To z tego, że nieświadomie stajemy się niewolnikami internetu, smartfonów, FB itd.. . Dzisiaj większość osób, nie wyobraża sobie idąc ulicą, czy podczas podróży komunikacją miejską, nie korzystać z internetu za pomocą smartfona/tabletu. Często nie zważając co się dookoła dzieje.Kaszmir pisze:Tylko co z tego? Świat poszedł do przodu.
Różne
Moderator: Moderatorzy
Różne
Różne
Tak samo jesteśmy niewolnikami prądu, ogrzewania itd. Kiedyś ludzie żyli w jaskiniach i jakoś dawali radę!tomek_m pisze:To z tego, że nieświadomie stajemy się niewolnikami internetu, smartfonów, FB itd.. .
Ok, sprawdzanie/czytanie ze smartfona na ulicy - zgadzam się, jest złe, lecz to inny temat. Natomiast co złego w tym, że korzystają z nich w autobusie? Przynajmniej efektywnie gospodarują czasem. Lepiej przeczytać e-booka czy nawet sprawdzić wiadomości ze świata, niż bezproduktywnie spoglądać za szybętomek_m pisze:Dzisiaj większość osób, nie wyobraża sobie idąc ulicą, czy podczas podróży komunikacją miejską, nie korzystać z internetu za pomocą smartfona/tabletu. Często nie zważając co się dookoła dzieje.

Różne
PrawdaKaszmir pisze:Natomiast co złego w tym, że korzystają z nich w autobusie? Przynajmniej efektywnie gospodarują czasem. Lepiej przeczytać e-booka czy nawet sprawdzić wiadomości ze świata, niż bezproduktywnie spoglądać za szybę

W tym też jest ziarno prawdy. Monopolizacja rynku komunikatorów przez facebookowego Messengera nie jest niczym dobrym. Raz - wystarczy że serwery padną i miliony ludzi traci ze sobą kontakt. Dwa - służby wywiadowcze mogą się podłączyć do czatu facebooka i szpiegować niemal każdego - ludzie sami się pchają do "bazy danych".tomek_m pisze:To z tego, że nieświadomie stajemy się niewolnikami internetu, smartfonów, FB itd..
A pomijając już czat - jako że fb stał się w dużej mierze platformą wymiany poglądów w jedynym niezależnym medium jakim jest internet, i ta niezależność zaczyna być pętana - patrz: głośna ostatnio sprawa, gdy Merkel poleciła Zuckerbergowi usunięcie "wpisów ksenofobicznych i rasistowskich" - czyli każdego zdania na temat inwazji nielegalnych imigrantów które się nie pokrywa z oficjalną doktryną tolerancji i multikulti.
-
- Dyrektor
Różne
Myślisz, że służby wywiadowcze interesują czyjeś selfie? Dla mnie straszenie służbami to lekka paranoja. Ja nie mam nic do ukrycia i dopóki ma to na celu poprawę mojego bezpieczeństwa i nigdzie nie jest upubliczniane, to niech sobie CIA, czy inne GRU założą nawet kamery u mnie w kiblu i obserwują jak się załatwiam.Cukier pisze:Dwa - służby wywiadowcze mogą się podłączyć do czatu facebooka i szpiegować niemal każdego - ludzie sami się pchają do "bazy danych".
Różne
"Gdy dla tymczasowego bezpieczeństwa zrezygnujemy z podstawowych wolności, nie będziemy mieli ani jednego, ani drugiego" ~ Benjamin FranklinCzynDobro4Fun pisze:Ja nie mam nic do ukrycia i dopóki ma to na celu poprawę mojego bezpieczeństwa
Kult - Po co wolność?
https://www.youtube.com/watch?v=fkFGwQz_uqM
Różne
Chyba już są podłączeni...Cukier pisze: W tym też jest ziarno prawdy. Monopolizacja rynku komunikatorów przez facebookowego Messengera nie jest niczym dobrym. Raz - wystarczy że serwery padną i miliony ludzi traci ze sobą kontakt. Dwa - służby wywiadowcze mogą się podłączyć do czatu facebooka i szpiegować niemal każdego - ludzie sami się pchają do "bazy danych".

Komunikacja Miejska w Krakowie jest na pokaz. Jak masa rzeczy w tym mieście.
-
- Dyrektor
Różne
W którym miejscu rezygnuję z wolności? Ktoś mi zabrania pisać ze znajomymi przez facebooka? Wrzucać bezsensowne zdjęcia? Nie odczułem, żeby czegoś mi zabronili, a tym bardziej, żeby ktoś tak naprawę mnie szpiegował, a nawet jak mnie szpieguje, to dopóki jakiś pan Heniu sobie czyta moje wiadomości tak, że ja nawet nie mam o tym pojęcia, to niech sobie to robi. To naprawdę jest jakaś paranoja dzisiejszych czasów. Na pewno wielkie agencje szpiegowskie interesuje zwykły szary człowiek. Oczywiście mimo całej tej paranoi, większość osób, gdzieś pomiędzy artykułami o szpiegowaniu internautów, dalej wrzuca setki informacji i zdjęć na facebooka.Cukier pisze:"Gdy dla tymczasowego bezpieczeństwa zrezygnujemy z podstawowych wolności, nie będziemy mieli ani jednego, ani drugiego" ~ Benjamin Franklin

Różne
http://postimage.org upada 

Różne
Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to informuję, że mapy Google 3D znacząco rozszerzyły swój zasięg na terenie Krakowa, plus zostały zaktualizowane. Sądząc po postępach przy budowie S7 i rozkopanej pętli Pleszów można szacować że jest to czerwiec/lipiec 2017.
Jeśli chodzi o różnice względem granic administracyjnych miasta to:
- ujęte dodatkowo zostały: Prusy, Raciborowice, Dziekanowice, Batowice, Węgrzce, połowa Bibic, Zielonki, Golkowice, Sygneczów, Grabówki, Siercza, Różnowa, Wieliczka, Lednica Górna, Tomaszkowice, Przebieczany, Zabawa, Sułków, część Śledziejowic, Czarnochowice
- nieujęte zostały: Branice, Ruszcza, Węgrzynowice, Wróżenice, Górka Kościelnicka, Kościelniki, Cło, Wyciąże, Wolica, Przylasek Rusiecki i Wyciąski, część Olszanicy, Bielany, Kostrze, Podgórki Tynieckie, Tyniec, znaczna część Sidziny
Jeśli chodzi o różnice względem granic administracyjnych miasta to:
- ujęte dodatkowo zostały: Prusy, Raciborowice, Dziekanowice, Batowice, Węgrzce, połowa Bibic, Zielonki, Golkowice, Sygneczów, Grabówki, Siercza, Różnowa, Wieliczka, Lednica Górna, Tomaszkowice, Przebieczany, Zabawa, Sułków, część Śledziejowic, Czarnochowice
- nieujęte zostały: Branice, Ruszcza, Węgrzynowice, Wróżenice, Górka Kościelnicka, Kościelniki, Cło, Wyciąże, Wolica, Przylasek Rusiecki i Wyciąski, część Olszanicy, Bielany, Kostrze, Podgórki Tynieckie, Tyniec, znaczna część Sidziny