Nowa marszrutyzacja 2018

Linie, rozkłady, trasy, komunikaty

Moderator: Moderatorzy

volferssj
Kierownik

Nowa marszrutyzacja 2017

#256 Post autor: volferssj » 16 wrz 2016, o 23:29

DAMIAN pisze:To samo zróbmy z Dworcem Towarowym w takim razie. "7" i "19" wydłużyć do Krowodrzy :hihi:
Wbrew pozorom moja opinia dotyczy nie tylko Łagiewnik ale też DT, Wieczystej, Prokocimia czy Dąbia. Na mieście potrzebne są pętle awaryjne, takie których liniowo nie używasz.
Logicznie patrząc: co zrobisz z tramwajami jeśli będzie zatrzymanie za DT? Na nim nawrotki nie ma, bo przecież stoi tam 19-tka.

Some say that his favourite football formation is 8-8-19, and that while we were off-air his iCloud was hacked and now everyone in the world has seen his helmet. All we know is he’s called the Stig!

Impuls
Dyrektor

Nowa marszrutyzacja 2017

#257 Post autor: Impuls » 17 wrz 2016, o 00:31

Cukier pisze:
Impuls pisze:Te cztery mogą funkcjonować nawet jeśli ta linia do KG otrzyma większą częstotliwość.
Uwierzę jak zobaczę. Bo póki co sytuacja wygląda tak, że przy obecnych 24/h pętla jest na granicy swoich możliwości, a wszystko jako tako funkcjonuje tylko dlatego, że większość linii kończących na Czerwonych Makach ma drugą końcówkę z prawdziwego zdarzenia, gdzie motorniczowie mogą nadrobić przerwę o której na Ruczaju mogą zapomnieć.
Impuls pisze:Obecnie żaden motorniczy nie nad spieszy więcej niż minutę po Główna Dyspozytornia czuwa. Przez to jest mniej zajeżdżeń.
O tak tak, w końcu większość zajeżdżeń jest przed nadspieszenia, zwłaszcza tych piratów torowych z wiedniów na "52" :rotfl:
Impuls pisze:11 i 23 ponadto jadą na przemian no i się przebierają na Makach. Zwykle na Makach odpoczywa tylko jeden pociąg z tych dwóch linii lub żaden.
Trudno żeby było inaczej skoro muszą współdzielić tor z "18", bo drugi zajmuje w całości linia "52". Torów na Ruczaju nie dość że jest za mało, to jeszcze odcinek dwutorowy jest strasznie krótki i posiekany w dwóch miejscach przejazdami dla autobusów.
Oj dadzą sobie radę. Na pewno przy organizacji rozkładów zaczęli ustawiać od Czerwonych Maków z przerwami 7-8 min dla wszystkich linii. To jest odpowiedni czas do nadrobienia opóźnień i nie robienia zatorów na pętli.

Lw25
Moderator

Nowa marszrutyzacja 2017

#258 Post autor: Lw25 » 17 wrz 2016, o 01:56

W sumie można rozbudować Maki o 3 tor w każdej chwili. Unia nie zabierze dofinansowania, bo to nie jest pogorszenie jakości projektu.
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

Nowa marszrutyzacja 2017

#259 Post autor: Locutus » 17 wrz 2016, o 10:08

Obiecałem, że jak będę miał dostęp do kompa, to się odniosę do części dyskusji o projekcie remarszrutyzacji z 2011. roku – i słowa dotrzymuję.
Kaszmir pisze:Jasne, lecz pamiętaj proszę że reforma uwzględniała dołożenie nowego odcinka do Ruczaju, więc spora część z tych dodatkowych 20-30 mln zł szła na obsłużenie tego rejonu. Teraz reforma przygotowywana jest bez otwierania nowych tras.
Masz tutaj rację. Co nie zmienia faktu, że ZIKiT pokazał, że nawet dostając więcej kasy i robiąc za tę kasę wzmocnienia potrafi coś spieprzyć tu i ówdzie... Vide zmiany w komunikacji autobusowej po wakacjach... Większość trasy 152 wzmocniona, Marii Dąbrowskiej wreszcie dostała linię z prawdziwego zdarzenia, ale jednocześnie okolice Struga zaliczyły ente już cięcia z rzędu, a sytuację na wschodzie Krakowa sam świetnie opisałeś na własnym blogu...
Kaszmir pisze: Poza tym wiele z tych małych cięć wynikało z dostosowywania pod częstotliwości. Mając do dyspozycji linie wykonujące 10 albo 5 kursów/h (odpowiednio: ~f=6 oraz ~f=12), nie zaproponujesz siatki w której np. jakiś ciąg ma 21 poc./h - a tyle wtedy miał Bieżanów. Możesz mieć więc 15, 20 albo 25 poc./h. 15 to jednak za mało, bo wszystkie wariant dużej reformy zakładały ok. 40 kursów/h na Wielickiej, z czego ok. połowa do Bieżanowa. Na bank więc byłoby to 20, zresztą potwierdzają to już wstępne przecieki.
Oczywiście masz rację. Co nie zmienia tego, co podkreślam od samego początku. Czyli faktu, że tłuczono ludziom do łbów, jakie to wspaniałe wzmocnienia częstotliwości będą mieli, podczas gdy wiele regionów zamiast wzmocnień miało dostać cięcia. Niewielkie, owszem. Pójdźmy o krok dalej i powiedzmy nawet, że niezauważalne. Ale jednak choćby nie wiem jak optymistycznie na to patrzeć, nie były to obiecane wzmocnienia. I tego właśnie się boję w odniesieniu do nowej reformy. Że wiele regionów zaliczy cięcia w wachlarzu połączeń, których nie skompensuje wzrost częstotliwości, bo go nie będzie.
Kaszmir pisze: Czyli nie policzyłeś np. "23", które po reformie miało przez Łagiewniki tylko przejeżdżać, ale nie docierać do Borku? Nie wiem jak to liczyłeś - uwzględniając to co napisałeś, wychodzi mi że 24% strat mogłeś dostać tylko jeśli... policzyłeś "23" jeden raz. Tyle że to nie do końca fair, bo idąc tym tokiem gdybyśmy nagle rozdzielili linię w Łagiewnikach ("23a" Ruczaj-Łagiewniki i "23b" Łagiewniki-Bieżanów) to z Twoich wyliczeń wyszłoby, że cięcia są mniejsze mimo, że ilość kursów by się nie zmieniła.
Policzyłem 23 jeden raz...
Kaszmir pisze: Jak dla mnie jedyną wiarygodną metodą jest podliczenie wszystkich kursów w stronę Kapelanki plus w stronę r. Matecznego. Policzyłem tak teraz i wyszło mi nie 24, lecz 9%. I te 9% mnie nie szokuje, bo część tych cięć to po prostu zabranie ówczesnego pustaka "18" na Ruczaj. Uwzględnij też, że w zamian np. "178" miało dostać więcej kursów.
Hmm...
Kaszmir pisze: Inna sprawa że nie rozumiem czemu liczysz Łagiewniki, skoro to nie jest końcowy odcinek trasy.
Bo jest tam używana w ruchu liniowym pętla. Podobnie policzyłem Kopiec Wandy. ;-)
Impuls pisze:Przecież na razie 23 pozostaje. (...)
Mam szczerą nadzieję, że się nie mylisz. Jak na razie nic nie pozwala ani potwierdzić Twoich słów, ani im zaprzeczyć – stąd też na forum rozpływamy się w mniemanologii porównawczej i gdybologii stosowanej, uwzględniając dotychczasowy robinhoodowski styl przeprowadzania „wzmocnień” przez ZIKiT.

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

Nowa marszrutyzacja 2017

#260 Post autor: Kaszmir » 17 wrz 2016, o 11:26

smerf pisze:W zamian za wywalenie "23" fajnie gdyby "11" w szczycie pojechała z f-10 bo skomunikowałoby to lepiej okolice Łagiewnik/Ruczaju/Podgórza z dworcem Płaszów. A byłaby też możliwość dobrej przesiadki na Dworcowej na Kurdwanów/Bieżanów.
No tak, tylko "23" byłaby wywalona ze względu na brak miejsca na Ruczaju (i wzkm). Skoro nie ma miejsca na 3 kursy/h "23-ki", to nie ma i na dodatkowe 3 kursy/h "11-tki".
Locutus pisze:Co do mieszczenia się do 18 - wystarczyłoby wymienić tabor pomiędzy pięćdziesiątką a osiemnastką (w stosunku do przedwakacyjnego rozdziału taboru). I gotowe.
Proszę nie zaczynać wojenek.
Locutus pisze:Czyli faktu, że tłuczono ludziom do łbów, jakie to wspaniałe wzmocnienia częstotliwości będą mieli, podczas gdy wiele regionów zamiast wzmocnień miało dostać cięcia.
Wiele rejonów, czyli wymieniłeś 5 (Łagiewnik nie liczę), z czego do jednego i tak nikt nie jeździ, dwa miały minimalne ograniczenia i do tego mogły mieć znacznie większe rekompensaty w innych porach (Bronowice Małe, Nowy Bieżanów), a na jednym i tak bardziej liczy się koordynacja z autobusami przesiadkowymi a nie ilość kursów (Pleszów). Zostaje Borek Fałęcki i faktycznie, ten rejon najbardziej mniej wtedy uderzył. Tyle, że obecnie i tak ma już 15/12 (niebawem 15/15) kursów/h, czyli zapewne tyle co wg reformy. Gorzej już raczej nie będzie.
Locutus pisze:Policzyłem 23 jeden raz...
I uważam to za błąd. Powinieneś liczyć ilość kursów na ciągach, nie linie. Tak jak zwracałem uwagę, gdyby w planach nagle rozdzielić "23" na dwie linie w Łagiewnikach, to mimo że sytuacja by się nic nie zmieniła (a nawet pogorszyła - przesiadki), to wg Twoich wyliczeń kursów by przybyło :O
Locutus pisze:Bo jest tam używana w ruchu liniowym pętla. Podobnie policzyłem Kopiec Wandy. ;-)
I co to zmienia? Czemu policzyć "Łagiewniki", a już np. przystanku "Słomiana" nie? Jaka to jest różnica dla pasażerów w kontekście ilości kursów, czy obok jest pętla czy nie?

chlorofil
Dyrektor

Nowa marszrutyzacja 2017

#261 Post autor: chlorofil » 17 wrz 2016, o 19:48

Jeśli 23 się nie mieści jako tramwaj, można zrobić z niego autobus. Jechałby jak z Bieżanowa Ćwiklińskiej jak tramwaj a później Kamieńskiego, z Bonarki do Łagiewnik zjazdem przy Powstańców Śląskich. Minusem osobne przystanki bo brak asfaltu na torowiskach, ale za to byłoby szybciej i taniej.

volferssj
Kierownik

Nowa marszrutyzacja 2017

#262 Post autor: volferssj » 17 wrz 2016, o 20:13

No po prostu nie do wiary. Jak można cokolwiek zrobić z komunikacją w tym mieście skoro wszyscy od razu chcą mieć okrągły pierdyliard linii jeżdżących "skądkolwiek dokądkokwiek"? A i jeszcze każda z nich powinna mieć f nie wyższy niż 6, bo jak nie to zła Rada i głupi Prezydent.

Some say that his favourite football formation is 8-8-19, and that while we were off-air his iCloud was hacked and now everyone in the world has seen his helmet. All we know is he’s called the Stig!

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

Nowa marszrutyzacja 2017

#263 Post autor: Locutus » 18 wrz 2016, o 12:13

Kaszmir pisze:Proszę nie zaczynać wojenek.
Nie zaczynam żadnych wojenek, a tylko wskazuję na rozwiązanie problemu bez dodatkowych nakładów. ZIKiT i tak zabrał większość pes i NGT8 z pięćdziesiątki, bo woziły muchy, i zastąpił je NGT6. W czym moja propozycja jest gorsza niż to, co i tak zrobił ZIKiT?
Kaszmir pisze: Wiele rejonów, czyli wymieniłeś 5 (Łagiewnik nie liczę), z czego do jednego i tak nikt nie jeździ, dwa miały minimalne ograniczenia i do tego mogły mieć znacznie większe rekompensaty w innych porach (Bronowice Małe, Nowy Bieżanów), a na jednym i tak bardziej liczy się koordynacja z autobusami przesiadkowymi a nie ilość kursów (Pleszów). Zostaje Borek Fałęcki i faktycznie, ten rejon najbardziej mniej wtedy uderzył. Tyle, że obecnie i tak ma już 15/12 (niebawem 15/15) kursów/h, czyli zapewne tyle co wg reformy. Gorzej już raczej nie będzie.
Bronowice i Bieżanów to ogromne sypialnie. Nie zapominaj także o rejonach, które może i nie miały być stratne, ale nie miały także dostać żadnych wzmocnień. Wszędzie tam to, co proponowano ludziom, to spadek liczby połączeń przy jednoczesnym braku wzmocnienia częstotliwości. I naprawdę boję się, że to, co szykują nam od stycznia 2017. będzie wyglądało dokładnie tak samo.
Kaszmir pisze: I uważam to za błąd. Powinieneś liczyć ilość kursów na ciągach, nie linie. Tak jak zwracałem uwagę, gdyby w planach nagle rozdzielić "23" na dwie linie w Łagiewnikach, to mimo że sytuacja by się nic nie zmieniła (a nawet pogorszyła - przesiadki), to wg Twoich wyliczeń kursów by przybyło :O
Masz rację.
Kaszmir pisze: I co to zmienia? Czemu policzyć "Łagiewniki", a już np. przystanku "Słomiana" nie? Jaka to jest różnica dla pasażerów w kontekście ilości kursów, czy obok jest pętla czy nie?
Po prostu arbitralnie zdecydowałem wtedy policzyć dla końcówek. Fakt, chyba powinienem był liczyć dla ciągów... ;-)

Pozdrawiam!
LOKI

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

Nowa marszrutyzacja 2017

#264 Post autor: Kaszmir » 22 wrz 2016, o 17:14

Nadchodzi jesienna rewolucja w komunikacji miejskiej
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,4442 ... z4KzuyjLGJ
ZIKiT zapowiada, że tramwajowych i autobusowych linii kursujących częściej niż co 8 minut będzie w przyszłości więcej. Kolejne dołączą do nich najprawdopodobniej po feriach.
Według naszych informacji kolejnym tramwajem, który najpewniej zyska częstotliwość kursowania co 5 minut, jest linia 20 do Małego Płaszowa.
Ciekawe, czy przy okazji zmienią jej trasę.

Awatar użytkownika
DAMIAN
Dyrektor

Nowa marszrutyzacja 2017

#265 Post autor: DAMIAN » 22 wrz 2016, o 17:35

Może przetrasują do Bronowic a w zamian np "14" przekierują na Cichy Kącik.

Łukasz
Moderator fb pkk

Nowa marszrutyzacja 2017

#266 Post autor: Łukasz » 22 wrz 2016, o 21:50

Wzmocnienia Komunikacji Miejskiej w Krakowie od 3 października 2016 roku
http://www.psmkms.krakow.pl/index.php/1 ... -2016-roku
Zapowiedziane zmiany oczywiście nie wyczerpują wszystkich pilnych potrzeb dotyczących wzmocnienia szczególnie wybranych połączeń autobusowych. Mogłoby ich być nieco więcej. Tym razem na drodze nie stanęły pieniądze, lecz brak większej liczby pojazdów. Są jednak szanse, że wiosną uda się zrealizować kolejne wzmocnienia. W planach jest również przeprowadzenie remarszrutyzacji. Możliwe, że krakowskie tramwaje już niedługo będą kursować z częstotliwością co 6 i 12 minut. Co z tego wyjdzie, czas pokaże. Na razie zapraszam do lektury szczegółowego wykazu zmian w funkcjonowaniu Komunikacji Miejskiej w Krakowie od dnia 3 października 2016 roku.

suchy
Dyrektor

Nowa marszrutyzacja 2017

#267 Post autor: suchy » 23 wrz 2016, o 03:38

Kaszmir pisze:Nadchodzi jesienna rewolucja w komunikacji miejskiej
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,4442 ... z4KzuyjLGJ
ZIKiT zapowiada, że tramwajowych i autobusowych linii kursujących częściej niż co 8 minut będzie w przyszłości więcej. Kolejne dołączą do nich najprawdopodobniej po feriach.
Według naszych informacji kolejnym tramwajem, który najpewniej zyska częstotliwość kursowania co 5 minut, jest linia 20 do Małego Płaszowa.
Ciekawe, czy przy okazji zmienią jej trasę.
Ciekawe, czy RG i RM wyrobią z taką ilością tramwajów - 20tka i 50tka na wspólnym odcinku co 5` :puppyeyes:

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

Nowa marszrutyzacja 2017

#268 Post autor: Locutus » 23 wrz 2016, o 08:02

Mam nadzieję, że przy okazji w końcu zostanie uporządkowana kwestia pięćdziesiątek i że dostaną one wreszcie normalne numerki...

Pozdrawiam!
LOKI

Awatar użytkownika
Mistrzejowiczanin
Dyrektor

Nowa marszrutyzacja 2017

#269 Post autor: Mistrzejowiczanin » 23 wrz 2016, o 08:15

Locutus pisze:Mam nadzieję, że przy okazji w końcu zostanie uporządkowana kwestia pięćdziesiątek i że dostaną one wreszcie normalne numerki...

Pozdrawiam!
LOKI
Czy ja wiem, czy jest to tak potrzebne? Oby dwie linie 50 i 52 przyjęły się ze swoimi numerkami, a każda zmiana numerku, szczególnie takich magistralnych linii wprowadziłaby duże zamieszanie. Ale to prawda, że siatka numerów 1-24 z wyłączeniem 50-tek powinna być kompletna. Być może uporządkują to przy okazji jakiejś reformy komunikacyjnej.
Linia 14 z taborem mieszanym NGT6 i NGT8, Linia 52 w Krakowiakach i NGT8, stanowcze NIE dla bezzasadnej faworyzacji Krowodrzy Górki pod względem taborowym, NIE dla tuneli tramwajowych zamiast metra !!!

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor

Nowa marszrutyzacja 2017

#270 Post autor: tomta1 » 23 wrz 2016, o 08:31

Tyle że paradoksalnie brak zmiany numeru z "18" na "58" wprowadza jeszcze większe zamieszanie. Bo numery "5x" oznaczają linie kursujące w godzinach szczytu co 5 minut. Mamy "50" i "52", mieliśmy mieć jeszcze "54", które nie kursowało po korytarzu którejkolwiek z planowanych linii KST (no, tylko od Płaszowa do Mogilskiego, dalej już konwencjonalny tramwaj). Zresztą, było już mówione że "5x" to linia kursująca co 5 minut w szczycie.

Imho powinni zmienić numer z "18" na "58", a w styczniu przy okazji innych zmian zrobić z tym porządek i zmienić numery na normalne.
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „II. Układ komunikacyjny”