Autobus do Skały
Moderator: Moderatorzy
Autobus do Skały
Skończy się pewnie na jakiejś linii efemerydzie jeżdżącej co 120 minut. C'mon gmina Skała ma 46 milionów dochodów, co oni mogą za to sfinansować.
Fajnie się obiecuje póki nie zna się realnych kosztów.
Fajnie się obiecuje póki nie zna się realnych kosztów.
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"
Autobus do Skały
No i Pan Wójtowicz będzie burmistrzem. Czekamy na linię aglomeracyjną do Skałymiloszkasperczyk pisze:W Skale wygrał Krzysztof Wójtowicz i do rady gminy dostało się 8 z 15 jego radnych, więc kolejny beton się skruszył i realnie można liczyć na autobus. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby wysłanie mu linka do tego wątku.
Autobus do Skały
Co do tłoku przy ewentualnym wydłużeniu "237"... a gdyby tak w dzień powszedni puścić na niej przegubowca w szczycie? Nie wiem jak w Owczarach, ale chyba ogólnie by pasował. Zapełnienie busów pokazuje, że ta linia miałaby ładne obłożenie. W ogóle, kiedyś była jakaś stała linia aglomeracyjna obsługiwana przegubami?
Autobus do Skały
Oczywiście że by pasował skoro w latach 80 i 90 PKS wysyłał do Skały "Zemuny"
W Owczarach też problemu by nie było, zresztą na "237" kilka razy pojawił się przegub, nawet zdjęcie gdzieś jest, chyba na Fotozajezdni. Co do przegubowych pojazdów to owszem jeździły np: na 231, 249 skrócone kursy do Kaszowa, czy jeszcze gdzieś jeździły to nie pamiętam.
Autobus do Skały
Proszę jeszcze nie zapominać o "904" które, nawet jeśli nocne, to wciąż też jest aglomeracyjną linią
I na której też są przegubowce.
Coś mi w pamięci świta że chyba jeszcze na "202" w przeszłości jeździły przegubowe Ikarusy, ktoś może to potwierdzić / temu zaprzeczyć?
Coś mi w pamięci świta że chyba jeszcze na "202" w przeszłości jeździły przegubowe Ikarusy, ktoś może to potwierdzić / temu zaprzeczyć?
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Autobus do Skały
292 również w końcowej fazie było obsługiwane przegubami.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
Autobus do Skały
Na 201 śmigały Ikarusy, na 239, 249 pojawiały się natomiast z łączenia z 139, 159. 
W Krakowie bez zmian, Wisła PANY!
Autobus do Skały
"209" w wakacyjne weekendy też jeździ przegubowe.
-
miloszkasperczyk
- Miłośnik
Autobus do Skały
Myślę, że autobus przegubowy nie byłby konieczny gdyby "dociągnąć" do Skały jeszcze 267 i ewentualnie 257 przez Szczodrkowice i dalej wzdłuż DW794. Jednak to prawda zdarzały się przegubowce na linii 237.Co do tłoku przy ewentualnym wydłużeniu "237"... a gdyby tak w dzień powszedni puścić na niej przegubowca w szczycie? Nie wiem jak w Owczarach, ale chyba ogólnie by pasował. Zapełnienie busów pokazuje, że ta linia miałaby ładne obłożenie. W ogóle, kiedyś była jakaś stała linia aglomeracyjna obsługiwana przegubami?
- tiross
- Dyrektor
- Kontakt:
Autobus do Skały
Było tak w latach 90. Głównie weekendami, jak tabuny działkowców dojeżdżały do RODów na granicy Prus i Luboczy, w samych Prusach i w Dojazdowie. Pamiętam jak za dzieciaka jeździło się w przegubieKaszmir pisze:Coś mi w pamięci świta że chyba jeszcze na "202" w przeszłości jeździły przegubowe Ikarusy, ktoś może to potwierdzić / temu zaprzeczyć?
Mam alergie na linie typu 4X i 4XX
Autobus do Skały
Jeśli chodzi o łączenia, to i na 277 pojawiał się przegubowy Ikarus, a to dzięki łączeniu z "464"MarekB pisze:Na 201 śmigały Ikarusy, na 239, 249 pojawiały się natomiast z łączenia z 139, 159.
-
miloszkasperczyk
- Miłośnik
Autobus do Skały
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... ater&ifg=1
Afera związana z zawieszeniem jednego z ważniejszych połączeń w gminie Skała. Czy to spowoduje przyspieszenie prac nad linią MPK?
Afera związana z zawieszeniem jednego z ważniejszych połączeń w gminie Skała. Czy to spowoduje przyspieszenie prac nad linią MPK?
Autobus do Skały
Ciekawe, jaki byłby koszt uruchomienia linii Aglo na tej trasie, utrzymując jednocześnie ilość kursów jaką wykonywał na niej busiarz. 
-
miloszkasperczyk
- Miłośnik
Autobus do Skały
2 lutego odbyło się spotkanie Burmistrza z MPK w sprawie warunków współpracy. Wydaje się że utworzenie (lub przedłużenie) linii do Skały, będzie za niedługo, ale ciągle dużą barierą jest skromny w porównaniu do innych gmin budżet.
Autobus do Skały
A może nieskromny koszt MPK?
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"