Czyżby niebawem miała ruszyć linia nocna do Zielonek? Zapytałem, czy Gmina nie planuje uruchomienia autobusu, który mógłby wykonywać dosłownie jeden-dwa kursy, tylko w weekendy i na trasie np. Prądnik Biały-Zielonki, zsynchronizowany z "904" - a zatem analogicznie do "915" dla Świątnik. Oto, jaką odpowiedź dostałem od Wójta Gminy:
W odpowiedzi na Pana zapytanie informuję, że w latach 2008/2009 prowadziliśmy rozmowy nt realizacji 1 nocnej linii na trasie Kraków - Zielonki - Januszowice - Przybysławice - Owczary - Garliczka - Wola Zachariszowska - Bibice - Węgrzce - Kraków. Zakładaliśmy codziennie. Koszt był znaczny wówczas, a ponieważ były poważne problemy związane z ogólną reorganizacją przewozów MPK ze strony Miasta, sprawa została odsunięta. Pana wniosek na weekendy jest podobny do mojego odczucia i oceny potencjalnych potrzeb. Aktualnie przystępujemy do rozmów z ZIKiT Kraków nt nowej linii. Jest to też okazja do podniesienia tego tematu. Ze swojej strony dziękuję za propozycję, podkreślenie potrzeby społecznej i zainteresowanie sprawą.
Pozdrawiam
Bogusław Król
Wójt Gminy Zielonki