszystkich Świętych 2014

Linie, rozkłady, trasy, komunikaty

Moderator: Moderatorzy

Krakowiak2013
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#1 Post autor: Krakowiak2013 » 26 wrz 2014, o 15:30

"809" do Olszanicy?

Klub428 zastanawia się jak będzie wyglądać tegoroczne Wszystkich Świętych. Niewykluczone, iż "802", które w ubiegłym roku kończyło pod Cracovią w tym roku pojedzie do nowej pętli autobusowej do osiedla Podwawelskiego. Pewnie niedługo będziemy dowiadywać się jak w tym roku ZIKiT zorganizuje komunikację w okresie WŚ.
Naszą redakcję interesuje jednak bardziej to czy Rada Dzielnicy VII Zwierzyniec zrealizuje postulaty z zeszłego roku, aby na Wolę Justowską i do cmentarza w Olszanicy dojechał cmentarny autobus z Cmentarza Batowickiego. Rok temu była mowa o wykorzystaniu linii "802" kończącej bieg pod Cracovią. W tym roku z bardzo dużą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że ten autobus pojedzie do os. Podwawelskiego. W związku z tym najlepszym rozwiązaniem staje się przedłużenie autobusu "809" z Cichego Kącika do Olszanicy. Autobusów przegubowych jest na tyle, aby obsłużyć dłuższą trasę. Koszty także w skali całego roku wydają się minimalne. Trzeba faktycznie przyznać, że okolice ul. Królowej Jadwigi nie miały bezpośredniego połączenia z Cmentarzem Batowickim.
http://www.klub428.pl/index.php/c_news/wiecej/594

pablo
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#2 Post autor: pablo » 6 paź 2014, o 12:10

A ja się zastanawiam, czy z Cmentarza Batowickiego pojedzie jakaś linia cmentarna przez Opolską, by wreszcie z Krowodrzy Górki i Prądnika Białego w normalnych warunkach można było dostać się na ten cmentarz.

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#3 Post autor: flosan » 8 paź 2014, o 10:14

pablo pisze:A ja się zastanawiam, czy z Cmentarza Batowickiego pojedzie jakaś linia cmentarna przez Opolską, by wreszcie z Krowodrzy Górki i Prądnika Białego w normalnych warunkach można było dostać się na ten cmentarz.
Napisz pismo przez eUPAP, ja o tym wspomniałem ZIKiTowi, sugerując pewne rozwiązania, konkretnie dla Prądnika Białego (Zachód), które to nie ma żadnej alternatywy w tej chwili by dojechać bezpośrednio na którykolwiek cmentarz na co dzień jak i w tym wyjątkowym okresie Święta Zmarłych, w przeciwieństwie do innych bardziej faworyzowanych rejonów, gdzie jest alternatywa w postaci linii stałych, jak i specjalnych - tramwajowych oraz autobusowych.
Przed reformą sprawdzała się linia 114, ale od kiedy jej nie ma, nie powstała też żadna alternatywa przynajmniej na okres tego święta. Chciałbym zwrócić na to szczególną uwagę przy planowaniu tegorocznej (i przyszłych) siatek połączeń linii specjalnych, zwanych "cmentarnymi"). Moja propozycja to skierowanie dotychczasowej linii 801 znanej z trasy [Cmentarz Rząska -> Cmentarz Batowice (obsługującą również po drodze Cmentarz Rakowicki] Opolską (zamiast Różyckiego) i obsłużenie przynajmniej któregoś z przystanków "Batalionu Skała AK" lub "Opolska Kładka", lub ewentualnie puszczenie nowej linii, obsługującej Cmentarz Batowice jak i Rakowicki z Prądnika Białego Zachód. Mniej kosztownym rozwiązaniem byłoby skierowanie linii 154 z Prądnika Białego po swojej dotychczasowej trasie do Nowego Kleparza, a nastepnie puszczenie jej wiaduktem nad torami kolejowymi (linii zamiast skręcać na Politechnikę jechłaby prosto), tak by mogła zatrzymać się chociaż na przystanku Cmentarz Rakowice Zachód (który jest na żądanie, natomiast w dni okresu świąt byłby przystankiem stałym - "bez żądania", a dalej już z Państwa inicjatywy, czy kursowałby Miłosza/Stwosza do dworca wschodniego (wyjątkowo), czy pokręconą trasą do zachodniego, czy w zamian puszczenie linii aż do Cmentarza Batowice (zamiast skrętu w Miłosza i Stwosza i kierowanie jej na siłę wtedy do dworca). Mieszkańcom Prądnika Biłego brdzo ułtwiłoby dojazdy do cmentarzy, a linia mogłaby wtedy obsłuzyć conajmniej trzy cmentarze - na Prądniku Białym, Rakowicki, jak i Batowicki. Oczywiście wozy musiałby być wtedy pojemniejsze, albo kursować odpowiednio częściej (na te dni elektrobusy jak i Vero nie nadawałyby się do obsługi potoków pasażerskich).

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

Wszystkich Świętych 2014

#4 Post autor: Kaszmir » 8 paź 2014, o 10:28

Podoba mi się pomysł ze "154" przez Cm. Rakowicki Zachód na okres tych paru dni :)

Awatar użytkownika
Coffee
Wisielec pomostowy
Kontakt:

Wszystkich Świętych 2014

#5 Post autor: Coffee » 8 paź 2014, o 10:52

Pokusiłbym się o wpuszczenie tej linii w Prandoty i Rakowicką (lub Prandoty i Beliny-Prażmowskiego) do Dworca Wschodniego.
Obrazek
Obrazek
Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#6 Post autor: flosan » 8 paź 2014, o 11:00

Coffe, Prandoty 1 listopda jest zawsze zamknięta - więc pomysł, choć dobry - odpada, tam tylko ruch pieszy + służby i inwalidzi.

Edit. Za linię 154 z PB mogłaby taka cmentarna linia jechać Wita Stwosza przez DGW, dalej Mogilskim skręcać w Brodowicza, dalej na Młyńskie, Barei do Cmentarza Batowice, wspomóżcie pomysły na ePUAP, im nas więcej napisze, tym większe szanse, że coś na ten wzór linii powstanie, toż nie wszystko musi jechać całą 29 Listopada, taka linia też będzie miała swoje potoki pasażerskie, chociaż krótsza byłaby jednak dalsza trasa "owej 154-cmentarnej" coś na wzór 105 do Cmantarza Batowice ;).

pablo
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#7 Post autor: pablo » 8 paź 2014, o 12:46

flosan pisze:Napisz pismo przez eUPAP,
W tym roku to już mija się z celem. Na odpowiedź mają czas do 1 miesiąca, więc skorzystają z przysługującego im prawa i odpowiedź dostanę na początku listopada, czyli już po Święcie Zmarłych. Jestem realistą w kierunku pesymizmu i nie wierzę w urzędnicze cuda. :shy:

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

Wszystkich Świętych 2014

#8 Post autor: Kaszmir » 8 paź 2014, o 12:54

pablo pisze:Na odpowiedź mają czas do 1 miesiąca
A to nie były 2 tygodnie?

pablo
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#9 Post autor: pablo » 8 paź 2014, o 13:06

Kaszmir pisze:
pablo pisze:Na odpowiedź mają czas do 1 miesiąca
A to nie były 2 tygodnie?
Mają napisane tak:
Czas realizacji
• do 1 miesiąca,

• do 7 dni - gdy złożono skargę lub wniosek do niewłaściwego organu – organ obowiązany jest niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni, przekazać ją właściwemu organowi, zawiadamiając równocześnie o tym skarżącego, albo wskazać mu właściwy organ,

• 14 dni - gdy skarga wpłynęła za pośrednictwem lub bezpośrednio od posła, senatora czy radnego - art. 237 §2 kpa.
Ponieważ nie jestem "posłem, senatorem czy radnym" to niestety wychodzi, że do 1 miesiąca. ^_^

Krakowiak2013
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#10 Post autor: Krakowiak2013 » 9 paź 2014, o 14:15

Zwierzynieccy radni wnioskują o poprawę komunikacji we Wszystkich Świętych

Klub428 donosi o tym, iż radni Dzielnicy VII Zwierzyniec podczas ostatniej sesji przyjęli uchwałę zawierająca wnioski o poprawę komunikacji w czasie świąt.
Dzielnicowi w tym roku postanowili zawczasu zapobiec i uchwała dotyczy tego, aby 1 oraz 2 listopada, linia numer "6" kursowała oraz wnioskują o uruchomienie linie cmentarnej do pętli w Olszanicy. Dodatkowo w postulacie jest przedłużenie linii "102" do cmentarza na Bielanach.
Nie wiem czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale działania Dzielnicy VII wyglądają na kampanię wyborczą, aby mieszkańcy mogli w wyborach ponownie wybrać radnych, ale czy ludzie się na to nabiorą i ponownie wybiorą tych samych radnych?
Dzielnicowi radni w tym roku postanowili temu zawczasu zapobiec i uchwała między innymi dotyczy tego tramwaju, aby 1 i 2 listopada "szóstka" kursowała. Ponadto jak wspominaliśmy kilkanaście dni temu, działacze ze Zwierzyńca wnioskują o pociągnięcie linii cmentarnej do pętli w Olszanicy, gdzie także znajduje się nekropolia. Najlepszym kandydatem jest "809" kończąca bieg w Cichym Kąciku. Wnioskuje się w uchwale o zwiększenie częstotliwości linii "100" i "101" wraz z uruchomieniem dodatkowego przystanku przy ul. Malczewskiego z jednoczesnym ujęciem go w rozkładach jazdy. Rok temu urzędnicy też o tym "zapomnieli". Ponadto nowością jest także postulat przedłużenia linii "102" do Cmentarza na Bielanach.
http://www.klub428.pl/index.php/c_news/wiecej/598

Awatar użytkownika
Coffee
Wisielec pomostowy
Kontakt:

Wszystkich Świętych 2014

#11 Post autor: Coffee » 9 paź 2014, o 16:33

Krakowiak2013 pisze:Nie wiem czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale działania Dzielnicy VII wyglądają na kampanię wyborczą, aby mieszkańcy mogli w wyborach ponownie wybrać radnych, ale czy ludzie się na to nabiorą i ponownie wybiorą tych samych radnych?
Nie bardzo, gdyż Zwierzyniec już lata temu (z dwa-trzy) postulował takie rzeczy, tylko zawsze się wykładał na szelmowskim uśmieszku Saponia i jego świętym wręcz "badania wykazały nam, iż nie trzeba nic poprawiać".
Obrazek
Obrazek

kot_feliks
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#12 Post autor: kot_feliks » 10 paź 2014, o 08:23

Kaszmir pisze:A to nie były 2 tygodnie?
2 tygodnie są przy wnioskach o inf. publ. Standardowy termin dt. skarg / wniosków to 30 dni (z KPA).

Przy czym to są oczywiście terminy maksymalne, a pisma powinny być rozpatrywane "bez zbędnej zwłoki". I o ile część działów przeciąga to w nieskończoność, o tyle w przypadku KZ zdarzało mi się, że odpowiedź na wniosek przychodziła np. po... 4 dniach :)

Awatar użytkownika
Coffee
Wisielec pomostowy
Kontakt:

Wszystkich Świętych 2014

#13 Post autor: Coffee » 10 paź 2014, o 10:07

Zwierzynieccy radni wnioskują o poprawę komunikacji we Wszystkich Świętych

Chodzi mi po głowie jeszcze jedna rzecz: Znów będziemy oglądać glonojada w postaci przepełnionych "8', "10", "204"/"244" i wożenia tlenu w "81" na Maki (oczywiście nie mogę pominąć, że jeżdżącą minutę po "52") czy może w końcu przekierują tą "81" z powrotem do Borku? :fack-off:
Obrazek
Obrazek

rafaello
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#14 Post autor: rafaello » 10 paź 2014, o 10:11

Coffee pisze:Zwierzynieccy radni wnioskują o poprawę komunikacji we Wszystkich Świętych

Chodzi mi po głowie jeszcze jedna rzecz: Znów będziemy oglądać glonojada w postaci przepełnionych "8', "10", "204"/"244" i wożenia tlenu w "81" na Maki (oczywiście nie mogę pominąć, że jeżdżącą minutę po "52") czy może w końcu przekierują tą "81" z powrotem do Borku? :fack-off:
Popatrz 3 posty wyżej. ;P

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

Wszystkich Świętych 2014

#15 Post autor: flosan » 10 paź 2014, o 10:40

kot_feliks pisze:
Kaszmir pisze:A to nie były 2 tygodnie?
2 tygodnie są przy wnioskach o inf. publ. Standardowy termin dt. skarg / wniosków to 30 dni (z KPA).

Przy czym to są oczywiście terminy maksymalne, a pisma powinny być rozpatrywane "bez zbędnej zwłoki".
Póki co nie mam odpowiedzi, natomiast w 2012 roku na odpowiedź (nic nie wnoszącą) czekałem równiutkie 2 tygodnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „II. Układ komunikacyjny”