Sprawy techniczne & forumowe
Moderator: Moderatorzy
Czy przejście na styl prosilver nie rozwiązuje większości waszych problemów? ^^
"Nur von Stalingrad erzählt er nie. Wo liegt denn Stalingrad? In welchem Land ist das? Stalingrad packt er nie, irgendwie." BAP
Skoro już jesteśmy w tym temacie - brakuje mi nazwy wątku na dole, gdzieś w okolicach pola szybkiej odpowiedzi. W dawnej wersji była pełna ścieżka zarówno na górze jak i na dole, teraz jest ścieżka tylko do działu, a nazwa tematu jest tylko na górze.suchy pisze:I jeszcze jedno - czy można POWIĘKSZYĆ ten szary pasek, który jest nad nazwą przeglądanego tematu (ten ze ścieżką - Strona główna forum -> Pozostałe -> Inne, strefa czasowa..... ). Pasek jest napisany malutką czcionką, w porównaniu do DUUUUŻEJ nazwy przeglądanego tematu i praktycznie ginie w natłoku innych napisów dookoła (wątek bez odpowiedzi, aktywne wątki, etc).
Z ciekawości zmieniłem iii...Dziad Śmietnikowy pisze:Czy przejście na styl prosilver nie rozwiązuje większości waszych problemów? ^^
Teraz to W OGÓLE NIC NIE WIDAĆ I WSZYSTKO JEST WYMIESZANE
1. Zaczynając od tego że w subsilver widać logo PKK, zaś w prosilver zamiast niego mamy logo phpBB (no tak racja - przecież to forum o php, a nie o komunikacji
2. Układ forum jest "na odwrót" tzn posty z lewej, avatary i nazwy użytkowników z prawej.
3. Już wolę wersję subsilver - tam przynajmniej widać ten gówniany malutki pomarańczowy kwadracik (wiem, że ktoś napisał jakiś temat w wątku). W wersji prosilver trzeba zaś patrzeć czy kółeczko koło tematu jest czerwone czy szare. Dwa - co oznacza fakt, że jedno kółeczko czerwone stoi w miejscu, a drugie czerwone kółeczko "przewija się" z góry na dół?
suchy pisze: 1. Zaczynając od tego że w subsilver widać logo PKK, zaś w prosilver zamiast niego mamy logo phpBB (no tak racja - przecież to forum o php, a nie o komunikacji)
W sumie stałemu użytkownikowi to robi różnicę, jakie jest logo...
2. Układ forum jest "na odwrót" tzn posty z lewej, avatary i nazwy użytkowników z prawej.
Czytając od lewej masz od razu post, u góry postu i tak jest napisane, kto jest autorem, no i kwadracik pomarańczowy oznaczajacy nowy post jest po lewej a nie ginie po prawei.
IMHO kolor kółeczka jest rozpoznawalny z daleka. Nie przewija się temat mało popularny, przewija popularny a przewija z gwiazdką bardzo popularny.3. Już wolę wersję subsilver - tam przynajmniej widać ten gówniany malutki pomarańczowy kwadracik (wiem, że ktoś napisał jakiś temat w wątku). W wersji prosilver trzeba zaś patrzeć czy kółeczko koło tematu jest czerwone czy szare. Dwa - co oznacza fakt, że jedno kółeczko czerwone stoi w miejscu, a drugie czerwone kółeczko "przewija się" z góry na dół?Zdecydowanie bardziej wolę POMARAŃCZOWY NAPIS "nieprzeczytany post" niż gapienie się w kolor kółeczka
"Nur von Stalingrad erzählt er nie. Wo liegt denn Stalingrad? In welchem Land ist das? Stalingrad packt er nie, irgendwie." BAP
Owszem robi. Nie po to jestem STAŁYM użytkownikiem, żebym był traktowany gorzej od nowych użytkowników i miał brzydsze logo. Coś jak w kablówkach/telefonach komórkowych i innych - "jesteś nowy to ci damy wszystko co najfajniejsze, a jak już jesteś z nami kilka lat to potem oferujemy byle barachło, albo nawet i nic nie oferujemy, bo i tak z nami zostaniesz".Dziad Śmietnikowy pisze:W sumie stałemu użytkownikowi to robi różnicę, jakie jest logo...
Skoro da się zmienić dużo rzeczy na forum, to jaki problem zmienić logo W OBU wersjach skórek na takie samo? A i tak IMHO w starym forum było najładniej, bo nie było rysunku kościoła Mariackiego, tylko zdjęcie Bombki. Co to jest, forum o kościołach, czy o komunikacji w Krakowie?
Pod warunkiem, ze jestem ZALOGOWANY. Jak wchodzę na forum wylogowany (opcja zapamiętywania dalej mi nie działa), to forum ma PODSTAWOWĄ skórkę, czyli wszystko jest po staremu - awatary po lewej, posty po prawej.Czytając od lewej masz od razu post, u góry postu i tak jest napisane, kto jest autorem, no i kwadracik pomarańczowy oznaczajacy nowy post jest po lewej a nie ginie po prawei.
A ponadto - taki układ mam tylko w bieżącej zakładce. Jak otworzę drugą nową, a w niej TEŻ otworzę PKK, to mimo że w zakładce 1 jestem zalogowany, to w zakładce 2 otwiera mi się WYLOGOWANE forum w starym wyglądzie.
A po cholerę mi informacje o popularności tematów? Mnie (jak i zapewne 99% innych użytkowników) interesuje głównie fakt, czy w danym wątku są nowe posty, a jeśli tak to żeby łatwo do nich dotrzeć. Dodatkowe "wodotryski" w postaci przewijających się kółek są zupełnie niepotrzebne. A o tym, czy dany temat jest popularny czy nie, informuje chyba ilość stron w nim zapisanych - jak temat ma 200 stron, to jest chyba bardziej popularny od tego który ma 3 strony, nie uważasz?IMHO kolor kółeczka jest rozpoznawalny z daleka. Nie przewija się temat mało popularny, przewija popularny a przewija z gwiazdką bardzo popularny.
Ponadto na jakiej podstawie jest określana popularność danego tematu? W dziale Układ Komunikacyjny mam 48 wątków - z tego 24 są bardzo popularne (przewija z gwiazdką), 18 popularne (przewija bez gwiazdki), 3 mało popularne (nie przewija) i 3 zamknięte.
Przy czym np temat "Remont torowiska od Na Zjeździe do Dworcowej" jest oznaczony jako BARDZO POPULARNY - mimo że liczy sobie ledwo 7 stron, jak również ostatni post był napisany PONAD DWA MIESIĄCE TEMU (dokładnie 20 lutego przez Kaszmira). Zaś dla odmiany temat "Propozycje zmian w komunikacji nocnej" liczy sobie o wiele więcej, bo 35 stron, ostatni post był napisany 3 dni temu (29.04 przez Afterbirdsa), a mimo to temat jest jedynie POPULARNY (bez gwiazdki). To jak to jest? Częściej odwiedzany, 4x więcej postów, a mniejsza popularność?
To po cholerę takie zakłamane statystyki się mają wyświetlać/przewijać? Zamiast tego wolę porządną informację o nieprzeczytanych postach. I żeby nie było - Coffee i reszta modów, pretensji do was nie mam o te pierdoły, bo pewnie domyślnie są one ustawione. Jedynie co, to zwracam uwagę, że można byłoby to wywalić w cholerę, bo nikomu to do szczęścia nieprzydatne, czy kółeczko się przewija z gwiazdką czy może stoi w miejscu
You made my day. Leże i nie mogę się podnieść. Serdecznie mnie to wszystko jedno jakie jest logo. Po prostu jest mi ono zbędne w przypadku forum, które znam. Myślałem, że ludziom, którzy znają tematykę również nie jest ono do szczęścia potrzebne. O jak się myliłem. Nie przypuszczałem, że ktoś może tak bardzo do siebie brać drobnostkę nic rzeczowego nie wnoszącą do forum.suchy pisze:Owszem robi. Nie po to jestem STAŁYM użytkownikiem, żebym był traktowany gorzej od nowych użytkowników i miał brzydsze logo. Coś jak w kablówkach/telefonach komórkowych i innych - "jesteś nowy to ci damy wszystko co najfajniejsze, a jak już jesteś z nami kilka lat to potem oferujemy byle barachło, albo nawet i nic nie oferujemy, bo i tak z nami zostaniesz".
Takie logo ma lovekrakow. Widocznie współpraca w ramach serwerów tego wymagała, albo komuś się spodobało. De gustibus non... jak już nadmieniłem, jak dla mnie, mogłoby logo nie istnieć.suchy pisze:Skoro da się zmienić dużo rzeczy na forum, to jaki problem zmienić logo W OBU wersjach skórek na takie samo? A i tak IMHO w starym forum było najładniej, bo nie było rysunku kościoła Mariackiego, tylko zdjęcie Bombki. Co to jest, forum o kościołach, czy o komunikacji w Krakowie?![]()
Jak poprawnie skonfigurujesz przeglądarkę, to pewnie zacznie działać ^^ Poza tym mówiłem, że dla mnie z punktu widzenia znaczka o nowym poście w temacie jest to wygodniejsze. Wylogowany takowych znaczków nie masz, więc temat z głowy. Nie wiem po co drążyćsuchy pisze:Pod warunkiem, ze jestem ZALOGOWANY. Jak wchodzę na forum wylogowany (opcja zapamiętywania dalej mi nie działa), to forum ma PODSTAWOWĄ skórkę, czyli wszystko jest po staremu - awatary po lewej, posty po prawej.
A ponadto - taki układ mam tylko w bieżącej zakładce. Jak otworzę drugą nową, a w niej TEŻ otworzę PKK, to mimo że w zakładce 1 jestem zalogowany, to w zakładce 2 otwiera mi się WYLOGOWANE forum w starym wyglądzie.
Skoro podstawowej różnicy pod tytułem szary-pomarańczowy nie widzisz, a zwracasz uwagę na jakieś animacje, to może trzeba się mniej rozpraszać i zając informacjami pożądanymi?suchy pisze:A po cholerę mi informacje o popularności tematów? Mnie (jak i zapewne 99% innych użytkowników) interesuje głównie fakt, czy w danym wątku są nowe posty, a jeśli tak to żeby łatwo do nich dotrzeć. Dodatkowe "wodotryski" w postaci przewijających się kółek są zupełnie niepotrzebne. A o tym, czy dany temat jest popularny czy nie, informuje chyba ilość stron w nim zapisanych - jak temat ma 200 stron, to jest chyba bardziej popularny od tego który ma 3 strony, nie uważasz?
Autor skryptu jest linkowany na dole schematu, chyba jego powinieneś o to pytać.suchy pisze:Ponadto na jakiej podstawie jest określana popularność danego tematu? W dziale Układ Komunikacyjny mam 48 wątków - z tego 24 są bardzo popularne (przewija z gwiazdką), 18 popularne (przewija bez gwiazdki), 3 mało popularne (nie przewija) i 3 zamknięte.
Być może osiągnął częstotliwość postów w okresie swojej popularności. Nie wiem, nie jestem informatykiem, adminem, ani niczym innym, próbuję Ci wytłumaczyć na chłopski rozum, ale jak widać zamiast zrozumienia dostaję tylko ataki.suchy pisze:Przy czym np temat "Remont torowiska od Na Zjeździe do Dworcowej" jest oznaczony jako BARDZO POPULARNY - mimo że liczy sobie ledwo 7 stron, jak również ostatni post był napisany PONAD DWA MIESIĄCE TEMU (dokładnie 20 lutego przez Kaszmira). Zaś dla odmiany temat "Propozycje zmian w komunikacji nocnej" liczy sobie o wiele więcej, bo 35 stron, ostatni post był napisany 3 dni temu (29.04 przez Afterbirdsa), a mimo to temat jest jedynie POPULARNY (bez gwiazdki). To jak to jest? Częściej odwiedzany, 4x więcej postów, a mniejsza popularność?
Bądź łaskaw nie wypowiadać się za mnie w tej kwestii. Co do wyświetlania nieczytanych postów - jest taki magiczny guziczek u góry po prawej stronie, w zasadzie to link tekstowy "Nieprzeczytane posty" który selekcjonuje i wyświetla tematy, w których pojawiły się posty od ostatniej wizyty. Ja wiem, że trzeba kliknąć, ale jak dla mnie jest najlepszym sposobem przeglądania postów nie przeczytanych. No ale ja dziwny jestem.suchy pisze:To po cholerę takie zakłamane statystyki się mają wyświetlać/przewijać? Zamiast tego wolę porządną informację o nieprzeczytanych postach. I żeby nie było - Coffee i reszta modów, pretensji do was nie mam o te pierdoły, bo pewnie domyślnie są one ustawione. Jedynie co, to zwracam uwagę, że można byłoby to wywalić w cholerę, bo nikomu to do szczęścia nieprzydatne, czy kółeczko się przewija z gwiazdką czy może stoi w miejscu
Dziad Śmietnikowy pisze:You made my day. Leże i nie mogę się podnieść. Serdecznie mnie to wszystko jedno jakie jest logo. Po prostu jest mi ono zbędne w przypadku forum, które znam. Myślałem, że ludziom, którzy znają tematykę również nie jest ono do szczęścia potrzebne. O jak się myliłem. Nie przypuszczałem, że ktoś może tak bardzo do siebie brać drobnostkę nic rzeczowego nie wnoszącą do forum.
Sam sobie zaprzeczasz w obu miejscach - skoro twierdzisz, że MOŻE współpraca z LoveKraków wymagała takiego logo, to czemu jest ono wyświetlane TYLKO w wersji SUBSILVER, zaś w wersji PROSILVER NIE JEST WIDOCZNE? Co, w wersji subsilver otwiera mi się forum z serwera LoveKraków, a w wersji prosilver z innego serwera? Ciekawe z jakiego - może z Pudelka?Takie logo ma lovekrakow. Widocznie współpraca w ramach serwerów tego wymagała, albo komuś się spodobało. De gustibus non... jak już nadmieniłem, jak dla mnie, mogłoby logo nie istnieć.
Przy forum na starym serwerze nie musiałem niczego konfigurować i wszystko działało jak należy. Dopiero po zmianie serwera wszystko się sypnęło - więc nie wmawiaj mi, że to wina przeglądarki. Jakoś dziwnym trafem na innych stronach czy forach, z których korzystam, opcja "zapamiętaj mnie" działa bezproblemowo i jestem zalogowany za każdym razem, gdy tam wchodzę. Tylko nie na PKK. Sprawdzone zresztą przed momentem - otwarłem zakładkę, otworzyłem PKK, jestem wylogowany. Klikam loguj - login i hasło są wpisane, trzeba tylko kliknąć "zaloguj", więc zaznaczam "zapamiętaj mnie" i się loguję. Zamykam zakładkę, otwieram na nowo, wchodzę na PKK - i co? JESTEM WYLOGOWANY. Nie zapamiętało mnie. Więc skończ się wymądrzać panie "fahofcu", szczególnie że nie ja jeden zgłaszałem taki problem, ale inni użytkownicy również - co, połowa z nas ma źle skonfigurowane przeglądarki?Jak poprawnie skonfigurujesz przeglądarkę, to pewnie zacznie działać ^^ Poza tym mówiłem, że dla mnie z punktu widzenia znaczka o nowym poście w temacie jest to wygodniejsze. Wylogowany takowych znaczków nie masz, więc temat z głowy. Nie wiem po co drążyć
Wiesz, jakbyś raczył nie wiedzieć, to ludzką uwagę zawsze bardziej przykuwa COŚ CO SIĘ RUSZA, niż coś co jest nieruchome. Coś co się rusza - przewijająca się animacja. Coś co jest nieruchome - kolorowe/szare kwadraciki. Teraz już jasne, czemu "zwracam uwagę na jakieś animacje" a nie na kolorki? Temu bo animacje się RUSZAJĄ - więc mózg w pierwszej kolejności to na nich koncentruje swoją uwagę.Skoro podstawowej różnicy pod tytułem szary-pomarańczowy nie widzisz, a zwracasz uwagę na jakieś animacje, to może trzeba się mniej rozpraszać i zając informacjami pożądanymi?
Skrypt jest od tego, że można go zmodyfikować, czyż nie? Raczej nie wydaje mi się, żeby informatycy LoveKraków oraz admin i moderatorzy na tym forum byli na poziomie "jak narysować kwadrat w Paincie", tylko trochę bardziej raczej się znają na obsłudze forum i jego skryptówAutor skryptu jest linkowany na dole schematu, chyba jego powinieneś o to pytać.
Taaak, wyświetla WSZYSTKIE tematy ze wszystkich działów, łącznie z tymi, do których nigdy nie zaglądam lub zaglądam raz na ruski rok (typu Wiadomości wojewódzkie czy Kolej) - jak w takim burdelu potem mam przeglądać, do którego tematu chcę zajrzeć a do którego nie? Ja forum czytam DZIAŁAMI - np wszystko z Układu komunikacyjnego, wszystko z Pojazdów, potem wszystko z Dzisiaj na mieście".Bądź łaskaw nie wypowiadać się za mnie w tej kwestii. Co do wyświetlania nieczytanych postów - jest taki magiczny guziczek u góry po prawej stronie, w zasadzie to link tekstowy "Nieprzeczytane posty" który selekcjonuje i wyświetla tematy, w których pojawiły się posty od ostatniej wizyty. Ja wiem, że trzeba kliknąć, ale jak dla mnie jest najlepszym sposobem przeglądania postów nie przeczytanych. No ale ja dziwny jestem.
No i tak racja, nie powinienem się wypowiadać za ciebie - przecież informacja o popularności danego tematu jest dla ciebie kluczową kwestią - bez tego nie da się napisać posta w temacie
- krakowianka
- Dyrektor
Nie jesteś dziwny. Ja też tak robię, nawet zapisałam sobie do ulubionych bezpośredni link do nieprzeczytanych postów a dopiero jak chcę do czegoś wrócić to wchodzę na główną stronę forum...z rzadka zresztą to robięDziad Śmietnikowy pisze:No ale ja dziwny jestem.
Udało mi się rozszyfrować jeden problem, mianowicie zapamiętywanie logowania. Sprawa rozbija się o fakt, że forum dostępne jest z DWÓCH adresów - dawnego http://pkk.info.pl oraz nowego http://pkk.lovekrakow.pl. Adresu w Firefoxie nie zmieniałem, bo sądziłem że skoro pkk.INFO.pl dalej działa i da się logować i pisać, tzn że jest ok. Teraz jednak z ciekawości wszedłem na pkk.LOVEKRAKOW.pl, zalogowałem się - i pamiętanie loginu działa. Nie wiem czemu takie rozgraniczanie zrobiono, że tu działa, a tam nie... W każdym razie, reszta użytkowników, którym nie działa zapamiętywanie - spróbujcie logowania przez lovekrakow zamiast info.
A do Coffeego, Kaszmira i reszty modów taka propozycja ode mnie - pod adresem pkk.INFO.pl wyłączyć dostęp do forum, a zamiast tego zamieścić planszę informacyjną w stylu "informujemy, iż zmieniliśmy serwer, teraz jesteśmy dostępni pod adresem pkk.LOVEKRAKOW.pl "? Bo póki działają oba adresy to użytkownicy nie widzą żadnej różnicy między jednym a drugim.
A do Coffeego, Kaszmira i reszty modów taka propozycja ode mnie - pod adresem pkk.INFO.pl wyłączyć dostęp do forum, a zamiast tego zamieścić planszę informacyjną w stylu "informujemy, iż zmieniliśmy serwer, teraz jesteśmy dostępni pod adresem pkk.LOVEKRAKOW.pl "? Bo póki działają oba adresy to użytkownicy nie widzą żadnej różnicy między jednym a drugim.
A co za różnica. Być może są ważniejsze sprawy do ogarnięcia. Odnoszę wrażenie, że lepszym rozwiązaniem było wyłączenie forum na 2 tygodnie. Nie byłoby kłapania dziobem i byłby czas na dopięcie wszystkiego. Również loga, które jest dla ciebie tak ważne.suchy pisze: Sam sobie zaprzeczasz w obu miejscach - skoro twierdzisz, że MOŻE współpraca z LoveKraków wymagała takiego logo, to czemu jest ono wyświetlane TYLKO w wersji SUBSILVER, zaś w wersji PROSILVER NIE JEST WIDOCZNE? Co, w wersji subsilver otwiera mi się forum z serwera LoveKraków, a w wersji prosilver z innego serwera? Ciekawe z jakiego - może z Pudelka?![]()
suchy pisze:Więc skończ się wymądrzać panie "fahofcu", szczególnie że nie ja jeden zgłaszałem taki problem, ale inni użytkownicy również - co, połowa z nas ma źle skonfigurowane przeglądarki?
fahofcu możesz sobie kłapać do kumpli z podwórka. Jak masz zasmarkaną syfem przeglądarkę i wchodzisz ze starego linka to problem może występować. Skoro nie występuje u wszystkich, nie jest winą serwera. Serwer sobie nie wybiera, komu zrobić na złośc, choć jak czytam twoje wypociny, to żałuję, że nie ma takiej opcji.
No to już jest problem z oczami. Ja jakoś w ogóle nie zwracam uwagi, że ikonki są ruchome, interesuje mnie kolor ikonki i na tenże zwracam uwagę. Jeśli masz problem ze skupieniem się na tym - pora udać się do specjalisty.suchy pisze:Wiesz, jakbyś raczył nie wiedzieć, to ludzką uwagę zawsze bardziej przykuwa COŚ CO SIĘ RUSZA, niż coś co jest nieruchome. Coś co się rusza - przewijająca się animacja. Coś co jest nieruchome - kolorowe/szare kwadraciki. Teraz już jasne, czemu "zwracam uwagę na jakieś animacje" a nie na kolorki? Temu bo animacje się RUSZAJĄ - więc mózg w pierwszej kolejności to na nich koncentruje swoją uwagę.
Hobbystyczne prowadzenie forum ma to do siebie, że zmiany wymagają czasu, a ty tu kłapiesz dziobem, jakbyś płacił miesięczny abonament.Skrypt jest od tego, że można go zmodyfikować, czyż nie? Raczej nie wydaje mi się, żeby informatycy LoveKraków oraz admin i moderatorzy na tym forum byli na poziomie "jak narysować kwadrat w Paincie", tylko trochę bardziej raczej się znają na obsłudze forum i jego skryptów![]()
No tak, przyzwyczajenie do utrudniania sobie życia jest czasem kłopotliwe, jeśli jednak jesteś czytelnikiem regularnym i masz wszystko przeczytane na bieżąco, oznacz działy jako przeczytane, przy kolejnej wizycie wyświetlą się wyłącznie posty nowe, a tych nie będzie zbyt wiele z działów, które cię nie interesują. To nie jest trudne.Taaak, wyświetla WSZYSTKIE tematy ze wszystkich działów, łącznie z tymi, do których nigdy nie zaglądam lub zaglądam raz na ruski rok (typu Wiadomości wojewódzkie czy Kolej) - jak w takim burdelu potem mam przeglądać, do którego tematu chcę zajrzeć a do którego nie? Ja forum czytam DZIAŁAMI - np wszystko z Układu komunikacyjnego, wszystko z Pojazdów, potem wszystko z Dzisiaj na mieście".
Skoro tobie wolno robić z siebie człowieka ułomnego, dla którego niezbędne jest logo, mnie wolno robić z siebie człowieka ułomnego, któremu niezbędna jest inna funkcjonalność. Różnica jest w tym, że ja nie próbuję się za ciebie wypowiadać, a ty wprost przeciwnie.No i tak racja, nie powinienem się wypowiadać za ciebie - przecież informacja o popularności danego tematu jest dla ciebie kluczową kwestią - bez tego nie da się napisać posta w temacie
suchy pisze:Udało mi się rozszyfrować jeden problem, mianowicie zapamiętywanie logowania. Sprawa rozbija się o fakt, że forum dostępne jest z DWÓCH adresów - dawnego http://pkk.info.pl oraz nowego http://pkk.lovekrakow.pl. Adresu w Firefoxie nie zmieniałem, bo sądziłem że skoro pkk.INFO.pl dalej działa i da się logować i pisać, tzn że jest ok. Teraz jednak z ciekawości wszedłem na pkk.LOVEKRAKOW.pl, zalogowałem się - i pamiętanie loginu działa. Nie wiem czemu takie rozgraniczanie zrobiono, że tu działa, a tam nie... W każdym razie, reszta użytkowników, którym nie działa zapamiętywanie - spróbujcie logowania przez lovekrakow zamiast info.
Wiesz co to cookies? wiesz gdzie to jest? tak, brawo, w twojej przeglądarce...
Łał, a wiesz, że sprawdzałem cookies i przy ciasteczku PKK.INFO.PL miałem w treści słowo AUTOLOGIN? I wiesz, że mimo to nie działało? Wow. Dziad taki mądry. Cookie takie niedziałające. Wow.Dziad Śmietnikowy pisze:Wiesz co to cookies? wiesz gdzie to jest? tak, brawo, w twojej przeglądarce...
A wiesz, że w międzyczasie zmieniła się struktura skryptu i parę innych rzeczy?suchy pisze: Łał, a wiesz, że sprawdzałem cookies i przy ciasteczku PKK.INFO.PL miałem w treści słowo AUTOLOGIN? I wiesz, że mimo to nie działało? Wow. Dziad taki mądry. Cookie takie niedziałające. Wow.
Wyjaśnię to najprościej jak umiem. Masz kartę kodową systemu POS 2. W drzwiach zamek obsługiwany systemem POS 2. Zmieniasz system obsługi zamka na POS 3 i zakładasz z góry, ze karta od POS 2 będzie działać. Tymczasem w karcie kodowej systemu POS2 masz parametr dostępu POS2_password a tymczasem nowy system potrzebuje POS3_password. Masz hasło? masz... brawo, ma działać bo ja tak chcę. Ale z ciebie pan i władza pępek świata. I wszyscy przeciw tobie. bo złe logo, bo nie działa, bo się obrazki ruszają. Jprdl a mówią że to ja jestem upierdliwy.
To ja ci to wyjaśnię JESZCZE PROŚCIEJ - TO JAKI PROBLEM W NOWYM SYSTEMIE WPROWADZIĆ STARE PARAMETRY? O czymś takim jak "kompatybilność" słyszałeś? Skoro system przyjmuje POS3_password, to tak samo powinien przyjmować STARĄ wersję POS2_password - a jeśli tego nie robi, to ktoś powinien to do systemu dograć, tak żeby KAŻDY użytkownik miał dostęp (zarówno z nową kartą jak i ze starą - do czasu wymiany na nową). Lepiej wg ciebie żeby JEDNA osoba (administrator serwera/forum) wprowadził taką zmianę paroma kliknięciami w kilka chwil? Czy żeby 595 użytkowników to robiło, tracąc na to globalnie 595x więcej czasu?Dziad Śmietnikowy pisze:Wyjaśnię to najprościej jak umiem. Masz kartę kodową systemu POS 2. W drzwiach zamek obsługiwany systemem POS 2. Zmieniasz system obsługi zamka na POS 3 i zakładasz z góry, ze karta od POS 2 będzie działać. Tymczasem w karcie kodowej systemu POS2 masz parametr dostępu POS2_password a tymczasem nowy system potrzebuje POS3_password. Masz hasło? masz... brawo, ma działać bo ja tak chcę. Ale z ciebie pan i władza pępek świata. I wszyscy przeciw tobie. bo złe logo, bo nie działa, bo się obrazki ruszają. Jprdl a mówią że to ja jestem upierdliwy.
Ty za to sprawiasz wrażenie wielkiego obrońcy nowego serwera. Może weź się przyznaj, że jesteś związany z LoveKrakow i masz w tym jakieś korzyści i wszelka krytyka jest zabroniona? Sory ale ja wychodzę z założenia, że jeśli coś zmienia się na lepsze, to powinno być w jakości PRZYNAJMNIEJ NIEPOGORSZONEJ, niż poprzednio.
A nie, że to JA jako użytkownik mam grzebać godzinami w komputerze, dochodzić i domyślać się, co mam zrobić, gdzie kliknąć i co zmienić, żeby działało jak dawniej. Owszem, jestem jeszcze w miarę młody i dam radę, ale na pewno są tu również użytkownicy nieco starsi ode mnie (w wieku 40-50lat), którzy nie znają się tak świetnie na komputerach i dla których CIASTECZKO to jest takie coś słodkiego z czekoladą czy rodzynkami, a nie plik ukryty w folderze komputera.
Nie jestem informatykiem, tak samo jak i większość użytkowników - żebyśmy mieli obowiązek sami się domyślać, więc ględzenie z twojej strony, żebyśmy se sami grzebali i szukali ustawień, żeby korzystać z dawnych funkcjonalności, które "nagle" poznikały - jest zwyczajną głupotą. Skoro coś było - to powinno być dalej, albo powinna być informacja z góry - "tego i tego nie ma, żeby to przywrócić trzeba zrobić to i tamto". A nie "sory, było ale się zmyło, działało ale już nie działa, szukajcie se sami". Najlepiej to daj swojej babci pilot do dekodera kablówki i każ jej sprawdzić program TV na danym kanale (opcja EPG) - ciekawe czy sobie poradzi, w końcu jedynie "zmieniłeś jej system sprawdzania programu tv ze starszego(gazeta) na nowszy(dekoder) i jednocześnie zabrałeś jej możliwość korzystania ze starego systemu (gazeta wylądowała w śmietniku)". A reszty niech się babcia sama uczy i szuka i klika we wszystko po kolei, żeby sprawdzić, o której dzisiaj leci Moda na Sukces
Wielkie dzięki, ja już odpuściłem i pogodziłem się z koniecznością logowania, a tu taka niespodziankasuchy pisze:Udało mi się rozszyfrować jeden problem, mianowicie zapamiętywanie logowania. Sprawa rozbija się o fakt, że forum dostępne jest z DWÓCH adresów - dawnego http://pkk.info.pl oraz nowego http://pkk.lovekrakow.pl. Adresu w Firefoxie nie zmieniałem, bo sądziłem że skoro pkk.INFO.pl dalej działa i da się logować i pisać, tzn że jest ok. Teraz jednak z ciekawości wszedłem na pkk.LOVEKRAKOW.pl, zalogowałem się - i pamiętanie loginu działa. Nie wiem czemu takie rozgraniczanie zrobiono, że tu działa, a tam nie... W każdym razie, reszta użytkowników, którym nie działa zapamiętywanie - spróbujcie logowania przez lovekrakow zamiast info.