Dojazd do Dworca Głównego
Moderator: Moderatorzy
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
Dojazd do Dworca Głównego
Ale trzeba wziąć pod uwagę jeszcze jedną rzecz, o której wspomniała Krowodrza. "12" ma nieco uzupełnić lukę po pociętej "50" i "19" na odcinku Krowoderskim. Do tego Pawią chyba nie budowano po to, by tam jeździła tylko "19"...
Ostatnio zmieniony 8 lis 2010, o 22:33 przez czatowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
Cóż, tuż po otwarciu KST w którymś artykule nawet pisano jako absurd KST "zmarnowane grube miliony w torowisko na ul. Pawiej które zostało tylko teraz z jedną linią". Według mnie każda trasa tramwajowa powinna mieć co najmniej dwie linie i więcej w zależności od potoków. Dwie akurat by starczyły jak ulał, bo pozostałych pasażerów z rejonów KCK zabierają Tunel i Lubicz. Pewnie teraz Loki powie, by "50" przetrasować na pawią jak go znam 
Ostatnio zmieniony 6 lis 2010, o 13:17 przez czatowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

I co z tego? Torowisko Kombinat-Wiadukty obsługuje jedna linia i nikomu to nie przeszkadza (ba - wg mnie jest to rozwiązanie optymalne).czatowiec pisze:Cóż, tuż po otwarciu KST w którymś artykule nawet pisano jako absurd KST "zmarnowane grube miliony w torowisko na ul. Pawiej które zostało tylko teraz z jedną linią".
Proszę, puszczamy przez Pawią dwie linie co 20 minut każda, przy czym jedna kursuje tylko pon-pt. Ilość kursów ta sama co obecnie, ważne że dwie linie?czatowiec pisze:Według mnie każda trasa tramwajowa powinna mieć co najmniej dwie linie i więcej w zależności od potoków. Dwie akurat by starczyły jak ulał, bo pozostałych pasażerów z rejonów KCK zabierają Tunel i Lubicz.
Do tego po części tego torowiska kursują również "5", "50" i "51", a pozostały odcinek nie jest taki długi.
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
To miał być żart rozumiem?Kaszmir pisze:Proszę, puszczamy przez Pawią dwie linie co 20 minut każda, przy czym jedna kursuje tylko pon-pt. Ilość kursów ta sama co obecnie, ważne że dwie linie?
Momentami "19" na Dworcu Głównym Zachód (Galeria) jest niewiele gorzej zaprana niż "50" na Dworcu Głównym Tunel.Kaszmir pisze:o tego po części tego torowiska kursują również "5", "50" i "51", a pozostały odcinek nie jest taki długi.

Niestety, ale już nie Tylko w szczycie jest "50" w Tunelu, lub R. Mogilskim zawalona. Nawet "5" - tki na N8S.
Ciągiem Mogilskim trzeba się zająć. Wkrótce "10" może mieć większe problemy, przez ciągłe budowanie nowych bloków na os Bohaterów Września.
Właśnie do użytku oddali bardzo "mały" blok. Ciekawe jak taki blok w płynie na poranne zapełnienie.

Uploaded with ImageShack.us
Ciągiem Mogilskim trzeba się zająć. Wkrótce "10" może mieć większe problemy, przez ciągłe budowanie nowych bloków na os Bohaterów Września.
Właśnie do użytku oddali bardzo "mały" blok. Ciekawe jak taki blok w płynie na poranne zapełnienie.

Uploaded with ImageShack.us
Tak, jednak oddający sens rozumowania typu "muszą być dwie linie". Ilość linii nie zawsze przechodzi w ilość kursów. Najlepszy przykład to "7"/"24" i "13". Bieżanów ma niby "jedną" linię w ciągu Starowiślna-Dw. Główny-Basztowa, lecz jak myślisz, kto jest bardziej zadowolony?czatowiec pisze:To miał być żart rozumiem?Kaszmir pisze:Proszę, puszczamy przez Pawią dwie linie co 20 minut każda, przy czym jedna kursuje tylko pon-pt. Ilość kursów ta sama co obecnie, ważne że dwie linie?
Może nie wpłynie - wszak ludzie i obecnie nie mieszczą się do "10", więc pasażerów nie przybędzie, jedynie więcej zostanie na przystankubrovar pisze:Właśnie do użytku oddali bardzo "mały" blok. Ciekawe jak taki blok w płynie na poranne zapełnienie.
Ciężko dyskutować na ten temat z osobą, która jakość komunikacji ocenia po ilości linii...Tak, jednak oddający sens rozumowania typu "muszą być dwie linie". Ilość linii nie zawsze przechodzi w ilość kursów. Najlepszy przykład to "7"/"24" i "13". Bieżanów ma niby "jedną" linię w ciągu Starowiślna-Dw. Główny-Basztowa, lecz jak myślisz, kto jest bardziej zadowolony?
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
Ja nie oceniam komunikacji po ilości linii. Tylko stwierdzam, że aktualna "19" to za mało, a kiedyś już ktoś kiedyś wspominał, że Krowodrza Górka wcale nie jest rozpieszczana ilością linii, tylko do niej idą aż 3 trasy tramwajowe, a na każdą wypada posłać z dwie linie. To było już pisane na forum, tylko nie pamiętam przez kogo. Według mnie linii powinno być nieco mniej niż teraz, ale w zamian za to o większej częstotliwości. Stworzyć wygodny system przesiadek, a nie system zewsząd dowsząd. Zawsze to stanowisko popierałem, więc nie gadaj głupot proszę.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 00:07 przez czatowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Dlaczego w Wiedniu zasadą jest, że na jednej trasie jest jedna linia, a u nas wypada posłać dwie? Toż to absurd jest. Zdecydowanie powinno się od tego odchodzić, i na takiej Pawiej powinna być jedna linia, ale kursująca w dzień powszedni co 6 minut, a w weekendy co 10.
Tylko, że to temat na oddzielną dyskusję...
Tylko, że to temat na oddzielną dyskusję...
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
No widzisz. A kursuje co 10, i do tego niedawno ją przycięto. Co do dyskusji na temat ilości linii, to też różni ludzie różnie na to patrzą. Bo na przykład według Locotusa musi być jakaś linia jadąca do I obwodnicy, więc według mnie trzeba zrobić w takim wypadku jeszcze jakąś drugą, która nie pakuje się w samo centrum i stoi w korku. Ale tak na dobrą sprawę, to trudno będzie każdemu dogodzić...

Więc dlaczego decyzją prezydenta nie przeprowadzi się reformy komunikacji tak, by w Krakowie istniało max. 15 linii, które kursowałyby w większości z f=6, tylko tworzy się jakieś niepotrzebne nikomu twory?
Na Pawiej nigdy nie widziałem problemu niemieszczących się pasażerów, tymczasem na JP2 i Mogilskiej przerabiam to codziennie.
Na Pawiej nigdy nie widziałem problemu niemieszczących się pasażerów, tymczasem na JP2 i Mogilskiej przerabiam to codziennie.
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
Bo niestety mieszkańcy są negatywnie do tego nastawieni. Chcą linie zewsząd dowsząd, a jak słyszą o przesiadce, to im się niedobrze robi.StopM pisze:Więc dlaczego decyzją prezydenta nie przeprowadzi się reformy komunikacji tak, by w Krakowie istniało max. 15 linii, które kursowałyby w większości z f=6, tylko tworzy się jakieś niepotrzebne nikomu twory?

Bo jak ZIKiT zabiera się do każdej zmiany od dupy strony, to czego oczekiwać?
Jakby mieli kogoś wykwalifikowanego w zakresie negocjacji społecznych, umieliby rozmawiać z ludźmi, to problemów by nie było.
Ale tego trzeba chcieć, trzeba stworzyć odpowiednią taryfę, a póki władza jest w rękach Majchrowskiego i Starowicza, to możemy o tym pomarzyć.
Według mojej szklanej kuli, to za 4 lata, przed kolejną kampanią, decyzją prezydenta Majchrowskiego zostanie uruchomiona linia zwykła 96 (bo to najniższy możliwy numerek) na trasie Krowodrza Górka - Wieczysta kursująca jak inne pozostałe linie co 40 minut w szczycie i co 3 godziny w weekendy...
Jakby mieli kogoś wykwalifikowanego w zakresie negocjacji społecznych, umieliby rozmawiać z ludźmi, to problemów by nie było.
Ale tego trzeba chcieć, trzeba stworzyć odpowiednią taryfę, a póki władza jest w rękach Majchrowskiego i Starowicza, to możemy o tym pomarzyć.
Według mojej szklanej kuli, to za 4 lata, przed kolejną kampanią, decyzją prezydenta Majchrowskiego zostanie uruchomiona linia zwykła 96 (bo to najniższy możliwy numerek) na trasie Krowodrza Górka - Wieczysta kursująca jak inne pozostałe linie co 40 minut w szczycie i co 3 godziny w weekendy...
W takim razie - ponieważ napisałeś każda - rozumiem, że wg Ciebie potrzeba również drugiej linii na odcinkach Kombinat-Wiadukty (tylko "4") oraz Kombinat-Kopiec Wandy (tylko "21")?czatowiec pisze:Według mnie każda trasa tramwajowa powinna mieć co najmniej dwie linie i więcej w zależności od potoków.
4 linie tramwajowe. Wszystkie kursując przez cały tydzień. 3 z nich co 10minut przez cały dzień powszedni, a jedna nawet w weekendy kursuje z taką samą ~f.czatowiec pisze:Tylko stwierdzam, że aktualna "19" to za mało, a kiedyś już ktoś kiedyś wspominał, że Krowodrza Górka wcale nie jest rozpieszczana ilością linii, tylko do niej idą aż 3 trasy tramwajowe, a na każdą wypada posłać z dwie linie.
Znajdź inną końcówkę tramwajową w Krakowie, która ma tak dobrze albo lepiej.
A "12" nie pakuje się w samo centrum? Zatłoczona Basztowa, korki tramwajowe przed T. Bagatela i słynna sygnalizacja przy Pl. Inwalidów.czatowiec pisze:Bo na przykład według Locotusa musi być jakaś linia jadąca do I obwodnicy, więc według mnie trzeba zrobić w takim wypadku jeszcze jakąś drugą, która nie pakuje się w samo centrum i stoi w korku.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 03:05 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 3 razy.