Mapa Tramwajowa Krakowa

Nasza twórczość

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
czatowiec
Dyrektor
Posty: 2574
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:35
Lokalizacja: Kraków Łobzów
Kontakt:

#31 Post autor: czatowiec » 12 lis 2010, o 18:56

Klimueres pisze:Czatowiec, a próbowałeś używać tych torów

Kod: Zaznacz cały

http://www.trainz.org/ptt/_download/km/km_tory_02.html
Jak je się nakłada krzyżowo to wyglądają jak realistyczne tj. krzyżowane tory nie migają itp.
Spróbuję je użyć. O tyle jest na mapie Krakowa ciężko używać szablonowych rozjazdów z krzyżownicami (próbowałem użyć VCDRN-a), że u nas niektóre skrzyżowania są ciasne, a wiele z nich ma unikalny układ torowy.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jopek36
Dyrektor
Posty: 2115
Rejestracja: 30 mar 2010, o 18:45
Lokalizacja: Kraków

#32 Post autor: Jopek36 » 12 lis 2010, o 19:59

czatowiec pisze:
Klimueres pisze:Czatowiec, a próbowałeś używać tych torów

Kod: Zaznacz cały

http://www.trainz.org/ptt/_download/km/km_tory_02.html
Jak je się nakłada krzyżowo to wyglądają jak realistyczne tj. krzyżowane tory nie migają itp.
Spróbuję je użyć. O tyle jest na mapie Krakowa ciężko używać szablonowych rozjazdów z krzyżownicami (próbowałem użyć VCDRN-a), że u nas niektóre skrzyżowania są ciasne, a wiele z nich ma unikalny układ torowy.
Ale wtedy należałoby wymienić układ torowy na skrzyżowaniach co pochłonie trochę czasu. Może dałoby się zrobić krzyżownicę w gmaxie jako scenery i wstawić w odpowiednie miejsca - mniej kombinowania.

Awatar użytkownika
kbieniu7
Inspektor
Posty: 368
Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:04
Lokalizacja: Kraków-Kurdwanów

#33 Post autor: kbieniu7 » 12 lis 2010, o 20:10

jopek36 pisze:Ja planuję zrobić w gmaxie gmaxie przejazdy tramwajowe ze zintegrowanymi światłami dla tramów i autek (...)
Mógłbyś zrobić niewidzialne podłoże przejazdowe, do którego by sie nie doczepiało jezdni (chyba, że planujecie użyć dynamicznego ruchu, choć jest raczej nie używane).

Awatar użytkownika
czatowiec
Dyrektor
Posty: 2574
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:35
Lokalizacja: Kraków Łobzów
Kontakt:

#34 Post autor: czatowiec » 25 lis 2010, o 19:59

Pierwsze testy zastosowania fototekstur na modelu NGT6 PTram:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jopek36
Dyrektor
Posty: 2115
Rejestracja: 30 mar 2010, o 18:45
Lokalizacja: Kraków

#35 Post autor: Jopek36 » 25 lis 2010, o 20:46

czatowiec pisze:Pierwsze testy zastosowania fototekstur na modelu NGT6 PTram:

Obrazek
Nawet fajnie wyszło, tylko przegub dziwnie wyszedł. Mojej bombki nie będzie się dało foto-teksturować.

Awatar użytkownika
czatowiec
Dyrektor
Posty: 2574
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:35
Lokalizacja: Kraków Łobzów
Kontakt:

#36 Post autor: czatowiec » 25 lis 2010, o 20:55

jopek36 pisze:Mojej bombki nie będzie się dało foto-teksturować.
To żeś spieprzył :cry:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#37 Post autor: Kaszmir » 25 lis 2010, o 21:34

czatowiec pisze:Pierwsze testy zastosowania fototekstur na modelu NGT6 PTram:
A co to za dziwny układ siedzeń w ostatnim członie?

Awatar użytkownika
Jopek36
Dyrektor
Posty: 2115
Rejestracja: 30 mar 2010, o 18:45
Lokalizacja: Kraków

#38 Post autor: Jopek36 » 25 lis 2010, o 21:39

czatowiec pisze:To żeś spieprzył :cry:
Pierwszy raz robię dodatek takiego typu, więc uczę się na błędach, ale w takiej foto-texturze nie da się równo zrobić białego skośnego paska.
Kaszmir pisze:A co to za dziwny układ siedzeń w ostatnim członie?
Tak widocznie zrobił gościu z Ptramu.

Awatar użytkownika
czatowiec
Dyrektor
Posty: 2574
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:35
Lokalizacja: Kraków Łobzów
Kontakt:

#39 Post autor: czatowiec » 25 lis 2010, o 22:14

jopek36 pisze:Pierwszy raz robię dodatek takiego typu, więc uczę się na błędach, ale w takiej foto-texturze nie da się równo zrobić białego skośnego paska.
Na razie rób tak jak jest. Ale postaraj się, by zrobić kiedyś z tego siatkę UV w standardzie PTram, do fototeksturowania.
jopek36 pisze:Tak widocznie zrobił gościu z Ptramu.
Model NGT6 PTram był robiony w 2006 roku na odwal się, w ramach tworzenia taboru wszystkich miast Polski.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
czatowiec
Dyrektor
Posty: 2574
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:35
Lokalizacja: Kraków Łobzów
Kontakt:

#40 Post autor: czatowiec » 13 gru 2010, o 21:18

Przebudowa tunelu KST przy użyciu nowych dodatków PTram. Wjazd do tunelu KST gotowy w stanie surowym:

Obrazek

Nowy tunel jest robiony w nowej technologi, będę mógł ułożyć tory i wszystko na Pawiej, bo to nie jest już dziura w ziemi i tory wyglądające jak tunel, tylko prawdziwy tunel :)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, o 21:19 przez czatowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
busik105
Dyspozytor
Posty: 546
Rejestracja: 29 maja 2010, o 21:01
Lokalizacja: Gdzieś w Krakowie ;)

#41 Post autor: busik105 » 14 gru 2010, o 09:10

Finezja!!! Nagraj wreszcie mi tą trasę na płytkę bo chcę na niej moim wiedeńczykiem pojeździć. ;) Może przy najbliższej okazji obfocimy stopiątkę na teksturę zimową??

Ps. Której użyłeś do tego modelu- tej poznańskiej stopiątki i czy po prostu przemalowałeś czy to tekstura?

Awatar użytkownika
czatowiec
Dyrektor
Posty: 2574
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:35
Lokalizacja: Kraków Łobzów
Kontakt:

#42 Post autor: czatowiec » 14 gru 2010, o 12:47

To 105Na+105NaD Kraków v1, dostępna w downloadzie PTram.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
busik105
Dyspozytor
Posty: 546
Rejestracja: 29 maja 2010, o 21:01
Lokalizacja: Gdzieś w Krakowie ;)

#43 Post autor: busik105 » 14 gru 2010, o 13:12

Z wyświetlaczem a'la Poznań gniazdami jak 105N (jeśli dobrze widzę)- nie postarali się... ;)

Awatar użytkownika
czatowiec
Dyrektor
Posty: 2574
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:35
Lokalizacja: Kraków Łobzów
Kontakt:

#44 Post autor: czatowiec » 14 gru 2010, o 16:00

Bądź spokojny, jak będę miał czas to zrobię 105Na foto ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
czatowiec
Dyrektor
Posty: 2574
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:35
Lokalizacja: Kraków Łobzów
Kontakt:

#45 Post autor: czatowiec » 17 sty 2011, o 15:18

Przebudowa Tunelu wre, a w międzyczasie ZUE zmienia sieć trakcyjną na nową, realistyczną:

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 15:20 przez czatowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze zasoby”