Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 9 gru 2018, o 20:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2010, o 14:19 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 21913
Od dziś na stronie krakow.pl dostępna jest nowa przeglądarka rozkładów jazdy
http://www.krakow.pl/komunikaty/?MODE=m ... m_id=10613

Pomysł dobry, niestety jeszcze niedopracowany. Gdzieś "zjadło" soboty
http://www.krakow.pl/rozklady/?line=139 ... 8&id=39287

W menu po lewej brakuje również linii... "5xx". Za to duża pochwała za wpisanie kursów wariantowych, które zaczynają się gdzieś na trasie - jak choćby 'a' czy 'b' na podanym wyżej spisie "139".


Ostatnio edytowano 6 lut 2010, o 14:19 przez Kaszmir, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2010, o 15:29 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 21 wrz 2009, o 22:20
Posty: 7949
Lokalizacja: Bieżanów
Może jeszcze to zostanie dopracowane ? W końcu jest to wersja testowa. ^_^


Ostatnio edytowano 6 lut 2010, o 15:29 przez rafaello, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2010, o 21:20 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 19:38
Posty: 748
Lokalizacja: Kraków
Kolejnym niedopracowaniem jest '164' jadące ulicą... Fieldorfa Nila podobnie jak inne linie nowokleparskie w kierunku Opolskiej. One tylko przejeżdżają obok wcześniej wspomnianej ulicy. Dla mnie to tak samo jakby napisać, że '179' czy '144' jedzie Piłsudskiego (no bo w końcu przejeżdża obok...)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2010, o 23:36 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 23 wrz 2009, o 23:00
Posty: 1506
Lokalizacja: kraków
Marcin91 napisał(a):
Kolejnym niedopracowaniem jest '164' jadące ulicą... Fieldorfa Nila podobnie jak inne linie nowokleparskie w kierunku Opolskiej. One tylko przejeżdżają obok wcześniej wspomnianej ulicy.
To akurat pikus, bo podaje na ktory przystanek isc... lepiej wpisac ulice Siewna i zobaczyc ile linii nia nie kursuje :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lut 2010, o 23:54 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 21913
sylwek2k napisał(a):
To akurat pikus, bo podaje na ktory przystanek isc... lepiej wpisac ulice Siewna i zobaczyc ile linii nia nie kursuje :D

Wybieram przystanek "Skrzyżowanie do Podchruścia" i... żadne linie tam nie stają, przynajmniej wg wyszukiwarki. Do tego zamiast polskich literek są krzaczki.
Wybieram przystanek "Rondo Kocmyrzowskie" i dowiaduję się, że kursują tamtędy min. "11", "103" czy "112", nawet KST :D Klikam na "501" i otwiera się pusta strona.

Przeglądarka jest obiecująca, szczegółowe rozpisanie kursów wariantowych budzi uznanie, ale jak można było wypuścić tak niedopracowaną wersję? Brak sobót, polskich literek, przystanki bez żadnej autobusów, brak linii przyspieszonych miejskich, wyszukiwanie linii przejeżdżających przez wszystkie ronda w ramach zapytania o jedno... Toż to nawet wersja "beta" nie jest, najwyżej "alfa".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2010, o 09:38 
Offline
Dyspozytor

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 19:38
Posty: 748
Lokalizacja: Kraków
Kaszmir napisał(a):
Wybieram przystanek "Skrzyżowanie do Podchruścia" i... żadne linie tam nie stają, przynajmniej wg wyszukiwarki.

Z ciekawości też wpisałem sobie ten przystanek i wyszukało mi '210' i '230'.

Kaszmir napisał(a):
Do tego zamiast polskich literek są krzaczki.
Wybieram przystanek "Rondo Kocmyrzowskie" i dowiaduję się, że kursują tamtędy min. "11", "103" czy "112", nawet KST :D Klikam na "501" i otwiera się pusta strona.

'501' już się normalnie otwiera. :D A krzaczki możesz mieć przez źle ustawione kodowanie znaków (chyba, że już to sami poprawili).
A te '112', KST i inne linie przez Kocmyrzowskie są wynikiem błędu wyszukiwarki, która wyszukuje pojedynczy wyraz "Rondo". Czyli wpisując właśnie r. Kocmyrzowskie wyszuka nam wszystko co jeździ przez przystanki mające w nazwie "rondo" (tak samo będzie np. z Matecznym).


Ostatnio edytowano 7 lut 2010, o 15:58 przez Creative, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2010, o 09:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 6453
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Widzę, że dalej nad tym pracują, bo nawet soboty się pojawiły – dla mnie najciekawsze jest w tej wyszukiwarce to, że jak się kliknie na jakąś godzinę odjazdu, to na liście przystanków przy każdym kolejnym przystanku wyświetla się, o której pojazd powinien na nim być. Czasy przejazdów to coś, czego mi bardzo brakowało na stronie MPK.

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:39 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 21913
Marcin91 napisał(a):
Z ciekawości też wpisałem sobie ten przystanek i wyszukało mi '210' i '230'.

U mnie dalej tylko komunikat o braku linii na tym przystanku.

Marcin91 napisał(a):
'501' już się normalnie otwiera. :D

U Ciebie, u mnie - nie. Do tego dalej wciąż brak linii "5xx" w menu po lewej.

Marcin91 napisał(a):
A krzaczki możesz mieć przez źle ustawione kodowanie znaków (chyba, że już to sami poprawili).

Nawet jeśli, to do tej pory nie miałem z tym problemów na innych stronach. A tutaj tak.

Marcin91 napisał(a):
A te '112', KST i inne linie przez Kocmyrzowskie są wynikiem błędu wyszukiwarki, która wyszukuje pojedynczy wyraz "Rondo". Czyli wpisując właśnie r. Kocmyrzowskie wyszuka nam wszystko co jeździ przez przystanki mające w nazwie "rondo" (tak samo będzie np. z Matecznym).

Wiem, sam to zasugerowałem powyżej ;)

Przeglądarce wróżę całkiem niezłą karierę. Brakuje mi jeszcze jakiegoś szybkiego linku z głównej strony krakow.pl (komunikat może niebawem zniknąć) .


Ostatnio edytowano 7 lut 2010, o 15:59 przez Kaszmir, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2010, o 21:49 
Offline
Dyrektor

Dołączył(a): 21 wrz 2009, o 21:14
Posty: 1605
Lokalizacja: Lengyelország
Kaszmir napisał(a):
Przeglądarce wróżę całkiem niezłą karierę. Brakuje mi jeszcze jakiegoś szybkiego linku z głównej strony krakow.pl (komunikat może niebawem zniknąć) .

Jest, z prawej strony w "dziale": Na Skróty (nad zobacz).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lut 2010, o 11:32 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 21913
Z "Borkiem" jest ten sam problem, co z "Rondami": wyszukiwarka znajduje wszystkie możliwe wyniki dla pierwszego wyrazu.

Aha, na obrazku na górze jest stary rozkład "304", jak jeszcze nie wlókł się przez Bieżanów. Jakie to miłe, budzić u protestujących pasażerów wspomnienia...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 mar 2010, o 18:12 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 21913
Tym razem wyszukiwarka twierdzi, że "409" kursuje tylko w dni powszednie. Zdecydowanie jest to wersja "beta".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 paź 2013, o 09:33 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2012, o 19:03
Posty: 1300
Na tej stronie w ogóle nie ma rozkładów jazdy autobusów :/. Nie wspomnę już o obrazach z kamer na skrzyżowaniach miejskich - są stare linki, albo zdjęcia zrobione w bliżej nieokreślonym czasie..

_________________
:flower: nestBANK - darmowe konto z najlepszym procentem zysku! Bez opłat za konto, kartę, bankomaty, przelewy, do tego oszczędności sięgające 4%. Bezwarunkowo. Niezmiennie od lat. Dlatego polecam!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 paź 2013, o 12:47 
Offline
Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lip 2013, o 18:48
Posty: 3565
Lokalizacja: Kraków
Na jakdojade.pl też nie ma nigdzie rozkładów autobusów – kończą się na wtorku.

_________________
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL