https://youtu.be/8lYWc3Iq-nI?t=1m20s
Ktoś wie co to za skład, jakiego producenta?
Moderator: Moderatorzy
BVG-Baureihe D od O&K, DWM, AEG i Siemensa.tomek_m pisze:Ukochany wódz Kim Dzong Un, wizytuje nowo zakupiony pociąg dla kolei metra w Pjongjangu![]()
https://youtu.be/8lYWc3Iq-nI?t=1m20s
Ktoś wie co to za skład, jakiego producenta?
Nawet jak widać zrobili. Ciekawe czy nasze nabrałoby sensu, gdyby w każdym wagonie umieścić portret Majchrowskiego i Trzmiela...tarantulaw2 pisze:I w sumie fajne miejsce do zrobienia metra, co nie?
Południowa też. Kilka autostradowych estakad w Seulu wyremontowali tam... dynamitem. Zaczęło się od jednej, którą przerobili na park, a samochody skutecznie zastąpił wytyczony w okolicy buspas. Korki spadły. Ciekawe jakby zachował się ruch na Opolskiej, gdyby zburzyć obie estakady, całe Rondo ofiar Katynia i węzeł na Weissa, a zamiast nich zrobić buspas z częstym autobusem, albo jeszcze lepiej, tramwaj z bezwzględnym priotytetem.chlorofil pisze:Jakby się zastanowić, Korea Północna to pod względem komunikacyjnym właściwie raj dla wielu tutejszych "miłośników komunikacji" spod znaku "ekoT". Minimalna liczba samochodów. Brak korków. 99,9% osób porusza się transportem komunalnym itd. ; )
Podobno sieć metra w Pjongjangu pełni dwie funkcje, tą drugą nieoficjalną jest funkcja schronu w razie jakichś wojennych komplikacji. W końcu nie bez przyczyny jest najgłębiej położoną siecią metra na świecie 100m>tarantulaw2 pisze:I w sumie fajne miejsce do zrobienia metra, co nie?
Z "czerwonymi" to Korea Północna nie ma nic wspólnego, ten kraj można porównać do takiego prywatnego folwarku, zarządzanego przez psychicznie zwichniętą klikę.Sgriffin pisze: A wracając do tematu z chęcią wybrałbym się do Korei Północnej jednak mam wątpliwości moralne bo jednak jest to wspieranie czerwonych.
Jakbym czytał opis Polski...tomek_m pisze:ten kraj można porównać do takiego prywatnego folwarku, zarządzanego przez psychicznie zwichniętą klikę.
Oczywiście standardowe są brednie o "komunistycznej" Korei Północnej, zwłaszcza wśród miłośników naszego drogiego Ozjasza Fiki-Miki.tomek_m pisze:Sgriffin napisał(a):
A wracając do tematu z chęcią wybrałbym się do Korei Północnej jednak mam wątpliwości moralne bo jednak jest to wspieranie czerwonych.
Z "czerwonymi" to Korea Północna nie ma nic wspólnego, ten kraj można porównać do takiego prywatnego folwarku, zarządzanego przez psychicznie zwichniętą klikę.
Tak, z 6 tysięcy jakieś 5,5 wpadnie w ręce Kima, a społeczeństwu to mogę co najwyżej pamiątki z Polski przywieźć. Super wsparcie. Porównaj do tego co jest na Kubie, tam można spokojnie u każdego się przespać za pieniądze czy w Pewexie zakupić niezłe podarki.Nie wiem, skąd biorą się Wasze wątpliwości dot. wyjazdu. Przecież jadąc tam zostawiacie pieniądze (i to niemałe) w ich kraju, co może tylko pomóc temu społeczeństwu.
Ale ja bym z chęcią tam pojechał i nie mam żadnych co do tego wątpliwości. W zasadzie to moje marzenie odwiedzić ten kraj, tylko na dzień dzisiejszy mnie nie stać.Castaway pisze: Jakbym czytał opis Polski...![]()
Nie wiem, skąd biorą się Wasze wątpliwości dot. wyjazdu. Przecież jadąc tam zostawiacie pieniądze (i to niemałe) w ich kraju, co może tylko pomóc temu społeczeństwu.
Na szyny sieci tramwajowej w stolicy Korei Północnej wyjechał w zeszłym tygodniu nowy model tramwaju, najprawdopodobniej zbudowany w zakładach w Pjongjangu. To pierwszy nowy tabor w mieście od wielu lat. Kim Dżong Un dokonał inspekcji tramwaju i bardzo mu się spodobał.