Sprawy techniczne & forumowe

Codzienne aktualności z Grodu Kraka

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor

#376 Post autor: tomta1 » 4 lip 2014, o 09:32

Forum non stop pokazuje mnie jako offline. Nie chodzi o to że mnie wylogowuje czy coś – po prostu po lewej stronie każdego posta pokazuje się obrazek z czerwonym napisem "offline".

Btw, w dalszym ciągu wyszukiwarka znajduje tylko młodsze niż 27 kwietnia.
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

#377 Post autor: flosan » 25 sie 2014, o 15:26

Czy współpraca PKK z lovekrakow jest już nieaktualna? Co się stało, że już po miesiącu od przenosin serwera itp. przestało działać pkk.lovekrakow.pl - odsyłając do głównej strony portalu?

Kopsztyk
Miłośnik

#378 Post autor: Kopsztyk » 28 sie 2014, o 18:37

2 Sprawy:
O pierwszą już kiedyś pytałem. Czy po przenosinach forum planowane jest, aby tematy otwierały się tak jak wcześniej? Tzn po kliknięciu nazwy tematu przenosi mnie do pierwszego nieczytanego postu a nie jak teraz do pierwszej strony. Jeśli to teraz niewykonalne lub nikomu się w to nie chce bawić to wystarczy krótkie "nie" i dam sobie spokój.
2. Może by tak wprowadzić zasadę nie cytowania ostatniego postu? To chyba logiczne, że w większości przypadków odpowiadamy na ostatni postu i na innych forach gdy ktoś tak zrobi, zaraz się ktoś odezwie a tutaj widzę to nagminnie.

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor

#379 Post autor: tomta1 » 28 sie 2014, o 19:01

Dla mnie niecytowanie ostatniego postu, o ile nie odnosimy się do konkretnych zdań, jest oczywistą oczywistością. Po co przywoływać cały poprzedni post, skoro jest wiadome, że jeśli nie zaczynamy nowego wątku/tematu (rozmowy, nie mam na myśli forumowego wątku ;P ), to odnosimy się do tego co jegomość wyżej raczył napisać.
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.

suchy
Dyrektor

#380 Post autor: suchy » 12 wrz 2014, o 22:54

Niekoniecznie - możemy odnosić się do przedostatniego postu, albo do 3 od końca. I skąd potem czytający ma wiedzieć, do kogo jest napisany post?

Ot na przykład tak:
1. Pisze Jasio,
2. Zdzisio mu odpowiada,
3. Krzysio dodaje coś od siebie,
4. Odpowiadam Krzysiowi - skąd Jasio i Zdzisio mają wiedzieć, że pisałem do Krzysia, a nie do nich? Przecież treść postów 1,2 i 3 może być mniej więcej podobna, na podobny temat. A jak użyję cytatu, to wiadomo, że odnoszę się do KONRETNEJ wypowiedzi.

Awatar użytkownika
scyzor663
Dyrektor

#381 Post autor: scyzor663 » 12 wrz 2014, o 23:05

Na FPW przyjęło się, że jeśli odnosimy się do ostatniego postu a nie wynika to jednoznacznie z naszej wypowiedzi dodaje się ^^ , tam zmienia się to w taką fajną podskakującą emotkę i wszyscy wiedzą o co chodzi :)

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor

#382 Post autor: tomta1 » 13 wrz 2014, o 08:32

suchy pisze:Niekoniecznie - możemy odnosić się do przedostatniego postu, albo do 3 od końca. I skąd potem czytający ma wiedzieć, do kogo jest napisany post?
Jeśli się odnosisz do:
a) postu, który nie jest bezpośrednio nad Twoim,
b) fragmentu postu, który nie jest bezpośrednio nad Twoim,
c) fragmentu postu, który jest bezpośrednio nad Twoim,
to po prostu cytujesz dany post lub fragment postu.

Jeśli natomiast Twoja wypowiedź odnosi się tylko i wyłącznie do całości postu, który jest bezpośrednio nad Twoim, nie ma najmniejszego sensu go cytować – przecież forum to jest dyskusja ;)

Z wiadomych względów, jeśli cytujesz kilka postów lub ich fragmentów, a następnie odnosisz się do całości postu który jest bezpośrednio nad Twoim, to wypadałoby go zacytować. Na przykład to co właśnie teraz uczynię:
scyzor663 pisze:Na FPW przyjęło się, że jeśli odnosimy się do ostatniego postu a nie wynika to jednoznacznie z naszej wypowiedzi dodaje się ^^ , tam zmienia się to w taką fajną podskakującą emotkę i wszyscy wiedzą o co chodzi :)
Albo ^^, albo "@up" czy coś w tym stylu ;)

A wracając do suchego:
suchy pisze:Ot na przykład tak:
1. Pisze Jasio,
2. Zdzisio mu odpowiada,
3. Krzysio dodaje coś od siebie,
4. Odpowiadam Krzysiowi - skąd Jasio i Zdzisio mają wiedzieć, że pisałem do Krzysia, a nie do nich?
Bo jeśli miałbyś odpowiedzieć Jasiowi lub Zdzisiowi, to byś zacytował ich wypowiedzi. Piszę coś na forum bez zacytowania = albo zaczynam nową myśl, albo odpowiadam na post który jest bezpośrednio nade mną. A tak przynajmniej przyjęło się na wielu forach.

I ja nie nalegam, żeby to był obowiązujący przepis (choć nie sprzeciwiam się temu), tylko jako zasada dobrego obyczaju – co by się lepiej czytało ;)

Awatar użytkownika
adamp55kr
Dyspozytor

#383 Post autor: adamp55kr » 13 wrz 2014, o 10:13

Cytat z regulaminu innego forum :
Zabrania się cytowania w całości postów znajdujących się bezpośrednio nad odpowiedzią
Jestem za tym "plagiatem" :thumbup:
Pozdrawiam - Adam

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

#384 Post autor: Kaszmir » 13 wrz 2014, o 13:24

Kopsztyk pisze:O pierwszą już kiedyś pytałem. Czy po przenosinach forum planowane jest, aby tematy otwierały się tak jak wcześniej? Tzn po kliknięciu nazwy tematu przenosi mnie do pierwszego nieczytanego postu a nie jak teraz do pierwszej strony. Jeśli to teraz niewykonalne lub nikomu się w to nie chce bawić to wystarczy krótkie "nie" i dam sobie spokój.
Przepraszam w imieniu całej Administracji za zwłokę. Nas też obecne rozwiązanie denerwuje, dyskutowaliśmy i próbowaliśmy to zmienić, nawet Locutus sprawdzał na swoim drugim forum (Antmanii) jak to działa i niestety wydaje się, że nie ma jak tego zmienić. Tyle ustaliliśmy na tę chwilę, jednak jeśli ktoś z Was coś wie w tym temacie, będziemy wdzięczni.
Kopsztyk pisze:Może by tak wprowadzić zasadę nie cytowania ostatniego postu? To chyba logiczne, że w większości przypadków odpowiadamy na ostatni postu i na innych forach gdy ktoś tak zrobi, zaraz się ktoś odezwie a tutaj widzę to nagminnie.
Ja jestem zwolennikiem cytowania nawet postów powyżej. Przede wszystkim - czasem zdarza się moderatorom przenosić posty (nieraz na prośbę samych użytkowników!). Tylko wtedy może się zdarzyć, że między pierwszy post oraz drugi, odnoszący się do poprzedniego, wejdzie trzeci - z innego tematu i np. stwierdzający coś zupełnie odwrotnego.

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#385 Post autor: Cukier » 13 wrz 2014, o 16:41

Natomiast należałoby tępić cytowanie postu na kilkanaście/dziesiąt linijek, takie jak tu: http://www.pkk.info.pl/viewtopic.php?p=122761#p122761 które to nic nie wnosi do tematu a znacząco zmniejsza czytelność.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Kontakt:

#386 Post autor: Kaszmir » 13 wrz 2014, o 20:23

Cukier pisze:Natomiast należałoby tępić cytowanie postu na kilkanaście/dziesiąt linijek, takie jak tu: http://www.pkk.info.pl/viewtopic.php?p=122761#p122761 które to nic nie wnosi do tematu a znacząco zmniejsza czytelność.
Pełna zgoda. Uprasza się by cytować tyle tekstu ile jest potrzebne, lecz nie więcej.

Awatar użytkownika
Paparazzi 97
Specjalista
Kontakt:

#387 Post autor: Paparazzi 97 » 14 wrz 2014, o 13:50

W pełni popieram i myślę, że trzeba też coś zrobić z cytowaniem cytowanego postu tak jak np. tu:
klik powiększa
Obrazek

/Podwójnie zacytował, już usunięte.
- mi chodziło o cytowanie postu w którym jest cytat, mam screena :nerd:
Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. - Ernest Hemingway

rodan
Dyrektor
Kontakt:

#388 Post autor: rodan » 9 paź 2014, o 15:15

Co powiecie na punkt w regulaminie by unikać publikowania takich tapet w postach?

Awatar użytkownika
Cukier
Dyrektor

#389 Post autor: Cukier » 9 paź 2014, o 17:58

Osobiście bym wolał jakiś skrypt który by automatycznie przycinał zbyt duże zdjęcia w tagach [img] do określonej szerokości np. 600px a dopiero po kliknięciu otwierałby się pełny rozmiar w nowej karcie.

BTW. Długo jeszcze będzie się świecił temat z ogłoszeniami administracyjnymi? Trochę to w błąd wprowadza..

Awatar użytkownika
adamp55kr
Dyspozytor

#390 Post autor: adamp55kr » 9 paź 2014, o 18:16

Na innym forum ( kolekcjonerskim ), gdzie z racji tematyki zamieszcza się dużo zdjęć jest taki punkt w regulaminie :
5. Wstawianie zdjęć i grafiki na forum:
Dopuszczalną formą prezentacji zdjęć na forum jest wstawianie ich w rozmiarze nie większym niż 800x600. Dla większych rozmiarów zdjęć stosujemy miniaturki. Zdjęcia nie spełniające powyższych wymogów będą kasowane bez uprzedzenia, a w przypadku ponownego naruszenia pkt 5 regulaminu przez autora wątku, wątek ten zostanie zamknięty, a następnie skasowany z forum.

Można też taki punkt wprowadzić na forum PKK.
Pozdrawiam - Adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „I. Dzisiaj na mieście”