Gry z autobusami, tramwajami itd.
Moderator: Moderatorzy
Dziękuję
Jest jednak kilka mankamentów m.in. na przystanku od strony Poczty nie mieszczą się trójskłady, brak wystarczającej gamy niskich kamienic (większośc jest z Poznania czy Warszawy) oraz to, że kompletnie nie chce mi się tego robić (męczę to jakieś półtora roku). Mam wiele różnych mapek, w tym kolejowych, ale każda to tylko fragmenciki, nie nadające się do pełnej jazdy.
Bombka - te budynki nie są moje.

Bombka - te budynki nie są moje.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, o 21:11 przez kbieniu7, łącznie zmieniany 1 raz.
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
Piękna robota, pare rzeczy brakuje, np. płyty węgierskiej pod torami, ale to nic... Gdyby nie ten głupi format, to ja bym zrobił odcinek krowoderski, i połączylibyśmy to w całość
Mapę robiłeś na oko, czy np. układałeś wszystko na mapach satelitarnych?

Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, o 22:18 przez czatowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Wiadukt chyba nie był w podstawowej wersji, wydaje mi się, że skądś go ściągałem (tyle, że tu jest jeden tor, bo póki co miał być jako tło, z racji tego, że miała to być linia 7).LK pisze: Wiadukt chyba był w podstawowej wersji.
Poza tym poszukuję mojej szczęki... czy ktoś znalazł.
Dobrze sobie radzisz - tak jak w SimCity 4.
A szczęki poszukaj u Grzesia, może on ma?

Tak naprawdę, to swego czasu miałem sporą przerwę od TRSa i nie byłem na bieżąco z rożnymi nowościami, co nadal mam, z racji tego, że częściej gram w SimCity. Więc jakbyś mógł trochę powiedzieć o niej więcej?czatowiec pisze:Piękna robota, pare rzeczy brakuje, np. płyty węgierskiej pod torami, ale to nic... Gdyby nie ten głupi format, to ja bym zrobił odcinek krowoderski, i połączylibyśmy to w całośćMapę robiłeś na oko, czy np. układałeś wszystko na mapach satelitarnych?

Ja korzystałem z GoogleEarth, wszystko mierząc, by jak najbardziej oddać realizm. Jednak jak się potem okazało, nieco męczące.
- czatowiec
- Dyrektor
- Kontakt:
Chodzi o to, czy torowisko układałeś "na oko" znając układ torowy i proporcje na pamięć, czy układałeś na mape "Base maps", czyli kwadraty 1x1 km pokryte teksturą z np. Google Eartha. Ja używałem to drugie, ale z mapami Zumi (lepsza jakość).kbieniu7 pisze:Tak naprawdę, to swego czasu miałem sporą przerwę od TRSa i nie byłem na bieżąco z rożnymi nowościami, co nadal mam, z racji tego, że częściej gram w SimCity. Więc jakbyś mógł trochę powiedzieć o niej więcej?

Również jest pod wrażeniem, kbieniu7 
nie działał.

W Sieci dostępny jest edytor map do TG, niestety podobno działa tylko pod Windows 98 i tylko w konkretnej rozdzielczości. Piszę "podobno", bo faktycznie u mnie nabielanek pisze:Traffic Giant Gold rzeczywiście jest póki co jedyną grą w której steruje się tworzeniem komunikacji miejskiej. Grałem w nią dość dużo, ale z czasem da się dostrzec wiele denerwujących rzeczy oraz słabą grafikę. Brakuje gry, która działałaby na podobnej zasadzie, ale: miasta byłyby takimi, które istnieją, tabor taki jak jeździ w rzeczywistości, tworzenie komunikacji miejskiej, na zasadach które obowiązują w prawdziwym życiu. Ogólnie gry, która bardziej odwzorowałaby tworzenie komunikacji tak jak jest w rzeczywistości.

Ja mierzyłem na mapie satelitarnej i potem w grze linijkami. Niektóre kąty są jednak nie do końca dokładne. O tej drugiej metodzie - masz może na myśli coś z HOGiem?czatowiec pisze: Chodzi o to, czy torowisko układałeś "na oko" znając układ torowy i proporcje na pamięć, czy układałeś na mape "Base maps", czyli kwadraty 1x1 km pokryte teksturą z np. Google Eartha. Ja używałem to drugie, ale z mapami Zumi (lepsza jakość).
A ja się chciałem zapytać Ciebie nie tyle o mierzenie, a o tę płytę węgierską

Mam taki pomysł - zróbmy mapę wspólnie. Mam zrobiony odcinek (torowisko, gdzieniegdzie przystanki i jezdnię, zaś różne wersje przystanków i słupy trakcyjne robię w Gmaxie) od Placu Bohaterów Getta i teraz będę kończył pętle na Krowodrzy. Ja mogę nadal robić torowisko i przystanki, a chętne osoby wstawiać budynki, drzewka itp. Jeżeli chodzi technikę robienia mapy to printscreenem dawałem mapę do painta, a stamtąd skalując robiłem teksturę do gmaxa, w wyniku czego mapę wstawiłem w TRS jako obiekt. Jutro, jeżeli będą chętni dam link do mapy w postaci KST N-S.cdp. Jeżeli jakaś osoba podejmie się kontynuowania robienia mapy niech, napisze na forum, aby nie dublować się, a jak skończy, niech wrzuci link ze zrobioną mapą.
Zapowiedzi niektórych przystanków mam zrobione w ivonie, mogę podesłać pliki, a właśnie zapomniałem o zwrotnicach - na bieżąco je ustawiam, przydałoby się zrobić w Gmaxie sygnalizację dla samochodów i pieszych. w Bombce mam do zrobienia animacje drzwi, dźwięk silnika, drobne poprawki estetyczne i najgorsze, zmodyfikować config, aby nie wyskakiwały błędy, później też chcę wziąć się za EU8Nczatowiec pisze:Ja mogę zrobić zapowiedzi przystanków, poprawki, ustawianie zwrotnic i sygnalizacji oraz teksturowanie terenu. Mogę też pomagać w szukaniu dodatków. No i planuję robić model EU8N

-
- Administrator Techniczny
- Kontakt:
Pokażesz efekty prac z bombką?jopek36 pisze:Zapowiedzi niektórych przystanków mam zrobione w ivonie, mogę podesłać pliki, a właśnie zapomniałem o zwrotnicach - na bieżąco je ustawiam, przydałoby się zrobić w Gmaxie sygnalizację dla samochodów i pieszych. w Bombce mam do zrobienia animacje drzwi, dźwięk silnika, drobne poprawki estetyczne i najgorsze, zmodyfikować config, aby nie wyskakiwały błędy, później też chcę wziąć się za EU8Nczatowiec pisze:Ja mogę zrobić zapowiedzi przystanków, poprawki, ustawianie zwrotnic i sygnalizacji oraz teksturowanie terenu. Mogę też pomagać w szukaniu dodatków. No i planuję robić model EU8N