Dojazd do lotniska
Moderator: Moderatorzy
Dojazd do lotniska
W kontekście SKA pamiętajcie o dwóch sprawach. Po pierwsze ze względu na krótkie perony jakie zbudowano na przystankach przy odnodze do Balic nie ma za bardzo opcji zwiększenia długości pociągów. Także pomysł na wydłużenie obiegów z Tarnowa, gdzie pojawiają się często 2xEN78 albo 2xEN79 od razu odpada. Tak samo takie składy nie mogą pojawić się w ramach zwykłych połączeń na lotnisko. Po drugie zaś ze względu na jednotor na trasie do Wieliczki nie ma możliwości znacznego zwiększenia liczby połączeń na całej trasie. Tutaj należałoby uruchomić dodatkowe kursy w relacji skróconej do Krakowa Głównego lub Płaszowa.
Dojazd do lotniska
Przecież brałem to pod uwagę i liczyłem pojemności z f~20 pojedynczej jednostki. No i nie wszystkie kursy na lotnisko muszą jechać do Wieliczki.krk pisze:W kontekście SKA pamiętajcie o dwóch sprawach. Po pierwsze ze względu na krótkie perony jakie zbudowano na przystankach przy odnodze do Balic nie ma za bardzo opcji zwiększenia długości pociągów. Także pomysł na wydłużenie obiegów z Tarnowa, gdzie pojawiają się często 2xEN78 albo 2xEN79 od razu odpada. Tak samo takie składy nie mogą pojawić się w ramach zwykłych połączeń na lotnisko. Po drugie zaś ze względu na jednotor na trasie do Wieliczki nie ma możliwości znacznego zwiększenia liczby połączeń na całej trasie. Tutaj należałoby uruchomić dodatkowe kursy w relacji skróconej do Krakowa Głównego lub Płaszowa.
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
Dojazd do lotniska
A ja bym wolał nie piec dwóch pieczeni przy jednym ogniu za wszelką cenę. Sposób myślenia który tutaj przejawiasz doprowadził na przełomie wieków do zabicia w Krakowie linii pospiesznych. Bo jakże to tak tyle kursów/h na danym ciągu opłacać, a pasażerowie wsiąść nie mogą. I cyk dowalić przystanek. A potem przystanek dalej się ludzie oburzo, że jakże to tak, że tam się zatrzymuje a u nas nie gdzie jest sprawiedliwość? I cyk kolejny przystanek.Kaszmir pisze:Tylko tu już zakładasz mocne zwiększenie kosztów - obecnie jest 8 kursów/h, Ty właśnie zaproponowałeś 10/h. Jednak nawet gdyby te pieniądze się znalazły, to przy układzie 10 kursów/h wolałbym "152" i "192" obie co 12 minut, i na przykład któraś wydłużona połową kursów do lotniska.
Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie. Zarówno pasażerowie z lotniska nie powinni jechać w ścisku przez podjeżdżających z Woli Justowskiej na ATW, do tego wolniej i klucząc ekstremalnie wąskimi uliczkami, jak i pasażerowie z Woli Justowskiej nie powinni się potykać o bagaże.
A ile ma peron na samym lotnisku? Jeśli odpowiednio dużo, to opcja jak najbardziej jest - pociągi pospieszne do lotniska, pomijające za małe pośrednie przystanki. Przecież taki przystanek Olszanica to zadu*ie porównywalne do Kościelnik - naprawdę nic się nie stanie jeśli z 4 kursów/h do lotniska będą się tam zatrzymywać tylko dwa.krk pisze:W kontekście SKA pamiętajcie o dwóch sprawach. Po pierwsze ze względu na krótkie perony jakie zbudowano na przystankach przy odnodze do Balic nie ma za bardzo opcji zwiększenia długości pociągów.
Dojazd do lotniska
Przyspieszenie ma rację bytu tylko tam, gdzie jest dużo kursów i ubytek części nie będzie aż tak odczuwalny dla reszty. Albo tam, gdzie rzeczywiście potok przelotowy jest znacznie większy niż potok do danego przystanku. W przypadku Woli Justowskiej żadne z powyższych nie jest spełnione.Cukier pisze:A ja bym wolał nie piec dwóch pieczeni przy jednym ogniu za wszelką cenę. Sposób myślenia który tutaj przejawiasz doprowadził na przełomie wieków do zabicia w Krakowie linii pospiesznych. Bo jakże to tak tyle kursów/h na danym ciągu opłacać, a pasażerowie wsiąść nie mogą. I cyk dowalić przystanek. A potem przystanek dalej się ludzie oburzo, że jakże to tak, że tam się zatrzymuje a u nas nie gdzie jest sprawiedliwość? I cyk kolejny przystanek.
Dojazd do lotniska
Zwróciłem uwagę na te obliczenia, ale nie wszyscy tutaj zdają sobie sprawę z tego ograniczenia, dlatego o nim wspomniałem. O skróconych kursach niejadących do Wieliczki już wspomniałem.Lw25 pisze: Przecież brałem to pod uwagę i liczyłem pojemności z f~20 pojedynczej jednostki. No i nie wszystkie kursy na lotnisko muszą jechać do Wieliczki.
Długości peronów wyglądają tak:Cukier pisze: A ile ma peron na samym lotnisku? Jeśli odpowiednio dużo, to opcja jak najbardziej jest - pociągi pospieszne do lotniska, pomijające za małe pośrednie przystanki. Przecież taki przystanek Olszanica to zadu*ie porównywalne do Kościelnik - naprawdę nic się nie stanie jeśli z 4 kursów/h do lotniska będą się tam zatrzymywać tylko dwa.
Kraków Młynówka - 100 m
Kraków Zakliki - 100 m
Kraków Olszanica - 100 m
Kraków Lotnisko - 130 m
A taboru tak:
EN77 - 75,25 m
EN78 - 74,4 m
EN79 - 90,4 m
Jak widać nieco dłuższy peron na lotnisku nic nie daje. Maksimum co tam może wejść to 2x36WEa (jedna jednostka to 58,4 m) lub 2xEN64 (jedna jednostka to 58,95 m), ale to tylko łącznie jeden człon więcej niż EN79.
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Dojazd do lotniska
Chciałbym się podpisać obiema rękami pod wczorajszymi wypowiedziami Kaszmira.
I dodać od siebie, że uważam, iż lotnisko jest takim samym generatorem potoków pasażerskich jak nie przymierzając dworzec kolejowy czy galeria handlowa. I nie powinno być traktowane w odmienny sposób… Powinno mieć zapewnione regularne, na tyle częste, żeby można było na nim polegać, połączenie regularną komunikacją miejską.
Raz na pół godziny nie wpisuje się w moją definicję „na tyle częste, żeby można było na nim polegać”.
Osobna taryfa zaś nie wpisuje się w moją definicję „regularnej komunikacji miejskiej”.
Pozdrawiam!
LOKI
I dodać od siebie, że uważam, iż lotnisko jest takim samym generatorem potoków pasażerskich jak nie przymierzając dworzec kolejowy czy galeria handlowa. I nie powinno być traktowane w odmienny sposób… Powinno mieć zapewnione regularne, na tyle częste, żeby można było na nim polegać, połączenie regularną komunikacją miejską.
Raz na pół godziny nie wpisuje się w moją definicję „na tyle częste, żeby można było na nim polegać”.
Osobna taryfa zaś nie wpisuje się w moją definicję „regularnej komunikacji miejskiej”.
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Dojazd do lotniska
Pytanie teoretyczne związane z zasadą, że mając bilet na daną linię można poruszać się innymi liniami wzdłuż jej trasy plus jeden przystanek poza nią. Czy dobrze rozumuję, że zgodnie z nią mając bilet miesięczny na 501 albo 139 można jechać z Nowego Kleparza, Placu Inwalidów czy Czarnowiejskiej linią 308 na Lotnisko? Ostatni wspólny przystanek to przecież Bronowice Wiadukt a kolejny to już Lotnisko. Właściwie to czy regulamin w ogóle przewiduje taką sytuacje biorąc pod uwagę, że Lotnisko to już II strefa?
Dojazd do lotniska
Tej zasady nie ma od 1 maja br.krk pisze:Pytanie teoretyczne związane z zasadą, że mając bilet na daną linię można poruszać się innymi liniami wzdłuż jej trasy plus jeden przystanek poza nią
Dojazd do lotniska
Dodam jeszcze, że nawet do 30 kwietnia 2019, kiedy jeszcze obowiązywała ta zasada, to nie działała ona poza granicą taryf - czyli i tak nie można byłoby podjechać "308" na lotnisko mając kartę na "139" czy "501".Jamnik pisze:Tej zasady nie ma od 1 maja br.krk pisze:Pytanie teoretyczne związane z zasadą, że mając bilet na daną linię można poruszać się innymi liniami wzdłuż jej trasy plus jeden przystanek poza nią
Dojazd do lotniska
Najlepsze jest to, że miesięczny na 208 nie obowiązuje na 308 (odcinek Lotnisko - Bronowice Wiadukt, jest wykonywany po innej trasie). Linia 308 od 2.09 znika z rozkładów i nie będzie kursowała, więc snucie jakiś planów w oparciu o tą linię jest zabawne
O dziwo trochę ludzi z lotniska korzysta z 252 - głównie dojazd w rejon Muzeum Narodowego / Jubilatu / ICE (szczególnie jeśli odbywają się tam międzynarodowe konferencje). Moim zdaniem kręgosłupem dla obsługi lotniska powinna być kolej, kursująca na chwilę obecną co 30 minut. Faktycznie dużym problemem jest długość przystanków - co było ćwiczone w czasie ŚDM, kiedy uruchomiono właśnie na wniosek lotniska pociągi wahadłowe Kraków Główny - Kraków Lotnisko - Kraków Główny w momencie, gdy drogi w okolicach lotniska były blokowane na czas przejazdu Papieża (kilka razy w ciągu wizyty). Rozwiązaniem może być kupienie taboru piętrowego
kiedyś do Wieliczki testowano przejazd piętrowego Bomardiera oraz CityElephanta.
Co do obecnej oferty SKA1, to jest kpina od dobrych kilkunastu miesięcy w postaci beztroski PLK. Rozumiem potrzebę prowadzenia inwestycji, ale ucinanie pociągów do Balic już kolejny rok do częstotliwości 1 kursu na godzinę tłumaczą się pracami inwestycyjnymi, nijak mi się ma do tego, że do Krzeszowic kursów się dokłada. Żeby było jasne, mówię tutaj o przebudowie północnej głowicy Krakowa Głównego, a nie modernizacji 118/133. Dziwi mnie, że nikt z Was nie podejmuje autobusów ZKA kursujących za 9 zł w czasie 35-40 minut za pociąg z częstotliwością 60 minut - czy oferta 308 (34 minuty, 4,60 PLN i lepszy standard pojazdu) nie jest lepsza?
f20 na odcinku do Wieliczki można by zrobić przy obecnym układzie torowym (minimalizacja postoju w Wieliczce Rynku-Kopalni) oraz mijanki w Wieliczce Parku lub Krakowie Bieżanowie - do zrobienia w Szwajcarii
. Póki co jednak to będzie niemożliwe z uwagi na prace na odcinku Kraków Główny - Kraków Płaszów, tylko nie powinno na tym cierpieć lotnisko (jego pasażerowie i pracownicy) tylko przy konieczności prowadzenia ruchu po jednym torze (KG-KP) należałoby zrobić pociągi co 30 minut Lotnisko - Kraków Główny i jedną parę wydłużyć do Wieliczki (do czasu zakończenia prac inwestycyjnych). Tutaj jednak skutecznie na straży porządku siedzi PLK.
Co do obecnej oferty SKA1, to jest kpina od dobrych kilkunastu miesięcy w postaci beztroski PLK. Rozumiem potrzebę prowadzenia inwestycji, ale ucinanie pociągów do Balic już kolejny rok do częstotliwości 1 kursu na godzinę tłumaczą się pracami inwestycyjnymi, nijak mi się ma do tego, że do Krzeszowic kursów się dokłada. Żeby było jasne, mówię tutaj o przebudowie północnej głowicy Krakowa Głównego, a nie modernizacji 118/133. Dziwi mnie, że nikt z Was nie podejmuje autobusów ZKA kursujących za 9 zł w czasie 35-40 minut za pociąg z częstotliwością 60 minut - czy oferta 308 (34 minuty, 4,60 PLN i lepszy standard pojazdu) nie jest lepsza?
f20 na odcinku do Wieliczki można by zrobić przy obecnym układzie torowym (minimalizacja postoju w Wieliczce Rynku-Kopalni) oraz mijanki w Wieliczce Parku lub Krakowie Bieżanowie - do zrobienia w Szwajcarii
Dojazd do lotniska
Piętrus może mieć za małą wymianę jak na tak krótką trasę. Może raczej coś w stylu DB 430? Tak właściwie to na tą trasę potrzeba czegoś zbliżonego do wagonu metra, tylko spełniającego TSI. Nie jestem nawet pewien czy toalety są potrzebne, a jak tak to ile. Obstawiałbym szczerze jedną.
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
Dojazd do lotniska
Wg wstępnych rozkładów jazdy od 1 września pociągi w takcie 30 minut nadal nie powrócą do lotniska. Czy w związku z tym jest szansa na przedłużenie żywota linii 308?EMB175 pisze:Linia 308 od 2.09 znika z rozkładów i nie będzie kursowała
Dojazd do lotniska
Jak donosi komunikat na stronie ZDMK od jutra linia "308" jest zlikwidowana.piechur pisze:Wg wstępnych rozkładów jazdy od 1 września pociągi w takcie 30 minut nadal nie powrócą do lotniska. Czy w związku z tym jest szansa na przedłużenie żywota linii 308?EMB175 pisze:Linia 308 od 2.09 znika z rozkładów i nie będzie kursowała
Dojazd do lotniska
Tymczasem Gazeta Krakowska donosi, że pociąg co pół godziny na lotnisko wróci nie od grudnia ale od marca. To już prawie rok opóźnienia względem pierwotnego, czerwcowego terminu.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2019, o 09:31 przez piechur, łącznie zmieniany 1 raz.
Dojazd do lotniska
Śmiech na sali. Nie rozumiem, czy serio jakoś trudno dopchać kursy tylko do Krakowa Głównego? Tyle dobrze, że "208" ma dostać 3 kursy dziennie ekstra..piechur pisze:Tymczasem Gazeta Krakowska donosi, że pociąg co pół godziny na lotnisko wróci nie od grudnia ale marca. To już prawie rok opóźnienia względem pierwotnego, czerwcowego terminu.