Impuls pisze:Czy w związku z wygaszeniem Wielkiego Pieca będą zmiany komunikacji pod Kombinatem? Może część linii trzeba przetrasować np. 22 czy 44.
A dlaczego miałyby być?
Ja nadal nie rozumiem, czemu wszyscy twierdzą, że huta zostanie zamknięta i myślą, że nikt tam nie będzie pracował. Przecież jest jeszcze np. walcownia, która była niedawno modernizowana, z tego co pamiętam i nie słyszałem żadnej pogłoski o jej zamknięciu. Są spółki, z których część zapewne przetrwa, wreszcie, w okolicy Łowińskiego jest trochę firm, których działanie nie zależy od działania huty. Owszem, zatrudnienie spadnie, ale jednak nie aż tak znacząco. Ponadto, jak już było wspominane - tramwaje akurat obsługują również naprawdę ważny przystanek Struga, z którego korzysta wielokrotnie więcej mieszkańców jego okolicy niż będzie mniej pracowników huty, a wcześniej innej pętli nie ma - czemu mieliby cierpieć przez coś tak mało istotnego? Myślę, że ew. można się spodziewać jakichś korekt w komunikacji autobusowej (skrócenie połowy kursów szczytowych 139 gdzieś w okolice Bulwarowa-PC? Może skrócenie w podobny sposób 172? Może jakieś kombinacje z rzadziej kursującymi liniami?), ale tramwaje powinny zostać jak są, bo już od dawna ich główną funkcją nie było dowożenie do kombinatu.