Wyszukiwarka rozkładów na krakow.pl

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#1 Post autor: Kaszmir » 6 lut 2010, o 14:19

Od dziś na stronie krakow.pl dostępna jest nowa przeglądarka rozkładów jazdy
http://www.krakow.pl/komunikaty/?MODE=m ... m_id=10613

Pomysł dobry, niestety jeszcze niedopracowany. Gdzieś "zjadło" soboty
http://www.krakow.pl/rozklady/?line=139 ... 8&id=39287

W menu po lewej brakuje również linii... "5xx". Za to duża pochwała za wpisanie kursów wariantowych, które zaczynają się gdzieś na trasie - jak choćby 'a' czy 'b' na podanym wyżej spisie "139".
Ostatnio zmieniony 6 lut 2010, o 14:19 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 1 raz.

rafaello
Dyrektor
Posty: 7949
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 23:20
Lokalizacja: Bieżanów

#2 Post autor: rafaello » 6 lut 2010, o 15:29

Może jeszcze to zostanie dopracowane ? W końcu jest to wersja testowa. ^_^
Ostatnio zmieniony 6 lut 2010, o 15:29 przez rafaello, łącznie zmieniany 1 raz.

Creative
Dyspozytor
Posty: 746
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 20:38
Lokalizacja: Kraków

#3 Post autor: Creative » 6 lut 2010, o 21:20

Kolejnym niedopracowaniem jest '164' jadące ulicą... Fieldorfa Nila podobnie jak inne linie nowokleparskie w kierunku Opolskiej. One tylko przejeżdżają obok wcześniej wspomnianej ulicy. Dla mnie to tak samo jakby napisać, że '179' czy '144' jedzie Piłsudskiego (no bo w końcu przejeżdża obok...)

sylwek2k
Dyrektor
Posty: 1506
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 00:00
Lokalizacja: kraków

#4 Post autor: sylwek2k » 6 lut 2010, o 23:36

Marcin91 pisze:Kolejnym niedopracowaniem jest '164' jadące ulicą... Fieldorfa Nila podobnie jak inne linie nowokleparskie w kierunku Opolskiej. One tylko przejeżdżają obok wcześniej wspomnianej ulicy.
To akurat pikus, bo podaje na ktory przystanek isc... lepiej wpisac ulice Siewna i zobaczyc ile linii nia nie kursuje :D

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#5 Post autor: Kaszmir » 6 lut 2010, o 23:54

sylwek2k pisze:To akurat pikus, bo podaje na ktory przystanek isc... lepiej wpisac ulice Siewna i zobaczyc ile linii nia nie kursuje :D
Wybieram przystanek "Skrzyżowanie do Podchruścia" i... żadne linie tam nie stają, przynajmniej wg wyszukiwarki. Do tego zamiast polskich literek są krzaczki.
Wybieram przystanek "Rondo Kocmyrzowskie" i dowiaduję się, że kursują tamtędy min. "11", "103" czy "112", nawet KST :D Klikam na "501" i otwiera się pusta strona.

Przeglądarka jest obiecująca, szczegółowe rozpisanie kursów wariantowych budzi uznanie, ale jak można było wypuścić tak niedopracowaną wersję? Brak sobót, polskich literek, przystanki bez żadnej autobusów, brak linii przyspieszonych miejskich, wyszukiwanie linii przejeżdżających przez wszystkie ronda w ramach zapytania o jedno... Toż to nawet wersja "beta" nie jest, najwyżej "alfa".

Creative
Dyspozytor
Posty: 746
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 20:38
Lokalizacja: Kraków

#6 Post autor: Creative » 7 lut 2010, o 09:38

Kaszmir pisze: Wybieram przystanek "Skrzyżowanie do Podchruścia" i... żadne linie tam nie stają, przynajmniej wg wyszukiwarki.
Z ciekawości też wpisałem sobie ten przystanek i wyszukało mi '210' i '230'.
Kaszmir pisze:Do tego zamiast polskich literek są krzaczki.
Wybieram przystanek "Rondo Kocmyrzowskie" i dowiaduję się, że kursują tamtędy min. "11", "103" czy "112", nawet KST :D Klikam na "501" i otwiera się pusta strona.
'501' już się normalnie otwiera. :D A krzaczki możesz mieć przez źle ustawione kodowanie znaków (chyba, że już to sami poprawili).
A te '112', KST i inne linie przez Kocmyrzowskie są wynikiem błędu wyszukiwarki, która wyszukuje pojedynczy wyraz "Rondo". Czyli wpisując właśnie r. Kocmyrzowskie wyszuka nam wszystko co jeździ przez przystanki mające w nazwie "rondo" (tak samo będzie np. z Matecznym).
Ostatnio zmieniony 7 lut 2010, o 15:58 przez Creative, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Locutus
Moderator
Posty: 7814
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 08:40
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

#7 Post autor: Locutus » 7 lut 2010, o 09:51

Widzę, że dalej nad tym pracują, bo nawet soboty się pojawiły – dla mnie najciekawsze jest w tej wyszukiwarce to, że jak się kliknie na jakąś godzinę odjazdu, to na liście przystanków przy każdym kolejnym przystanku wyświetla się, o której pojazd powinien na nim być. Czasy przejazdów to coś, czego mi bardzo brakowało na stronie MPK.

Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#8 Post autor: Kaszmir » 7 lut 2010, o 15:39

Marcin91 pisze:Z ciekawości też wpisałem sobie ten przystanek i wyszukało mi '210' i '230'.
U mnie dalej tylko komunikat o braku linii na tym przystanku.
Marcin91 pisze:'501' już się normalnie otwiera. :D
U Ciebie, u mnie - nie. Do tego dalej wciąż brak linii "5xx" w menu po lewej.
Marcin91 pisze:A krzaczki możesz mieć przez źle ustawione kodowanie znaków (chyba, że już to sami poprawili).
Nawet jeśli, to do tej pory nie miałem z tym problemów na innych stronach. A tutaj tak.
Marcin91 pisze:A te '112', KST i inne linie przez Kocmyrzowskie są wynikiem błędu wyszukiwarki, która wyszukuje pojedynczy wyraz "Rondo". Czyli wpisując właśnie r. Kocmyrzowskie wyszuka nam wszystko co jeździ przez przystanki mające w nazwie "rondo" (tak samo będzie np. z Matecznym).
Wiem, sam to zasugerowałem powyżej ;)

Przeglądarce wróżę całkiem niezłą karierę. Brakuje mi jeszcze jakiegoś szybkiego linku z głównej strony krakow.pl (komunikat może niebawem zniknąć) .
Ostatnio zmieniony 7 lut 2010, o 15:59 przez Kaszmir, łącznie zmieniany 1 raz.

LK
Dyrektor
Posty: 1605
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 22:14
Lokalizacja: Lengyelország

#9 Post autor: LK » 7 lut 2010, o 21:49

Kaszmir pisze:Przeglądarce wróżę całkiem niezłą karierę. Brakuje mi jeszcze jakiegoś szybkiego linku z głównej strony krakow.pl (komunikat może niebawem zniknąć) .
Jest, z prawej strony w "dziale": Na Skróty (nad zobacz).

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#10 Post autor: Kaszmir » 9 lut 2010, o 11:32

Z "Borkiem" jest ten sam problem, co z "Rondami": wyszukiwarka znajduje wszystkie możliwe wyniki dla pierwszego wyrazu.

Aha, na obrazku na górze jest stary rozkład "304", jak jeszcze nie wlókł się przez Bieżanów. Jakie to miłe, budzić u protestujących pasażerów wspomnienia...

Awatar użytkownika
Kaszmir
Moderator fb pkk
Posty: 22832
Rejestracja: 18 wrz 2009, o 21:25
Kontakt:

#11 Post autor: Kaszmir » 3 mar 2010, o 18:12

Tym razem wyszukiwarka twierdzi, że "409" kursuje tylko w dni powszednie. Zdecydowanie jest to wersja "beta".

Awatar użytkownika
flosan
Dyrektor
Posty: 1318
Rejestracja: 13 lis 2012, o 19:03

#12 Post autor: flosan » 9 paź 2013, o 10:33

Na tej stronie w ogóle nie ma rozkładów jazdy autobusów :/. Nie wspomnę już o obrazach z kamer na skrzyżowaniach miejskich - są stare linki, albo zdjęcia zrobione w bliżej nieokreślonym czasie..

Awatar użytkownika
tomta1
Dyrektor
Posty: 3747
Rejestracja: 14 lip 2013, o 19:48
Lokalizacja: Kraków

#13 Post autor: tomta1 » 9 paź 2013, o 13:47

Na jakdojade.pl też nie ma nigdzie rozkładów autobusów – kończą się na wtorku.
Tutaj znajdziesz różne mapy, schematy, obliczenia i wykazy, które dotychczas udostępniłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „IV. W Sieci & Software”