Busy kontra kolej

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

Koniec Sitkola

#46 Post autor: flosan » 30 lip 2016, o 08:28

yosujiro pisze:Na kursie do Wisły przeważnie widywałem sprintery, więc jazda z rowerem raczej odpada.
Tak myślałem, ale dzięki za cynk. Zapytałem przewoźnika i czekam jeszcze na oficjalną odpowiedź od niego. Tymczasem otrzymałem bardzo szybko odpowiedź z Kolei Śląskich jak to wygląda z taryfą i przewożeniem roweru, moe się komuś na przyszłość przyda (także w inne relacje), a więc cytuję:
Dział Handlowy Biuro Obsługi Klienta Kolei Śląskich pisze:Szanowny Panie,
Informujemy, że jeśli część trasy pokonywana jest pociągiem Przewozów Regionalnych (Kraków - Katowice)
a kolejna część pociągiem Kolei Śląskich (Katowice - Wisła) to cena biletu liczona jest z cennika Przewozów Regionalnych.
Tam też należy zapytać o jej najkorzystniejszą opcję.
Bilet na rower zakupiony w Przewozach Regionalnych (7,00 zł) ważny jest na całą trasę przejazdu.
Nie ma potrzeby wykupywania kolejnego na trasę pokonywaną pociągiem KŚ.

Maciek2207
Inspektor

Koniec Sitkola

#47 Post autor: Maciek2207 » 30 lip 2016, o 23:29

Pwdc do Katowic za 13 zl + bilet liniowy Sosnowiec - Wisla za 15zl. Do tego bilet na rower u konduktora PR na cala trase za 7zl/sztuka. Lacznie wyjdzie Cie to:
13 + 6,37 + 15 + 7,35 + (2x7 rower) = 41,72zl.
No ale skoro w taryfie PR z Ty i Raz Dwa Trzy jest to kwota 32zl lepiej kupic od razu u konduktora PR bilet na cala trase. :)

piechur
Inspektor

Koniec Sitkola

#48 Post autor: piechur » 30 lip 2016, o 23:41

Taki protip gdyby ktoś chciał tanio dojechać w pojedynkę: Do Wisły (każdy, nie tylko student) może zajechać nawet za ok. 13 zł. Jedna z linii autobusowych z Lublina kursuje przez Kraków i Katowice. Wystarczy tylko odpowiednio wcześniej zakupić bilet za 1,10 zł (e-podróżnik) na odcinku Kraków - Katowice, a potem Katowice - Wisła za 11 zł + 10 % prowizji e-podróżnika. Razem wychodzi więc taniej niż bilet do Zakopanego.

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

Koniec Sitkola

#49 Post autor: flosan » 31 lip 2016, o 08:48

Dzięki za rady :). Rozważałem przejazd autobusem z przesiadką w Katowicach, ale nie znalazłem na tyle korzystnej ceny by się to opłaciło. A pro po to TrafLine kupił Lubelskie Linie Autobusowe, choć ciężko mi w to uwierzyć, ale jednak jest to faktem - KLIK. Akurat ten najwcześniejszy kurs LLA pasuje mi najbardziej a na niego cena ze strony MDA Kraków wyświetla mi się w kwocie 36zł (kiedy TrafLine jeździ za 22 lub 21 zł), być może mają swoją stałą taryfę u kierowcy na tym odcinku konkurencyjną do TrafLine, ale nie znalazłem na ten temat żadnych informacji, a na e-podrozniku faktycznie kursy są w promo cenach.

Wracając do Sitkol i taryf kolejowych - czy już żadna strona nie podaje cen? Jedynie przy próbie zakupu (najczęściej po zalogowaniu) pojawiają się ceny?

Awatar użytkownika
yosujiro
Dyrektor

Sitkol

#50 Post autor: yosujiro » 4 sie 2016, o 20:31

flosan pisze:Mam pytanie do znawców tematu taryf. Potrzebuję dostać się z Krakowa do Wisły.
Może to już mało aktualna pomoc, ale może na powrót się przyda:

Koleje Śląskie: Rower w pociągu do Wisły bez opłat

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci ... 77664.html

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

Sitkol

#51 Post autor: flosan » 10 sie 2016, o 23:42

Dzięki za cynk, jednak będę chciał dojechać jakoś do Bielska-Białej (najpewniej pociągiem przez Kalwarię w/g taryfy PwDC, czyli 11+5,39+7+7=30,39zł, lub którymś z busów jak Lajkonik bądź Interpalm w podobnej cenie do 30,50zł), a potem już 40 km rowerami. Inaczej zwyczajnie się nie da, a szkoda tłuc się przez Katowice, tracić dużo czasu, za to można zaznać trochę przyjemności i zaoszczędzić ponad 40% ceny na podróży. No, ale zeszliśmy trochę z tematu za co przepraszam.

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Sitkol

#52 Post autor: Sgriffin » 11 sie 2016, o 07:13

Interpalm pada (bank zabrał część wozów) więc radziłbym uważać co by sobie przyjemności z wakacji nie zniszczyć :)
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

Sitkol

#53 Post autor: flosan » 12 sie 2016, o 00:00

Sgriffin pisze:Interpalm pada (bank zabrał część wozów) więc radziłbym uważać co by sobie przyjemności z wakacji nie zniszczyć :)
Masz potwierdzone info w tej sprawie? Dzięki za ostrzeżenie, nigdy nie ufałem tej firmie, ostatnio obserwowałem na dworcu odwołane kursy do Cieszyna (m.in. 10:40 poprzedni wtorek), ale na ich profilu FB ostatnio posypały się informacje o nowym międzywojewódzkim połączeniu dostępnym już wkrótce... Tyle, że od roku uruchamiają połączenia z Miechowem i nadal nic nie uruchomili, więc chyba szefostwo firmy jest niezrównoważone :/. Do Gorlic nie wjeżdżali na dworzec z oszczędności (nawet nie wspomnieli nigdzie o wycofaniu kursów do tego miasta, na stronie swojej wciąż mają mapki, że tam jeżdżą), podobnie teraz nie odjeżdżają już z dworca w Bielsku, jak i Cieszynie - tylko z przystanków i parkingów w pobliżu... Za to robili prześmieszne konkursy z nagrodami takimi jak wyjazd pod palmy, czy skuterami, nie wiem co daje im taki marketing? Po wpisaniu w google frazy"interpalm nowe połączenie" na pierwszej stronie pod koniec na dole wyskakuje informacja, że firma zakupiła helikoptery... (żart primaaprilisowy z fb) - a tam warto poczytać komentaże zirytowanych pasażerów i przeglądnąć ich marketingowe obrazki z kotkami...

Wracając do tematu Wisły - miasto reklamuje się m.in. dużą ilością ciekawych tras rowerowych a tak naprawdę nie da się tam dojechać z rowerem z Małopolski - Krakowa, bo są dwaj przewoźnicy kolejowi nie do końca honorujący wszystkie warianty biletów (rower), zwłaszcza powrót (ostatni pociąg z Wisły już o 14:30, potem nic...)- dlatego jak już to trzeba od razu kupować w PR bilet na powrót, a tak to kursują same busy gdzie loterią jest czy wejdziesz z rowerem czy nie, a jeśli już to z jednym, a nie pojedziesz w parze we dwójkę (LLA ani nawet Lajkonik do Bielska też nie potrafi dać gwarancji dojazdu z 2 rowerami, nawet przy rezerwacji, więc najpewiejszy będzie tylko pociąg - tyle, że też do Bielska zamiast do Wisły). W ogóle ta śmieszna akcja z rowerem gratis na trasie między stacjami w Wiśle za 3,40 to nieporozumienie, sprawę załatwiłoby przewożenie roweru gratis na całej trasie do Katowic, wtedy nie musiałbym kupować podwójnie biletów na rowery, które z KŚ (5zł+5zł) nie są honorowane w PR (7zł+7zł), a więc za same rowery z powrotem trzeba zapłacić niemal drugie tyle co w stronę pierwszą, no chyba że kupuje się tak jak wspomniałem, bilety w Krakowie na tam i z powrotem :/.

Lw25
Moderator

Sitkol

#54 Post autor: Lw25 » 12 sie 2016, o 01:35

flosan pisze: Tyle, że od roku uruchamiają połączenia z Miechowem i nadal nic nie uruchomili, więc chyba szefostwo firmy jest niezrównoważone :/.
Teraz koniunktura jest chyba niezbyt pod połączenia busiarnią do Miechowa... ;P
Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Sitkol

#55 Post autor: Sgriffin » 12 sie 2016, o 07:48

Oczywiście, że jest i żaden mikolski sen tego nie zmieni...

Co do Imterpalmu wystarczy spojrzeć, jaki tabor jeździ no Ci Ukraińcy za kółkiem ;) Info z forum branżowego.
"W przypadku, jeśli przetarg wygrywa przewoźnik prywatny (co wymaga ustalenia kryteriów rzeczywiście umożliwiających konkurencję) – średnia oszczędność względem przyznania zadania przewoźnikowi komunalnemu z wolnej ręki wynosi 1,12 - 1,13 zł"

Lw25
Moderator

Sitkol

#56 Post autor: Lw25 » 12 sie 2016, o 11:59

Znajomi z Miechowa przesiedli się z ziemniakowozów na SKA i są zachwyceni. ;P

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Sitkol

#57 Post autor: Sgriffin » 12 sie 2016, o 12:16

Nie wiedziałem, że fabrycznie nowe Autosany to ziemniakowozy :rotfl:

Po drodze jest wystarczająco dużo miejscowości niedostępnych koleją.

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor

Sitkol

#58 Post autor: flosan » 12 sie 2016, o 12:30

Byłem dzisiaj na Bazie Interpalm i dowiedziałem się, że do Bielska bilet normalny 13 zł a studencki 11 zł (co ciekawe w/g ich strony ceny są odpowiednio 16 i 14,50 zł), ale trzeba by jakąś dyszkę dorzucić za rowery (na bilet tego nie wbiją bo jak? i co na to jakaś kontrola z ITD itp.?) bo pół bagażnika zajmą hahah, czyli 34 zł (dla porównania pociąg PR w taryfie PwDC z rowerami 30,39 zł do Bielska), chyba jednak zostanę przy pociągu :). A, jeszcze ciekawostka, dwa pierwsze kursy nie jeżdżą (4:30 i 5:10 z Krakowa Interpalm) - to jakby ktoś liczył, że przyjedzie :P, pierwszy kurs to dopiero 5:50 z Krakowa - nigdzie o tym nie ma informacji, telefonów nie chcą odbierać i udzielać informacji, źle się dzieje w tej firmie xD.

Awatar użytkownika
Sgriffin
Dyrektor

Sitkol

#59 Post autor: Sgriffin » 12 sie 2016, o 12:44

Dlatego dawaj od razu do Lajkonika, tam pracuje fajna młoda dziewczyna na infolinii która wszystko załatwi :)

Lw25
Moderator

Sitkol

#60 Post autor: Lw25 » 12 sie 2016, o 16:47

Sgriffin pisze:Nie wiedziałem, że fabrycznie nowe Autosany to ziemniakowozy :rotfl:
Taa, wszystkie busy w Krakowie to fabrycznie nowe autokary. Wcale nie mijam teraz parkingu dla busiarni z ziemniakowozami... :rotfl:
Po drodze jest wystarczająco dużo miejscowości niedostępnych koleją.
Istnieje coś takiego jak feederbus. ;P

ODPOWIEDZ

Wróć do „5. Aktualności ze świata kolei”