Solaris Bus&Coach

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

Solaris Bus&Coach

#76 Post autor: Locutus » 4 lip 2018, o 08:03

http://m.infobus.pl/solaris-z-nowym-inw ... 06377.html

Nikt na forum nie wrzucił - a news bardzo ważny. Solaris zostanie sprzedany znanemu dotychczas z pociągów i tramwajów hiszpańskiemu Construcciónes y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF). Wstępna umowa podpisana, szczegóły jeszcze dogrywane, CAF mówi, że chce nabyć sto procent akcji.

Ciekawi mnie co w takim razie będzie ze spółką Solaris Tram... CAF jako udziałowiec mniejszościowy sprzeda udziały Stadlerowi? Czy może będzie chciał ją utrzymać jako przyczółek na rynku polskim? Może nawet odkupić udziały od Stadlera?

Swoją drogą trochę mi smutno, że Solaris przestanie być polskim rodzinnym przedsiębiorstwem, z drugiej strony jednak skoro sprzedaż była nieunikniona, to CAF jako nowy właściciel napawa mnie optymizmem. Nie mieli do tej pory autobusów w ofercie, więc na pewno będą chcieli utrzymać i rozwinąć produkcję, a nie zadusić ją...

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Awatar użytkownika
Sorig
Dyspozytor

Solaris Bus&Coach

#77 Post autor: Sorig » 5 lip 2018, o 13:22

Rzeczywiście szkoda że jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich firm przestaje być polska. Z producentów autobusów zostaje chyba tylko Ursus (AMZ) i Autosan. Tu jeszcze jeden artykuł nt:
https://www.transport-publiczny.pl/wiad ... 58994.html
Zastanawia mnie, dlaczego "Hiszpanie szacują wstępnie wartość spółki na nieco ponad 300 mln euro" skoro "zeszłoroczny przychód Solarisa to 444 mln euro" :?: :?:

EDIT: A wiadomo dlaczego sprzedaż jest nieunikniona?

franio
Miłośnik

Solaris Bus&Coach

#78 Post autor: franio » 5 lip 2018, o 21:02

Podobno nie sprzedaż, tylko udziałowiec.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

Solaris Bus&Coach

#79 Post autor: Locutus » 6 lip 2018, o 06:51

@ Sorig - przychód to nie dochód (bo ten ostatni to przychody minus wydatki)... A dochody ponoć są dosyć niskie, bo Solaris sprzedaje autobusy niewiele powyżej kosztów...

Co do tego dlaczego Solarisa trzeba koniecznie sprzedać - oficjalnie Solaris chce zastrzyku gotówki, by się rozwijać, nieoficjalnie i na podstawie plotek oraz domysłów (więc może to być guzik prawda) Krzysztof Olszewski jest po wylewie i nie może już prowadzić biznesu, a żona woli gotówkę za którą będzie żyła spokojnie i dostatnio do końca życia niż ciągły stres związany z prowadzeniem biznesu...

@ Franio - wszystkie artykuły mówią o tym, że CAF chce nabyć sto procent akcji.

Pozdrawiam!
LOKI

Awatar użytkownika
Sorig
Dyspozytor

Solaris Bus&Coach

#80 Post autor: Sorig » 6 lip 2018, o 09:59

Locutus pisze:@ Sorig - przychód to nie dochód (bo ten ostatni to przychody minus wydatki)
Racja, oczywiście =D

franio
Miłośnik

Solaris Bus&Coach

#81 Post autor: franio » 6 lip 2018, o 12:02

Olszewski wylew miał conajmniej dwa lata temu.
To co piszą pismaki, a to co jest prawdą może się różnić. Słyszałem, że Olszewska nie chce sprzedać, tylko szuka inwestora strategicznego.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

Solaris Bus&Coach

#82 Post autor: Locutus » 7 lip 2018, o 09:32

franio pisze:Olszewski wylew miał conajmniej dwa lata temu.
No i od tych dwóch lat nigdzie go w mediach nie było widać, co sugeruje, że niestety został inwalidą...
franio pisze: To co piszą pismaki, a to co jest prawdą może się różnić. Słyszałem, że Olszewska nie chce sprzedać, tylko szuka inwestora strategicznego.
Ja się nie opieram na tym, co piszą media, ale na oficjalnym oświadczeniu ze strony internetowej CAF…
Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles pisze: The transaction, which involves the acquisition of all of Solaris’ shares, will be funded mainly by additional CAF debt, and remains subject to customary closing conditions, including the approval of the Polish and German Anti-Trust Authorities, expected by September 2018
Pozdrawiam!
LOKI

franio
Miłośnik

Solaris Bus&Coach

#83 Post autor: franio » 7 lip 2018, o 18:32

Czas pokaże. Przegrany stawia, miesięczny KMK.

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

Solaris Bus&Coach

#84 Post autor: tomek_m » 8 lip 2018, o 14:37

Sorig pisze:Rzeczywiście szkoda że jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich firm przestaje być polska. Z producentów autobusów zostaje chyba tylko Ursus (AMZ) i Autosan.
Te firmy to się nie liczą, nawet w Polsce a co dopiero na świecie. Nikt tam nie słyszał o jakimś Autosanie czy AMZ. O Ursusie też nie, no chyba że w Etiopii :wow: Nie ma, NIE MA! żadnej polskiej marki, która by się liczyła na świecie. Solaris może nie był jakimś gigantem jak MAN czy Mercedes, ale była to marka rozpoznawalna w Europie i nie tylko.
Nie wiem od czego to zależy, że praktycznie od zawsze, nie potrafiliśmy z naszymi rodzimymi markami wypłynąć na "szerokie wody" WSTYD!!!

volferssj
Kierownik

Solaris Bus&Coach

#85 Post autor: volferssj » 8 lip 2018, o 17:27

Jedna ale mała lub bardzo mała pomyłka. Autosan przez jakiś czas grasował na terenie UK.

franio
Miłośnik

Solaris Bus&Coach

#86 Post autor: franio » 8 lip 2018, o 18:56

Szwecja też była podbijana.

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

Solaris Bus&Coach

#87 Post autor: tomek_m » 8 lip 2018, o 19:07

Kiedy? Za PRLu?

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

Solaris Bus&Coach

#88 Post autor: Locutus » 6 wrz 2018, o 08:06

No i stało się. Od dwóch dni Solaris nie jest już polski, lecz hiszpański. Nowością jest informacja, że CAF chce odsprzedać mniejszościowy pakiet akcji (35%) PFR.

Nadal jestem ciekaw co będzie z Solaris Tram...

Pozdrawiam!
LOKI

Awatar użytkownika
tomek_m
Dyrektor

Solaris Bus&Coach

#89 Post autor: tomek_m » 6 wrz 2018, o 16:58

Locutus pisze:Nowością jest informacja, że CAF chce odsprzedać mniejszościowy pakiet akcji (35%) PFR.
Pozdrawiam!
LOKI
A to nie jest jakiś wymóg prawny? Niby Solaris był firmą prywatną, ale może jest jakiś przepis że w przypadku sprzedaży w obce ręce większych przedsiębiorstw jakiś procent akcji musi trafić do "państwa"? :hmm:

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Kontakt:

Solaris Bus&Coach

#90 Post autor: Locutus » 7 wrz 2018, o 08:01

Nic mi o tym nie wiadomo.

Pozdrawiam!
LOKI

ODPOWIEDZ

Wróć do „2. Producenci i przetargi”