Symulacja Krakowa
Moderator: Moderatorzy
-
- Zbanowany
Symulacja Krakowa
Jest ktoś na forum kto umiałby zrobić symulację Krakowa (jako grę) żeby jeździć tramwajem po Krakowie, po trasach. Byłby kto chętny zrobić taka grę? Jak coś to piszcie do mnie na priv.
Pozdrawiam
Martini091
Pozdrawiam
Martini091
Ostatnio zmieniony 19 maja 2012, o 15:00 przez Krakowiak2013., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zbanowany
Chodzi mi o to aby stworzyc osobna gre, jako VKRAK.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 14:36 przez Krakowiak2013., łącznie zmieniany 1 raz.
- Locutus
- Moderator
- Kontakt:
Czy Ty zdajesz sobie sprawę, jakich umiejętności, a przede wszystkim ile czasu wymagałoby stworzenie takowej gry od podstaw? Niektórzy tutaj (bodajże Czatowiec) próbowali stworzyć mapy Krakowa do istniejących już symulatorów. I mimo, że spędzili nad tym setki godzin i uzyskali naprawdę realistycznie wyglądające fragmenty tras, nigdy ich nie ukończyli.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.
- Coffee
- Wisielec pomostowy
- Kontakt:
Do tego trzeba dodać, że aby uzyskać grywalną grę, trzeba uzyskać do tego dość stabilny engine. W tym przypadku zrobienie gry jako addonu (dodatku) jest prostsze (Przykładem tego jest choćby Berlin Subway).James pisze:Tworzenie gry od podstaw to bardzo poważne przedsięwzięcie, nie twierdzę że niemożliwe, ale znacznie prościej jest po prostu stworzyć dodatek do np. MSTSa.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, o 08:49 przez Coffee, łącznie zmieniany 1 raz.

Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren
-
- Zbanowany
Teraz pytanie, co chcemy osiągnąć: symulator zrobiony przez miłośników dla miłośników, czy produkt komercyjny, mający zachwycać i przynosić zyski, a co za tym idzie wymagający nakładów finansowych. I tu pojawia się moje pytanie do Ciebie Martini: co masz do zaoferowania ze swojej strony? Ja na przykład nawet gry kółko i krzyżyk w javie nie zrobię, że o czymś poważniejszym nie wspomnę. Tutaj trzeba by stworzyć całą sztuczną inteligencję do obsługi nie tylko samych tramwajów, ale również interakcji z ruchem ulicznym, czy nawet pieszymi. Wypadałoby też żeby to wszystko jakoś przyzwoicie wyglądało, więc od cholery modelowania 3d, dni a nawet tygodnie przeznaczone na zdobywanie zdjęć na tekstury. No i ten silnik nieszczęsny. Jeśli chodzi o coś, co amatorsko miałoby powstać dzięki pracy pasjonatów, to myślę że nic bardziej atrakcyjnego graficznie niż vbus z tego nie wyjdzie. Ale nie znam twoich możliwości, więc mogę Cię nie doceniać.
-
- Zbanowany
Ja do gry zrobilem juz rozklady jazdy, tramwaje sa robione, a gdyby znalazl sie odwazny kto by zrobil trasy, przystanki, to juz mamy gre. Napisz do mnie na priv.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 19:51 przez Krakowiak2013., łącznie zmieniany 1 raz.
Dawno nie dodawałem zdjęć do tego tematu: http://pkk.info.pl/topics33/957,60.htm , ze względu na małą ilość czasu - ale i tak w wolnym czasie pracuję nad mapką. Torowisko jest zrobione od KG do Powstańców Wielkopolskich i jak dokończę większość infrastruktury to wrzucę screeny z obecnego postępu prac (trudno mi powiedzieć kiedy - mam dużo sprawdzianów w szkole, ale koniec maja, początek czerwca to optymalna data).
Jak dla mnie, brzmi rewelacyjniejopek36 pisze:Dawno nie dodawałem zdjęć do tego tematu: http://pkk.info.pl/topics33/957,60.htm , ze względu na małą ilość czasu - ale i tak w wolnym czasie pracuję nad mapką. Torowisko jest zrobione od KG do Powstańców Wielkopolskich i jak dokończę większość infrastruktury to wrzucę screeny z obecnego postępu prac (trudno mi powiedzieć kiedy - mam dużo sprawdzianów w szkole, ale koniec maja, początek czerwca to optymalna data).

-
- Zbanowany
Fajnie to wyglada, jopek36, napisz do mnie na priv, tam ci podam moje gg.jopek36 pisze:Dawno nie dodawałem zdjęć do tego tematu: http://pkk.info.pl/topics33/957,60.htm , ze względu na małą ilość czasu - ale i tak w wolnym czasie pracuję nad mapką. Torowisko jest zrobione od KG do Powstańców Wielkopolskich i jak dokończę większość infrastruktury to wrzucę screeny z obecnego postępu prac (trudno mi powiedzieć kiedy - mam dużo sprawdzianów w szkole, ale koniec maja, początek czerwca to optymalna data).
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, o 12:56 przez Krakowiak2013., łącznie zmieniany 1 raz.