Platforma Komunikacyjna Krakowa

"Komunikacja miejska ma być dla ludzi, nigdy na odwrót"
Teraz jest 17 gru 2018, o 06:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 maja 2012, o 13:50 
Offline
Zbanowany

Dołączył(a): 18 kwi 2012, o 14:15
Posty: 31
Lokalizacja: Kraków
Jest ktoś na forum kto umiałby zrobić symulację Krakowa (jako grę) żeby jeździć tramwajem po Krakowie, po trasach. Byłby kto chętny zrobić taka grę? Jak coś to piszcie do mnie na priv.
Pozdrawiam
Martini091


Ostatnio edytowano 19 maja 2012, o 14:00 przez Krakowiak2013., łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2012, o 16:48 
Offline
Inspektor

Dołączył(a): 17 sie 2010, o 17:10
Posty: 334
Lokalizacja: Kraków
Grę od podstaw? Z tego co wiem był projekt z trasą do Trainza, możnaby spróbować pokombinować z MSTSem. Tworzenie gry od podstaw to bardzo poważne przedsięwzięcie, nie twierdzę że niemożliwe, ale znacznie prościej jest po prostu stworzyć dodatek do np. MSTSa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2012, o 10:10 
Offline
Zbanowany

Dołączył(a): 18 kwi 2012, o 14:15
Posty: 31
Lokalizacja: Kraków
Chodzi mi o to aby stworzyc osobna gre, jako VKRAK.


Ostatnio edytowano 20 maja 2012, o 13:36 przez Krakowiak2013., łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2012, o 10:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2009, o 07:40
Posty: 6468
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Czy Ty zdajesz sobie sprawę, jakich umiejętności, a przede wszystkim ile czasu wymagałoby stworzenie takowej gry od podstaw? Niektórzy tutaj (bodajże Czatowiec) próbowali stworzyć mapy Krakowa do istniejących już symulatorów. I mimo, że spędzili nad tym setki godzin i uzyskali naprawdę realistycznie wyglądające fragmenty tras, nigdy ich nie ukończyli.

Pozdrawiam!
LOKI

_________________
Komunikacja miejska ma być dla ludzi. Nigdy na odwrót.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2012, o 12:09 
Offline
Wisielec pomostowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 wrz 2009, o 14:59
Posty: 6157
Lokalizacja: Kraków - Borek Fał.
James napisał(a):
Tworzenie gry od podstaw to bardzo poważne przedsięwzięcie, nie twierdzę że niemożliwe, ale znacznie prościej jest po prostu stworzyć dodatek do np. MSTSa.

Do tego trzeba dodać, że aby uzyskać grywalną grę, trzeba uzyskać do tego dość stabilny engine. W tym przypadku zrobienie gry jako addonu (dodatku) jest prostsze (Przykładem tego jest choćby Berlin Subway).

_________________
Obrazek
Obrazek
Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Jeden Herzschlag kontrollieren


Ostatnio edytowano 21 maja 2012, o 07:49 przez Coffee, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2012, o 17:32 
Offline
Zbanowany

Dołączył(a): 18 kwi 2012, o 14:15
Posty: 31
Lokalizacja: Kraków
Moze trzeba spostac nowemu zadaniu a nie bac sie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2012, o 18:25 
Offline
Inspektor

Dołączył(a): 17 sie 2010, o 17:10
Posty: 334
Lokalizacja: Kraków
Teraz pytanie, co chcemy osiągnąć: symulator zrobiony przez miłośników dla miłośników, czy produkt komercyjny, mający zachwycać i przynosić zyski, a co za tym idzie wymagający nakładów finansowych. I tu pojawia się moje pytanie do Ciebie Martini: co masz do zaoferowania ze swojej strony? Ja na przykład nawet gry kółko i krzyżyk w javie nie zrobię, że o czymś poważniejszym nie wspomnę. Tutaj trzeba by stworzyć całą sztuczną inteligencję do obsługi nie tylko samych tramwajów, ale również interakcji z ruchem ulicznym, czy nawet pieszymi. Wypadałoby też żeby to wszystko jakoś przyzwoicie wyglądało, więc od cholery modelowania 3d, dni a nawet tygodnie przeznaczone na zdobywanie zdjęć na tekstury. No i ten silnik nieszczęsny. Jeśli chodzi o coś, co amatorsko miałoby powstać dzięki pracy pasjonatów, to myślę że nic bardziej atrakcyjnego graficznie niż vbus z tego nie wyjdzie. Ale nie znam twoich możliwości, więc mogę Cię nie doceniać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2012, o 18:27 
Offline
Zbanowany

Dołączył(a): 18 kwi 2012, o 14:15
Posty: 31
Lokalizacja: Kraków
Ja do gry zrobilem juz rozklady jazdy, tramwaje sa robione, a gdyby znalazl sie odwazny kto by zrobil trasy, przystanki, to juz mamy gre. Napisz do mnie na priv.


Ostatnio edytowano 20 maja 2012, o 18:51 przez Krakowiak2013., łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2012, o 19:44 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2010, o 17:45
Posty: 2061
Lokalizacja: Kraków
Dawno nie dodawałem zdjęć do tego tematu: http://pkk.info.pl/topics33/957,60.htm , ze względu na małą ilość czasu - ale i tak w wolnym czasie pracuję nad mapką. Torowisko jest zrobione od KG do Powstańców Wielkopolskich i jak dokończę większość infrastruktury to wrzucę screeny z obecnego postępu prac (trudno mi powiedzieć kiedy - mam dużo sprawdzianów w szkole, ale koniec maja, początek czerwca to optymalna data).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2012, o 19:50 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 wrz 2009, o 20:25
Posty: 21921
jopek36 napisał(a):
Dawno nie dodawałem zdjęć do tego tematu: http://pkk.info.pl/topics33/957,60.htm , ze względu na małą ilość czasu - ale i tak w wolnym czasie pracuję nad mapką. Torowisko jest zrobione od KG do Powstańców Wielkopolskich i jak dokończę większość infrastruktury to wrzucę screeny z obecnego postępu prac (trudno mi powiedzieć kiedy - mam dużo sprawdzianów w szkole, ale koniec maja, początek czerwca to optymalna data).

Jak dla mnie, brzmi rewelacyjnie :clap: Hm gdyby pracy było dużo, może warto opublikować wersję "skróconą", np. do Dworcowej?

_________________
Krabok - krakowski blog o komunikacji
Profil pkk na fb


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2012, o 11:00 
Offline
Zbanowany

Dołączył(a): 18 kwi 2012, o 14:15
Posty: 31
Lokalizacja: Kraków
jopek36 napisał(a):
Dawno nie dodawałem zdjęć do tego tematu: http://pkk.info.pl/topics33/957,60.htm , ze względu na małą ilość czasu - ale i tak w wolnym czasie pracuję nad mapką. Torowisko jest zrobione od KG do Powstańców Wielkopolskich i jak dokończę większość infrastruktury to wrzucę screeny z obecnego postępu prac (trudno mi powiedzieć kiedy - mam dużo sprawdzianów w szkole, ale koniec maja, początek czerwca to optymalna data).

Fajnie to wyglada, jopek36, napisz do mnie na priv, tam ci podam moje gg.


Ostatnio edytowano 21 maja 2012, o 11:56 przez Krakowiak2013., łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2012, o 17:42 
Offline
Pasażer

Dołączył(a): 4 lis 2012, o 16:51
Posty: 5
Lokalizacja: Kraków
Sorki, że odkopuję temat, ale jak ukończycie projekt to powiadomcie ok ? :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL