Nazwy ulic
Moderator: Moderatorzy
-
- Dyrektor
Nazwy ulic
Miodow też żył naprawdę, i to niejeden - samych Aleksandrów Miodowów rosyjski komunikator VKontakte notuje ponad setkę... 

Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")
("Zakazana magia")
Nazwy ulic
A kim byli Basztow i Kolejow?
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
Nazwy ulic
A Wałow? 

Nazwy ulic
A Wołow ze swoją du*ą? 

Nazwy ulic
Za moment to w Krakowie będziemy mieć co 2 ulicę noszącą nazwy Kaczyńskich, Kurskich, Dud, Ziobrów i innych (id.otów) z PIS-u. 

- Mistrzejowiczanin
- Dyrektor
Nazwy ulic
Nie w Krakowie, przynajmniej nie do wyborów, skoro mamy prezydenta nie-PiSowca. A później jeżeli ktoś z PiS-u by wygrał to może być różnie. Mogą w ogóle zmienić się nastroje polityczne w kraju. Prawdę mówiąc było i jest też na wschodzie sporo o nazwisku Ogrodow, Prochow albo Środkow i niby od nich miałyby się nazywać ulice? Raczej myślę, że nie. Po prostu nawiedzeni na tym punkcie są ci prawicowi działacze. Najlepiej ich ignorować, bo ich głupota np. z tą Dworcową jest powalająca. Bo w końcu jak inaczej nazwać taką Dworcową? Można zmienić nazwę na np. ,,Koło Dworca", ale po co?kucyk pisze:Za moment to w Krakowie będziemy mieć co 2 ulicę noszącą nazwy Kaczyńskich, Kurskich, Dud, Ziobrów i innych (id.otów) z PIS-u.
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!
Nazwy ulic
Do zmiany jest z pewnością Mrozowa. Zgodnie z zasadami gramatyki mówimy Mroźna.
Nazwy ulic
Dobra, pośmiać się można z tego jak bez sensu jest cała ta sytuacja (tym bardziej, że pan radny pracuje w IPN, więc teoretycznie zajmuje się historią), ale prosiłbym nie ciągnąć wątku przynależności politycznej, bo my tu, w przeciwieństwie do Forum Polskich Wieżowców, wątku politycznego nie mamy i nie mamy zamiaru mieć.
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
Nazwy ulic
To akurat faktycznie nie od mrozu tylko Morozowa/Mrozowa.chlorofil pisze:Do zmiany jest z pewnością Mrozowa. Zgodnie z zasadami gramatyki mówimy Mroźna.
- tiross
- Dyrektor
- Kontakt:
Nazwy ulic
Ale hitem było mimo wszystko jak jakieś 7 lat temu usłyszałem w tramwaju rozmowę dwóch nastolatek, które zastanawiały się kto to jest "halatargow", kiedy po odjeździe z przystanku przy Grzegórzeckim, z głośników padła zapowiedź przystanku "Hala Targowa". 

Mam alergie na linie typu 4X i 4XX
Nazwy ulic
Jakieś źródło? I od którego konkretnie? Bo na szybko znalazłem tylko takie gdybające w stylu "w sumie to nie wiemy, ale od mrozu powinna być Mroźna, a istniało kilku Morozowów, więc logicznym się wydaje bla bla bla"...scyzor663 pisze:To akurat faktycznie nie od mrozu tylko Morozowa/Mrozowa.
Nota bene moim laickim zdaniem nie ma nic zdrożnego w nadaniu ulicy nazwy Mrozowa (zamiast Mroźna) po prostu od mrozu - tak jak np. istnieją w Polsce ulice Kowalowe, a nie Kowalne / Kowalskie. Po prostu "mroźny" / "kowalny" ma bardzo konkretne znaczenie, a mrozowy / kowalowy jest znacznie bardziej ogólną konstrukcją, zdaje się że w nazwach ulic dopuszczalną (ale jak wspomniałem - nie znam się).
Nazwy ulic
Teraz Ci nie powiem, ale gdzieś kiedyś czytałem artykuł o tej właśnie nazwie i ponoć był jakiś architekt/projektant/inżynier pracujący w Hucie nazwiskiem Morozow, choć nie mówię, że to prawda bo tego chyba nie wie nikt do końca.
Nazwy ulic
To był artykuł Katarzyny Kobylarczyk z "Dziennika Polskiego". Był tam wywiad z którymś z historyków, gdzie rozważano hipotezę, że był to jakiś inżynier zmarły w wypadku w okresie uruchamiania Huty i jako, że był on jednym z nadzorców, to dostał ulicę w pobliżu. Ale nie ma na to twardych dowodów, choć ponoć jest jakiś dokument ówczesnego Prezydium Dzielnicowego (czy jak to się tam dokładnie nie nazywałoscyzor663 pisze:Teraz Ci nie powiem, ale gdzieś kiedyś czytałem artykuł o tej właśnie nazwie i ponoć był jakiś architekt/projektant/inżynier pracujący w Hucie nazwiskiem Morozow, choć nie mówię, że to prawda bo tego chyba nie wie nikt do końca.

Nazwy ulic
http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Nie jest to sam wywiad, ale pojawia się to między innymi tutaj.
Sam wywiad jest "dostępny" tutaj
Nie posiadam natomiast całości.
Nie jest to sam wywiad, ale pojawia się to między innymi tutaj.
Sam wywiad jest "dostępny" tutaj
Nie posiadam natomiast całości.
-
- Dyrektor
Nazwy ulic
OIDP to Mrozowa wypłynęła jeszcze przy pierwszej dekomunizacji, tej z początku lat 90tych - wyszło wtedy że nic konkretnego nie wiadomo i nazwa została. Obecna dekomunizacja dotyczyć będzie uliczek raczej trzeciorzędnych nijak nie przystających do idei Godnego Uczczenia Największego Prezydenta więc jakiejś presji w tym kierunku bym się nie spodziewał. Poza tym miasto ma swój "bank nazw" na takie i inne okazje.
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")
("Zakazana magia")