Pomysł nie upadł, pomysł wciąż żyje. Dziś i wczoraj pracowałem nad przerysowaniem go do Corela tj. zamianą wersji rastrowej na wektorową, która ma znacznie więcej plusów. Przy okazji zmieniłem parę drobiazgów które wynikły w trakcie dyskusji:
-
dodałem pas do omijania pojazdów prowadzących wymianę pasażerską na peronie 1.
- przeniosłem chodnik prowadzący przez środową wyspę nieco na wschód, przez co udało mi się zwiększyć długość
peronu 1 i wg. moich szacunków ma on obecnie około
82 metrów długości
- poszerzyłem trochę
przełączkę do zawracania, myślę że teraz nie powinno być problemu z wykręceniem tam autobusu kończącego na peronie 1
- zrobiłem nieco wcześniej rozjazd na dwa tory odstawcze dzięki czemu pojemność pętli wzrosła. Szacunkowo pojemność małej pętli (wraz ze zwrotnicą rozjazdową mała/duża) wynosi
108mb a pojemność dużej pętli (już bez zwrotnicy rozjazdowej mała/duża) wynosi
102mb. Nieznacznie zmniejszyło to plac postojowy dla autobusów, ale zawsze można go powiększyć kosztem trawnika. Przy okazji zmierzyłem jeszcze raz
najciaśniejszy łuk (mała pętla) i ma on promień równy
23m
- dodałem dodatkowy,
czwarty peron, który w zasadzie służyłby jedynie jako przystanek końcowy dla linii docierającej na Kombinat od strony Kopca Wandy, bo dopiero teraz zauważyłem że w tej relacji takiego przystanku brakowało.
- zmieniłem nieco
rozmalowanie pasów ruchu czyniąc je wygodniejsze dla kierowców, jednocześnie
zrezygnowałem z parkowania równoległego na prawym pasie bo uznałem je za bezsensowne w obliczu wielkiego parkingu w pobliżu.
- uwzględniłem na mapie drogę dla rowerów, przy czym zakończyłem ją przy peronie 1 bo uznałem że najlepszym wyjściem będzie dalsza jazda w ruchu ogólnym. Tu można poszerzyć wspólny pas na tyle by mógł równolegle jechać samochód i rower. Przy skrzyżowaniu z Mrozową jezdnia w jednym kierunku jest na tyle szeroka że nawet dwa samochody by się minęły. Zresztą generalnie pasy ruchu mi wyszły dość szerokie - pas wzdłuż peronu 3 w stronę Elektromontażu ma wg. moich szacunków 5,2m
Wrzucam wersję poglądową, możliwe że coś jeszcze przeoczyłem. Wersja jest czysta, na białym tle (bo to grafika wektorowa), dlatego waży niecałe 50KB. Jest jak najbardziej wykonalne dodanie jako tła obrazu z Google Maps lecz wówczas musiałaby to być grafika rastrowa o ogromnych wymiarach, a co za tym idzie plik by dużo ważył.
Planuję jeszcze dodać opisy, póki co wersja jest pod tym względem goła.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/204 ... mbinat.svg