KM po zakończeniu remontu Mogilskiej - propozycje

Forumowe projekty siatki połączeń

Moderator: Moderatorzy

Afterbirds
Dyrektor

#76 Post autor: Afterbirds » 26 maja 2014, o 09:42

Najszybsze i najtańsze bezpośrednie połączenie Bieżanów-Huta zapewnia 163 natomiast 9 od bieżanowskiej strony załatwia relacje Bieżanów - Mogilskie i Bieżanów - Mogilska - JPII. Przed remontem na tej trasie wystarczało f20. Po remoncie - jeśli pojedzie estakadą to f 20 nadal powinno wystarczać bo pasażerów to ta linia więcej straci niż zyska. Natomiast jeśli zostanie na dotychczasowej trasie to f 10 byłoby jak najbardziej do rozważenia (relacja Mogilskie - D/S - Starowiślna jest przecież całkiem popularna).

Co do 20 to wożenie tlenu na CK kalkuluje się znacznie lepiej niż wożenie tlenu na Salwator...
Kupcy z Północy już wszystko widzieli i nie mieli wątpliwości, że jeszcze nieraz wszystko zobaczą
("Zakazana magia")

Krakowiak2013
Dyrektor

#77 Post autor: Krakowiak2013 » 26 maja 2014, o 09:47

brovar pisze:Linia "54" f~5/10 Wzgórze - Mogilska - Bronowice M ze szczytówkami skróconymi do Placu C.
linia "9" f~10/20 - Mistrzejowice - Mogilska - Most Kotlarski - Bieżanów N
linia "10" f~20 - Pleszów - AP - Mogilskie - Dworzec - Krakowska - Borek F - zapewnia AP i Borku dostęp do Dworca.
linia "14" - kasacja - potoki przejmie "54" w Bronowicach do Mogilskiego i "10" na AP.
linia "24" f10/20.
linia "50" f~5/10 - Kurdwanów - Most Kotlarski - Krowodrza G.
Wzmocnienie do 30/h na Bronowicach czyli maksymalna ilość jaki ciąg ten przepuści.
Z propozycji, które do tej pory widziałem na forum to ogółem pomysł Brovara spodobał mi się poza jedną kwestią, a mianowicie wywaleniem 14. Moim zdaniem wypadałoby zostawić tą linię w celu wspomagania albo skrócić ją do Dąbia. Mistrzejowice nie będą stratne, bo dostaną częściej kursującą 9. Skierowanie 10 raczej nie przeszłoby, gdyż ta trasa byłaby zbyt długa oraz cieszyłaby się niskim zainteresowaniem. Z drugiej strony kiedy 15 jeździła po krakowskich torach, to do 1999 roku kursowała przez Aleję Pokoju. Pamięta może ktoś zapełnienie 15 w tamtym okresie? Na sam koniec napisze, iż nie będzie takiego układu, który by pasował wszystkim i podejrzewam, że po zakończeniu remontu czeka nas prawdziwa rewolucja komunikacyjna w Krakowie i mogę przypuszczać. iż krakowianom będzie ciężko przyzwyczaić do zmian.

rogow153
Dyrektor

#78 Post autor: rogow153 » 26 maja 2014, o 09:55

Krakowiak2013 pisze:Z drugiej strony kiedy 15 jeździła po krakowskich torach, to do 1999 roku kursowała przez Aleję Pokoju. Pamięta może ktoś zapełnienie 15 w tamtym okresie?
"15" przyjeżdżała z Huty na Dąbie z solidnym zapełnieniem, jednak na Dąbiu 3 minuty przed "15" włączała się "7", kursująca wówczas przez Westerplatte, Basztową, dzięki czemu przejmowała sporą część potoku z al. Pokoju. Nie zapominajmy również, że kursowała wtedy także "14" przez PWŚ do Bronowic, która z kolei obsługiwała potok AP - Bagatela/Bronowice. Jakby tego było mało dochodziłą jeszcze "115" kursująca z f~12. Ach, co to były za czasy... :cry:

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

#79 Post autor: scyzor663 » 26 maja 2014, o 10:00

Ok '10' przez AP ale skrócona do Kopca Wandy, w zamian za to linie zapleszowskie wydłużone do Kombinatu.

Nie wydłużajmy jeszcze bardziej tym biednym zapleszowianom podróży o kilka minut.

Krakowiak2013
Dyrektor

#80 Post autor: Krakowiak2013 » 26 maja 2014, o 10:24

rogow153 pisze: Ach, co to były za czasy... :cry:
Czasy idealnie funkcjonującej komunikacji niestety nie wrócą. Potrzeba więcej funduszy na to aby lepiej działała. Niestety raczej na to się nie zanosi po tym kiedy krakowianie powiedzieli metru TAK i obawiam się, iż najgorsze dla komunikacji dopiero nadchodzi. :/
scyzor663 pisze:Nie wydłużajmy jeszcze bardziej tym biednym zapleszowianom podróży o kilka minut.
Popieram pomysł z wydłużeniem autobusów do Kombinatu oraz to aby tramwaje skrócić do Kopca Wandy. Kiedy miałem pomiar na 10 w przyczepie to żywej duszy poza mną nie miałem na odcinku Pleszów - Kopiec Wandy. Ludzie do przyczepy zaczęli wsiadać w rejonie stadionu Hutnika. Zastanawiam się czemu miasto nie wpadło do tej pory na to aby ułatwić przesiadkę mieszkańcom rejonu Pleszowa i nie skierowało autobusów na Kombinat. Prawda jest taka, że torowisko tam jest w katastrofalnym stanie i jazda nim nie należy do najprzyjemniejszych. Nie wiadomo też kiedy remont generalny w tym miejscu się odbędzie.

Pigeon
Specjalista

#81 Post autor: Pigeon » 26 maja 2014, o 11:18

Ze względu na krakowskie podejście do torowisk, każda propozycja zakładająca wykorzystywanie rozjazdów w prawie wszystkich kierunkach na RM czy RG, znacząco spowalnia ruch tramwajów. ;P Jakkolwiek śmiesznie by to nie brzmiało...

Proponowałbym ograniczenie do ruchu do "na wprost" oraz trasy Ap - Powstania - Lubicz, tak jak 14. (I to tylko ze względu na brak relacji N. Kleparz - Plac Inwalidów, wtedy przez tunel.) Oczywiście mam świadomość, że wywalam 9 z Huty, ale z pewnością da się to jakoś zrekompensować.
>>>KRAKÓW, MIASTEM ŻEBRZĄCYM NA METRO! :P<<<

lorens
Znawca

#82 Post autor: lorens » 26 maja 2014, o 11:23

Pigeon pisze:Oczywiście mam świadomość, że wywalam 9 z Huty, ale z pewnością da się to jakoś zrekompensować.
I połączenie Bieżanowa z Mogilskim.

Awatar użytkownika
maria
Dyrektor

#83 Post autor: maria » 26 maja 2014, o 11:46

Krakowiak2013 pisze:
Popieram pomysł z wydłużeniem autobusów do Kombinatu oraz to aby tramwaje skrócić do Kopca Wandy. Kiedy miałem pomiar na 10 w przyczepie to żywej duszy poza mną nie miałem na odcinku Pleszów - Kopiec Wandy. Ludzie do przyczepy zaczęli wsiadać w rejonie stadionu Hutnika. Zastanawiam się czemu miasto nie wpadło do tej pory na to aby ułatwić przesiadkę mieszkańcom rejonu Pleszowa i nie skierowało autobusów na Kombinat. Prawda jest taka, że torowisko tam jest w katastrofalnym stanie i jazda nim nie należy do najprzyjemniejszych. Nie wiadomo też kiedy remont generalny w tym miejscu się odbędzie.
Ten pomysł był już u nas propagowany przez Cukra, ktoś też napisał list z podobnym pomysłem do gazety, ale niestety zarówno władze były przeciwne jak i czytelnicy. Przy czym władze uzasadniały swój sprzeciw tym, że skoro jest torowisko, to coś musi po nim jeździć i że tylko w GOPie likwiduje się torowiska, natomiast w Kraków stawia na rozwój sieci tramwajowej. Co do sprzeciwu czytelników mam wrażenie, że głównie byli to mieszkańcy innych dzielnic Krakowa, którzy o Pleszowie coś tylko mgliście słyszeli :)
Rozwinięte miasto to nie takie, w którym biedni jeżdżą samochodami. W rozwiniętym mieście bogaci podróżują komunikacją publiczną - Enrique Penalosa.

Awatar użytkownika
krakowianka
Dyrektor

#84 Post autor: krakowianka » 26 maja 2014, o 12:23

DAMIAN pisze:Jak tu słusznie zauważył Rafaello tniesz linie bieżanowskie, a te kurdwanowskie wzmacniasz bez sensu. :wall:
Dajcie się dzieciom pobawić...

Pigeon
Specjalista

Odp: KM po zakończeniu remontu Mogilskiej - propozycje

#85 Post autor: Pigeon » 26 maja 2014, o 14:15

lorens pisze: I połączenie Bieżanowa z Mogilskim.
Fakt, nie napisałem, że wracamy do pomysłu 51. Oczywiście przez estakadę.

Biorąc pod uwagę wszystkie linie Huta-Centrum, uważam, że duży potencjał tkwi w dziesiątce. Może warto z nią pokombinować?
>>>KRAKÓW, MIASTEM ŻEBRZĄCYM NA METRO! :P<<<

Awatar użytkownika
Sorig
Dyspozytor

#86 Post autor: Sorig » 26 maja 2014, o 17:32

Ja mam taką propozycję:
1 bez zmian trasy, obsługa taborem GT8S, f~10
2 bez zmian trasy, obsługa taborem N8S, f~10/20
3 bez zmian trasy, obsługa taborem EU8N, f~10
4 bez zmian trasy, obsługa taborem PESA, f~10
5 bez zmian trasy, obsługa taborem EU8N, f~20
6 bez zmian trasy, obsługa taborem GT8S, f~20
7 nowa linia na trasie Mały Płaszów - estakada - Wielicka - Starowiślna - Poczta Główna - Westerplatte - Basztowa - Długa - Dworzec Towarowy, f~20
8 bez zmian trasy, obsługa taborem NGT6 s.III, f~10
9 zmiana trasy przez estakadę, obsługa taborem NGT6 s.III, f~10/20
10 bez zmian trasy, obsługa taborem E1+c3, f~20
11 zmiana trasy, Czerwone Maki - Monte Cassino - Stradom - Westerplatte - Lubicz - Powst. Warszawskiego - Aleja Pokoju - Dąbie, f~20/-, obsługa E1+c3
12 nowa linia na trasie Borek Fałęcki - Wadowicka - (po trasie 10) - Plac Centralny, f~20/-
13bez zmian trasy, obsługa taborem E1+c3, f~10
14 zmiana trasy Bronowice - [...] Plac Centralny - Plac Centralny - Kombinat - Walcownia, f~20, obsługa E1 + c3, f~20
16bez zmian trasy, obsługa taborem N8S, f~20
18bez zmian trasy, obsługa taborem E1+c3, f~10
20bez zmian trasy, obsługa taborem NGT6 s.I, f~10
21bez zmian trasy, obsługa taborem E1, f~20
22 zmiana trasy, Borek Fałęcki [...] - Rondo Czyżyńskie - Rondo Kocmyrzowskie - Rondo Hipokratesa, kursy wariantowe do Mistrzejowic, obsługa NGT6 s.I i II oraz EU8N, f~10/20
23bez zmian trasy, obsługa taborem NGT6 s.II i EU8N, f~20
24bez zmian trasy, obsługa taborem Eu8N/GT8S/ ew.105 Na, f~10/20, kursy warintowe w szczycie obsługiwane taborem wysokopodłogowym do Bronowic Małych.
50 przez Estakadę, obsługa NGT8, f~5/10
52bez zmian trasy, obsługa taborem PESA/NGT8, f~5/10.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#87 Post autor: Cukier » 26 maja 2014, o 18:17

lorens pisze:
brovar pisze:linia "10" f~20 - Pleszów - AP - Mogilskie - Dworzec - Krakowska - Borek F - zapewnia AP i Borku dostęp do Dworca.
Fundowanie "zapleszowianom" wycieczki krajoznawczej przez AP na pewno nie zachęci nikogo do jazdy KM.

Z drugiej strony 5 na al. Pokoju byłyba bez sensu w obecnym układzie, więc to chyba jeden z lepszych pomysłów.
Tyle że jest pewna różnica - nawet gdyby wywalić "5" na al. Pokoju, to Wzgórza wciąż mają linię do Mogilskiej ("4"). Wywalając "10" ten dojazd tracą Zapleszowianie i mieszkańcy osiedli położonych między Placem Centralnym a Klasztorną. A biorąc pod uwagę to, że spory odsetek pasażerów pleszowskich tramwajów stanowi młodzież odcinanie dojazdu do szkół przy Ułanów nie jest najlepszym pomysłem.

No i do niedawna brovar broniłeś relacji "10" Huta - Podgórze, gdy wielokrotnie proponowałem jej rozbicie na linię f~10 Borek - KG/DT i f~20 a'la dawna "15" do CK. Skoro jest to tak ważna relacja to dlaczego ma się wozić tak wielkim kołem koło Dworca i dłuższą trasą przez al. Pokoju?
scyzor663 pisze:Czyli Bronowice kolejne 3 kursy w plecy w kierunku Dworca poza szczytem. Patrząc na to że w '4' glonojad potrafi być o godzinie 11, słabo to widzę. Chyba, że '24' wróci na BM a '13' albo '8' poleci na Rydla.
Tyle że "24" i tak w żaden sposób sprawy nie załatwia. Tu faktycznie można pomyśleć nad całodziennym f~5 dla "4" (do Placu Centralnego), ewentualnie w mniejszych wagonach.
maria pisze:Przy czym władze uzasadniały swój sprzeciw tym, że skoro jest torowisko, to coś musi po nim jeździć i że tylko w GOPie likwiduje się torowiska, natomiast w Kraków stawia na rozwój sieci tramwajowej.
Porównywanie likwidacji torowiska biegnącego przez ŚCISŁE CENTRUM miasta i wymuszenia przesiadki z tramwaju na autobus jadący po trasie dawnego tramwaju (czyli relacja zostaje) z likwidacją torowiska biegnącego przez totalne ODLUDZIE, gdzie tramwaje kursujące 6 razy na godzinę nie potrafią się zapełnić w większym stopniu niż miejsca siedzące (to i tak sukces) jest nieco bez sensu.

Chociaż sytuacja Gliwic jest dość ciekawa. Zliwidowano tramwaj "4" jadący przez centrum i skrócono go do zajezdni położonej na obrzeżach miasta od strony Zabrza. I obecnie ten tramwaj "T4"na skróconej trasie kursuje z f~15/30, tymczasem na odcinku zajezdnia - centrum Gliwic kursuje autobus "A4" z f~10 niemal przez cały dzień. Suchy, orientujesz się dokładniej jak to tam było w kwestii tych gliwickich tramwajów?

Wracając do kwestii ul. Igołomskiej - torowisko powinno tam zostać wyremontowane i wydłużone do Wyciąż w ramach budowania SSE i Nowej Huty Przyszłości. Ale póki nie dojdzie do otwarcia tego nowego torowiska i obsługi go ilością pociągów zapewniającą godziwą przesiadkę (powiedzmy że 15/h) linie autobusowe z Pleszowa powinny kończyć na Kombinacie. A tramwaje? Jak muszą to niech jeżdżą, w możliwie najmniejszej ilości, bo to i tak niepotrzebne nabijanie wzkm. Choć osobiście byłbym za rozebraniem obecnego torowiska i po prostu zachowaniem rezerwy terenowej pod nowe, gdy będzie potrzebne.

brovar
Dyrektor

#88 Post autor: brovar » 26 maja 2014, o 20:41

Cukier pisze:No i do niedawna brovar broniłeś relacji "10" Huta - Podgórze, gdy wielokrotnie proponowałem jej rozbicie na linię f~10 Borek - KG/DT i f~20 a'la dawna "15" do CK. Skoro jest to tak ważna relacja to dlaczego ma się wozić tak wielkim kołem koło Dworca i dłuższą trasą przez al. Pokoju?
Wiem opieram się tylko na obserwacjach przez AP że tutaj tramwaj do Dworca też by się przydał ? Jednak przez to że na Centralną "52" przyjeżdża napakowane to ok 20-30 osób z każdego przystanku Centralna/Dąbie/Ofiar Dąbia/Fabryczna/Nullo/Kordylewskiego nie wsiada do niej. "52" na całym ciągu AP Centralna - Kordylewskiego tym kursie potrafi wejść jedynie ok 10 osób ? Zostawiając grubo setkę ze wszystkich przystanków pasażerów. I pytanie czy to z uwagi na fakt że mieszkańcom AP nie potrzebna jest relacja AP -> Dworzec Gł, czy też nie próbują wchodzić by nie blokować trasy wiedząc że i tak zaraz pojedzie coś luźniejszego ? Faktem jest że w innych porach godzinnych gdy "52" jest puściej po odjeździe "52" na przestanku robi się pusto a tutaj zostaję na tych wymienionych masa osób może rzeczywiście na AP masa osób czeka na dojazd do Hali Targowej ? Tego nie wiem obserwując ten jeden kurs mógłbym wyciągnąć takie wnioski.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#89 Post autor: Cukier » 26 maja 2014, o 21:52

brovar pisze:czy też nie próbują wchodzić by nie blokować trasy wiedząc że i tak zaraz pojedzie coś luźniejszego ?
Mając tyle kursów do wyboru też bym tak zrobił. Chociaż sporo pasażerów wychodzi z założenia że "pierwszym wagonem szybciej dojedzie" więc będą bezmyślnie dopychać przeładowany tramwaj zamiast poczekać chwilę na luźniejszy. Kiedyś to obserwowałem pod Bagatelą - znakomita większość dopychała "4" mimo ze za 2 minuty przyjechała prawie pusta "14". Albo kiedyś na Lubicz pasażerowi dopychali "52" mimo że w oddali było widać nadciągającą kolejną brygadę tej samej linii, na którą poczekałem ja i paru nielicznych pasażerów.. Chociaż możliwe że ludzie z czasem uczą się myśleć ;D

Nie mniej jednak nie jestem przekonany czy "10" to dobry kandydat na jazdę przez al. Pokoju..

arekf
Znawca

#90 Post autor: arekf » 27 maja 2014, o 11:30

Dla wszystkich tak ochoczo usuwających linię 14, zacytuję mój post sprzed roku: http://pkk.info.pl/viewtopic.php?p=89097#p89097
Na zdjęciu widać zapełnienie tej linii jeszcze przed remontem, nie na Bronowicach ale na alei Pokoju i nie w okolicach Dąbia tylko ul. Nowohuckiej. Poza godzinami szczytu. Nie mówię, że tak to wygląda codziennie, ale jeśli coś miałoby wylecieć z AP to na pewno nie 14 i nie 1. Pomijam już argument, że chyba każdy ciąg tramwajowy ma bezpośrednie połączenie z Dworcem.

No ale linie na mapie rysować łatwo, gorzej że później to musi zadziałać w praktyce :yes:

ODPOWIEDZ

Wróć do „1. Projekty układu linii”